słoik - 12348 przepisów (strona:271/824)

Sałatka z wędzonym kurczakiem, sezamem i sosem sojowym 155

ochotę. I w dodatku upominał się o nią szanowny mąż, o dziwo. Kiedy już jednak postanowiłam zrobić ją na weekend, okazało się, że teściowa ma dla nas "cały_słoik_świeżutkiej_sałatki_jarzynowej, dla_Justynki_bez_ogórka_bo_nie_może" ;) Zgadnijcie, która zniknęła pierwsza :) Jarzynowa oczywiście, bo oboje ją uwielbiamy, tylko ja robię ją rzadko, bo nie mam cierpliwości(...)krojenia. Kiedy już wyjedliśmy jarzynową prosto ze słoika, przyszła pora na delektowanie się nowym, całkiem ciekawym smakiem. Makaron, kurczak wędzony, sezam i sos sojowy pasują do siebie wyśmienicie. Pozostałe składniki niech nas nie ograniczają :) Czytaj więcej

bistro mama
W nowy rok z nowym zakwasem 136

warunki idealne.  Spróbujcie, nic Was to nie kosztuje, a może się okazać, że zadanie jest prostsze niż Wam się zdawało. Używam: mąki żytniej razowej typ 2000 letniej wody słoik ręcznik papierowy recepturka 1 DZIEŃ  g.19 Wymieszać w słoiku 80g mąki i 140g wody (zjęcie na dole). Zakwas ma być gęsty, ale nie ma to być mokra zbita mąka

W kuchni wieczorem
Pleśniak II 199

proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 1.5 szklanki krupczatki 2 łyżki kakao 2 żółtka 125 g masła łyżka mleka Pianka: 6 białek 3 łyżki pudru łyżka soku z cytryny Dżem: słoik dżemu wiśniowego 3 łyżki likieru migdałowego Wykonanie: Ciasto jasne: Krupczatkę przesiać, dać do niej cukier, proszek, i pokrojone masło. Posiekać z mąką, dać żółtka i mleko. Dokładnie zagnieść. Podzielić(...)masło i posiekać z mąką. Następnie dodać żółtka i mleko zagnieść. Wstawić do zamrażalki. Pianka: Białka ubić na sztywno, potem dodać powoli przesiany puder i sok. Delikatne wymieszać. Dżem: Słoik dżemu do rondelka dać likier i podgrzać. Delikatne przestudzić. Na spód rozsmarować dżem, następnie na tarce o większych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Na to dać białka i równo rozsmarować

Moje pyszne gotowanie
Pierniczki 112

Upieczone pierniczki należy pozostawić na noc na foli spożywczej ułożonej na wilgotnej ściereczce, albo zamknąć w puszcze z kawałkami jabłka z którego będą chłonąć wilgoć. Ktoś chętny? :)" Składniki : 1/4 słoika litrowego miodu 100 g masła 100 g cukru kieliszek espresso 1/2 łyżeczki imbiru, kardamonu, cynamonu 5 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego 2 łyżki cukru pudru łyżeczka goździków(...)łyżeczka ekstraktu cynamonowego 550 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki kakao Sposób przygotowania: Miód przelewamy do miseczki, albo pozostawiamy w słoiku, dodajemy masło i cukier i rozpuszczamy - w garnku z ciepłą wodą, albo mikrofali. Następnie dolewamy kieliszek espresso i mieszamy. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i zmielonymi przyprawami, dodajemy cukier puder i ekstrakt cynamonowy, dolewamy

Słodkie Przyjemności
Dżem agrestowy z wanilią 125

proporcje, więc po prostu je zwiększcie odpowiednio do ilości owoców. 300g agrestu 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka masła 1/2 laski wanilii  Najpierw przygotowujemy słoik. Myjemy z płynem i suszymy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez ok 30 minut (w tym czasie akurat zrobimy dżem). Taki słoik powinien być sterylny. Wkładamy również talerzyk do zamrażalnika

Kulinarna rozmowa
Ciasto czekoladowo – rodzynkowe p. Grażyny – danie konkursowe 336

ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka octu 40 dag rodzynek 1 szkl wódki 2 budynie kakaowe 2,5 szkl mleka 1 kostka margaryny 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada listonic_name = "Ciasto czekoladowo – rodzynkowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 jajek 2 szkl cukru 1 szkl(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka octu 40 dag rodzynek 1 szkl wódki 2 budynie kakaowe 2,5 szkl mleka 1 kostka margaryny 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wódkę wlać do słoiczka, wsypać rodzynki, zakręcić i pozostawić na parę godzin. Krok 2 Odlać

