słoik - 12348 przepisów (strona:272/824)

Śledzie z jabłkami w jogurcie 259

tych śledzi sos. Czasem przygotowuję go sam, bez rybki :) Słodycz jabłek świetnie przełamuje słoność śledzi i ostrość cebuli :) Moja gotowa sałatka czeka na święta, szczelnie zamknięta w słoiku :) trudno się oprzeć pokusę, więc się nie opieram tylko podjadam :-p Na Sylwestra robię repetę :)  Składniki: pół kilograma matyjasów (śledzie solone) 400 ml jogurtu(...)razem łączymy czyli: śledzie z jabłkami, cebulą oraz sosem jogurtowym. Śledzie najlepsze są na następny dzień jak -wszystkie smaki się przegryzą. Wesołych i smacznych świąt! :)  śledziowa sałatka w słoiku...czeka na święta

Bon Appetit Małgorzaty
Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą 348

miękkości, a później obieramy ze skórki.  Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, oraz chrzan (ilość wg uznania, ja dodałam cały słoik). Mieszamy i doprawiamy wg swojego smaku solą, cukrem i pieprzem. Ćwikłę wkładamy do słoika i wsadzamy do lodówki na dobę, by smaki się przegryzły. Idealna do pieczonego karczku! :) Rada

Bon Appetit Małgorzaty
Galaretka z szynką i warzywami 118

łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy z rozwagą :) Jak wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :) Składniki: Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą 30 dag szynki 1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja) 1,5 litra rosołu drobiowego natka pietruszki odrobina oleju do smażenia(...)gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do rosołu, słoik z mieszanką warzywna odsączamy i dodajemy także do rosołu. Na koniec siekamy natkę pietruszki i także dodajemy do rosołu. Gotowy rosół z dodatkami i żelatyną wlewamy do małej keksówki. Odstawiamy do stężenia

Bon Appetit Małgorzaty
Śledzie w oleju z grzybkami marynowanymi 189

Najpierw śledzie moczymy z nadmiaru wody, (najlepiej przez noc). Następnie kroimy je w 2 centymetrowe paski. Cebulę kroimy w piórka a grzybki w kostkę. Śledzie układam warstwowo w dużym słoiku na przemian z cebulą i grzybkami. Każdą warstwę śledzi dodatkowo doprawiam pieprzem. Następnie cały słoik zalewam olejem (aż po brzegi). Śledzie najlepsze są, na następny dzień  śledzie w oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Syrop z cebuli 139

dzieci. Polecam! Składniki: 2-3 cebule 1-2 łyżki stołowe cukru Sposób przygotowania: 1. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę lub kroimy w talarki. 2. Cebulę przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem i zakręcamy słoik. Odstawiamy. Ot rzy many syrop można przepuścić przez gazę. Przechowujemy w lodówce. * Syrop z cebuli można przechowywać nawet do dwóch tygodni pod warunkiem, że stoi

Kuchnia domowa Ani
Sałatka świąteczna II 1092

Składniki: 1 mały słoik marchewki konserwowej krojonej w paski 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 4 jajka 4 ogórki kiszone 20 dag szynki z indyka 1 mały por majonez musztarda pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa z puszek i słoików odsączyć, ananasa pokroić w kostkę. 2. Szynkę, ogórki kiszon e i ugotowane jajka pokroić w kostkę. 3. Pora oczyścić, pokroić

Kuchnia domowa Ani
Konfitura z płatków róży 144

Bardzo aromatyczna konfitura...ponadczasowa...Od cioci dostałam trochę róży i dodatkowo słoik gotowych konfitur :) A z płatków róży zrobiłam swoją konfiturę, zamiast ucierać drewnianą pałką użyłam blendera. Poszło migusiem :)  Składniki (proporcje na 100 g płatków róży): 100 g płatków róży (dzikiej lub pomarszczonej) 200 g cukru kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: 1. Płatki róży(...)Płatki ucieramy z cukrem drewnianą pałką (lub jak ja - blenderem), aż utworzy się gęsta różana masa. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku. 3. Konfiturę przekładamy do słoika, przechowujemy w lodówce. 4. Taka konfitura idealnie nadaje się do mieszania z innymi konfiturami jako nadzienie do rogalików, pączków czy ciast. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Dżem z truskawek i jagód 136

