słoik - 12348 przepisów (strona:274/824)

Pierniczki expresowe 127

Jest to na pewno mała odmiana od typowych pierniczków, ale na pewno choć raz warto je wypróbować, zawsze to kolejny fajny przepis do świątecznej kolekcji wypieków:) W szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce wytrzymają  do Świąt i będziecie mogli nimi obdarować swoich Najbliższych:) Robi się je błyskawicznie, moje Dzieci miały oczywiście mnóstwo frajdy przy wykrawaniu ich foremkami:) Przepis zaczerpnięty(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem blaszki do piekarnika posmaruj wszystkie pierniczki jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piecz pierniczki ok. 10-15 min . Gotowe przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Zielona sałatka z groszkiem i ananasem 369

jajek 3 plastry ananasa 1 puszka groszku konserwowego 1 słoik selera (najepiej z ananasem) 2 średnie ogórki kiszone por zielony (około 15 cm) 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki majonezu sól pieprz Dziś propozycje na nowy sałatkowy kolor. Zielony. Sałatka jest lekka i ma przyjemny lekko słodkawy posmak. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Ugotowane jajka, ananasa i ogórki pokroić w dość(...)drobną kostkę. Seler wyjąć ze słoika, przełożyć na sitko, odcisnąć z zalewy i lekko pokroić. Por wymyć i pokroić w cienkie talarki. Następnie dodać dobrze odcedzony groszek konserwowy, musztardę i majonez. Doprawić solą i pieprzem wg uznania i całość delikatnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny, żeby sałatka dobrze się "przegryzła". Źródło: salatkowo.pl linkwithin_text='Zobacz

Świat Domowej Kuchni
Sałatka warstwowa z kurczakiem i czerwoną fasolą 4433

pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa 4 łyżki oliwy z oliwek 5 jajek 1 puszka kukurydzy 6 ogórków konserwowych 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie 1 puszka ananasów 1 słoik selera (polecam firmy "Rolnik" z ananasem)  1 słoik majonezu (400 ml) Dzisiaj kolejny przepis na moją ulubioną formę sałatek - sałatkę warstwową. Doskonały przepis z bardzo dobrze wyważonymi składnikami. Najlepiej

Świat Domowej Kuchni
Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 166

czasu na robienie z nich przetworów do spiżarni – taki prezent był strzałem w 10! Choćbym chciała uczepić się jak rzep psiego ogona , to nie mam do czego. + – słoik wypełniony po samiutkie brzegi – konsystencja : produkt jest posiekany , a nie zmielony na gładką ” breję ” , masę ( jak zwał tak zwał ) – delikatny , ale zarazem wyczuwalny smak zarówno grzybów(...)cebulki. – pojemność – z jednego słoika przyrządziłam obiad dla 6 osób i jeszcze można było sięgnąć po dokładkę - – za szybko znika ;) A teraz przejdźmy do przepisu … Postawiłam na wołowinę , a dokładnie polędwicę wołową. Z maślaków zasmażanych przyrządziłam sos , który tylko odrobinę doprawiłam , a potem w nim udusiłam do końca wołowinę. Do tego moja ulubiona kasza gryczana biała

Ostra na Słodko
Domowa gorąca czekolada 392

czekolady białej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę rozdrobnij w malakserze na drobny pył ( konsystencja cukru pudru) połącz z pozostałymi składnikami dobrze mieszając. Gotową mieszankę przesyp do dowolnego słoika.  Taką mieszankę możemy przechowywać ok 6 miesięcy w zamkniętym słoiku.  W kubku z gorącym mlekiem rozpuść 2-3 łyżki mieszanki czekolady i ciesz się chwilą, mile

Niezły Młynek
Domowy baleron 240

jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych urządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek. Inspiracja  Cincin.cc . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny: Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa(...)pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Domowy baleron Czas przygotowania:  marynowanie 7 dni, parzenie 120 minut Składniki: 1 kg schabu karkowego 1,5 litra wody 50 g cukru

