słoik - 12348 przepisów (strona:267/824)

Ryba po japońsku. 158

Składniki: 1 kg filetów z dorsza 6 łyżek ketchupu 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 szklanki wody 2 duże cebule 1/2 szklanki oleju 3 łyżki cukru 6 łyżek octu słoik 500g ogórków konserwowych słoik 500g  papryki konserwowej sól, pieprz ziołowy Ciasto: 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka sól Wykonanie: Filety dorsza posypać solą i pieprzem ziołowym

O kuchni z uczuciem
Świąteczne rogaliki 210

malutkie drożdżowe rogaliki. To ten rodzaj słodyczy, które można zrobić wcześniej, zamknąć w pudełku i podjadać przez całe Święta :) Lubię nadziewać je gęstym babcinym dżemem wiśniowym, albo wiśniami ze słoika, równie dobrze pasować będzie jednak czekolada, masło orzechowe, migdały w karmelu lub nadzienie takie jak w tych rogalikach . Składniki: 500 g mąki 1 kostka margaryny 100 ml mleka(...)drożdży 2 łyżki cukru wiśnie ze słoika lub gęsty dżem (domowy bez żelatyny!) +cukier puder i sok z cytryny Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier z drożdżami i odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz wystarczy tylko pilnować, żeby drożdże nie wykipiały ;) Wyrośnięte drożdże i przestudzoną margarynę wlewamy do mąki i zagniatamy. Wyrobione ciasto wkładamy

Ciastkozercy
Puree z pieczonej dyni zwyczajnej 162

Możemy z niego później zrobić galaretkę :) Odsączone puree porcjujemy i nakładamy do woreczków foliowych, które następnie umieszczamy w zamrażalniku. Jeśli chcecie szybko zużyć część puree, możecie przełożyć trochę do słoika. Ja do każdego woreczka nałożyłam po niepełnej szklance puree - w sam raz na muffiny lub chleb. Zostawiłam sobie tylko litrowy słoik na zużycie w tym tygodniu. Z całej dyni wyszło

W poszukiwaniu inspiracji
Domowej roboty, zdrowy keczup / ketchup z cukinią 182

dodajemy do niej ocet, cukier i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy przyprawy, podgotowane wcześniej pomidory (ewentualnie przeciery) i dalej gotujemy 10 minut. Gorący ketchup zmiksować i nakładać do słoików. Otwarty słoik keczupu przechowywać w lodówce. Robicie swój ketchup

Zofiana
Krakersy 174

Pomysł na lekką, szybką i bardzo domową przekąskę? Domowe krakersy z sezamem, z makiem, z solą... co kto lubi ;) Ja robiłam krakersy z sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych krakersów znika :) Krakersy Składniki: 125 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sezamu  1 1/2 łyżeczki oleju około(...)było niepotrzebnych pęcherzyków powietrza.  Z papierem ułożyć na blachy i piec 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu rozdzielić i można je spakować do słoika i przechowywać;)   Pyszne

Lawendowe Niebo
Sałatka słoikowa 1173

krojenie składników, no i sprzątanie) Pomysł podpatrzyłam na blogu, a wpisując hasło „ sałatka słoikowa ” lub „ salad in a jar ” wyświetli się nieskończona ilość pomysłów. Do przygotowania potrzebujemy: Proste słoiki o poj. 400-500 ml z pokrywkami, które ułatwią nam wkładanie składników i ich wyciąganie na talerz. Składniki podstawowe na sałatki: – sałaty o twardych liściach, najlepiej lodowa lub rzymska, może(...)suszone pomidory w oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę! – jeśli zabieramy sałatkę do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret , – sałatki z intensywnie pachnącymi składnikami typu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rodzynkowiec 1127

wody poncz około 50ml wódki odsączonej po moczeniu rodzynek około 50ml naparu kawowego przygotowanego z 1 i 1/2 łyżeczki kawy i 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: RODZYNKI W ALKOHOLU - do słoika wsypać rodzynki, zalać wódką tak, by alkohol przykrył wszystkie owoce - słoik z rodzynkami szczelnie zakręcić i pozostawić na blacie kuchennym na 24-36 godzin, co jakiś czas wstrząsając zawartością, żeby

Smakołyki Bereniki
Ciasto ze śliwką kalifornijską i nutellą 149

jesienno-zimowe. murzynek (piekłam na blaszce o wymiarach 22 x 29 cm) 3/4 kostki margaryny  4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mleka 1/2 słoika powideł śliwkowych 3 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu Margarynę, cukier, mleko, kakao razem rozpuściłam i zagotowałam (ok. 1 minuty). Kiedy wystygło dodałam mąkę wymieszaną(...)koniec delikatnie dodałam do czekoladowej masy. Piekłam ok. 45 minut w temperaturze 170 stopni. Kiedy ciasto wystygło przekroiłam na dwie części. masa ze śliwkami i nutellą 1 kostka masła słoik nutelli ("na oko" ok. 300 g) 300-400 g suszonych śliwek dobrej jakości 1 szklanka alkoholu (np. wódki z amaretto lub samej wódki) Śliwki namoczyłam na noc w alkoholu, można