stawiamy na gazie, dodajemy konfiturex i dokładnie mieszamy. 3. Dodajemy cukier do smaku (w zależności od kwaśności owoców). Gotujemy jeszcze chwilę (ok. 5 minut). 4. Gorący dżem przekładamy do słoików, stawiamy do góry dnem lub przykrywamy kocem lub ręcznikiem. Dżemów raczej nie pasteryzuję. Z podanej porcji wyszły mi 4 słoiki "dżemówki". Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sok z czarnej porzeczki 181

garnka. Pulpę owocową zachowujemy na galaretkę . 4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 2 kg cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek i zakręcamy wieczka. 5. Z podanej porcji wyszło mi 7 butelek jak na zdjęciu i 4 słoiki po dżemach. 6. Przed podaniem sok rozcieńczamy z wodą. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki 145

przetartych owoców dodajemy żel-fix i mieszamy. Następnie dodajemy cukru (ilość w zależności od tego czy owoce są raczej słodkie lub kwaśne). Gorącą galaretkę przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcamy i przykrywamy słoiki ręcznikiem lub kocem, aż wystygną. 3. Galaretka jeśli nie stężeje po wystudzeniu, to spokojnie stężeje w chłodnej piwnicy. To świetny dodatek do pieczywa, ciasteczek i ciast :) Polecam

Kuchnia domowa Ani
Dżem czereśniowy 126

spróbowanie. Ponieważ 2 łyżki nie chciały się już mieścić do żadnego słoiczka, wylądowały na kanapkach. Poezja smaku - dżem z czereśni jest pycha! Polecam. Z podanej porcji wyszły mi 3 słoiki 400ml. Składniki: 1 kg wypestkowanych czereśni 2 niepełne szklanki cukru 1/2 szklanki wody 1 konfiturex sok z połowy cytryny Sposób przyrządzenia: 1. Wydrylowane czereśnie wsypujemy do garnka, wlewamy pół szklanki(...)mieszamy i smażymy 1-2 mniuty od zagotowania. 2. Dodajemy cukier i sok z cytryny, całość smażymy i mieszamy 5-10 minut.  3. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy wieczka i stawiamy słoiczki do góry nogami. Dżemu nie pasteryzujemy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Brzoskwinie w syropie 162

Zagotować syrop, włożyć do syropu partiami brzoskwinie i gotować 2-3 minuty, jeśli brzoskwinie są miękkie, a 5 minut jeśli są twarde. Brzoskwinie wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć w przygotowanych słoikach, zalać syropem. Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa botwinkowa z fasolą 136

już kilka razy, ale dopiero teraz udało mi się zrobić w miarę czytelne zdjęcie :) Zapraszam na zupkę :) Składniki: 3 skrzydełka drobiowe 2 duże ziemniaki 1 marchewka 1 cebula 1 słoik botwinki pasteryzowanej (u mnie 0,75ml) 1 puszka białej fasoli siekana zielenina (koperek i pietruszka) 2 listki laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól szczypta cukru ocet (1-2 łyżki(...)angielskie i liść laurowy. 3. Obieramy warzywa, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę, a marchew w plasterki. Wrzucamy go zupy i gotujemy do miękkości. 4. Pod koniec wlewamy zawartość słoika z botwinką do garnka, dodajemy też odsączoną z zalewy fasolkę. (Ja przed wlaniem botwinki wyciągam skrzydełka, ale można je zostawić). W razie potrzeby dolewamy wody, jeśli zupa wyszła zbyt gęsta

Kuchnia domowa Ani
Śledzie ze śliwkami 171

mleku przez 1 godzinę. Wyjąć, odsączyć i pokroić w szerokie paski. 2. Śliwki pokroić w paski lub ćwiartki. 3.  Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki. 4. W słoiku układamy warstwami: cebula - śledzie - śliwki - pieprz i tak do wyczerpania składników. 5. Całość polewamy olejem (tak do 1/3 wysokości naczynia). Zamykamy i odstawiamy przynajmniej na 24 godziny (im dłużej tym lepiej(...)czasu do czasu możemy potrząsnąć słoikiem. 5. Przed podaniem wyłożyć na półmisek. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Konfitura z mandarynek 157

gotujemy mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy sok z cytryny, gotujemy bez przykrycia, aż konfitura trochę zgęstnieje i owoce się rozpadną. 3. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i słoiki przykrywamy kocem lub ręcznikiem. 4. Konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, a także dobrze smakuje z serami i mięsem. Mi najbardziej smakuje z naleśnikami - polewam konfiturą naleśniki

Kuchnia domowa Ani