olej rzepakowy matiasy 1x wymoczyć przez 3 godziny w zimnej wodzie - potem odlać na sito aby odciekły z wody, pokroić je na 1,5cm kawałki w misce i w słoiku układać warstwami: pokrojona cebula na pół plasterki, matiasy, plastry cytryny bez skóry, ziele i liście, pieprz mielony układać do wyczerpania składników - na koniec je zalać olejem i lekko przygnieść łyżką(...)śledzie w misce do zjedzenia na drugi dzień a w słoiku zakręconym mogą stać do 2 tygodni w lodówce najlepiej smakują z pieczywem razowym lub do zakąski........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięusunąć płetwy, ogonki, każdy śledź wyfiletować usuwając ości śledzie są po marynowaniu miękkie i ość grzbietowa i ości same odchodzą filety śledziowe pokroić na mniejsze porcje i włożyć do słoika dużego na przemian z pokrojoną cebulą - na koniec wlać olej i zamkniętym słoikiem potrząsnąć schować do lodówki na 1 dzień i śledzie są dobre do jedzenia.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępodczas wakacji dostałam przepis na sałatkę od Cioci. Zrobiłam ją i nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła zdjęcia! Zobaczcie efekt: Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1 por słoik marynowanej marchewki słoik marynowanego selera duży świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej majonez, pieprz, sól Najpierw kroimy pora w półksiężyce, następnie sparzamy go, studzimy. Marchewkę i selera
Kuchnia moimi oczamiprzygotowany na bazie pomidorów i czerwonej papryki, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. W takim razie dziś zapraszam na szybkie jesienne danie
Kulinarne przygody GatityOrzeźwiający słodko- kwaśny rabarbarowy kompot.Poznaj sekret doskonałego kompotu z rabarbaru;) Składniki; rabarbar cukier woda przegotowana - wystudzona Wykonanie; Rabarbar umyć, pokroić w kawałki napełnić 0,4 l słoiki. Do 3/4 wysokości do każdego słoika dolać wodę, dodać 3 łyżki cukru. Pasteryzować 15 min od zagotowania wody
Anioły w kuchnimarynatę: 1/2 l wody, 100 ml octu 10%, 8 łyżek cukry, łyżka soli, Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w paski. Czosnek obieramy. Paprykę i czosnek umieszczamy w słoikach. Do każdego wkładamy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy i po liściu laurowym. Gotujemy wszystkie składniki na marynatę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorącą marynatą zalewamy słoiki
Anioły w kuchniświeżego zielonego koperku, sól morska gruboziarnista, Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Do słoika najpierw wsyp sól a na niej ułóż warstwę koperku - ugnieć. Następnie kolejno układaj warstwy. Zakończ solą i szczelnie zamknij słoik. Po otwarciu trzymaj w lodówce. Zamknięty przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie rok:) /Pomysł zaczerpnięty z czasopisma ,,Kuchnia
Anioły w kuchniwycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę razem, mieszając aby się nie przypaliło. Gotowy dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na 2 słoiki po 350 ml dżemu. Smacznego... lisek:) Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,dzem_z_dyni_i_jablek Copyright © Smaczny.pl
Anioły w kuchnimaszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, tabliczkę gorzkiej czekolady i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez 15 min. Dżem śliwkowo - orzechowy Składniki : 2 i 1/2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 2 cukry waniliowe, 15 dag kakao, 20 dag orzechów mielonych(...)maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, kakao, orzechy i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez
Anioły w kuchnimomentu, aż warzywa będą miękkie. Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora. Sos wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką. Ja nie przecierałam ani nie blendowałam...tak lubimy:) /źródło Kulinarne przygody Gatity
Anioły w kuchniSzaleństwo wiśniowe trwa:) Składniki; wiśnie, cukier , woda przegotowana - wystudzona, Wykonanie; Wiśnie umyć, napełnić słoiki. Do 3/4 wysokości do każdego słoika dolać wodę, dodać 5 łyżek cukru. Pasteryzować 15 min od zagotowania
Anioły w kuchniłyżki soli, 1 i 1/2 szklanki octu, czubata łyżka curry, Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę gotując wszystkie składniki. Do słoików wkładamy ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut. żródło "Przetwory
Anioły w kuchniwody, 2 łyżeczki curry, łyżka soli, 3 ząbki czosnku, cebula, szklanka octu, Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Cukinie obieramy i kroimy obieraczką wzdłuż na paski. Na dno słoika kładziemy cebulę. W garnku łączymy posiekany czosnek, wodę, cukier, sól, curry, ocet. Zagotowujemy przez 3 minuty. do słoików wkładamy cukinię i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut. źródło "Przetwory
Anioły w kuchniSzybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:) Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie; Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą(...)cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty
Anioły w kuchnizapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie; Maliny łączymy z cukrem i wanilią. Zagotowujemy. Mieszamy i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu.Dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i ustwaimy słoiki do góry nogami do ostygnięcia
Anioły w kuchni