słoik - 12348 przepisów (strona:287/824)

Śledzie w pikantnej salsie 205

kostkę. Do cebuli dodajemy zalewę octową wraz z przyprawami, macerujemy ją aż stanie się szklista i straci surowość. Dodajemy olej i całe opakowanie sosu salsa Winiary, mieszamy dokładnie. W słoiku układałam warstwami pokrojone śledzie i sos salsa, na wierzchu powinien być sos. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki na ok. 2 dni. Po tym czasie śledzie w pikantnej salsie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica 183

Czasami warto zrobić trochę zapasów na zimę, a potem je wykorzystać i przygotować danie na szybko . Wystarczy trochę mielonego mięsa wieprzowego, 1 słoik z Lutenicą, puszka mieszanki 4 odmian fasoli od Hurtownia-Oliwy.pl i trochę przypraw! Przygotowanie tego dania zabiera nie więcej niż 30 minut. Wyglądem to danie przypomina trochę Chilli con carne i jest równie smaczne. Expresowe mielone z fasolą(...)łyżka oleju ryżowego W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone, lekko obrumieniamy cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli wlewamy cały słoik z sosem lutenica, dusimy ok. 5 minut, następnie dodajemy puszkę mieszanki fasoli wraz z zalewą, sos chili oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy , dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem. Rozkładamy mielone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
GRUSZKI W OCCIE 128

gotować przez ok. 3 min do momentu, aż będą „szkliste” Następnie wyjąć gruszki z syropu i przełożyć do słoików. Do syropu dodać ocet i ponowienie zagotować. Zalewą zalać gruszki. Dokładnie zakręcone słoiki gotować przez ok. 20 min. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
GRZYBY MARYNOWANE 136

szklanka octu 10%, 1 łyżka soli, kilka ziaren pieprzu, kilka ziarenek ziela angielskie, kilka liści laurowych, SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Grzyby oczyścić i gotować ok 30 minut. Obgotowane grzyby włożyć do słoików,  wszystkie składniki zalewy zagotować . Gorącą zalewą zalać grzyby, słoiki zakręcić i odstawić w chłodne miejsce.   rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Mleko migdałowe 125

migdałów. Ja zaczynam na najwyższych obrotach, później kontroluję miksowanie przy użyciu trybu pulsacyjnego i jeszcze na koniec włączam niskie obroty, aby utworzyła się na powierzchni śliczna pianka. Na otworze słoika rozkładamy gazę, jeśli chcemy, aby nasze mleko było czyściutkie, a jeśli nie przeszkadzają nam małe, niewidoczne drobinki, możemy użyć sitka do herbaty (ważne, żeby oczka były naprawdę małe) i przelewamy(...)jednego z ekspedientów, który dość często zerka i uśmiecha się. Białe motylki plączące się koło nóg. Nakierowanie muchy na otwarte drzwi balkonowe, aby uwolniła się z pułapki mieszkania. Stłuczony słoik kiszonych ogórków i skaleczony palec. Chłopczyk mówiący "dzień dobry" wcale mnie nie znając.       Zapach świeżo rozpakowanej kawy... Malutkie bananki. Wspomnienie Krakowa. Jego zdjęcie, gdy miał

Weganizm infantylny
Zakwas na żurek 165

liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego utartych w moździerzu 3 jagody jałowca Przygotowanie: Płatki owsiane, przekrojone na pół ząbki czosnku, liście, ziele i jałowiec wrzuciłam do wyparzonego w piekarniku słoika i zalałam wodą. Słoik przykryłam gazą i odstawiłam w ciepłe miejsce. Zakwas codziennie mieszam drewnianą łyżką. Po 3-4 dniach należy wyjąc liście laurowe i jagody jałowca, a resztę zblendować

Kulinarny Pamiętnik
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA II 146

1/2-1 pęczka rzodkiewek - 1 ząbek czosnku - 1,5l kefiru (lub jogurtu naturalnego lub po połowie jogurt i kefir) - sól i pieprz do smaku - sok z cytryny (do smaku) - 1/2 słoika buraków (startych we wiórki) - 1 liść laurowy, 4 duże kulki ziela angielskiego (nie trzeba) Dodatkowo: - po ok.1-2 jajka na porcję - świeży koperek do dekoracji Buraczki umyć obrać i zetrzeć(...)burakami. Dolewamy resztę kefiru (lub jogurtu/ jogurtu i kefiru) i mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i starte buraki ze słoika. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy do schłodzenia, na conajmniej 1-2h. Najlepiej na dłużej. Posypać pokrojonym drobno jajkiem i świeżym koperkiem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Przetwory - ogórki w plasterkach na zimę 650

