kolacji. składniki: 2 kg. papryki (czerwonej lub kolorowej) 4 szklanki wody 4 łyżki cukru 3/4 szklanki octu kilka ząbków czosnku cebula (opcjonalnie – ja robię kilka słoików z cebulką – nadaje słodkości papryce) gorczyca, pieprz ziarnisty,liść laurowy, ziele angielskie wykonanie: Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i sparzamy wrzącą wodą. Kroimy w grube paski. Zagotowujemy wodę z octem i cukrem
Sezonowy GarnekZagotować, zmniejszyć moc i gotować bez przykrycia przez ok. 3 godziny aż dżem będzie miał odpowiednią konsystencję.* Co jakiś czas dokładnie zamieszać. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych i suchych słoików, zakręcić. Odstawić lub dodatkowo zapasteryzować. Smacznego! Porady: 1. Najłatwiej ocenić, czy dżem jest gotowy przeprowadzając tzw. "test talerzyka". Spodek wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. Po tym czasie
Pełny talerzgorczycy białej - 2 łyżki oleju Z octu, wody, cukru, ziarna angielskiego, kolendy i gorczycy przygotować marynatę. Zagotować. Dodać obrany czosnek i gotować ok 3-5 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików. Zalać marynatą. Na wierzch dodać po 1 łyżeczce oleju. Zakręcić. Pasteryzować 20 minut. Smacznego
CookYourselfokoło 10 minut w miedzyczasie próbując soku - jeśli wyda Wam się nieodpowiednio doprawiony - doprawcie go wedle smaku. Można dodać również trochę bazylii, jeśli macie ochotę. Sok przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy lub od razu używamy do zrobienia pysznej, pożywnej zupy. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cały słoiczek przecieru pomidorowego, zagotowujemy. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny. Gorącym sosem zalewamy rydze, studzimy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. Następnego dnia przekładamy rydze z sosem do słoików, pasteryzujemy w piekarniku 30 minut w 100 stopniach C.Smacznego! The post Rydze w pomidorach appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętemperaturze pokojowej) jajka ( 6 szt. średniej wielkości) cukier (200 g) sól (szczypta) mąka pszenna (125 g) orzechy włoskie lub laskowe zmielone (100 g) Mus Jabłkowy : jabłka prażone ze słoika (800 g ) przepis na prażone jabłka znajdziesz TUTAJ lub użyj kupnych. galaretka cytrynowa (2 op = 154 g) woda gorąca (0,5 szkl.) Krem
Rita creativełodyg) i garść włoskich orzechów. Do małego słoiczka wlewamy oliwę z oliwek, sok z cytryny lub ocet, syrop klonowy lub miód, musztardę dijon oraz szczyptę soli i pieprzu. Zamykamy słoik i mocno potrząsamy, aż składniki się połączą. Wlewamy sos do surówki i mieszamy. Dip z awokado: Dojrzałe awokado wydrążamy i blendujemy na gładki sos (można też rozgnieść widelcem
Poezja smakupolecam Wam wypróbować to proste i zaskakujące w smaku danie. Przyjazne także insulinoopornym Bezmięsne koko-pomidoro Składniki (4 porcje): 1 puszka białej fasoli (240g netto; oczywiście lepsza będzie ze słoika :)), 1/2 szklanki czerwonej soczewicy (masa przed ugotowaniem), 1 szklanka mleka kokosowego (polecam Real Thai z kartonika), 1/2 cebulki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki koncentratu pomidorowego (tutaj
Natka Pietruszkiblaszki do pieczenia (moja miała wymiar 23x33 cm) Beza orzechowa: 4 białka 3/4 szklanki cukru 25 dag pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej słoik dżemu śliwkowego Białka ubijamy ze szczyptą soli gdy piana będzie gęsta stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy aż się całkowicie rozpuści, a piana będzie gęsta i lśniąca. Wtedy wsypujemy mąkę
Cynamonowe szczęściepszennej (typ 550) 40g świeżych drożdży 250 ml mleka 120g masła 1 jajko 3 żółtka 3 łyżki cukru szczypta soli słoik gęstego dżemu lub marmolady 1 jajko do posmarowania rogalików Nadzienie: 2opakowania budyniu po 40 g każde (u mnie czekoladowy) 900 ml mleka 4 łyżki cukru Zaczynamy
Cynamonowe szczęściebardzo smaczna, można ją przyrządzać i jeść ze skórką i po upieczeniu jest taka hmm mączysta Uwielbiamy frytki z tej dyni. Dla leniwych, możecie kupić gotowy mus w słoiku, tylko po co? Ja wrzucam dynię do piekarnika i piekę do miękkości, a potem ją blenduję. W zależności od tego, jak gładko zblendujecie dynię, w cieście mogą być widoczne nitki
Mieszam w Garnkupodniebienie. Teraz masz trzy fantastyczne przepisy na ciastka, które możesz wypróbować i podzielić się nimi ze swoimi bliskimi. Jak długo przechowywać ciastka? Ciastka można przechowywać w hermetycznym pojemniku lub słoiku szklanym przez około 1-2 tygodnie. Możesz także zamrozić je na dłuższy okres, pakując je w folię aluminiową i umieszczając w zamrażarce. Jakie dodatki mogę dodać do ciastek? Możesz dodać
Ania i Marcin gotujądyni oraz pozostałe składniki. Dobrze rozmieszaj i doprowadź do zagotowania. Gotuj na niewielkim ogniu 12-15 minut. Syrop przecedź przez sitko i ostudź. Przelej do wyparzonej butelki lub słoika. Przechowuj w lodówce do 7 dni. Możesz też zapasteryzować
Delicious Placedługo gotować grzyby twarde, które zamierzamy marynować? W przypadku borowików czy kurek warto, aby było to co najmniej 30 minut. Pamiętaj, że gotowane grzyby, które przełożysz do słoików, dodasz przyprawy i marynatę, należy poddać kolejnej obróbce termicznej. Czas pasteryzacji w przypadku marynowanych grzybów wynosi 10 minut. Tylko tak przeprowadzony proces marynowania pozwoli cieszyć się w zimowe dni pysznymi grzybkami
Rozdomowiona