słoik - 12348 przepisów (strona:282/824)

Marynowane opieńki 117

minut od momentu zagotowania wody. Następnie w drugim garnku przygotowujemy zalewę z wody i przypraw- gotujemy około 5 minut, kolejno dolewamy ocet i słodzimy. Kapelusze układamy w słoikach do 3/4 objętości. Zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki. Następnie pasteryzujemy około 10 minut

Aga w kuchni
Krokiety w waflach 209

mniejsze kawałki, zalałam wodą, dodałam kostkę drobiową i gotowałam ok. godziny. W drugim garnuszku gotowałam kapustę kiszoną ok. 30 minut. Po gotowaniu bulion  z mięsa przelałam do słoika, a mięso i odcedzoną kapustę schowałam do lodówki. Na drugi dzień zmieliłam mięso z kapustą przez maszynkę. Na patelni dusiłam, podlewając bulionem, który dzień wcześniej przelałam do słoika. Na patelni podsmażyłam

Aga w kuchni
Ogórki małosolne 171

koperek 1/3 korzenia chrzanu 2 ząbki czosnku 5 liści wiśni 2 liście orzecha włoskiego   Przygotowanie:      Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni i orzecha. Wodę gotujemy. Do ciepłej wody, ale nie gorącej dodajemy sól (1 czubata łyżka na każdy litr wody). Taką osoloną wodą(...)zalewamy ogórki. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 2 dniach mamy ogórki małosolne, a po 5 już kiszone. Proces kiszenia można opóźnić, trzymając ogórki w lodówce

Aga w kuchni
Nalewka malinowa 119

spirytusu, 1 l wody, 500g cukru.   Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę porzeczkową , miętową , aroniową, wiśniową i z czarnego bzu . Przygotowanie:     Maliny dokładnie myjemy, wkładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na okres ok. 2 tygodni. Po tym czasie nalewkę przecedzamy przez sitko, przecierając owoce. W garnku gotujemy wodę

Aga w kuchni
Nalewka miętowa 1115

przyszedł czas na zrobienie nalewki miętowej :) Liście mięty należy opłukać pod zimną wodą, tak by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Zasypać je cukrem oraz zalać spirytusem. Odstawić w szczelnie zamkniętym słoiku na 3 doby. Co jakiś czas zamieszać słoikiem, w celu rozpuszczenia cukru.  Po tym czasie przesączyć nalewkę przez gazę, dobrze wycisnąć nalewkę z liści mięty. Na koniec dolać przegotowaną

Aga w kuchni
Konfitura wiśniowa 106

którąś wisienkę miałam pestkę:)). Następnie wiśnie zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy ok. 3 minut. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok. 2 minutki, cały czas mieszając. Gorące wiśnie przelewamy do słoików i zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem

Aga w kuchni
Nalewka porzeczkowa 121

mnie wódka 40%).   Polecam także wypróbowanie przepisu na nalewkę malinową , , miętową , aroniową, wiśniową i z czarnego bzu . Przygotowanie:     Porzeczki obrywamy od gałązek, płuczemy. Następnie umieszczamy w słoiku i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok. 30 minut. Dodajemy resztę składników: grenadinę, wódkę oraz aromat skórki pomarańczowej. Potrząsamy by składniki nam się wymieszały, szczelnie zamykamy i odstawiamy(...)tygodni (ja odstawiłam na 2 tygodnie). Przez pierwsze dni potrząsamy słoikiem, by rozpuścił nam się cukier. Nalewkę można przecedzić, ja jednak wolę wersję z owocami

Aga w kuchni
Dżem z czarnej porzeczki 140

Dokładnie umyte porzeczki i ubrane z łodyg, mielimy w maszynce do mięsa. Na zmianę wkładamy garść porzeczek i 1 czubatą łyżkę cukru. Taki gotowy dżem przekładamy do słoików(samego dżemu nie gotujemy!). Słoiki zakręcamy, wkładamy do garnka z wodą  i gotujemy ok. 5-10 minut. Po tym czasie wyciągamy i układamy je do góry dnem, aż do ostygnięcia

Aga w kuchni
Dżem truskawkowy. 128

usuwając pianę przez ok. 20-30 min, dopóki dżem zgęstnieje. Po tym lekko ostudzamy truskawki, usuwamy ponownie powstała pianę i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, po tym słoiki napełniamy gorącym dżemem i szczelnie zamykamy.  Jeżeli szczelnie zamknęliśmy słoiki z dżemem i dokładnie usuwaliśmy pianę, to dżem można przechowywać przez ok. dwa tygodnie lecz jeżeli chcemy, aby dżem można

Kuchnia Łukasza
Marynowane papryczki chilli na zimę. 166

papryczki chilli ok. 20-30 szt. Przygotowanie:    W dużym garnku zagotowujemy wodę i w gotującej się wodzie gotujemy umyte papryczki przez ok. 7 min. Po tym sparzone słoiki napełniamy pionowo papryczkami, a w pozostałej wodzie robimy marynatę. Do wody dodajemy sól, cukier, ocet i gotujemy do rozpuszczenia się soli i cukru, następnie gorącą marynatą napełniamy słoiki z papryczkami

Kuchnia Łukasza
Chifferi rigati . I kropka. 154

Moja kuchnia wygląda teraz , jak po wybuchu bomby w magazynie przetwórstwa warzywnego. Cały dom przesiąkł octem ...bo mnie się zachciało włoskiej sałatki zrobić i zamknąć ją w słoikach ! Od rana latam w marynatach i .. zgłodniałam na coś porządnego. A jak coś porządnego i jedno danie, to wiadomo co... kluchy. Wina do tego nie łyknę niestety, bo się octu nawąchałam(...)rzut oka na pobojowisko...i wychodzę. Smacznego. Opis dłuższy niż samo przygotowanie dania. Ale musiałam siąść i chwilkę odpocząć! Pycha, warto! Szybko, smacznie, soczyście...i można wracać do tych słoików

Z Kuchni Do Kuchni
Leczo z cukinią 749

miękka dodajemy zioła prowansalskie oraz sól i pieprz – do smaku. Podajemy gorące – wraz z pieczywem. Jeśli chcemy zatrzymać smak jesiennych warzyw zimą – danie możemy zapasteryzować w słoikach (wtedy nie dodajemy kabanosów, ani kiełbasy). Wystarczy zrobić podwójną porcję, wyparzyć słoiki oraz nakrętki, wlać do nich gorące leczo i pasteryzować przez 20 minut. Zimą odkręcamy taki słoiczek leczo, podgrzewamy

Poezja smaku
Sos pomidorowy do makaronu 197

momentu, aż warzywa będą miękkie.  Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora. Sos  wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką. insertCookd("303a33be8001679f54ac66fb8a94cff1

Kulinarne przygody Gatity
Dżem śliwkowy 141

miałam czas tylko wieczorami, po powrocie z pracy :-) Na koniec dżem wkładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie dokręcamy wieczka, zwracając uwagę na to, żeby rant słoika był czysty ! Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką

Kulinarne przygody Gatity
Ketchup pomidorowo-śliwkowy 130

pomidory się rozpadną. Następnie najmniej przyjemna czynność, czyli sos przecieramy przez sito, wlewamy z powrotem do garnka i odparowujemy, aż do uzyskania porządanej gęstości. Ketchup przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut. Słoiki studzimy do góry nogami, przykryte ściereczką

Kulinarne przygody Gatity