słoik - 12348 przepisów (strona:267/824)

Papierówek czas - jabłka z rodzynkami 162

Jabłka smakują mi zawsze i wszędzie...Dlatego chętnie zatrzymuję je w słoikach na zimę...tym razem papierówki... Przepis bierze udział w akcji przetwory: 3 kg papierówki szklanka rodzynek 1, 5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2-3/4  szklanki alkoholu Rodzynki moczymy w alkoholu (u mnie spirytus wymieszany z cytryną i cukrem). Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy(...)wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Gotujemy aż rodzynki trochę się rozgotują. Gorący mus wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Z porcji wychodzi 5 słoiczków

Humanistka w kuchni
Dżem z cukinii 155

dodajemy cukinie i gotujemy na małym ogniu do momentu aż będzie, dla nas, wystarczająco gęste. Następnie dodajemy galaretki, kwasek, cukier i olejek. Gotujemy 20 minut. Zamykamy na gorąco w słoikach. Z porcji wychodzi około 8 słoików od musztardy

Humanistka w kuchni
Konfitura pomarańcza z imbirem i czerwonym pieprzem 225

cytryny i dalej gotować 10 minut bez przykrycia. Przed końcem gotowania dodać środek żelujący i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem do wystygnięcia lub pasteryzować na mokro przez 10 minut. II. Dłuższe przygotowanie,  bez środka żelującego,    - czas przygotowania 30 minut + 1,5 godziny(...)godz.  Przed końcem gotowania dodać sok wyciśnięty z cytryny, dalej gotować  przez 10 minut lub do czasu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem do wystygnięcia lub pasteryzować na mokro przez 10 minut

SzczyptaSmaQ
Słona pasta z fasoli z makiem 143

Najprostsza, najszybsza pasta jaką robię do chleba, kiedy już chcę sobie zrobić przerwę od czosnku. Składniki (na mały słoik): trzy garści ugotowanej fasoli (lub z puszki), 3 łyżki oliwy, sól do smaku, ale to słona pasta z założenia, dwie łyżeczki maku, szczypta soli Fasolę, oliwę, trochę maku, sól i pieprz blendujemy na gładką masę, z tym że pod koniec dodajemy(...)resztę maku. Wszystko pakujemy do słoika i do lodówki. Pasta jest idealna do pieczywa zamiast masła, szczególnie ją lubię na kanapce z jajkiem, ogórkiem kiszonym  i majonezem. Ideał. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Grzanki z buncem wędzonym i marynowanymi pomidorami 160

bułki grahamki, 1 pomidor, bundz (4 kawałki), czosnek (1 ząbek), przyprawy: szczypta soli, pieprzu, kminku, papryki słodkiej, oregano, lubczyku, oliwa Przygotowanie: pomidora należy pokroić w drobną kostkę, wrzucić do słoika, dodać przyprawy i łyżkę oliwy. Słoikiem potrząsamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej dobę. Bułki kroimy :) kładziemy na połówkach ser i na wierzch pomidory i pieczemy w piekarniku

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Sałatka z makaronem i kurczakiem 340

sałatka świąteczna,  jednak doskonale sprawdzi się też jako smaczna i pożywna sylwestrowa przekąska. Polecam :) Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -450-500 g drobnego makaronu -puszka kukurydzy -duży słoik pieczarek marynowanych -duży słoik papryki marynowanej -4 jajka -2 pory -majonez -4 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawa do kurczaka -olej Wykonanie: Po opłukaniu kurczaka kroimy go na kawałki, doprawiamy pieprzem

KasiekGotuje
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 178

amaretto 200 g mąki pszennej 15 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej frużelina wiśniowa: 400 g wiśni ze słoika 200 ml soku z wiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żeberka w sosie jałowcowo-musztardowym 199

tłuszczu po żeberkach smażymy cebulę pokrojona w piórka. Gdy nam sie podsmaży wsypujemy 1 łyżkę maki i mieszamy. Wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i gotujemy.   Do pustego słoika lub miseczki wkładamy musztardę i śmietanę zalewamy wywarem z żeberek. Zakręcamy słoik i potrząsamy. Wszystko wlewamy do garnka i mieszamy.   Na koniec możemy dosolić do smaku i popieprzyć. Gotujemy

Zainspiruj się kuchnią
Makaron z Pesto 294

mnie w domu już od dobrych kilku lat. Kolejny przepis,  który  jest szybki i bardzo łatwy w przygotowaniu.  Składniki ( na 4 osoby): 300g ulubionego makaronu, Słoik (ok. 190g)  zielonego pesto, Słoik  suszonych pomidorów, Kulki mozzarelli, Sol, pieprz Jak przygotować? Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron znów przekładamy do garnka, dodajemy pesto