bistro mama
Sałatka z wędzonym kurczakiem, sezamem i sosem sojowym 182

ochotę. I w dodatku upominał się o nią szanowny mąż, o dziwo. Kiedy już jednak postanowiłam zrobić ją na weekend, okazało się, że teściowa ma dla nas "cały_słoik_świeżutkiej_sałatki_jarzynowej, dla_Justynki_bez_ogórka_bo_nie_może" ;) Zgadnijcie, która zniknęła pierwsza :) Jarzynowa oczywiście, bo oboje ją uwielbiamy, tylko ja robię ją rzadko, bo nie mam cierpliwości(...)krojenia. Kiedy już wyjedliśmy jarzynową prosto ze słoika, przyszła pora na delektowanie się nowym, całkiem ciekawym smakiem. Makaron, kurczak wędzony, sezam i sos sojowy pasują do siebie wyśmienicie. Pozostałe składniki niech nas nie ograniczają :) Czytaj więcej

bistro mama
W nowy rok z nowym zakwasem 164

warunki idealne.  Spróbujcie, nic Was to nie kosztuje, a może się okazać, że zadanie jest prostsze niż Wam się zdawało. Używam: mąki żytniej razowej typ 2000 letniej wody słoik ręcznik papierowy recepturka 1 DZIEŃ  g.19 Wymieszać w słoiku 80g mąki i 140g wody (zjęcie na dole). Zakwas ma być gęsty, ale nie ma to być mokra zbita mąka

W kuchni wieczorem
Pleśniak II 225

proszku do pieczenia Ciasto ciemne: 1.5 szklanki krupczatki 2 łyżki kakao 2 żółtka 125 g masła łyżka mleka Pianka: 6 białek 3 łyżki pudru łyżka soku z cytryny Dżem: słoik dżemu wiśniowego 3 łyżki likieru migdałowego Wykonanie: Ciasto jasne: Krupczatkę przesiać, dać do niej cukier, proszek, i pokrojone masło. Posiekać z mąką, dać żółtka i mleko. Dokładnie zagnieść. Podzielić(...)masło i posiekać z mąką. Następnie dodać żółtka i mleko zagnieść. Wstawić do zamrażalki. Pianka: Białka ubić na sztywno, potem dodać powoli przesiany puder i sok. Delikatne wymieszać. Dżem: Słoik dżemu do rondelka dać likier i podgrzać. Delikatne przestudzić. Na spód rozsmarować dżem, następnie na tarce o większych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Na to dać białka i równo rozsmarować

Moje pyszne gotowanie
Pierniczki 140

Upieczone pierniczki należy pozostawić na noc na foli spożywczej ułożonej na wilgotnej ściereczce, albo zamknąć w puszcze z kawałkami jabłka z którego będą chłonąć wilgoć. Ktoś chętny? :)" Składniki : 1/4 słoika litrowego miodu 100 g masła 100 g cukru kieliszek espresso 1/2 łyżeczki imbiru, kardamonu, cynamonu 5 ziarenek ziela angielskiego 7 ziarenek pieprzu czarnego ziarnistego 2 łyżki cukru pudru łyżeczka goździków(...)łyżeczka ekstraktu cynamonowego 550 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki kakao Sposób przygotowania: Miód przelewamy do miseczki, albo pozostawiamy w słoiku, dodajemy masło i cukier i rozpuszczamy - w garnku z ciepłą wodą, albo mikrofali. Następnie dolewamy kieliszek espresso i mieszamy. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i zmielonymi przyprawami, dodajemy cukier puder i ekstrakt cynamonowy, dolewamy

Słodkie Przyjemności
Dżem agrestowy z wanilią 148

proporcje, więc po prostu je zwiększcie odpowiednio do ilości owoców. 300g agrestu 1/4 szklanki wody 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka masła 1/2 laski wanilii  Najpierw przygotowujemy słoik. Myjemy z płynem i suszymy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez ok 30 minut (w tym czasie akurat zrobimy dżem). Taki słoik powinien być sterylny. Wkładamy również talerzyk do zamrażalnika

Kulinarna rozmowa
Ciasto czekoladowo – rodzynkowe p. Grażyny – danie konkursowe 371

ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka octu 40 dag rodzynek 1 szkl wódki 2 budynie kakaowe 2,5 szkl mleka 1 kostka margaryny 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada listonic_name = "Ciasto czekoladowo – rodzynkowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "6 jajek 2 szkl cukru 1 szkl(...)ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka octu 40 dag rodzynek 1 szkl wódki 2 budynie kakaowe 2,5 szkl mleka 1 kostka margaryny 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Wódkę wlać do słoiczka, wsypać rodzynki, zakręcić i pozostawić na parę godzin. Krok 2 Odlać

CoolinarniePL
SOS TATARSKI MOCNO GRZYBOWY 164

roku również skończył się ekspresowo, więc teraz wystąpi po raz kolejny z racji sylwestrowego obżarstwa. :) SKŁADNIKI: - pieczarki marynowane, słoiczek, - podgrzybki marynowane, słoiczek, - borowiki marynowane, słoiczek, - korniszony marynowane, słoik litrowy, - jajka, 4-5 kurze / 8-10 przepiórczych, - cebula, 4-5 czerwonych - majonez (najlepiej domowy) - sporo, minimum 1/3 słoika, - przyprawy: pieprz czarny, domowa 'vegeta' WYKONANIE: Wszystkie składniki (łącznie z ugotowanymi na twardo

Wypisz Wymaluj