słoik - 12348 przepisów (strona:275/824)

Chutney śliwkowy z cebulą 191

zeszkloną cebulę wlać podgotowane śliwki i dusić do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać sól, miód i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Przed przełożeniem do słoików doprawić do smaku. Słoiki pasteryzować przez pół godziny. Doskonały opis w jaki sposób to robić znalazłam dla Was na blogu Pozytywna Kuchnia   :) Taki sos bardzo dobrze smakuje do mięs, potraw

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gruszki w octowo - cytrynowej zalewie 141

małym ogniu przez kilka minut. Na końcu wlać ocet winny i zagotować. Gruszki umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Układać w umytych i wyparzonych słoikach i zalewać zalewą. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mój bigos 154

smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy .W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :).  Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos , który najbli żsi chwalą(...)rodowitym B rytyjczykom , bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :)   Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:)    kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele

NA MOIM TALERZU
Kwaśny kapuśniaczek 171

Jedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy(...)kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę

NA MOIM TALERZU
Jabłka na szarlotkę 163

jabłek ( kwaśnych i twardych) -1 kg cukru    Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na około godzinę. Zlewamy nadmiar soku. Jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. godziny. Pozostały sok możemy zagotować, przelać do słoiczków i wykorzystać do napojów.    Tak przygotowane jabłka gwarantują smak i wygląd szarlotki, podanej na naszym blogu(...)Podobne słoiki kupione w sklepie, niestety

Maminek kulinarny
Sałatka z ogórków w zalewie octowej 959

pieprzu i ziela angielskiego -gałązki kopru    Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka. Wszystko dokładnie mieszamy.    Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy, po kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, ząbek czosnku i gałązkę kopru.  Następnie napełniamy je pokrojonymi warzywami i przygotowujemy zalewę,  czyli

Maminek kulinarny
Dżem śliwkowy 124

odstawiamy na ok. godzinę.    Przekładamy do garnka, dosypujemy pozostały cukier i gotujemy.    Gdy pojawi  się dużo soku możemy go odebrać, zagotować i przelać do słoików  (  nie wymaga dodatkowej pasteryzacji )  a resztę śliwek  gotujemy na niewielkim ogniu  do zgęstnienia.    Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe

Maminek kulinarny
Sałatka Oddziałowej z czerwonych buraczków 173

dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i warzywkiem. Dodajemy warzywa i mieszamy. Gotujemy 15 minut od momentu wrzenia. Do smaku przyprawiamy pieprzem.    Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Z podanej porcji otrzymamy ok. 10 słoików 0,5 l. Smacznego

Maminek kulinarny
Leczo 156

Dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą do mięs, zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę.    Możemy zwiększyć proporcje składników i leczo będziemy mieć na zapas w słoikach. Wystarczy wrzące przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Dynia w zalewie octowej 122

Obieramy ze skóry.    Kroimy w dość dużą kostkę.    Zagotowujemy wodę z cukrem, solą i octem. Wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy ok. 5 minut. Przekładamy do słoików, do których wcześniej włożyliśmy po ząbku czosnku, ziele angielskie, pieprz i gorczycę oraz listek laurowy. Słoiki uzupełniamy zalewą, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Gruszki w syropie 163

gruszek -1 l wody -1/2 kg cukru -2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego -goździki    Gruszki obieramy ze skóry.    Wycinamy gniazda nasienne.    Układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków.    Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Wrzącym syropem zalewamy gruszki i zakręcamy. Pasteryzujemy 7 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką 217

czasami ochota na pewne rzeczy przychodzi niespodziewanie i nie ma co patrzeć na porę roku. W owocach może nie możemy obecnie przebierać ale zawsze pozostają te mrożone czy w słoiku. Trzeba sobie jakoś radzić  J   Ciasto smakuje również rewelacyjnie z samą kruszonką, jest bardzo puszyste, wysokie  i rozpływa się w ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga(...)łyżka cukru 2 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka Kruszonka 100 g masła  120 g mąki ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce śliwki, wiśnie ze słoika lub inne ulubione Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy rozczyn.   Mleko podgrzewamy, tak aby było ciepłe. Dodajemy do niego drożdże,cukier, mąkę i mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozczyn

Mania Gotowania
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 486

szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku.  Potrzebne nam: - makaron z zupki chińskiej - pół puszki kukurydzy - 10 dag tartego, ostrego sera - pół słoika ogórków ze słodko-kwaśnej zalewy - pół cebuli - 2 puszki tuńczyka - majonez -sól i pieprz  Przygotowanie: Makaron kruszymy do miski. Kukurydzę i pokrojone w drobną kostkę ogórki dodajemy razem z odrobiną(...)pokrojoną w kostkę cebulą i tuńczykiem osączonym z oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem (kilka łyżek). Ja lubię, gdy jest dużo majonezu, więc dodaję pół słoika. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby składniki się "przegryzły". Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka białostocka 325

Przepis do domu przyniosła mama. Taka sałatka ze słoika jest świetna na niespodziewanych gości. Wystarczy ją odsączyć z zalewy w durszlaku i wymieszać z majonezem. Szybciej chyba się nie da. Koniecznie przygotujcie ją w przyszłym roku, gdy warzywa będą świeże i pachnące. Składniki: 1 kg ogórków 1 duża cukinia 3 cebule 4 czerwone papryki 1 kg marchwii 1 puszka kukurydzy(...)cukru Wykonanie: Wszystkie składniki pokroić w kostkę, posolić i odstawić na około 2 godziny, by puściły sok. Następnie warzywa odcedzić.  Składniki zalewy zagotować.  Warzywa nałożyć do wyparzonych słoików. Zalać zalewą octową i pasteryzować ok. 15 minut

Pasja Smaku
Zakwas na barszcz czerwony 2073

się pienić. Zakwas jest gotowy po 4 - 5 dniach. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z gotowego zakwasu należy ściągnąć pianę i przez gazę/lub sito zlać go do butelek czy słoików. Gotowy zakwas można od razu zużyć do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie lub przechowywać w lodówce przez max. 14 dni. Zakwas można również poddać pasteryzacji. Do przygotowania zakwasu nalepiej(...)kilka centymetrów ponad buraki. Zapobiegnie to powstaniu pleśni.  Tak jak pisze Phi - buraki najlepiej docisnąć do dna talerzykiem lub plastikowym wieczkiem ( plastik się wygina, więc wejdzie do każdego słoika w odróżnieniu od talerzyka)  i obciążyć czymś  (tak jak to się robi np. przy kiszeniu ogórków), wówczas buraki na pewno nie wypłyną i nie spleśnieją. Zdjęcie obrazujące dociskanie

Gospodyni Miejska