słoik - 12348 przepisów (strona:268/824)

Kruchy placek z mango i migdałową kruszonką 241

przygotować ciasto kruche i kruszonkę .   Składniki: - ciasto kruche - kruszonka migdałowa - 2 dojrzałe owoce mango - 3 budynie waniliowe bez cukru - 5 łyżek cukru do budyniu - 1,1 litra mleka - słoik dżemu z czarnej porzeczki (450g) - cukier puder do posypania ciasta   Kto nie ma ciasta gotowego i kruszonki, to przygotowuje z przepisów zamieszczonych na blogu. Kto ma - wyjmuje z zamrażarki(...)odkrajamy od pestki (niestety pestki z mango nie da się wyjąć, jak, np. z brzoskwini). Kroimy na cząstki. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i smarujemy dżemem porzeczkowym (zużyłam cały słoik 450g). Na dżem wykładamy ugotowany budyń (nie czekamy, aż wystygnie). Na budyniu układamy pokrojone mango. Na owoce wysypujemy kruszonkę migdałową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy

mojewypiekiinietylko
Pani Walewska - Pychotka 1140

mleka 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru opakowanie cukru waniliowego 250 g masła w temperaturze pokojowej olejek waniliowy - kilka kropel * Dodatkowo 2 słoiki dżemu porzeczkowego lub powideł śliwkowych - musi być po 250 g w każdym słoiku Wykonanie: Najpierw wykonujemy ciasto kruche. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder dodajemy

Piekę, bo lubię
Sałatka gyros inaczej 5515

konserwowej z obiadu i ser żółty - wyszło po prostu przepysznie!  Sałatkę tą z powodzeniem można zaserwować jako sylwestrową przekąskę!   SKŁADNIKI: 1 pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 słoik ogórków konserwowych 1/2 słoika papryki konserwowej mała główki sałaty lodowej 3-4 łyż keczupu 3-4 łyż majonezu 15 dag sera żółtego + trochę startego na wierzch Pierś kurczaka pokroić

Kto ugości moich gości?
Śledzie świąteczne w oleju 568

momentu w którym nie będzie przeważać sól. Czasami wystarczy godzinę by je wymoczyć, a czasami i zmieniając wodę dłużej.  Śledzie kroimy na " kęsy" , cebulę szatkujemy bardzo drobno. Do słoika  układamy pierwszą warstwę z śledzi- lekko kropimy octem lub sokiem z cytryny. Nakładamy warstwę cebulki, i zalewamy oliwą. I od początku- śledzie, ocet , cebula i oliwa. Powtarzamy czynność(...)braku śledzi :) Zamykamy szczelnie słoik i przechowujemy w lodówce. Tak przygotowane śledzie długo trzymają smak i " świeżość ". Smacznego :) *http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/sledzie-sa-zdrowe-i-maja-malo-kalorii-wartosc-odzywcza-sledzi_34794.html

Smaki Edyty
Śledzie wigilijne / Christmassy pickled herring 300

szczyptę imbiru i ew. gorczycę. Duś 3-4 minuty, lub do miękkości cebuli, mieszając od czasu do czasu i odstaw do ostygnięcia. Śledzie pokrój w paski i układaj w słoiku przekładając każdą warstwę zimnym sosem. Włóż słoik do lodówki i pozostaw na kilka dni. Najsmaczniejsze są po 3 dniu. Smacznego! English version Christmassy pickled herring (4 servings) Ingredients

karmelowy
Makaronowa sałatka z suszonymi pomidorami,oliwkami,serem i kurczakiem 430

Składniki: opakowanie makaronu penne słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 20 dag żółtego sera w kostce 2 piersi z kurczaka majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa) zioła prowansalskie sól, pieprz przyprawa papryki w proszku Makaron penne gotujemy na al dente. Pomidory kroimy w paseczki, a oliwki przekrawamy na pół. Żółty ser kroimy kostkę. Kurczaka

