Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1990podczas wakacji dostałam przepis na sałatkę od Cioci. Zrobiłam ją i nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła zdjęcia! Zobaczcie efekt: Kolorowa sałatka z marchewką i selerem 1 por słoik marynowanej marchewki słoik marynowanego selera duży świeży ogórek 20 dag szynki konserwowej majonez, pieprz, sól Najpierw kroimy pora w półksiężyce, następnie sparzamy go, studzimy. Marchewkę i selera
Kuchnia moimi oczami
Tagliatelle z bakłażanem i adżiką 252przygotowany na bazie pomidorów i czerwonej papryki, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. W takim razie dziś zapraszam na szybkie jesienne danie
Kulinarne przygody Gatity
Kompot z Rabarbaru 169Orzeźwiający słodko- kwaśny rabarbarowy kompot.Poznaj sekret doskonałego kompotu z rabarbaru;) Składniki; rabarbar cukier woda przegotowana - wystudzona Wykonanie; Rabarbar umyć, pokroić w kawałki napełnić 0,4 l słoiki. Do 3/4 wysokości do każdego słoika dolać wodę, dodać 3 łyżki cukru. Pasteryzować 15 min od zagotowania wody
Anioły w kuchni
Papryka w occie z czosnkiem 190marynatę: 1/2 l wody, 100 ml octu 10%, 8 łyżek cukry, łyżka soli, Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w paski. Czosnek obieramy. Paprykę i czosnek umieszczamy w słoikach. Do każdego wkładamy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy i po liściu laurowym. Gotujemy wszystkie składniki na marynatę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorącą marynatą zalewamy słoiki
Anioły w kuchni
Koperek solony 196świeżego zielonego koperku, sól morska gruboziarnista, Koperek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Do słoika najpierw wsyp sól a na niej ułóż warstwę koperku - ugnieć. Następnie kolejno układaj warstwy. Zakończ solą i szczelnie zamknij słoik. Po otwarciu trzymaj w lodówce. Zamknięty przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie rok:) /Pomysł zaczerpnięty z czasopisma ,,Kuchnia
Anioły w kuchni
Dżem z dyni i jabłek 216wycisnąć sok. Na koniec do dżemu dodać skórkę i sok z cytryny. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę razem, mieszając aby się nie przypaliło. Gotowy dżem przełożyć do słoików. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 15 minut. Ostudzić, wynieść do ciemnej i zimnej piwnicy. Składniki wystarczą na 2 słoiki po 350 ml dżemu. Smacznego... lisek:) Źródło: http://www.smaczny.pl/przepis,dzem_z_dyni_i_jablek Copyright © Smaczny.pl
Anioły w kuchni
Czeko śliwki lub dżem śliwkowo - orzechowy 186maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, tabliczkę gorzkiej czekolady i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez 15 min. Dżem śliwkowo - orzechowy Składniki : 2 i 1/2 kg śliwek węgierek, 1 kg cukru, 2 cukry waniliowe, 15 dag kakao, 20 dag orzechów mielonych(...)maszynce do mięsa. Dodać cukier i smażyć ok. 2 godz. Pod koniec smażenia dodać cukier waniliowy, kakao, orzechy i jeszcze smażyć przez ok 10 min. Gorące przełoży do słoików, dobrze zakręcić i gotować przez
Anioły w kuchni
Sos do spaghetti 234momentu, aż warzywa będą miękkie. Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora. Sos wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką. Ja nie przecierałam ani nie blendowałam...tak lubimy:) /źródło Kulinarne przygody Gatity
Anioły w kuchni
Kompot z wiśni 204Szaleństwo wiśniowe trwa:) Składniki; wiśnie, cukier , woda przegotowana - wystudzona, Wykonanie; Wiśnie umyć, napełnić słoiki. Do 3/4 wysokości do każdego słoika dolać wodę, dodać 5 łyżek cukru. Pasteryzować 15 min od zagotowania
Anioły w kuchni
Ogórki w zalewie curry 247łyżki soli, 1 i 1/2 szklanki octu, czubata łyżka curry, Ogórki myjemy, suszymy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy zalewę gotując wszystkie składniki. Do słoików wkładamy ogórki, parę ziaren gorczycy, plasterki cebuli. Zalewamy zalewą.Pasteryzujemy 5 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz, ale słoiki zostawiamy jeszcze w garnku na 15 minut. żródło "Przetwory
Anioły w kuchni
Cukinia w occie curry 236wody, 2 łyżeczki curry, łyżka soli, 3 ząbki czosnku, cebula, szklanka octu, Po przyprawy zapraszam do SKWORCU Wykonanie; Cukinie obieramy i kroimy obieraczką wzdłuż na paski. Na dno słoika kładziemy cebulę. W garnku łączymy posiekany czosnek, wodę, cukier, sól, curry, ocet. Zagotowujemy przez 3 minuty. do słoików wkładamy cukinię i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut. źródło "Przetwory
Anioły w kuchni
Sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę 4195Szybka, zdrowa i tania sałatka do zamknięcia w słoiku na zimę. Potem tylko otwieramy i gotowe do obiadku:) Składniki; główka czerwonej kapusty, 5 jabłek, 3 cebule, sól, Zalewa; 4 łyżki oleju, 1,5 l wody, 1/2 szklanki octu, 6 łyżek cukru, łyżka soli, ziarenka pieprzu, liść laurowy Wykonanie; Główkę kapusty poszatkuj, sparz i odcedź. Cebulę kroimy na plastry, zasypujemy solą(...)cebula lekko zmięknie odciskamy. W garnku gotujemy składniki na zalewę. Gdy już się gotuje wkładamy kapustę, jabłka, cebulę. Gotujemy na małym ogniu 5 minut. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 minuty
Anioły w kuchni
Maliny z wanilią do herbaty 182zapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie; Maliny łączymy z cukrem i wanilią. Zagotowujemy. Mieszamy i gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu.Dodajemy sok z cytryny. Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i ustwaimy słoiki do góry nogami do ostygnięcia
Anioły w kuchni
Domowa granola 292granolę jem z jogurtem naturalnym i owocami. Po takim śniadaniu jestem najedzona przez kolejne 4 godziny. Jestem pewna, że Wam też tak zasmakuje :) DOMOWA GRANOLA (składniki na 2 duże słoiki) Składniki: - 2 szklanki płatków owsianych - pół szklanki orzechów laskowych - pół szklanki orzechów włoskich - pół szklanki orzechów nerkowca - 2/3 szklanki pestek słonecznika i dyni - pół szklanki siemienia lnianego - 4 łyżki miodu(...)około 30 min, co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Czekoladę posiekać na drobne kawałki, rodzynki namoczyć w wodzie. Owoce i czekoladę dodać to granoli, wymieszać. Przechowywać w słoiku. Smacznego
Zgrabne Gotowanie
Zakwas na żurek lub barszcz biały 200ciepłej wody ( 3 szklanki ) 2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy kieliszek zakwasu z poprzedniego kiszenia lub połówka razowej piętki Wykonanie : Mąkę wsypujemy do słoika - 1 l ( może być większy ) a najlepiej do kamiennego garnka - kamionki Wlewamy ciepłą wodę - mieszamy ( jeśli używamy 1 l słoika nie zapełniamy go do końca ) Dodajemy przyprawy
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę