miękka dodajemy zioła prowansalskie oraz sól i pieprz – do smaku. Podajemy gorące – wraz z pieczywem. Jeśli chcemy zatrzymać smak jesiennych warzyw zimą – danie możemy zapasteryzować w słoikach (wtedy nie dodajemy kabanosów, ani kiełbasy). Wystarczy zrobić podwójną porcję, wyparzyć słoiki oraz nakrętki, wlać do nich gorące leczo i pasteryzować przez 20 minut. Zimą odkręcamy taki słoiczek leczo, podgrzewamy
Poezja smakumomentu, aż warzywa będą miękkie. Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora. Sos wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką. insertCookd("303a33be8001679f54ac66fb8a94cff1
Kulinarne przygody Gatitymiałam czas tylko wieczorami, po powrocie z pracy :-) Na koniec dżem wkładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie dokręcamy wieczka, zwracając uwagę na to, żeby rant słoika był czysty ! Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką
Kulinarne przygody Gatitypomidory się rozpadną. Następnie najmniej przyjemna czynność, czyli sos przecieramy przez sito, wlewamy z powrotem do garnka i odparowujemy, aż do uzyskania porządanej gęstości. Ketchup przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut. Słoiki studzimy do góry nogami, przykryte ściereczką
Kulinarne przygody Gatitytrochę ogień i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja przygotowanie chutneya rozłożyłam na 3 dni. Po całkowitym przestudzeniu można dobrze ocenić jego konsystencję. Gotowy gorący chutney przekładamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy przez 10 minut i studzimy słoiki odwrócone denkami do dołu, przykryte ściereczką. insertCookd("01978768baa86446ed2071bb58a37ce5
Kulinarne przygody Gatityposmakowały, że zrobiłam z nich nadzienie do drożdżowego kwiatu , dodałam też trochę pomarańczy. Taka mieszanka wyszła bardzo aromatyczna i zamierzam zrobić teraz wersję konfitury gruszkowej z pomarańczą do słoika. Chodzą też za mną lody gruszkowe... :-). Chyba w weekend się rozwinę ! Konfitura gruszkowa z nutką wanilii Składniki: 800 g dojrzałych gruszek 200 g cukru 6 goździków 1/2 laski wanilii(...)się zagotują, wyłączamy ogień i odstawiamy do przestygnięcia. Ponownie podgrzewamy owoce, smażąc je do uzyskania odpowiedniej konsystencji owoców. Pod sam koniec dodajemy esencję waniliową. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy zakrętkami do dołu. insertCookd("180947e8b4d48965d185254b400cf891
Kulinarne przygody Gatityczosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Opcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu żytniego lub kawałek razowego chleba na zakwasie Wykonanie: Czosnek drobno siekamy, wrzucamy do wyparzonego słoika razem z przyprawami, dosypujemy mąkę i dolewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, słoik przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Kulinarne przygody GatityWiosenna galaretka z kurczakiem Wiosenna sałatka z groszkiem Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołach Drobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa
Kulinarne przygody Gatitytylko z wiśni, nie dodawałam do nich żadnych innych owoców. W tym roku doszłam do wniosku jednak, że trzeba przerwać tę monotonię. Razem z wiśniami w słoiku wylądował rabarbar z nutką kardamonu. Natomiast z rabarbarem robiłam już dżem truskawkowy . Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku(...)Następnego dnia podgrzewamy konfiturę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kardamon, zmniejszamy ogień i smażymy przez 60 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia
Kulinarne przygody Gatitykuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od Elki . Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem
Kulinarne przygody Gatitymałym ogniu przez około 60 minut. Ponownie odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Jeśli dżem będzie gęsty, podgrzewamy go i gorący przekładamy do wyparzonych słoików. Dokładnie dokręcamy, stawiamy do góry nogami, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wystygnięcia. Jeśli uznamy, że jednak dżem jest za rzadki gotujemy go przez kolejne 60 minut i dopiero wtedy wkładamy(...)słoików
Kulinarne przygody Gatitybyło, w zasięgu ręki, tylko stało za szafą. CUD. Potrzebujesz: roszponkę buraka ser kozi (może być rolada, serek do smarowania, serek sałatkowy, zapieczony.... byle kozi) pestki słonecznika do sosu: słoik z nakrętką, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny lub limonki Zamiast sosu można użyć dobrej jakości balsamico (słodki i gęsty) Co robić? 1. Roszponkę umyć i osuszyć, ułożyć(...)plasterki 3. Ser (u mnie sałatkowy) pokroić na cienkie plasterki 4. Do słoiczka wlać trochę oliwy z oliwek, i tyle samo miodu co musztardy, dodać trochę soku z cytrusa. Słoik zakręcić i wyshakeować. Spróbować czy nie jest za mało słodki, lub za mało ostry - i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę miodu lub musztardy. 5. Na sałacie ułożyć buraczki
Matka Żywicielkamożna je podać w innej postaci niż smażone w panierce rydze. Bardzo lubię rydze smażone, ale wszystko może się kiedyż znudzić! Tym razem smażone panierowane rydze zapakowane zostały do słoików, zalałam je delikatną marynatą, z dodatkiem papryczki chili, która nadaje lekkiej pikanterii grzybom, podobnie jak papryce marynowanej z rozmarynem. Polecam Rydze smażone marynowane z chili : SKŁADNIKI: 30 rydzów 4 jajka(...)zagotowujemy mieszankę, gotujemy jeszcze około 2 minuty aż cebula zrobi się szklista. Wrzącą marynatą zalewamy rydze w słojach wraz z cebulą i zielem, wkładamy też liścia laurowego, dokładnie zakręcamy słoiki i odwracamy do góry dnem, niech tak stoją do ostygnięcia. Można je przechowywać w lodówce jak i w jakimś chłodnym miejscu. The post Rydze smażone marynowane z chili appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębędą uchylone. Na blaszkę do pomidorów kładę również ząbek czosnku i rozmaryn. W domu będzie unosił się piękny zapach... Po tym czasie studzimy na kratce pomidory i przekładamy do słoika, zalewamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i odstawiamy. Możemy korzystać z tych pomidorów przez długie miesiące. Składniki na litrowy słoik: 6 kg pomidorów 2 ząbki czosnku świeży rozmaryn
Mango PapajaDzień dobry, Od wczoraj mamy jesień, a ja zamykam w słoikach ostatnie smaki lata i do tego zachęcam również Was! Zapas ajwaru spokojnie czeka sobie w szafce kuchennej, dlatego postanowiłam zmajstrować coś innego, no wiecie, tak dla miłej odmiany ;) Tak więc do pieczonej papryki dodałam więcej bakłażanów i pomidorów uzyskując pastę o bardziej warzywnym smaku (trochę jak tzw. leczo). Warzyw(...)posiekane papryki i bakłażana. Dopraw octem, cukrem i solą do smaku i gotuj ok. 30-40 min., aż pasta przegryzie się i zgęstnieje. Gotową pastę przełóż do wysterylizowanych słoików, dobrze zakręć i odstaw go góry dnem. Przykryj ściereczką, następnie kocem i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Alternatywnie, pasteryzuj pastę przez 10 min. w garnku z gotującą się wodą lub piekarniku
Chilli Czosnek i Oliwa