słoik - 12348 przepisów (strona:267/824)

Galaretka z miodu pitnego z jabłkami łąckimi i miodem kurpiowskim 143

tych chwil, które zawsze rozbudzać będą najlepsze wspomnienia. Choć nazwa jabłek pochodzi od Kotliny Łąckiej, mnie zawsze kojarzyć się będą z pewną piękną łąką i pełnym słońca latem. Pierwszy słoik był podarunkiem. Słodkim, lekko korzennym, o ślicznej słomkowej barwie. Wyjadany łyżeczka za łyżeczką oblepiał brodę i sklejał palce. Pachniał kwiatową łąką. Miód kurpiowski. Tyle dobra ukrytego w przepięknych zakamarkach Polski(...)przełożyć galaretki na talerze. Podawać z musem z jabłek łąckich oraz z gotowanymi w całości małymi łąckimi jabłuszkami.   Na mus z jabłek łąckich /proporcje na kilka małych słoików - mus jest cudowny i warto od razu zadbać o zapas/  10 jabłek łąckich, obranych i wypestkowanych 3 laski cynamonu 1/2 filiżanki cydru jabłkowego 1/4 filiżanki miodu kurpiowskiego 1/2 laski

KUCHARNIA
Smak Lata - relacja z warsztatów 144

zielonego groszku Ratatouille Zupa owocowa z białych brzoskwiń i malin z prosecco SOBOTA Zupa Pappa al pomodoro Orzotto z warzywami Chleb z suszonymi pomidorami Lemoniada brzoskwiniowa Menu „w słoiku” – Chutney z mirabelek NIEDZIELA Chłodnik arbuzowo-pomidorowy z miętą i fetą Tabbouleh kalafiorowe Owocowy kogel-mogel z bazyliowo-limonkowymi lodami Menu „w słoiku” – „Konfitura z pomidorów” Szczęśliwie udało nam się ugotować

KUCHARNIA
Ryba po japońsku 188

źródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól do smaku

w mojej kuchni
Dżem brzoskwiniowy z kardamonem ,imbirem i lawendą.Confettura di pesche 86

małym ogniu, przez 45-60 minut, dopóki dżem nie osiągnie odpowiedniej gęstości. Dżem jest gotowy, gdy osiągnie temperaturę 100-105stopni C. Gorący dżem przełożyć do czystych, gorących, wyparzonych słoików,dodac po 1-2 listku limonki,zakręć je, odwróć do góry dnem, żeby się odpowietrzyły i zamknęły .Szczelnie owinąć  słoiki kocem. Gdy wystygną, odstawić w chłodne miejsce. UWAGA . .Jeśli

w mojej kuchni
KECZUP POMIDOROWO-ŚLIWKOWY-- PLUM di pomodoro 97

cukru,- wszystko zależy od waszego smaku.Doprawiany keczup gotować na małym ogniu przez 1 - 2 godziny do czasu, aż będzie miał pożądaną, gęstą i lśniącą konsystencję. Gorący keczup przelać do słoików i dokładnie zakręcić Pasteryzować 15-20 minut.Gorące słoiki wyjąć i zakryc kocem ,do momentu, gdy same ostygna .Gotowe PLUM di pomodoro Ingredienti

w mojej kuchni
marchewka na zimę ---.carote per l'inverno 160

Składniki: 1kg marchewki 20dag  soli Marchewkę, obieramy, myjemy a następnie  trzemy na tarce o grubych oczkach.Startą marchewke układamy warstwami w słoiku  posypując sola .Wszystko ugniatamy .I tak do końca słoika...Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie pasteryzujemy.Marchewę możemy używać zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!.. .................................................................. carote per l'inverno --- Ingredienti

w mojej kuchni
przecier pomidorowy----passata di pomodoro 117

przecier chcemy uzyskać, gotujemy pomidory dłużej lub krócej. Pod koniec doprawiamy przecier solą oraz opcjonalnie cukrem i/lub pieprzem,oraz tymiankiem. Gorący, cały czas gotujący się przecier, przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy  licząc czas od zagotowania wody  około15-18minut. Wyjmujemy i ustawiamy słoiki do góry dnem , aby się zawekowały.Okrywamy je kocem i pozostawiamy do ostygnięcia

w mojej kuchni
Rabarbarowe, dietetyczne cudo 159

wrzucamy rabarbar. Dodajemy słodzik i cynamon. Gdy rabarbar się prawie rozgotuje  miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy kwasek. Mieszamy, smakujemy, czy dla nas wystarczająco słodkie. Przekładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Ja na wszelki wypadek wekuję je jeszcze przez kilka minut. Oczywiście dżem byłyby pyszny z dodatkiem truskawek, ale te na Dukanie są zakazane

