Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 243czasu na robienie z nich przetworów do spiżarni – taki prezent był strzałem w 10! Choćbym chciała uczepić się jak rzep psiego ogona , to nie mam do czego. + – słoik wypełniony po samiutkie brzegi – konsystencja : produkt jest posiekany , a nie zmielony na gładką ” breję ” , masę ( jak zwał tak zwał ) – delikatny , ale zarazem wyczuwalny smak zarówno grzybów(...)cebulki. – pojemność – z jednego słoika przyrządziłam obiad dla 6 osób i jeszcze można było sięgnąć po dokładkę - – za szybko znika ;) A teraz przejdźmy do przepisu … Postawiłam na wołowinę , a dokładnie polędwicę wołową. Z maślaków zasmażanych przyrządziłam sos , który tylko odrobinę doprawiłam , a potem w nim udusiłam do końca wołowinę. Do tego moja ulubiona kasza gryczana biała
Ostra na Słodko
Domowa gorąca czekolada 454czekolady białej 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę rozdrobnij w malakserze na drobny pył ( konsystencja cukru pudru) połącz z pozostałymi składnikami dobrze mieszając. Gotową mieszankę przesyp do dowolnego słoika. Taką mieszankę możemy przechowywać ok 6 miesięcy w zamkniętym słoiku. W kubku z gorącym mlekiem rozpuść 2-3 łyżki mieszanki czekolady i ciesz się chwilą, mile
Niezły Młynek
Domowy baleron 302jego przygotowania nie potrzebujemy żadnych specjalnych urządzeń, wystarczy rękaw foliowy do pieczenia i garnek. Inspiracja Cincin.cc . Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny: Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach Polędwica z szynkowara Schab z warkoczem pieczony w majeranku Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa Wędzona domowa(...)pasztetowa Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Domowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasa Domowa pasztetowa Polędwica wileńska Domowy baleron Czas przygotowania: marynowanie 7 dni, parzenie 120 minut Składniki: 1 kg schabu karkowego 1,5 litra wody 50 g cukru
Kulinarne przygody Gatity
Paprykówka czyli nalewka z chili ze skórką cytrynową 342obkroić skórkę. Jeśli lubimy mocno cytrynowe aromaty, wtedy obkrawamy około połowy. Jeśli mniej - około 1/3. Skrawać tylko żółtą jej część, biała jest gorzka. Przekładamy do słoika, zalewamy wódką. Odstawiamy zakręcony słoik w chłodne miejsce na około 2-3 tygodnie. Po tym czasie przecedzamy, przelewamy do butelki i odstawiamy do dalszego leżakowania na przynajmniej
Codzienna kuchnia niecodzienna
Pancakes twarożkowe z kisielem owocowym na winie 199paczki mieszanki mrożonych owoców. Okazały się jednak tak strasznie kwaśne, że po wykorzystaniu pierwszej paczki, druga czekała smętnie w zamrażarce. No i doczekała się. Owoce przełożyłam do słoika i zasypałam połową szklanki cukru . Przemieszałam i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Pod wpływem cukru, owoce puściły bardzo dużo soku. Dolałam pół szklanki czerwonego wina , wymieszałam dokładnie(...)zakręciłam słoik. Odstawiłam tę mieszankę z powrotem do lodówki na kolejną dobę. Wtedy jeszcze nie wiedziałam co z tego wyjdzie ;) Owoce cudownie przegryzły się z winem i cukrem. Nabrały wspaniałego aromatu i smaku. Przelałam całość do garnka, zagotowałam i zagęściłam lekko odrobiną mąki ziemniaczanej . Tak powstały kisiel podałam jako dodatek do twarożkowych pancakes'ów. Uwierzcie mi, że smakuje niebiańsko :) Kisiel
Codzienna kuchnia niecodzienna
Nalewka z mrożonych malin 1851użyć ich do przygotowania nalewki. Składniki: 400 g. mrożonych malin (można jednak użyć świeżych), 3/4 szklanki cukru , 400 ml wódki . Maliny przełożyć do słoika. Zasypać cukrem i przemieszać delikatnie. Odstawić w chłodne miejsce na około dwa dni. W międzyczasie można delikatnie potrząsać słoikiem, żeby owoce były cały czas zanurzone
Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z pieczonej dyni 235Jest to znacznie łatwiejsze niż obieranie ze skóry, która na dyni jest wyjątkowo twarda. Taki upieczony miąższ nadaje się do szybkiego przygotowania zupy czy placków. Można go przechowywać w słoikach na zimę. Słoiki trzeba oczywiście pasteryzować. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukier waniliowy czy wanilinowy? 171Można je dorzucić do mleka, które gotujemy na budyń, a po ugotowaniu wyjąć, wtedy zintensyfikujemy smak i zapach. Można jednak taką wydrążoną laskę zasypać cukrem w zwykłym słoiku np. po dżemie. Odstawiamy na kilka tygodni, żeby cukier przeszedł zapachem. Dobrze jest co jakiś czas potrząsać słoikiem. Kiedy następnym razem znowu będziemy przygotowywać jakiś deser z wanilią i zostanie
Codzienna kuchnia niecodzienna
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 673szklanki cukru pudru , 4 jajka , 2 łyżki kwaśnej śmietany , 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia , 1 płaska łyżeczka amoniaku , 1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty), 20 dkg włoskich orzechów - użyłam orzechy Kresto. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić
Codzienna kuchnia niecodzienna
Utopence, czyli parówki marynowane z chili i czosnkiem 357Parówki obrać z osłonek, zalać wrzątkiem na około pół minuty i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Połowę papryczki pokroić w paseczki lub plasterki. W słoiku układać kawałki parówek wraz z czosnkiem i papryczką. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić. Po całkowitym wystygnięciu przełożyć w chłodne miejsce. Najbardziej optymalna byłaby klasyczna spiżarnia
Codzienna kuchnia niecodzienna
Chutney śliwkowy z cebulą 251zeszkloną cebulę wlać podgotowane śliwki i dusić do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać sól, miód i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Przed przełożeniem do słoików doprawić do smaku. Słoiki pasteryzować przez pół godziny. Doskonały opis w jaki sposób to robić znalazłam dla Was na blogu Pozytywna Kuchnia :) Taki sos bardzo dobrze smakuje do mięs, potraw
Codzienna kuchnia niecodzienna
Gruszki w octowo - cytrynowej zalewie 202małym ogniu przez kilka minut. Na końcu wlać ocet winny i zagotować. Gruszki umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Układać w umytych i wyparzonych słoikach i zalewać zalewą. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut
Codzienna kuchnia niecodzienna
Mój bigos 210smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy .W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :). Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos , który najbli żsi chwalą(...)rodowitym B rytyjczykom , bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :) Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:) kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele
NA MOIM TALERZU
Kwaśny kapuśniaczek 222Jedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy(...)kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę
NA MOIM TALERZU