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie z buraczkami i fetą sosem vinegrette 206

gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette.  Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki i korniszony pokroić w plastry, fetę

Czerwień i błękit
Paprykówka czyli nalewka z chili ze skórką cytrynową 266

obkroić skórkę.  Jeśli  lubimy mocno cytrynowe aromaty, wtedy obkrawamy około połowy.  Jeśli  mniej - około 1/3. Skrawać tylko żółtą jej część, biała jest gorzka. Przekładamy do słoika, zalewamy wódką. Odstawiamy zakręcony słoik w chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy, przelewamy do butelki i odstawiamy do dalszego leżakowania na przynajmniej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pancakes twarożkowe z kisielem owocowym na winie 133

paczki mieszanki mrożonych owoców. Okazały się jednak tak strasznie kwaśne, że po wykorzystaniu pierwszej paczki, druga czekała smętnie w zamrażarce. No i doczekała się. Owoce przełożyłam do słoika i zasypałam połową szklanki cukru . Przemieszałam i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru, owoce puściły bardzo dużo soku. Dolałam pół szklanki czerwonego wina , wymieszałam dokładnie(...)zakręciłam słoik. Odstawiłam tę mieszankę z powrotem do lodówki na kolejną dobę. Wtedy jeszcze nie wiedziałam co z tego wyjdzie ;) Owoce cudownie przegryzły się z winem i cukrem. Nabrały wspaniałego aromatu i smaku. Przelałam całość do garnka, zagotowałam i zagęściłam lekko odrobiną mąki ziemniaczanej . Tak powstały kisiel podałam jako dodatek do twarożkowych pancakes'ów. Uwierzcie mi, że smakuje niebiańsko :) Kisiel

Codzienna kuchnia niecodzienna
Nalewka z mrożonych malin 1775

użyć ich do przygotowania nalewki. Składniki: 400 g. mrożonych malin (można jednak użyć świeżych), 3/4 szklanki cukru , 400 ml wódki . Maliny przełożyć do słoika. Zasypać cukrem i przemieszać delikatnie. Odstawić w chłodne miejsce na około dwa dni. W międzyczasie można delikatnie potrząsać słoikiem, żeby owoce były cały czas zanurzone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z pieczonej dyni 177

Jest to znacznie łatwiejsze niż obieranie ze skóry, która na dyni jest wyjątkowo twarda. Taki upieczony miąższ nadaje się do szybkiego przygotowania zupy czy placków. Można go przechowywać w słoikach na zimę. Słoiki trzeba oczywiście pasteryzować. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukier waniliowy czy wanilinowy? 116

Można je dorzucić do mleka, które gotujemy na budyń, a po ugotowaniu wyjąć, wtedy zintensyfikujemy smak i zapach. Można jednak taką wydrążoną laskę zasypać cukrem w zwykłym słoiku np. po dżemie. Odstawiamy na kilka tygodni, żeby cukier przeszedł zapachem. Dobrze jest co jakiś czas potrząsać słoikiem. Kiedy następnym razem znowu będziemy przygotowywać jakiś deser z wanilią i zostanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 578

szklanki cukru pudru , 4 jajka , 2 łyżki kwaśnej śmietany , 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia , 1 płaska łyżeczka amoniaku , 1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty), 20 dkg włoskich orzechów - użyłam orzechy Kresto. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Utopence, czyli parówki marynowane z chili i czosnkiem 268

Parówki obrać z osłonek, zalać wrzątkiem na około pół minuty i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Połowę papryczki pokroić w paseczki lub plasterki. W słoiku układać kawałki parówek wraz z czosnkiem i papryczką. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić.  Po całkowitym wystygnięciu przełożyć w chłodne miejsce. Najbardziej optymalna byłaby klasyczna spiżarnia

Codzienna kuchnia niecodzienna