Humanistka w kuchni
Papierówek czas - jabłka z rodzynkami 158

Jabłka smakują mi zawsze i wszędzie...Dlatego chętnie zatrzymuję je w słoikach na zimę...tym razem papierówki... Przepis bierze udział w akcji przetwory: 3 kg papierówki szklanka rodzynek 1, 5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1/2-3/4  szklanki alkoholu Rodzynki moczymy w alkoholu (u mnie spirytus wymieszany z cytryną i cukrem). Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy(...)wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Gotujemy aż rodzynki trochę się rozgotują. Gorący mus wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Z porcji wychodzi 5 słoiczków

Humanistka w kuchni
Dżem z cukinii 149

dodajemy cukinie i gotujemy na małym ogniu do momentu aż będzie, dla nas, wystarczająco gęste. Następnie dodajemy galaretki, kwasek, cukier i olejek. Gotujemy 20 minut. Zamykamy na gorąco w słoikach. Z porcji wychodzi około 8 słoików od musztardy

Humanistka w kuchni
Konfitura pomarańcza z imbirem i czerwonym pieprzem 220

cytryny i dalej gotować 10 minut bez przykrycia. Przed końcem gotowania dodać środek żelujący i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem do wystygnięcia lub pasteryzować na mokro przez 10 minut. II. Dłuższe przygotowanie,  bez środka żelującego,    - czas przygotowania 30 minut + 1,5 godziny(...)godz.  Przed końcem gotowania dodać sok wyciśnięty z cytryny, dalej gotować  przez 10 minut lub do czasu uzyskania oczekiwanej konsystencji. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, postawić do góry dnem do wystygnięcia lub pasteryzować na mokro przez 10 minut

SzczyptaSmaQ
Słona pasta z fasoli z makiem 137

Najprostsza, najszybsza pasta jaką robię do chleba, kiedy już chcę sobie zrobić przerwę od czosnku. Składniki (na mały słoik): trzy garści ugotowanej fasoli (lub z puszki), 3 łyżki oliwy, sól do smaku, ale to słona pasta z założenia, dwie łyżeczki maku, szczypta soli Fasolę, oliwę, trochę maku, sól i pieprz blendujemy na gładką masę, z tym że pod koniec dodajemy(...)resztę maku. Wszystko pakujemy do słoika i do lodówki. Pasta jest idealna do pieczywa zamiast masła, szczególnie ją lubię na kanapce z jajkiem, ogórkiem kiszonym  i majonezem. Ideał. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Grzanki z buncem wędzonym i marynowanymi pomidorami 153

bułki grahamki, 1 pomidor, bundz (4 kawałki), czosnek (1 ząbek), przyprawy: szczypta soli, pieprzu, kminku, papryki słodkiej, oregano, lubczyku, oliwa Przygotowanie: pomidora należy pokroić w drobną kostkę, wrzucić do słoika, dodać przyprawy i łyżkę oliwy. Słoikiem potrząsamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej dobę. Bułki kroimy :) kładziemy na połówkach ser i na wierzch pomidory i pieczemy w piekarniku

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Sałatka z makaronem i kurczakiem 333

sałatka świąteczna,  jednak doskonale sprawdzi się też jako smaczna i pożywna sylwestrowa przekąska. Polecam :) Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -450-500 g drobnego makaronu -puszka kukurydzy -duży słoik pieczarek marynowanych -duży słoik papryki marynowanej -4 jajka -2 pory -majonez -4 ząbki czosnku -sól, pieprz, przyprawa do kurczaka -olej Wykonanie: Po opłukaniu kurczaka kroimy go na kawałki, doprawiamy pieprzem

KasiekGotuje
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 173

amaretto 200 g mąki pszennej 15 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej frużelina wiśniowa: 400 g wiśni ze słoika 200 ml soku z wiśni (zalewa ze słoika) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 3 listki żelatyny krem chałwowy: 300 ml śmietany kremówki (38%) 200 g chałwy waniliowej

Pożeraczka, czyli raz adobrze