łyżki soli kamiennej 1 łyzka nasion kopru 1 łyżka ziaren pieprzu i ziela angielskiego Ogórki dokładnie umyć i osączyć.Następnie pokroić w niezbyt cienkie plastry. Pokrojone ogórki ułożyć w słoikach. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet, nasiona kopru oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego Wszystko zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki. Dokładnie zakręcić. Wstawić do garnka, zalać(...)woda na wysokośc 3/4 słoika i pasteryzować ok ok 5 minut od zagotowania. Polecam też: Ogórki z czosnkiem

Monia miesza i gotuje
1447. Dżem malinowo-jabłkowy 132

Jabłka wymieszać z malinami, chwilę gotując na małym ogniu, nie przerywając mieszania. Dżem odstawić do następnego dnia. Następnie gotować na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Gorący dżem przełożyć do słoików i zakręcić. Słoiki ustawić do góry dnem, aż wystygną

Moje domowe kucharzenie
1536. Dżem " brzoskwiniowy" 104

godzinę. Odlany sok zagotować i rozpuścić w nim galaretki, kwasek oraz olejek.  Gorący płyn wlać do ugotowanej dyni i gotować całość przez pół godziny. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Słoiki możemy  pasteryzować

Moje domowe kucharzenie
Produkty Blue Dragon - testowanie 123

kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka) Składniki na 3 osoby: 2 piersi z kurczaka 2 woreczki ryżu dzikiego 1 słoik sosu tajskie zielone curry  150g mieszanki warzyw na patelnię 2 łyżki oleju z orzechów włoskich Sól, pieprz Przepis: Ryż wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy zgodnie(...)mrożonych i całość smażymy przez ok. 15 minut - aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy sos tajskie zielone curry i całość trzymamy na ogniu ok. 10 minut. Gotowe! Sosy w słoikach to bardzo dobre rozwiązanie dla leniuchów (czyt. dla mnie) :P Ostatnim produktem z tej serii jest sos z bazylią i trawą cytrynową Postanowiłam go zestawić z trochę standardową już piersią

Emcia Pichci
Ogórki małosolne w plasterkach 256

laurowy  plasterki czosnku, świeże lub suszone  1/3 łodygi kopru  Przygotowanie:  W przegotowanej wodzie rozpuszczamy sól.  Ogórki kroimy na plasterki i przekładamy do 1/2 litrowego słoika razem z czosnkiem, gorczycą, kolendrą i koprem, wkładamy listek laurowy, zalewamy wodą z solą, zamykamy słoik, po 1-2 dniach ogórki są idealne

Moja smaczna kuchnia
Dżem Malinowy z Miętą 138

Składniki: 1 kg malin ok.500 g cukru 6 gałązek świeżej mięty Wykonanie: Na początku napiszę to co z pewnością interesuje Was najbardziej. Ile dżemu wychodzi z tej ilości? Słoik 500 ml i 1/2 szklanki, czyli 625 ml dżemu. Jednak mimo wszystko warto! Jak się zabrać za ten dżem? Maliny przebrać, wrzucić do woka, na małym ogniu smażyć przez około(...)mięty. Jak już pulpa malinowa zacznie przybierać konsystencję dżemu, gałązki mięty wyciągamy, połowę zawartości przecieramy przez sito i przetarty mus z powrotem wlewamy do dżemu. Gorący dżem przekładamy do słoika, który zakręcamy i odstawiamy na ściereczkę dnem do góry. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok Salento Whitestone Ballarini

Blondynka Gotuje
Sałatka szwedzka z kurkumą 789

soli Zalewa: * 3 szklanki wody * 2,5 szklanki cukru * 2 szklanki octu  10% ( lub 1,5 jeśli wolicie mniej ostre ogórki ) * 1 łyżka kurkumy ( u mnie KAMIS ) do słoika: * ziele angielskie * pieprz ziarnisty * gorczyca * surowa marchew Wykonanie: Do sałatki najlepsze są ogórki trochę grubsze, o średnicy około 2,5-3 cm. Ogórki dokładnie umyć. Umyte pokroi w plastry(...)ziarna pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy i kilka plastrów surowej marchewki. Układać plastry ogórków lekko ugniatając. Ugotować zalewę z wody, octu i cukru. Gorącą zalewą napełniać słoiki z orókami. Pasteryzować8-10 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową 112

proszku do pieczenia 70 g kakao 4 jajka 150 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru waniliowego 200 g wiśni z kompoty (około ½ dużego słoika) Polewa: 200 g dżemu wiśniowego ½ słoika wiśni z kompoty 2-3 łyżki kompotu z wiśni 1 łyżeczka żelatyny fix Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło oraz czekoladę, dodajemy wodę

Mania Gotowania