tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :) Składniki: pół kilograma matyjasów (śledzie solone) 400 ml jogurtu(...)razem łączymy czyli: śledzie z jabłkami, cebulą oraz sosem jogurtowym. Śledzie najlepsze są na następny dzień jak -wszystkie smaki się przegryzą. Wesołych i smacznych świąt! :) śledziowa sałatka w słoiku...czeka na święta
Bon Appetit Małgorzatymiękkości, a później obieramy ze skórki. Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, oraz chrzan (ilość wg uznania, ja dodałam cały słoik). Mieszamy i doprawiamy wg swojego smaku solą, cukrem i pieprzem. Ćwikłę wkładamy do słoika i wsadzamy do lodówki na dobę, by smaki się przegryzły. Idealna do pieczonego karczku! :) Rada
Bon Appetit Małgorzatyłyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy z rozwagą :) Jak wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :) Składniki: Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą 30 dag szynki 1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja) 1,5 litra rosołu drobiowego natka pietruszki odrobina oleju do smażenia(...)gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do rosołu, słoik z mieszanką warzywna odsączamy i dodajemy także do rosołu. Na koniec siekamy natkę pietruszki i także dodajemy do rosołu. Gotowy rosół z dodatkami i żelatyną wlewamy do małej keksówki. Odstawiamy do stężenia
Bon Appetit MałgorzatyNajpierw śledzie moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez noc). Następnie kroimy je w 2 centymetrowe paski. Cebulę kroimy w piórka a grzybki w kostkę. Śledzie układam warstwowo w dużym słoiku na przemian z cebulą i grzybkami. Każdą warstwę śledzi dodatkowo doprawiam pieprzem. Następnie cały słoik zalewam olejem (aż po brzegi). Śledzie najlepsze są, na następny dzień śledzie w oleju
Bon Appetit Małgorzatydzieci. Polecam! Składniki: 2-3 cebule 1-2 łyżki stołowe cukru Sposób przygotowania: 1. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę lub kroimy w talarki. 2. Cebulę przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem i zakręcamy słoik. Odstawiamy. Ot rzy many syrop można przepuścić przez gazę. Przechowujemy w lodówce. * Syrop z cebuli można przechowywać nawet do dwóch tygodni pod warunkiem, że stoi
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 mały słoik marchewki konserwowej krojonej w paski 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 4 jajka 4 ogórki kiszone 20 dag szynki z indyka 1 mały por majonez musztarda pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa z puszek i słoików odsączyć, ananasa pokroić w kostkę. 2. Szynkę, ogórki kiszon e i ugotowane jajka pokroić w kostkę. 3. Pora oczyścić, pokroić
Kuchnia domowa AniBardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :) Składniki (proporcje na 100 g płatków róży): 100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej) 200 g cukru kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: 1. Płatki róży(...)Płatki ucieramy z cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku. 3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce. 4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast. Smacznego
Kuchnia domowa Anistawiamy na gazie, dodajemy konfiturex i dokładnie mieszamy. 3. Dodajemy cukier do smaku (w zależności od kwaśności owoców). Gotujemy jeszcze chwilę (ok. 5 minut). 4. Gorący dżem przekładamy do słoików, stawiamy do góry dnem lub przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Dżemów raczej nie pasteryzuję. Z podanej porcji wyszły mi 4 słoiki "dżemówki". Smacznego
Kuchnia domowa Anigarnka. Pulpę owocową zachowujemy na galaretkę . 4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 2 kg cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek i zakręcamy wieczka. 5. Z podanej porcji wyszło mi 7 butelek jak na zdjęciu i 4 słoiki po dżemach. 6. Przed podaniem sok rozcieńczamy z wodą. Smacznego
Kuchnia domowa Aniprzetartych owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy cukru (ilość w zależności od tego czy owoce są raczej słodkie lub kwaśne). Gorącą galaretkę przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną. 3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do pieczywa, ciasteczek i ciast :) Polecam
Kuchnia domowa Anispróbowanie. Ponieważ 2 łyżki nie chciały się już mieścić do żadnego słoiczka, wylądowały na kanapkach. Poezja smaku - dżem z czereśni jest pycha! Polecam. Z podanej porcji wyszły mi 3 słoiki 400ml. Składniki: 1 kg wypestkowanych czereśni 2 niepełne szklanki cukru 1/2 szklanki wody 1 konfiturex sok z połowy cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Wydrylowane czereśnie wsypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki(...)mieszamy i smażymy 1-2 mniuty od zagotowania. 2. Dodajemy cukier i sok z cytryny, całość smażymy i mieszamy 5-10 minut. 3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy słoiczki do góry nogami. Dżemu nie pasteryzujemy. Smacznego
Kuchnia domowa AniZagotować syrop, włożyć do syropu partiami brzoskwinie i gotować 2-3 minuty, jeśli brzoskwinie są miękkie, a 5 minut jeśli są twarde. Brzoskwinie wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć w przygotowanych słoikach, zalać syropem. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Anijuż kilka razy, ale dopiero teraz udało mi się zrobić w miarę czytelne zdjęcie :) Zapraszam na zupkę :) Składniki: 3 skrzydełka drobiowe 2 duże ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 słoik botwinki pasteryzowanej (u mnie 0,75ml) 1 puszka białej fasoli siekana zielenina (koperek i pietruszka) 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól szczypta cukru ocet (1-2 łyżki(...)angielskie i liść laurowy. 3. Obieramy warzywa, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, a marchew w plasterki. Wrzucamy go zupy i gotujemy do miękkości. 4. Pod koniec wlewamy zawartość słoika z botwinką do garnka, dodajemy też odsączoną z zalewy fasolkę. (Ja przed wlaniem botwinki wyciągam skrzydełka, ale można je zostawić). W razie potrzeby dolewamy wody, jeśli zupa wyszła zbyt gęsta
Kuchnia domowa Animleku przez 1 godzinę. Wyjąć, odsączyć i pokroić w szerokie paski. 2. Śliwki pokroić w paski lub ćwiartki. 3. Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki. 4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki - pieprz i tak do wyczerpania składników. 5. Całość polewamy olejem (tak do 1/3 wysokości naczynia). Zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 24 godziny (im dłużej tym lepiej(...)czasu do czasu możemy potrząsnąć słoikiem. 5. Przed podaniem wyłożyć na półmisek. Smacznego
Kuchnia domowa Anigotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. 3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. 4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki
Kuchnia domowa Ani