obkroić skórkę. Jeśli lubimy mocno cytrynowe aromaty, wtedy obkrawamy około połowy. Jeśli mniej - około 1/3. Skrawać tylko żółtą jej część, biała jest gorzka. Przekładamy do słoika, zalewamy wódką. Odstawiamy zakręcony słoik w chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy, przelewamy do butelki i odstawiamy do dalszego leżakowania na przynajmniej
Codzienna kuchnia niecodziennapaczki mieszanki mrożonych owoców. Okazały się jednak tak strasznie kwaśne, że po wykorzystaniu pierwszej paczki, druga czekała smętnie w zamrażarce. No i doczekała się. Owoce przełożyłam do słoika i zasypałam połową szklanki cukru . Przemieszałam i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru, owoce puściły bardzo dużo soku. Dolałam pół szklanki czerwonego wina , wymieszałam dokładnie(...)zakręciłam słoik. Odstawiłam tę mieszankę z powrotem do lodówki na kolejną dobę. Wtedy jeszcze nie wiedziałam co z tego wyjdzie ;) Owoce cudownie przegryzły się z winem i cukrem. Nabrały wspaniałego aromatu i smaku. Przelałam całość do garnka, zagotowałam i zagęściłam lekko odrobiną mąki ziemniaczanej . Tak powstały kisiel podałam jako dodatek do twarożkowych pancakes'ów. Uwierzcie mi, że smakuje niebiańsko :) Kisiel
Codzienna kuchnia niecodziennaużyć ich do przygotowania nalewki. Składniki: 400 g. mrożonych malin (można jednak użyć świeżych), 3/4 szklanki cukru , 400 ml wódki . Maliny przełożyć do słoika. Zasypać cukrem i przemieszać delikatnie. Odstawić w chłodne miejsce na około dwa dni. W międzyczasie można delikatnie potrząsać słoikiem, żeby owoce były cały czas zanurzone
Codzienna kuchnia niecodziennaJest to znacznie łatwiejsze niż obieranie ze skóry, która na dyni jest wyjątkowo twarda. Taki upieczony miąższ nadaje się do szybkiego przygotowania zupy czy placków. Można go przechowywać w słoikach na zimę. Słoiki trzeba oczywiście pasteryzować. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaMożna je dorzucić do mleka, które gotujemy na budyń, a po ugotowaniu wyjąć, wtedy zintensyfikujemy smak i zapach. Można jednak taką wydrążoną laskę zasypać cukrem w zwykłym słoiku np. po dżemie. Odstawiamy na kilka tygodni, żeby cukier przeszedł zapachem. Dobrze jest co jakiś czas potrząsać słoikiem. Kiedy następnym razem znowu będziemy przygotowywać jakiś deser z wanilią i zostanie
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki cukru pudru , 4 jajka , 2 łyżki kwaśnej śmietany , 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia , 1 płaska łyżeczka amoniaku , 1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty), 20 dkg włoskich orzechów - użyłam orzechy Kresto. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić
Codzienna kuchnia niecodziennaParówki obrać z osłonek, zalać wrzątkiem na około pół minuty i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Połowę papryczki pokroić w paseczki lub plasterki. W słoiku układać kawałki parówek wraz z czosnkiem i papryczką. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić. Po całkowitym wystygnięciu przełożyć w chłodne miejsce. Najbardziej optymalna byłaby klasyczna spiżarnia
Codzienna kuchnia niecodziennazeszkloną cebulę wlać podgotowane śliwki i dusić do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać sól, miód i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Przed przełożeniem do słoików doprawić do smaku. Słoiki pasteryzować przez pół godziny. Doskonały opis w jaki sposób to robić znalazłam dla Was na blogu Pozytywna Kuchnia :) Taki sos bardzo dobrze smakuje do mięs, potraw
Codzienna kuchnia niecodziennamałym ogniu przez kilka minut. Na końcu wlać ocet winny i zagotować. Gruszki umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Układać w umytych i wyparzonych słoikach i zalewać zalewą. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut
Codzienna kuchnia niecodziennasmaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy .W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos , który najbli żsi chwalą(...)rodowitym B rytyjczykom , bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :) Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:) kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele
NA MOIM TALERZUJedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy(...)kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę
NA MOIM TALERZUjabłek ( kwaśnych i twardych) -1 kg cukru Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na około godzinę. Zlewamy nadmiar soku. Jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. godziny. Pozostały sok możemy zagotować, przelać do słoiczków i wykorzystać do napojów. Tak przygotowane jabłka gwarantują smak i wygląd szarlotki, podanej na naszym blogu(...)Podobne słoiki kupione w sklepie, niestety
Maminek kulinarnypieprzu i ziela angielskiego -gałązki kopru Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka. Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy, po kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, ząbek czosnku i gałązkę kopru. Następnie napełniamy je pokrojonymi warzywami i przygotowujemy zalewę, czyli
Maminek kulinarnyodstawiamy na ok. godzinę. Przekładamy do garnka, dosypujemy pozostały cukier i gotujemy. Gdy pojawi się dużo soku możemy go odebrać, zagotować i przelać do słoików ( nie wymaga dodatkowej pasteryzacji ) a resztę śliwek gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe
Maminek kulinarnydużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i warzywkiem. Dodajemy warzywa i mieszamy. Gotujemy 15 minut od momentu wrzenia. Do smaku przyprawiamy pieprzem. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Z podanej porcji otrzymamy ok. 10 słoików 0,5 l. Smacznego
Maminek kulinarny