słoik - 12348 przepisów (strona:268/824)

Żelowane wiśnie z chilli 165

najlepszych z nich. Żelowane wiśnie lub jak kto woli naturalny kisiel z wiśniami. Pychota! Można jeść go samego lub używać jako dodatek do lodów, gofrów deserów. Zamknięte w słoiku będą pysznym wspomnieniem lata w zimowy dzień. Polecam spróbować... zakochacie się:)     Żelowane wiśnie z chilli SKŁADNIKI: 1,5kg wydrylowanych wiśni 3 szklanki wody 1,5 szklanki cukru cała papryczka(...)minut od zagotowania. Wyciągnąć papryczkę. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niewielką ilością wody. Dodać do gotujących się wiśni i energicznie mieszać. Zdjęć z ognia i gorące rozlać do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować przez 15minut

Pyry na Gaz
Ogórki kiszone z liśćmi wiśni i porzeczki 173

minut. Ogórki myjemy. Na dno słoja układamy liście chrzanu, połowę liści wiśni i porzeczki, dwa ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie aż do wypełnienia słoika przekładając warstwy pozostałymi liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzch słoja układamy liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczamy w 1l ciepłej wody. Zalewamy ogórki tak aby były całkowicie(...)przykryte płynem. Słoiki zakręcamy. Ogórki są gotowe do jedzenia już po 2 dniach ale jeśli ktoś lubi mocniej ukiszone musi poczekać około tygodnia

Pyry na Gaz
Dżem wiśniowy z lawendą 133

cudowny aromat. Polecam gorąco, każdemu kto lubi lawendę. Dzem wisniowy z lawenda   SKŁADNIKI: 1kg wydrylowanych wiśni 4 gałązki lawendy 500g cukru 20g cukru waniliowego WYKONANIE: Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem waniliowym oraz całymi gałązkami lawendy aż dżem zgęstnieje. Wyjmujemy gałązki lawendy. Przekładamy(...)wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut

Pyry na Gaz
Dżem z mirabelek z wanilią 165

dzieciństwem bo koło naszego domu rosły mirabelki z których babcia przygotowywała przetwory.  Polecam :) Dżem z mirabelek z wanilią SKŁADNIKI: 600g mirabelek (pozbawionych pestek) 300g cukru ½ laski wanilii WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki. Dodajemy cukier oraz miąższ z ½ laski wanilii. Gotujemy na małym ogniu aż owoce się(...)zeszklą i zagęszczą. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach C. Mozna sobie ułatwić prace i zrezygnowac z wyciągania pestek z owoców. Należy umyte mirabelki smażyć na małym ogniu z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Przetrzecćprzez sito i kontynuować gotowanie z cukrem. Będzie szybciej a równie smacznie

Pyry na Gaz
Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami 106

owych śliwek można zrobić. Trafiłam na przepis Lucyny Cwierczakiewiczowej na kandyzowane śliwki z liściem laurowym i orzechami. Pychota!     Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami SKŁADNIKI: (na 4 małe słoiki po 200ml) 1kg śliwek węgierek 1/2kg cukru 4 liście laurowe nadzienie: około 10-15 orzechów włoskich WYKONANIE: Węgierki myjemy, bardzo delikatnie nacinamy żeby wyciągnąć pestkę i układamy ściśle w jednej warstwie(...)Proces zlewania syropu, podgrzewania go i zalewania nim śliwek powtarzamy 4-5 razy, aż węgierki będą szkliste. Śliwki odsączamy i nadziewamy ćwiartki orzechów włoskich. Śliwki układamy (nie upychając) w słoikach i zalewamy ponownie gorącym syropem. Nie ma potrzeby pasteryzowania tak przyrządzonych śliwek

Pyry na Gaz
Dżem wieloowocowy z nutą earl grey 129

żelujących i jest całkowicie naturalny. Ciekawy posmak, szczególnie dla herbaciarzy, daje earl grey. SKŁADNIKI: 900g czerwonych porzeczek 900g malin 300g jeżyn 1kg cukru 2 saszetki herbaty earl grey WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce myjemy, porzeczki obieramy z łodyżek, zasypujemy cukrem i odparowujemy. Herbaty zaparzamy w małej ilości wody (około 100ml), dolewamy(...)owoców i kontynuujemy gotowanie na bardzo małym ogniu aż kropla dżemy naniesiona na zimny talerz nie rozlewa się. Przekładamy do wysterylizowanych słoików

Pyry na Gaz
Leczo z kalarepy 115

danie. Jego podstawę stanową warzywa dzięki czemu jest lekkie i nie tuczące. Doskonale smakuje serwowane z ugotowanym na sypko ryżem. Zamiast suszonych papryczek chilli można użyć marynowanych papryczek ze słoika lub ostrej papryki.    SKŁADNIKI: 3-4 duże kalarepy garść suszonych grzybów (opcjonalnie) 1l bulionu słoik koncentratu pomidorowego 4-5 pomidory bez skórki lub puszka pelatti 2 suszone papryczki

Pyry na Gaz
Salatka z miodowym kurczakiem, grillowaną cukinią i szparagami 238

zawsze znajdujące się w naszych kuchniach produkty. Mój wybór padł na marynowanego w miodzie kurczaka oraz grillowane warzywa: cukinię i... białe szparagi. Skąd szparagi o tej porze? A ze słoika! ;) i wiecie co? Nie zawiodły! Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pietruszki suszonej (albo świeżej) 1 łyżeczka curry w proszku(...)łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos  vinaigre   opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy i wstawiamy do lodówki na 20 minut

