fasolkę czekamy cały rok, więc aby cieszyć się nią nawet w zimie polecam, póki trwa na nią sezon zamknąć ją do słoików. Przepis bardzo prosty więc polecam. Nadaje się świetnie do obiadu razem z bułka tartą. Czytaj więcej
Pychotkaaawiem jak wy ale ja uwielbiam mizerię, mogę ją jeść codziennie z ziemniakami. Od teraz będę mogła jeść ją nawet w zimie. Oto przepis na mizerię do słoików, wystarczy dodać śmietanę i przyprawy, smakołyk gotowy! Czytaj więcej
PychotkaaaDorwałam książkę z przetworami, więc mam dużo pomysłów na nowe weki, jednak nie mam już pustych słoików! A dziś fasolka szparagowa na zimę wg Siostry Anastazji, prosta rzecz a w zimie na pewno ucieszy nie jednego łasucha. Czytaj więcej
Pychotkaaabędzie chyba hit moich tegorocznych słoik-owych odkryć. Kocham mizerię więc będę się nią delektować nawet w zimie! Wystarczy odlać z niej wodę doprawić jak tradycyjną mizerię i do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi z książki 153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji. Czytaj więcej
Pychotkaaagruszki czekamy cały rok, są one zazwyczaj bardzo krótko więc warto zamknąć je w słoikach. Zapraszam na gruszki w zalewie łagodnej z przepisu Siostry Anastazji z książki 153 przetwory i dania mięsne. Czytaj więcej
PychotkaaaDrugi przepis na pomidory do słoików, pierwszy znajdziecie tutaj . Dziś wersja ciut łagodniejsza bo w deczko słonej zalewie. Pomidorki idealnie nadają się do dekoracji talerza, polecam! Czytaj więcej
PychotkaaaJabłka tarte do słoików na zimę to świetny "myk" gdy w środku zimy zamarzy nam się szarlotka z domowymi jabłkami. Czytaj więcej
PychotkaaaKolejne buraczki ze słoika, były z już z czosnkiem przepis tu , teraz pora na buraczki z chrzanem. Czytaj więcej
Pychotkaaamłynkiem do kawy , nie całkowicie , raczej na coś w rodzaju grysu . Zioła ocieramy rękami , odrzucając twarde , zdrewniałe łodygi . Wszystko łączymy razem i dodajemy sól , mieszamy , przekładamy do suchych , szczelnych słoików . Gotowe , teraz filecik z kurczaka , kilka kropli oliwy , nasza przyprawa i na grilla lub na patelnię ..mniam Post Włoska przyprawa do mięs – własnego wyrobu pojawił
Ogrodnik w podróżyblendera lub thermomix, dokładnie zmielić na papkę. Tak przygotowane puree włożyć do czystych słoiczków, zakręcić i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane puree można długo przechowywać. Później wystarczy tylko otworzyć słoik i można przygotować różne smakołyki. Thermomix – wrzucić upieczoną dynię do naczynia miksującego, powoli zwiększać obrotu aż do 9 i miksować do uzyskania puszystej gładkiej masy, kilka sekund. Polecam
Kuchnia Pokoleńwydzieli się sok , a warzywa zmiękną dodajemy ocet , olej, gorczycę i pozostawiamy sałatkę w misce na noc . Drugiego dnia , dodajemy pieprz , mieszamy i przekładamy , lekko ugniatając, do wyparzonych słoików wraz z zalewą . Pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania . Wyjmujemy z wrzątku , odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Sałatka przechowuje się doskonale nawet kilka lat i jest pysznym dodatkiem do obiadu
Ogrodnik w podróżysmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , bardzo smaczna i jednocześnie wygodna potrawa , nadwyżki można spokojnie wsadzić do słoików , pasteryzować 15 minut i przechowywać kilka miesięcy , na czarną godzinę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki 5 grubościennych
Ogrodnik w podróżykolacji. składniki: 2 kg. papryki (czerwonej lub kolorowej) 4 szklanki wody 4 łyżki cukru 3/4 szklanki octu kilka ząbków czosnku cebula (opcjonalnie – ja robię kilka słoików z cebulką – nadaje słodkości papryce) gorczyca, pieprz ziarnisty,liść laurowy, ziele angielskie wykonanie: Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i sparzamy wrzącą wodą. Kroimy w grube paski. Zagotowujemy wodę z octem i cukrem
Sezonowy GarnekZagotować, zmniejszyć moc i gotować bez przykrycia przez ok. 3 godziny aż dżem będzie miał odpowiednią konsystencję.* Co jakiś czas dokładnie zamieszać. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych i suchych słoików, zakręcić. Odstawić lub dodatkowo zapasteryzować. Smacznego! Porady: 1. Najłatwiej ocenić, czy dżem jest gotowy przeprowadzając tzw. "test talerzyka". Spodek wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. Po tym czasie
Pełny talerzgorczycy białej - 2 łyżki oleju Z octu, wody, cukru, ziarna angielskiego, kolendy i gorczycy przygotować marynatę. Zagotować. Dodać obrany czosnek i gotować ok 3-5 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zalać marynatą. Na wierzch dodać po 1 łyżeczce oleju. Zakręcić. Pasteryzować 20 minut. Smacznego
CookYourself