słoik - 12348 przepisów (strona:272/824)

Nalewka z mrożonych malin 1810

użyć ich do przygotowania nalewki. Składniki: 400 g. mrożonych malin (można jednak użyć świeżych), 3/4 szklanki cukru , 400 ml wódki . Maliny przełożyć do słoika. Zasypać cukrem i przemieszać delikatnie. Odstawić w chłodne miejsce na około dwa dni. W międzyczasie można delikatnie potrząsać słoikiem, żeby owoce były cały czas zanurzone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z pieczonej dyni 195

Jest to znacznie łatwiejsze niż obieranie ze skóry, która na dyni jest wyjątkowo twarda. Taki upieczony miąższ nadaje się do szybkiego przygotowania zupy czy placków. Można go przechowywać w słoikach na zimę. Słoiki trzeba oczywiście pasteryzować. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cukier waniliowy czy wanilinowy? 136

Można je dorzucić do mleka, które gotujemy na budyń, a po ugotowaniu wyjąć, wtedy zintensyfikujemy smak i zapach. Można jednak taką wydrążoną laskę zasypać cukrem w zwykłym słoiku np. po dżemie. Odstawiamy na kilka tygodni, żeby cukier przeszedł zapachem. Dobrze jest co jakiś czas potrząsać słoikiem. Kiedy następnym razem znowu będziemy przygotowywać jakiś deser z wanilią i zostanie

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 621

szklanki cukru pudru , 4 jajka , 2 łyżki kwaśnej śmietany , 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia , 1 płaska łyżeczka amoniaku , 1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty), 20 dkg włoskich orzechów - użyłam orzechy Kresto. Margarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Utopence, czyli parówki marynowane z chili i czosnkiem 299

Parówki obrać z osłonek, zalać wrzątkiem na około pół minuty i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Połowę papryczki pokroić w paseczki lub plasterki. W słoiku układać kawałki parówek wraz z czosnkiem i papryczką. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić.  Po całkowitym wystygnięciu przełożyć w chłodne miejsce. Najbardziej optymalna byłaby klasyczna spiżarnia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chutney śliwkowy z cebulą 207

zeszkloną cebulę wlać podgotowane śliwki i dusić do uzyskania pożądanej konsystencji. Dodać sól, miód i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut. Przed przełożeniem do słoików doprawić do smaku. Słoiki pasteryzować przez pół godziny. Doskonały opis w jaki sposób to robić znalazłam dla Was na blogu Pozytywna Kuchnia   :) Taki sos bardzo dobrze smakuje do mięs, potraw

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gruszki w octowo - cytrynowej zalewie 169

małym ogniu przez kilka minut. Na końcu wlać ocet winny i zagotować. Gruszki umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Układać w umytych i wyparzonych słoikach i zalewać zalewą. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mój bigos 179

smaku, tak samo im więcej rodzajów mięsa w nim tym jest smaczniejszy .W przygotowaniach pomagał mój smakosz oczywiście wyszło nam bardzo dużo, ale n astępnego dnia gorący włożyłam do słoików i mieliśmy na zapas :).  Nie jest to bigos tradycyjny (nie ma suszonych grzybów, śliwek itd.), ale jest to mój sposób na bigos , który najbli żsi chwalą(...)rodowitym B rytyjczykom , bardzo im smakowało co dobrze świadczy o naszej polskiej kuchni :)   Składniki: ( ilość jest różna, zależy ile mam w lodówce:)    kapusta kiszona (zazwyczaj 1l słoik) kapusta biała (zazwyczaj średnia g ł ówka) kiełbasa cebula pieczarki przecier pomidorowy przyprawy ( przyprawa do dań z kap ustą, só l mor ska, pieprz z iołow y , majeranek, kminek , ziele

NA MOIM TALERZU
Kwaśny kapuśniaczek 194

Jedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy(...)kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę

NA MOIM TALERZU
Jabłka na szarlotkę 191

jabłek ( kwaśnych i twardych) -1 kg cukru    Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na około godzinę. Zlewamy nadmiar soku. Jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. godziny. Pozostały sok możemy zagotować, przelać do słoiczków i wykorzystać do napojów.    Tak przygotowane jabłka gwarantują smak i wygląd szarlotki, podanej na naszym blogu(...)Podobne słoiki kupione w sklepie, niestety

Maminek kulinarny
Sałatka z ogórków w zalewie octowej 986

pieprzu i ziela angielskiego -gałązki kopru    Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka. Wszystko dokładnie mieszamy.    Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy, po kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, ząbek czosnku i gałązkę kopru.  Następnie napełniamy je pokrojonymi warzywami i przygotowujemy zalewę,  czyli

Maminek kulinarny
Dżem śliwkowy 147

odstawiamy na ok. godzinę.    Przekładamy do garnka, dosypujemy pozostały cukier i gotujemy.    Gdy pojawi  się dużo soku możemy go odebrać, zagotować i przelać do słoików  (  nie wymaga dodatkowej pasteryzacji )  a resztę śliwek  gotujemy na niewielkim ogniu  do zgęstnienia.    Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe

Maminek kulinarny
Sałatka Oddziałowej z czerwonych buraczków 196

dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i warzywkiem. Dodajemy warzywa i mieszamy. Gotujemy 15 minut od momentu wrzenia. Do smaku przyprawiamy pieprzem.    Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Z podanej porcji otrzymamy ok. 10 słoików 0,5 l. Smacznego

Maminek kulinarny
Leczo 190

Dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą do mięs, zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę.    Możemy zwiększyć proporcje składników i leczo będziemy mieć na zapas w słoikach. Wystarczy wrzące przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Dynia w zalewie octowej 144

Obieramy ze skóry.    Kroimy w dość dużą kostkę.    Zagotowujemy wodę z cukrem, solą i octem. Wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy ok. 5 minut. Przekładamy do słoików, do których wcześniej włożyliśmy po ząbku czosnku, ziele angielskie, pieprz i gorczycę oraz listek laurowy. Słoiki uzupełniamy zalewą, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny