świeżych bułeczek. Kiedy siadamy razem do stołu chłopcy palcami rezerwują kolejne ślimaki, a te znikają z koszyka w tempie wprost przeciwnym do nazwy. Najlepsze z masłem i domowym dżemem. Słoik za słoikiem znikają zapasy truskawek z białym bzem. A ja gromadzę w sercu kolejne zapasy tych cudownych, beztroskich chwil dzieciństwa, w których wciąż jest mi dane uczestniczyć i które
KUCHARNIAduszą i duszę mu trzeba oddać. Mam nadzieję, że Karolka uśmiecha się do tej buchty tak samo jak ja ... Buchtę zjadaliśmy z domowymi konfiturami. Warto było schować ostatni słoik truskawek z białym bzem i także ostatni słoik truskawek z rabarbarem i imbirem. Podobnie jak ludzie, tak i pewne smaki są dla siebie stworzone. Tak było z buchtą i konfiturami
KUCHARNIAliliowe koniczyny i strzeliste margaretki. Zapachy i kolory odurzają. Mam ochotę zanurzyć się w kwiatach dzikiego bzu, przesiąknąć ich cudownym aromatem. Czekam na słodkie truskawki, by zamknąć je w słoikach razem z aromatem bzu. Już nie mogę się doczekać kiedy zaczną oklejać etykietkami słoiczki z najlepszą pod słońcem konfiturą z truskawek i kwiatów dzikiego bzu. Podobnie nie mogłam się(...)uzyskany płyn łączymy z cukrem i zagotowujemy. Należy gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gotowy syrop przelać do przygotowanych słoików i odstawić do wystudzenia - po tym czasie jeszcze zgęstnieje i konsystencją będzie przypominał prawdziwy miód. KWIATOWE GRZANKI Z RICOTTĄ, MIODEM Z MNISZKA I SYROPEM Z CZARNEGO BZU kilka kromek upieczonej
KUCHARNIAsłoje, owinąć w papier lub lnianą ściereczkę i gotować ok. 5 min. w dużym garnku. Zdjąć ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. CHUTNEY Z MIRABELEK / składniki na 2 słoiki o pojemności 0,25 l) 35 dag mirabelek 2 cebule 1 łyżka oliwy 25 ml białego octu winnego 15 dag brązowego cukru 4-6 goździków kawałek cynamonu 1/2 łyżeczki gałki(...)małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 minuty. Wrzucić mirabelki oraz rodzynki i ponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików. Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką i królikiem. * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą
KUCHARNIAprzejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej na towarzystwo świeżego croissanta czy domowej drożdżówki? Kto nie będzie ciekaw smaku pomidorowych lodów i genialnego pomidorowego creme brulee ? Kto w hiszpańskiej tawernie odmówi sobie(...)wielkiej grzanki z czosnkiem i pomidorami? Kto choć raz otwierając słoik suszonych pomidorów nie rozmarzył się nad słońcem i krajobrazem, w jakim dojrzewały? Kto z Was minie sierpniowy stragan z pomidorami i oprze się pokusie sięgnięcia po dojrzały owoc, by otulić go dłońmi i z zamkniętymi oczami podsunąć pod nos chłonąc zapach słodkiego, dojrzałego lata? Kto z Was po prostu
KUCHARNIAkawałki. Włożyć do garnka cebulę i pomarańcze z pokruszoną papryczką. Gotować 40 minut na małym ogniu, mieszając. Dodać sól, cukier oraz ocet i gotować ok. godziny. Wlać do wyparzonego słoika, dokładnie zakręcić i trzymać w lodówce. Składniki wystarczają na jeden słoik, polecam od razu zwiększyć ilość, bo konfitura jest wspaniała