Kitchens Alphabet
Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni 166

Jeszcze załapiecie się na drugie śniadanie. Wasze dzieci będą wniebowzięte, zapewniam Koniecznie kupcie mleko. Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni Drukuj przepis Składniki 2 słoiki konfitury wiśniowej zaczyn 2 szkl mleka 1 kostka drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej ciasto 1kg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki soli 4 łyżki masła kruszonka 1 łyżka masła(...)cukru 2 łyżki mąki pszennej 1kg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki soli 4 łyżki masła 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 słoiki konfitury wiśniowej " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Podgrzać mleko, do ciepłego wkruszyć kostkę drożdży. Dodać mąkę i cukier. Wymieszać, aby rozpuścić drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Krok 2 Do sporej miski

CoolinarniePL
KANDYZOWANA SKÓRKA Z POMARAŃCZY I CYTRYN DOMOWEJ ROBOTY 102

słoiczek skórka z 2 pomarańczy lub cytryn woda 3/4 szklanki cukru A jak to zrobić: Owoce dokładnie wyszorować i sparzyć, następnie obrać ze skóry. Skórki włożyć do garnuszka lub słoika i zalać ciepłą wodą (może być z kranu) i moczyć je 2-3 dni zmieniając wodę kilka razy dziennie. Pozwoli to pozbyć się goryczki. Następnie skórkę zalać zimną wodą(...)szklanki wody, dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż skórki wchłoną cały płyn i staną się szkliste. Gorące przełożyć do słoiczka, zakręcić i postawić do góry dnem (słoik wtedy "złapie"). Po odkręceniu przechowywać w lodówce

Kuchnia w opałach
CUKINIA Z KABACZKIEM W MARYNACIE Z CURRY 113

liść laurowy, 1/2 ząbka czosnku, odrobinę kopru i kilka ziarenek gorczycy. Następnie nałożyć cukinię i kabaczki. Z wody, octu, cukru, soli i curry, zagotować zalewę. Jeszcze ciepłą, wlać do słoików. Słoiki zakręcić i pasteryzować

Kuchnia w opałach
Owsianka nocna z orzechami i suszonymi owocami 156

sama w domu. Było mi zimno, cała w środku drżałam i to nie dlatego, że piec miał awarię, bo nie miał.  Na szczęście na noc wstawiłam do lodówki słoik z owsianką. Ot tak spontanicznie.  Nawet nie przypuszczałam, że tak wspaniale będzie smakować (szczególnie po podgrzaniu).  Trochę  rozgrzała mnie przed wyjściem i ruszyłam w lepszej formie. Koncept(...)suszonymi owocami 1/2 szkl. płatków owsianych górskich 3/4 szkl. ulubionego mleka łyżka wiórków kokosowych po garstce orzechów włoskich i laskowych oraz posiekanych suszonych fig, wiśni i rodzynek Do słoika wsypujemy płatki i bakalie. Zalewamy mlekiem. Zakręcamy i wstrząsamy. Chowamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Zjadamy rano na zimno lub po podgrzaniu, u mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa gulaszowa cygańska 115

ugotowany wywar z warzyw (ok. 2 l) ok. 1 kg mięsa wieprzowego pokrojonego w paski 1 łyżka papryki słodkiej 1/4-1 łyżki papryki ostrej (w zależności od preferowanej ostrości) 1 słoik papryki konserwowej 3 cebule pokrojone w piórka(...)sól i pieprz Do wrzącego wywaru wrzucamy mięso z cebulą. Gotujemy do chwili aż mięso będzie miękkie Paprykę kroimy w paski i dodajemy do zupy razem z zalewą ze słoika! Kluseczki: jajko zagniatamy z mąką, tak aby powstało zwarte gładkie ciasto. Ciasto formujemy w rulon i kroimy na ukos, tak aby powstały kluseczki. Kluseczki wrzucamy do gotującej się zupy

IMPRESJA SMAKU
Słodko-kwaśny sos z cukinii do słoika 199

słoiczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżka curry sól, pieprz 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka suszonej bazylii Dodatkowo: ok. 9 słoików o pojemności 1l Wykonanie: Z papryk i cukinii usuwamy gniazda nasienne. Cukinię kroimy w kostkę (ok. 2 cm) zaś paprykę i cebulę w paski (piórka). Skórę na cukinii oczywiście pozostawiamy. Wszystkie(...)garnka. Z cukru i octu gotujemy zalewę, którą po zagotowaniu wlewamy do warzyw. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy i gotujemy 30 min. Gorący sos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Ps. Taki sos nadaje się do makaronu, kurczaka lub jako dodatek do spaghetti Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Domowy ketchup (gęsty, bez przecierania) 187

podanej porcji mi wyszło 6 słoików 0,5 l. Zabawy trochę jest z takim domowym ketchupem, no ale dla chcącego nic trudnego. Dla osób lubiących iść na skróty: naprawdę jeżeli chcemy aby ketchup był gęsty (taki gęsty jak ze sklepu) to niestety musimy tyle czasu go gotować ile jest w przepisie:-) Jeśli ktoś chce zrobić łagodny ketchup to wystarczy jedynie(...)słodkiej papryki 1,5 łyżeczki chili lub dżemiku z papryczek przepis tutaj   (klik) 1 łyżeczka pieprzu 50 ml octu 5 liści laurowych 5 ziaren ziela angielskiego Dodatkowo: 6 słoików o pojemności 0,5 l. Wykonanie: Z pomidorów usuwamy gniazda nasienna, po czym kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry). Marchewki, cebule, pietruszkę, seler i czosnek obieramy i kroimy

IMPRESJA SMAKU