słoik - 12348 przepisów (strona:267/824)

Buraczki z papryką 234

sól dokładnie wymieszać w miseczce a następnie wlać do sałatki. Sałatkę wymieszać i gotować do miękkości buraków. Gdy sałatka będzie już miękka to przełożyć ją jeszcze gorąca do słoików, dokładnie zakręcić i postawić do góry dnem do wystudzenia słoików.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Pieczarki marynowane 118

soli oraz octu. Od momentu zagotowania się wody, gotować 10 minut. Pieczarki odcedzić przestudzić i wymieszać je z marchewką, gorczycą, liśćmi laurowymi, pieprzem, cebulą i zielem angielskim. Przełożyć do słoika. W między czasie przygotować zalewę. Zalewa: 250 ml octu  750 ml wody  3 łyżki cukru  łyżka soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w garnku i od momentu zagotowania(...)się gotować jeszcze przez około 10 minut. Wypełnione pieczarkami słoiki zalać gorącą zalewą i po wystudzeniu zapasteryzować. Idealne do jedzenia będą po około 2 tygodniach. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 177

uzależnionych od wypieku chleba na zakwasie, musicie zacząć od wyhodowania własnego zakwasu co trwa 5-7 dni. Potrzebne będą mąka żytnia 720, mąka żytnia 2000, letnia woda i litrowy słoik (jeśli to wasz pierwszy raz proponuję przygotować 2-3 słoiki). I dzień Do wyparzonego słoja wsypać 2 łyżki mąki żytniej typ 720, 2 łyżki mąki żytniej typ 2000, dodać

SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 411

Sałatka z cyklu czyszczenie szafek. W szafce od dawna stał słoik marynowanych pieczarek, znalazłam też czerwoną fasolę oraz woreczek ryżu. Dodałam fasolkę z własnych zapasów oraz trochę żółtego sera i tak powstała ta pyszna sałatka. składniki: 1 średni słoik marynowanych pieczarek (700ml) 1 słoiczek zielonej fasolki szparagowej  (500 ml) 1 puszka czerwonej fasoli 1 woreczek brązowego ryżu

Monia miesza i gotuje
DZIECKO W DOMU, CZYLI RYŻ Z JABŁKAMI 213

siebie! Polecam! SKŁADNIKI NA 3 PORCJE 1 woreczek ryżu ok. 600 g startych jabłek * opakowanie cukru waniliowego z cynamonem łyżeczka soku z cytryny łyżka masła * ja użyłam jabłka ze słoika przygotowane jesienią z domowych jabłek, ilość jabłek zależy od tego jak bardzo jabłkowy lubimy ryż:) Ja nie dodawałam już cukru, gdyż jabłka były słodzone anim trafiły do słoików  Ryż

KUCHARNIA
Samotność, dzieci i ślimaki. 140

świeżych bułeczek. Kiedy siadamy razem do stołu chłopcy palcami rezerwują kolejne ślimaki, a te znikają z koszyka w tempie wprost przeciwnym do nazwy. Najlepsze z masłem i domowym dżemem. Słoik za słoikiem znikają zapasy truskawek z białym bzem.  A ja gromadzę w sercu kolejne zapasy tych cudownych, beztroskich chwil dzieciństwa, w których wciąż jest mi dane uczestniczyć i które

KUCHARNIA
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 124

duszą i duszę mu trzeba oddać.  Mam nadzieję, że Karolka uśmiecha się do tej buchty tak samo jak ja ... Buchtę zjadaliśmy z domowymi konfiturami. Warto było schować ostatni słoik truskawek z białym bzem i także ostatni słoik truskawek z rabarbarem i imbirem. Podobnie jak ludzie, tak i pewne smaki są dla siebie stworzone. Tak było z buchtą i konfiturami

KUCHARNIA
TU I TAM nr 11. Majowe kwiaty na talerzu. 177

liliowe koniczyny i strzeliste margaretki. Zapachy i kolory odurzają. Mam ochotę zanurzyć się w kwiatach dzikiego bzu, przesiąknąć ich cudownym aromatem. Czekam na słodkie truskawki, by zamknąć je w słoikach razem z  aromatem bzu. Już nie mogę się doczekać kiedy zaczną oklejać etykietkami słoiczki z najlepszą pod słońcem konfiturą z truskawek i kwiatów dzikiego bzu. Podobnie nie mogłam się(...)uzyskany płyn łączymy z cukrem i zagotowujemy. Należy gotować na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. Pod koniec gotowania dodać sok z cytryny. Gotowy syrop przelać do przygotowanych słoików i odstawić do wystudzenia - po tym czasie jeszcze zgęstnieje i konsystencją będzie przypominał prawdziwy miód.  KWIATOWE GRZANKI Z RICOTTĄ, MIODEM Z MNISZKA I SYROPEM Z CZARNEGO BZU kilka kromek upieczonej