Bon Appetit Małgorzaty
Cukinia faszerowana makaronem z suszonymi pomidorami 307

Składniki na farsz na 2 porcje: opakowanie makaronu penne słoik suszonych pomidorów słoik czarnych oliwek 20 dag żółtego sera w kostce 2 piersi z kurczaka (jeśli ktoś nie chce w farszu mięsa to rezygnujemy z kurczaka) majonez około 2 -3 łyżek(oryginalnie powinna być pasta łososiowa) zioła prowansalskie sól, pieprz przyprawa papryki w proszku ponadto: 1 cukinia 2 plasterki sera

Bon Appetit Małgorzaty
Domowy dżem wiśniowy 125

zagotować z żelfixem. Dodać cukier i gotować ponownie około 2 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Gorąca konfiturę nałożyć do słoików do pełna i natychmiast szczelnie zamknąć. Słoiki ułożyć ok. % minut dnem do góry. Można pasteryzować ale nie dłużej niż 15 minut.  Rada: żeby lepiej

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie z jabłkami w jogurcie 291

tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :)  Składniki: pół kilograma matyjasów (śledzie solone) 400 ml jogurtu(...)razem łączymy czyli: śledzie z jabłkami, cebulą oraz sosem jogurtowym. Śledzie najlepsze są na następny dzień jak -wszystkie smaki się przegryzą. Wesołych i smacznych świąt! :)  śledziowa sałatka w słoiku...czeka na święta

Bon Appetit Małgorzaty
Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą 374

miękkości, a później obieramy ze skórki.  Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, oraz chrzan (ilość wg uznania, ja dodałam cały słoik). Mieszamy i doprawiamy wg swojego smaku solą, cukrem i pieprzem. Ćwikłę wkładamy do słoika i wsadzamy do lodówki na dobę, by smaki się przegryzły. Idealna do pieczonego karczku! :) Rada

Bon Appetit Małgorzaty
Galaretka z szynką i warzywami 146

łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy z rozwagą :) Jak wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :) Składniki: Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą 30 dag szynki 1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja) 1,5 litra rosołu drobiowego natka pietruszki odrobina oleju do smażenia(...)gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do rosołu, słoik z mieszanką warzywna odsączamy i dodajemy także do rosołu. Na koniec siekamy natkę pietruszki i także dodajemy do rosołu. Gotowy rosół z dodatkami i żelatyną wlewamy do małej keksówki. Odstawiamy do stężenia

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 219

Najpierw śledzie moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez noc). Następnie kroimy je w 2 centymetrowe paski. Cebulę kroimy w piórka a grzybki w kostkę. Śledzie układam warstwowo w dużym słoiku na przemian z cebulą i grzybkami. Każdą warstwę śledzi dodatkowo doprawiam pieprzem. Następnie cały słoik zalewam olejem (aż po brzegi). Śledzie najlepsze są, na następny dzień  śledzie w oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Syrop z cebuli 173

dzieci. Polecam! Składniki: 2-3 cebule 1-2 łyżki stołowe cukru Sposób przygotowania: 1. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę lub kroimy w talarki. 2. Cebulę przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem i zakręcamy słoik. Odstawiamy. Ot rzy many syrop można przepuścić przez gazę. Przechowujemy w lodówce. * Syrop z cebuli można przechowywać nawet do dwóch tygodni pod warunkiem, że stoi

Kuchnia domowa Ani
Sałatka świąteczna II 1118

Składniki: 1 mały słoik marchewki konserwowej krojonej w paski 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 4 jajka 4 ogórki kiszone 20 dag szynki z indyka 1 mały por majonez musztarda pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa z puszek i słoików odsączyć, ananasa pokroić w kostkę. 2. Szynkę, ogórki kiszon e i ugotowane jajka pokroić w kostkę. 3. Pora oczyścić, pokroić

Kuchnia domowa Ani
Konfitura z płatków róży 167

Bardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :)  Składniki (proporcje na 100 g płatków róży): 100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej) 200 g cukru kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: 1. Płatki róży(...)Płatki ucieramy z cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku. 3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce. 4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast. Smacznego

Kuchnia domowa Ani