Chocolate Stop Tempting
Obiadek 158

batony tudzież wafelki... Po przyjściu do domu , otwarłam lodówkę, a w niej pyszniła się kaszanka. Pokroiłam ją w plastry i szybko na patelnie z kilkoma kroplami sosu sojowego. Otworzyłam słoik sałatki szwedzkiej  Dworski  , która to sałatka tak nawiasem mówiąc jest przepyszna i można ją wyjeść samą wprost ze słoika. Nie chciało mi się obierać ziemniaków, więc zastąpiłam

Z Kuchni Do Kuchni
Wakacje i konfitura z czarnej porzeczki 122

wierzb i tataraku, na pyszne śniadanie ze swojską wędliną, miejscowymi warzywami i tą wspaniała porzeczkową konfiturą o której nie mogę zapomnieć. Niestety nie mogłam przywieźć ze sobą ani jednego słoika. W zamian mam przepis i nadzieję, że porzeczek w następnym sezonie nie uda mi się przegapić.  Konfitura porzeczkowa 1kg porzeczek 1,4 kg cukru 1,75 szkl wody Owoce(...)zalać na kilka minut gorącą wodą (skróci to znacznie czas smażenia). Wodę ugotować z cukrem. Owoce zalać syropem i kilkakrotnie w kilkugodzinnych odstępach doprowadzić do wrzenia. Przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez około 15minut. Żałuję, że tak krótko mogłam rozkoszować się tymi porannymi spacerami. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś powrócę w tamte strony by z sentymentem powitać jeziora przesłonięte firankami

Zapiski Młodej Żony
Lemon curd 173

przestrogi wyciskam sok z cytryny i przygotowuję cytrynowy curd. Jutro posmaruję nim sernik, a jeśli coś zostanie zjem z kawałkiem pysznej chałki, lub po prostu wyjem łyżką ze słoika, Co mi tam! W razie czego rozgrzeje mnie gorąca herbata z imbirem! Lemon curd 3 cytryny 200g cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jaja 2 żółtka Cytryny dobrze(...)cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Ciągle mieszając gotować przez około 2 minuty, aż masa zgęstnieje. W razie potrzeby masę można zmiksować blenderem. Wystudzić, przelać do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia. * Czytałam, że parzenie cytryn wrzątkiem wcale nie pomaga w pozbyciu się nadmiaru chemii. Jeśli szorowanie też Was nie przekonuje poszukajcie cytryn z plantacji ekologicznych

Zapiski Młodej Żony
Domowy cukier waniliowy 194

dziś koniec tych sztucznych dodatków. Cukier z prawdziwą wanilią polecam wszystkim kochającym domowe wypieki... Składniki: ok. 350-300 g drobnego cukru (może być też cukier puder) 1 laska wanilii słoik o pojemności 330 ml Wykonanie: Laskę wanilii kroimy wzdłuż. Z każdej połówki łyżeczką lub tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka.  Następnie nasionka i laskę wanilii wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem

IMPRESJA SMAKU
Gravlax z sosem pomarańczowo-musztardowym 165

Mieszamy z cukrem, solą i skórkami cytrusów. Mieszanką cukrowo-solną dokładnie obkładamy łososia, tak by nie wystawał ani skrawek mięsa, dobrze dociskając. Przykrywamy kilkoma warstwami przezroczystej folii, obciążamy np słoikami z przetworami. Wstawiamy do lodówki na 14 godzin. Przed podaniem zdejmujemy cukier z solą, osuszamy rybę i kroimy w cienkie plastry. Robimy sos: do zamykanego słoika dajemy wszystkie składniki sosu

Smakowity Blog Kulinarny
Wino z jeżyn [PRZEPIS] 182

niektórych ostrężyny czy ożyny) z krzaczków na naszej działce. Nasze krzaczki charakteryzują się baaardzo dużymi i niezwykle soczystymi, słodkimi owocami. Po dobrych zbiorach owoce (ok. 4 kg) włożyliśmy do słoików i zasypaliśmy kilogramem cukru. Od góry słoiki zakryliśmy gazikami i odłożyliśmy na kilka dni. Pod koniec sierpnia owoce wraz z sokiem trafiły do butli. Dodaliśmy jeszcze pół kilograma cukru

Jakugotujesz.pl