słoik - 12348 przepisów (strona:287/824)

Jak zrobić Frappé ? 499

jednak przygotowywać pianę trzepaczką od mojego blendera, (jest szybciej i pianki jest więcej z tych samych składników). Ale tak naprawdę, ani spieniacz, ani blender nie jest potrzebny, wystarczy zwykły słoik z nakrętką, do którego wsypujemy 2 łyżeczki ( na 1 porcję) rozpuszczalnej kawy (jeśli ktoś woli mocną kawę to 1 łyżkę), wlewamy trochę wody, tyle aby zakryła kawę, (jeśli słodzimy kawę(...)dodajemy 1-2 łyżeczki cukru) dodajemy kilka kostek lodu, zakręcamy słoik i potrząsamy nim tak długo aż kawa się rozpuści i uzyskamy gęstą pianę. Ja jednak przygotowując moje Frappé robię to w specjalnym dzbanuszku do kawy (na jedną porcję), w którym miksuję 2 łyżeczki kawy Nescafé z 1 łyżeczką cukru i odrobiną wody, za pomocą trzepaczki blendera uzyskuję bardzo dużo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frużelina z borówki amerykańskiej 284

ilości zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną wlać do borówek i zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać do borówek, wymieszać i zdjąć z ognia. Gorącą frużelinę przelać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostudzenia. Na drugi dzień garnek wyłożyć na dnie ściereczką włożyć słoiki, zalać do 2/3 wysokości wody doprowadzić do wrzenia i pasteryzować

Ala piecze i gotuje
Ogórki małosolne 207

słoja, w jakim ogórki ma zamiar przygotować. Ogórki umyć. W słoju ułożyć dość ciasno warstwę ogórków. Między ogórki włożyć 3-4 ząbki czosnku ( ja włożyłam 3 ząbki na słoik o pojemności 700 ml ) oraz gałązkę kopru. Uzupełnić słoik ogórkami. Na wierzchu ułożyć jeszcze 1-2 gałązki kopru. Zagotować wodę, osolić ( ma być lekko słona ). Wodę odstawić do wystygnięcia. Ciepłą

kolorowotorcikowo
72. Makaronizmy na talerzu: czyli pesto z suszonych pomidorów i śliwek, czarnych oliwek oraz z kozim serem, octem balsamicznym 300

nigdy nie zapomni tego smaku i zawsze będzie chciał do niego wrócić. Oczywiście jest to możliwe w ekspresowym tempie, bo wystarczy pójść do pierwszego lepszego sklepu i zakupić sobie słoik gotowego pesto.. Najczęściej jednak te sklepowe nie zawierają cudownego  i esencjonalnego składnika jakim jest oliwa z oliwek (która jest zastępywana olejem słonecznikowym). Dlatego namawiamy Was byście pesto sporządzali(...)eksperymentalne (prze-pyszne!) pesto : Składniki: (Na 6-8osób) 1 średniej wielkości cukinia 1 czosnek pokrojony w plasterki ok. 12 suszonych śliwek ok. 13  sztuk czarnych oliwek pół słoika suszonych pomidorów 50g koziego, dojrzewającego sera (można zamienić na krowi np. grana padano lub parmigiano reggiano) garść orzechów włoskich (można zastąpić ziarnem słonecznika, migdałami etc.) garść świeżych listków mięty garść

Symfonia Smaków
Suszone pomidory ale zapachy! 147

przekładamy je do miski dodajemy zioła, czosnek, co kto lubi :) i dolewamy ocet (ok. łyżki za blachę pomidorów). Wszystko porządnie ale delikatnie mieszamy i przekładamy do wymytych oraz wyparzonych słoików. W rondelku podgrzewamy mieszankę oleju roślinnego z oliwą (3:1). Uwaga! Mieszanka nie może się zagotować, jak zaczną się pojawiać małe bąbelki zalewamy (I DELEKTUJEMY SIĘ TYM ZAPACHEM!!!). Słoiki zakręcamy

Brzuszki Łakomczuszki
Przecier pomidorowy i o tym jak o mało nie straciłam palca. 142

gara. Całość gotujemy, czas pozostawiam Wam do wyboru w zależności od tego jak gęsty przecier chcecie uzyskać, ja akurat dłość długo odparowywałam.  Przekładamy do umytych i czystych słoików, stawiamy do góry na nogami. I tyle! Smacznego! P.S. Aha o moim palcu. W fazie końcowej gdy przecie gotował się już ok. 1h więc temperatura była bardzo wysoka zrobił się

Brzuszki Łakomczuszki
Ogórki curry - gdy facet chce to potrafi! 233

ogórki puszczą wodę, w międzyczasie można przemieszać). Zalewy nie odlewać! Po 2h dodać trzecią szklankę cukru, ocet, curry, paprykę, pieprz, gorczycę, koperek. Wymieszać. Następnie wsadzamy do czystych i suchych słoików, zalewamy wodą z ogórków. Zakręcamy i pasteryzujemy

Brzuszki Łakomczuszki
Świąteczna nalewka. 170

Składniki: 100g suszonych śliwek 100g suszonych moreli 100g suszonej żurawiny 100g rodzynek 100g orzechów włoskich 100g suszonych daktyli 5 goździków 2 laski cynamonu 2 pomarańcze 200g cukru 800ml wódki Słoik wyparzam i układam w nim warstwowo bakalie i pokrojoną pomarańczę (wcześniej wyparzona). Na patelni podprażam goździki i cynamon - dorzucam do słoika. Cukier rozpuszczam w wódce (żeby było łatwiej można podgrzać

Brzuszki Łakomczuszki
Szybki dżem truskawkowy 89

cukrem żelującym i podgrzewamy doprowadzając do wrzenia (postępujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu!)cały czas mieszając. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze 4 minuty i gorący mus nakładamy do słoików. Szczelnie zamykamy, odwracamy do góry dnem na 5-10 minut. Z podanej ilości owoców i cukru wyszły mi 4 półlitrowe słoiki dżemu. Już nie mogę się doczekać jakie pyszne będą

Mango Papaja
Ogórki małosolne 308

czosnku - kilka gałązek kopru - kawałek korzenia chrzanu (można dołożyć też liść) - sól Zaczynam od przygotowania wody z solą. Na 1 litr zimnej wody dodaję 1,5 łyżki soli. W słoiku, którego używam mieści się około 1 litra wody.  Do czystego słoika włożyć koper, czosnek, chrzan oraz ogórki. Na koniec zalać przygotowanym roztworem wody z solą. Zakręcić i odstawić

Zgrabne Gotowanie
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 253

Polecam Wam pyszne klopsiki wieprzowe w sosie, który przygotowałam w zeszłym roku do słoików: Domowa Lutenica (Ljutenica) dodałam jeszcze dla zaostrzenia smaku trochę pikantnego Ajwaru. Z tej mieszanki wyszedł pyszny, pikantny sos. Ten sos Lutenica często wykorzystuję, ostatnio do Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica W tym roku muszę przygotować więcej słoików z sosem lutenica, może też się pokuszę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura z czarnej porzeczki 218

ogródku dojrzewają owoce więc trzeba je przetworzyć i zatrzymać trochę lata przynajmniej w słoikach. Konfiturę z czarnej porzeczki robię co roku. Dodaję do herbaty lub do posmarowania ciast. Jest pyszna.   Składniki: 1 kg czarnej porzeczki 1 kg cukru Przygotowanie:   Porzeczkę obrać opłukać i odsączyć na sitku z nadmiaru wody. Wsypać do garnka dodać cukier. Podgrzewać na średnik ogniu(...)jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliła. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut. Gorącą konfiturę wlać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić. Odwrócić do góry dnem. Po 15 minutach odwrócić, pozostawić do ostudzenia zimną wynieść w chłodne miejsce najlepiej do piwnicy

Ala piecze i gotuje
Żurek 218

chleba ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru  Przygotowanie:  Do dużego słoja wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojony czosnek, kawałek skórki razowego chleba, sól i cukier. Całość zalewamy ½ litra przegotowanej letniej wody. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Po dwóch dniach można wyjąć skórkę chleba. Co dzień zakwas należy przemieszać. Składniki na żur(...)białe kiełbasy  150g wędzonego boczku  2 marchewki  1 pietruszka  1/3 selera  1 cebula  2 duże ziemniaki  3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego) 2 łyżeczki majeranku  2 liście laurowe, ziele angielskie   pieprz i sól do smaku  Przygotowanie:   Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy białą kiełbasę

Ze smakiem i z pasją
SYROP NA PRZEZIĘBIENIE 267

antybiotykiem :) Składniki: 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1. Cebulę pokrój w drobną kostkę.  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.  3. Włóż wszystkie składniki do słoika.  4. Zamknij słoik. Potrząśnij nim.  5. Połóż na całą noc w ciepłe miejsce lub na kaloryfer (jeśli jest już sezon grzewczy).  6. Przez noc wydzieli się syrop

Przepisy Aleksandry
Naturalny, domowy sok truskawkowy - idealny na zimowe popołudnie :) 137

Wpis edytowany 21.06.2013 r. Kiedy rok temu spisałam ten przepis, Weronika (patrz: komentarze pod postem) doradziła mi, żeby nie gotować słoików. Mama potwierdziła, więc tak też przygotowałam drugą partię słoików z sokiem - i fakt, przetrwały całą zimę bez żadnych problemów - gotowanie jest zbyteczne, jeśli mamy pod ręką parę silnych męskich rąk (jak to zwykle pisze Biedronka ). Poniżej przepis zaktualizowany

Kraina Tysiąca Smaków