KUCHARNIA
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 161

słoje, owinąć w papier lub lnianą ściereczkę i gotować ok. 5 min. w dużym garnku. Zdjąć  ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. CHUTNEY Z MIRABELEK / składniki na 2 słoiki o pojemności 0,25 l) 35 dag mirabelek 2 cebule 1 łyżka oliwy 25 ml białego octu winnego 15 dag brązowego cukru 4-6 goździków kawałek cynamonu 1/2 łyżeczki gałki(...)małym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 minuty. Wrzucić mirabelki oraz rodzynki i ponownie trzymać na ogniu przez ok. 2-4 minuty. Gorący chutney przełożyć do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików.  Po przestudzeniu można przełożyć do lodówki. Świetnie smakuje z pieczonymi mięsami, kaczką  i królikiem.  * cytuję fragmenty felietonu Ludwika Stommy z magazynu KUCHNIA, maj 1999 * * obydwa przepisy pochodzą

KUCHARNIA
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 151

przejść obojętnie obok chrupiącej bruschetty , sałatki caprese czy dobrego makaronu z sosem ze świeżych pomidorów? Kto w upalny dzień nie skusi się na porcję rześkiego gazpacho ? Kogo nie ucieszy słoik konfitury z zielonych pomidorów czekającej na towarzystwo świeżego croissanta czy domowej drożdżówki? Kto nie będzie ciekaw smaku pomidorowych lodów i genialnego pomidorowego creme brulee ? Kto w hiszpańskiej tawernie odmówi sobie(...)wielkiej grzanki z czosnkiem i pomidorami? Kto choć raz otwierając słoik suszonych pomidorów nie rozmarzył się nad słońcem i krajobrazem, w jakim dojrzewały? Kto z Was minie sierpniowy stragan z pomidorami i oprze się pokusie sięgnięcia po dojrzały owoc, by otulić go dłońmi i z zamkniętymi oczami podsunąć pod nos chłonąc zapach słodkiego, dojrzałego lata? Kto z Was po prostu

KUCHARNIA
TU i TAM nr 15. Mój ciemny typ. Pumpernikiel. I cudowna konfitura. 141

kawałki. Włożyć do garnka cebulę i pomarańcze z pokruszoną papryczką. Gotować 40 minut na małym ogniu, mieszając. Dodać sól, cukier oraz ocet i gotować ok. godziny. Wlać do wyparzonego słoika, dokładnie zakręcić i trzymać w lodówce.  Składniki wystarczają na jeden słoik, polecam od razu zwiększyć ilość, bo konfitura jest wspaniała

KUCHARNIA
Stres kontra chipsy. Czekoladowe, wytrawne, prosto z NOMA. 121

dodatku nigdy nie przychodzi sam.  Sprowadza ze sobą Niepokój i Niepewność i bawią się na całego. Głodnieją szybko, choć nie są zbyt wybredni - na szczęście.  Słoik nutelli. Paczka chipsów. Tabliczka czekolady.  Puszka chałwy.  Czy to aż takie proste?! Zagryźć stres? 100g czekolady i już? Po wszystkim? Stres nie jest wybredny, za to bardzo łapczywy(...)dość często zdarza mu się powracać i perfidnie wycelować w dzień, kiedy stan uzbrojenia równa się "0". Po nutelli pozostało jedynie wspomnienie odbijające się tęsknym echem od ścian pustego słoika.  Papierek po zjedzonej nocą chałwie smutno szeleści w kieszeni. Sklepowe chipsy nie mają wstępu do domu.  Ostatnia cząsteczka nadziei drzemie schowana w tajnej skrytce z czekoladą. A gdyby

KUCHARNIA
Galaretka z miodu pitnego z jabłkami łąckimi i miodem kurpiowskim 138

tych chwil, które zawsze rozbudzać będą najlepsze wspomnienia. Choć nazwa jabłek pochodzi od Kotliny Łąckiej, mnie zawsze kojarzyć się będą z pewną piękną łąką i pełnym słońca latem. Pierwszy słoik był podarunkiem. Słodkim, lekko korzennym, o ślicznej słomkowej barwie. Wyjadany łyżeczka za łyżeczką oblepiał brodę i sklejał palce. Pachniał kwiatową łąką. Miód kurpiowski. Tyle dobra ukrytego w przepięknych zakamarkach Polski(...)przełożyć galaretki na talerze. Podawać z musem z jabłek łąckich oraz z gotowanymi w całości małymi łąckimi jabłuszkami.   Na mus z jabłek łąckich /proporcje na kilka małych słoików - mus jest cudowny i warto od razu zadbać o zapas/  10 jabłek łąckich, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu kurpiowskiego 1/2 laski

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 141

zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel z bazyliowo-limonkowymi lodami Menu „w słoiku” – „Konfitura z pomidorów” Szczęśliwie udało nam się ugotować

KUCHARNIA
Ryba po japońsku 185

źródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku

w mojej kuchni