KUCHARNIAdodatku nigdy nie przychodzi sam. Sprowadza ze sobą Niepokój i Niepewność i bawią się na całego. Głodnieją szybko, choć nie są zbyt wybredni - na szczęście. Słoik nutelli. Paczka chipsów. Tabliczka czekolady. Puszka chałwy. Czy to aż takie proste?! Zagryźć stres? 100g czekolady i już? Po wszystkim? Stres nie jest wybredny, za to bardzo łapczywy(...)dość często zdarza mu się powracać i perfidnie wycelować w dzień, kiedy stan uzbrojenia równa się "0". Po nutelli pozostało jedynie wspomnienie odbijające się tęsknym echem od ścian pustego słoika. Papierek po zjedzonej nocą chałwie smutno szeleści w kieszeni. Sklepowe chipsy nie mają wstępu do domu. Ostatnia cząsteczka nadziei drzemie schowana w tajnej skrytce z czekoladą. A gdyby
KUCHARNIAtych chwil, które zawsze rozbudzać będą najlepsze wspomnienia. Choć nazwa jabłek pochodzi od Kotliny Łąckiej, mnie zawsze kojarzyć się będą z pewną piękną łąką i pełnym słońca latem. Pierwszy słoik był podarunkiem. Słodkim, lekko korzennym, o ślicznej słomkowej barwie. Wyjadany łyżeczka za łyżeczką oblepiał brodę i sklejał palce. Pachniał kwiatową łąką. Miód kurpiowski. Tyle dobra ukrytego w przepięknych zakamarkach Polski(...)przełożyć galaretki na talerze. Podawać z musem z jabłek łąckich oraz z gotowanymi w całości małymi łąckimi jabłuszkami. Na mus z jabłek łąckich /proporcje na kilka małych słoików - mus jest cudowny i warto od razu zadbać o zapas/ 10 jabłek łąckich, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu kurpiowskiego 1/2 laski
KUCHARNIAzielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel z bazyliowo-limonkowymi lodami Menu „w słoiku” – „Konfitura z pomidorów” Szczęśliwie udało nam się ugotować
KUCHARNIAźródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku
w mojej kuchnimałym ogniu, przez 45-60 minut, dopóki dżem nie osiągnie odpowiedniej gęstości. Dżem jest gotowy, gdy osiągnie temperaturę 100-105stopni C. Gorący dżem przełożyć do czystych, gorących, wyparzonych słoików,dodac po 1-2 listku limonki,zakręć je, odwróć do góry dnem, żeby się odpowietrzyły i zamknęły .Szczelnie owinąć słoiki kocem. Gdy wystygną, odstawić w chłodne miejsce. UWAGA . .Jeśli
w mojej kuchnicukru,- wszystko zależy od waszego smaku.Doprawiany keczup gotować na małym ogniu przez 1 - 2 godziny do czasu, aż będzie miał pożądaną, gęstą i lśniącą konsystencję. Gorący keczup przelać do słoików i dokładnie zakręcić Pasteryzować 15-20 minut.Gorące słoiki wyjąć i zakryc kocem ,do momentu, gdy same ostygna .Gotowe PLUM di pomodoro Ingredienti
w mojej kuchniSkładniki: 1kg marchewki 20dag soli Marchewkę, obieramy, myjemy a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach.Startą marchewke układamy warstwami w słoiku posypując sola .Wszystko ugniatamy .I tak do końca słoika...Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie pasteryzujemy.Marchewę możemy używać zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!.. .................................................................. carote per l'inverno --- Ingredienti
w mojej kuchniprzecier chcemy uzyskać, gotujemy pomidory dłużej lub krócej. Pod koniec doprawiamy przecier solą oraz opcjonalnie cukrem i/lub pieprzem,oraz tymiankiem. Gorący, cały czas gotujący się przecier, przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy licząc czas od zagotowania wody około15-18minut. Wyjmujemy i ustawiamy słoiki do góry dnem , aby się zawekowały.Okrywamy je kocem i pozostawiamy do ostygnięcia
w mojej kuchniwrzucamy rabarbar. Dodajemy słodzik i cynamon. Gdy rabarbar się prawie rozgotuje miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy kwasek. Mieszamy, smakujemy, czy dla nas wystarczająco słodkie. Przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Ja na wszelki wypadek wekuję je jeszcze przez kilka minut. Oczywiście dżem byłyby pyszny z dodatkiem truskawek, ale te na Dukanie są zakazane
Humanistka w kuchni