słoik - 12348 przepisów (strona:280/824)

matiasy w cytrynie, cebuli i ... 158

olej rzepakowy matiasy 1x wymoczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie - potem odlać na sito aby odciekły z wody, pokroić je na 1,5cm kawałki w misce i w słoiku układać warstwami: pokrojona cebula na pół plasterki, matiasy, plastry cytryny bez skóry, ziele i liście, pieprz mielony układać do wyczerpania składników - na koniec je zalać olejem i lekko przygnieść łyżką(...)śledzie w misce do zjedzenia na drugi dzień a w słoiku zakręconym mogą stać do 2 tygodni w lodówce najlepiej smakują z pieczywem razowym lub do zakąski........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
śledzie marynowane... 164

usunąć płetwy, ogonki, każdy śledź wyfiletować usuwając ości śledzie są po marynowaniu miękkie i ość grzbietowa i ości same odchodzą filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1928

podczas wakacji dostałam przepis na sałatkę od Cioci.  Zrobiłam ją i nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła zdjęcia! Zobaczcie efekt: Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1 por słoik marynowanej marchewki słoik marynowanego selera duży świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej majonez,   pieprz, sól   Najpierw kroimy pora w półksiężyce, następnie sparzamy go, studzimy.  Marchewkę i selera

Kuchnia moimi oczami
Tagliatelle z bakłażanem i adżiką 182

przygotowany na bazie pomidorów i czerwonej papryki, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej.  Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę.  W takim razie dziś zapraszam na szybkie jesienne danie

Kulinarne przygody Gatity
Kompot z Rabarbaru 104

Orzeźwiający słodko- kwaśny rabarbarowy kompot.Poznaj sekret doskonałego kompotu z rabarbaru;) Składniki; rabarbar  cukier  woda przegotowana - wystudzona Wykonanie; Rabarbar umyć, pokroić w kawałki  napełnić 0,4 l słoiki. Do 3/4 wysokości  do każdego słoika dolać wodę, dodać 3 łyżki  cukru.  Pasteryzować 15 min od zagotowania wody

Anioły w kuchni
Papryka w occie z czosnkiem 135

marynatę: 1/2 l wody, 100 ml octu 10%, 8 łyżek cukry, łyżka soli, Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w paski. Czosnek obieramy. Paprykę i czosnek umieszczamy w słoikach. Do każdego wkładamy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy i po liściu laurowym. Gotujemy wszystkie składniki na marynatę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorącą marynatą zalewamy słoiki

Anioły w kuchni
Koperek solony 130

świeżego zielonego koperku, sól morska gruboziarnista, Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Do słoika najpierw wsyp sól a na niej ułóż warstwę koperku - ugnieć. Następnie kolejno układaj warstwy. Zakończ solą i szczelnie zamknij słoik. Po otwarciu trzymaj w lodówce. Zamknięty przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie rok:)  /Pomysł zaczerpnięty z czasopisma ,,Kuchnia

Anioły w kuchni
Dżem z dyni i jabłek 156

wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę razem, mieszając aby się nie przypaliło. Gotowy dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na 2 słoiki po 350 ml dżemu. Smacznego... lisek:) Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,dzem_z_dyni_i_jablek Copyright © Smaczny.pl

Anioły w kuchni
Czeko śliwki lub dżem śliwkowo - orzechowy 119

maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, tabliczkę gorzkiej czekolady i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez 15 min. Dżem śliwkowo - orzechowy Składniki : 2 i 1/2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 2 cukry waniliowe, 15 dag kakao, 20 dag orzechów mielonych(...)maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, kakao, orzechy i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez

Anioły w kuchni
Sos do spaghetti 162

momentu, aż warzywa będą miękkie.  Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora. Sos  wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką. Ja nie przecierałam ani nie blendowałam...tak lubimy:) /źródło Kulinarne przygody Gatity

Anioły w kuchni
Kompot z wiśni 136

Szaleństwo wiśniowe trwa:) Składniki; wiśnie, cukier , woda przegotowana - wystudzona, Wykonanie; Wiśnie  umyć, napełnić  słoiki. Do 3/4 wysokości  do każdego słoika dolać wodę, dodać 5 łyżek  cukru.  Pasteryzować 15 min od zagotowania

Anioły w kuchni
Ogórki w zalewie curry 179

łyżki soli, 1 i 1/2 szklanki octu, czubata łyżka curry, Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę gotując wszystkie składniki. Do słoików wkładamy ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut.     żródło "Przetwory

Anioły w kuchni
Cukinia w occie curry 164

wody, 2 łyżeczki curry, łyżka soli, 3 ząbki czosnku, cebula, szklanka octu, Po przyprawy zapraszam do  SKWORCU Wykonanie; Cukinie obieramy i kroimy obieraczką wzdłuż na paski. Na dno słoika kładziemy cebulę. W garnku łączymy posiekany czosnek, wodę, cukier, sól, curry, ocet. Zagotowujemy przez 3 minuty. do słoików wkładamy cukinię i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.     źródło "Przetwory

Anioły w kuchni
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę 4134

Szybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:) Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie; Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą(...)cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut.  Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty

Anioły w kuchni
Maliny z wanilią do herbaty 123

zapraszam do sklepu   HanuśZZ Wykonanie; Maliny łączymy z cukrem i wanilią. Zagotowujemy. Mieszamy i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu.Dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i ustwaimy słoiki do góry nogami do ostygnięcia

Anioły w kuchni