CoolinarniePL
SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY 141

roku również skończył się ekspresowo, więc teraz wystąpi po raz kolejny z racji sylwestrowego obżarstwa. :) SKŁADNIKI: - pieczarki marynowane, słoiczek, - podgrzybki marynowane, słoiczek, - borowiki marynowane, słoiczek, - korniszony marynowane, słoik litrowy, - jajka, 4-5 kurze / 8-10 przepiórczych, - cebula, 4-5 czerwonych - majonez (najlepiej domowy) - sporo, minimum 1/3 słoika, - przyprawy: pieprz czarny, domowa 'vegeta' WYKONANIE: Wszystkie składniki (łącznie z ugotowanymi na twardo

Wypisz Wymaluj
Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 207

przygotować ciasto kruche i kruszonkę .   Składniki: - ciasto kruche - kruszonka migdałowa - 2 dojrzałe owoce mango - 3 budynie waniliowe bez cukru - 5 łyżek cukru do budyniu - 1,1 litra mleka - słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) - cukier puder do posypania ciasta   Kto nie ma ciasta gotowego i kruszonki, to przygotowuje z przepisów zamieszczonych na blogu. Kto ma - wyjmuje z zamrażarki(...)odkrajamy od pestki (niestety pestki z mango nie da się wyjąć, jak, np. z brzoskwini). Kroimy na cząstki. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy dżemem porzeczkowym (zużyłam cały słoik 450g). Na dżem wykładamy ugotowany budyń (nie czekamy, aż wystygnie). Na budyniu układamy pokrojone mango. Na owoce wysypujemy kruszonkę migdałową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy

mojewypiekiinietylko
Pani Walewska - Pychotka 1093

mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego 250 g masła w temperaturze pokojowej olejek waniliowy - kilka kropel * Dodatkowo 2 słoiki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych - musi być po 250 g w każdym słoiku Wykonanie: Najpierw wykonujemy ciasto kruche. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder dodajemy

Piekę, bo lubię
Sałatka gyros inaczej 5476

konserwowej z obiadu i ser żółty - wyszło po prostu przepysznie!  Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę!   SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik ogórków konserwowych 1/2 słoika papryki konserwowej mała główki sałaty lodowej 3-4 łyż keczupu 3-4 łyż majonezu 15 dag sera żółtego + trochę startego na wierzch Pierś kurczaka pokroić

Kto ugości moich gości?
Śledzie świąteczne w oleju 534

momentu w którym nie będzie przeważać sól. Czasami wystarczy godzinę by je wymoczyć, a czasami i zmieniając wodę dłużej.  Śledzie kroimy na " kęsy" , cebulę szatkujemy bardzo drobno. Do słoika  układamy pierwszą warstwę z śledzi- lekko kropimy octem lub sokiem z cytryny. Nakładamy warstwę cebulki, i zalewamy oliwą. I od początku- śledzie, ocet , cebula i oliwa. Powtarzamy czynność(...)braku śledzi :) Zamykamy szczelnie słoik i przechowujemy w lodówce. Tak przygotowane śledzie długo trzymają smak i " świeżość ". Smacznego :) *http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/sledzie-sa-zdrowe-i-maja-malo-kalorii-wartosc-odzywcza-sledzi_34794.html

Smaki Edyty
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 255

szczyptę imbiru i ew. gorczycę. Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia. Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Włóż słoik do lodówki i pozostaw na kilka dni. Najsmaczniejsze są po 3 dniu. Smacznego! English version Christmassy pickled herring (4 servings) Ingredients

karmelowy
Makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami,oliwkami,serem i kurczakiem 400

Składniki: opakowanie makaronu penne słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 20 dag żółtego sera w kostce 2 piersi z kurczaka majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa) zioła prowansalskie sól, pieprz przyprawa papryki w proszku Makaron penne gotujemy na al dente. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki przekrawamy na pół. Żółty ser kroimy kostkę. Kurczaka

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia faszerowana makaronem z suszonymi pomidorami 265

Składniki na farsz na 2 porcje: opakowanie makaronu penne słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 20 dag żółtego sera w kostce 2 piersi z kurczaka (jeśli ktoś nie chce w farszu mięsa to rezygnujemy z kurczaka) majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa) zioła prowansalskie sól, pieprz przyprawa papryki w proszku ponadto: 1 cukinia 2 plasterki sera

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy dżem wiśniowy 102

zagotować z żelfixem. Dodać cukier i gotować ponownie około 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorąca konfiturę nałożyć do słoików do pełna i natychmiast szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć ok. % minut dnem do góry. Można pasteryzować ale nie dłużej niż 15 minut.  Rada: żeby lepiej

Bon Appetit Małgorzaty