wierzb i tataraku, na pyszne śniadanie ze swojską wędliną, miejscowymi warzywami i tą wspaniała porzeczkową konfiturą o której nie mogę zapomnieć. Niestety nie mogłam przywieźć ze sobą ani jednego słoika. W zamian mam przepis i nadzieję, że porzeczek w następnym sezonie nie uda mi się przegapić. Konfitura porzeczkowa 1kg porzeczek 1,4 kg cukru 1,75 szkl wody Owoce(...)zalać na kilka minut gorącą wodą (skróci to znacznie czas smażenia). Wodę ugotować z cukrem. Owoce zalać syropem i kilkakrotnie w kilkugodzinnych odstępach doprowadzić do wrzenia. Przełożyć do wyparzonych słoików. Pasteryzować przez około 15minut. Żałuję, że tak krótko mogłam rozkoszować się tymi porannymi spacerami. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś powrócę w tamte strony by z sentymentem powitać jeziora przesłonięte firankami
Zapiski Młodej Żonyprzestrogi wyciskam sok z cytryny i przygotowuję cytrynowy curd. Jutro posmaruję nim sernik, a jeśli coś zostanie zjem z kawałkiem pysznej chałki, lub po prostu wyjem łyżką ze słoika, Co mi tam! W razie czego rozgrzeje mnie gorąca herbata z imbirem! Lemon curd 3 cytryny 200g cukru 1 łyżka masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jaja 2 żółtka Cytryny dobrze(...)cytryny. Podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Ciągle mieszając gotować przez około 2 minuty, aż masa zgęstnieje. W razie potrzeby masę można zmiksować blenderem. Wystudzić, przelać do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia. * Czytałam, że parzenie cytryn wrzątkiem wcale nie pomaga w pozbyciu się nadmiaru chemii. Jeśli szorowanie też Was nie przekonuje poszukajcie cytryn z plantacji ekologicznych
Zapiski Młodej Żonydziś koniec tych sztucznych dodatków. Cukier z prawdziwą wanilią polecam wszystkim kochającym domowe wypieki... Składniki: ok. 350-300 g drobnego cukru (może być też cukier puder) 1 laska wanilii słoik o pojemności 330 ml Wykonanie: Laskę wanilii kroimy wzdłuż. Z każdej połówki łyżeczką lub tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka. Następnie nasionka i laskę wanilii wrzucamy do słoika, zasypujemy cukrem
IMPRESJA SMAKUMieszamy z cukrem, solą i skórkami cytrusów. Mieszanką cukrowo-solną dokładnie obkładamy łososia, tak by nie wystawał ani skrawek mięsa, dobrze dociskając. Przykrywamy kilkoma warstwami przezroczystej folii, obciążamy np słoikami z przetworami. Wstawiamy do lodówki na 14 godzin. Przed podaniem zdejmujemy cukier z solą, osuszamy rybę i kroimy w cienkie plastry. Robimy sos: do zamykanego słoika dajemy wszystkie składniki sosu
Smakowity Blog Kulinarnyniektórych ostrężyny czy ożyny) z krzaczków na naszej działce. Nasze krzaczki charakteryzują się baaardzo dużymi i niezwykle soczystymi, słodkimi owocami. Po dobrych zbiorach owoce (ok. 4 kg) włożyliśmy do słoików i zasypaliśmy kilogramem cukru. Od góry słoiki zakryliśmy gazikami i odłożyliśmy na kilka dni. Pod koniec sierpnia owoce wraz z sokiem trafiły do butli. Dodaliśmy jeszcze pół kilograma cukru
Jakugotujesz.plnajlepszych z nich. Żelowane wiśnie lub jak kto woli naturalny kisiel z wiśniami. Pychota! Można jeść go samego lub używać jako dodatek do lodów, gofrów deserów. Zamknięte w słoiku będą pysznym wspomnieniem lata w zimowy dzień. Polecam spróbować... zakochacie się:) Żelowane wiśnie z chilli SKŁADNIKI: 1,5kg wydrylowanych wiśni 3 szklanki wody 1,5 szklanki cukru cała papryczka(...)minut od zagotowania. Wyciągnąć papryczkę. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z niewielką ilością wody. Dodać do gotujących się wiśni i energicznie mieszać. Zdjęć z ognia i gorące rozlać do wysterylizowanych słoików. Pasteryzować przez 15minut
Pyry na Gazminut. Ogórki myjemy. Na dno słoja układamy liście chrzanu, połowę liści wiśni i porzeczki, dwa ząbki czosnku i korzeń chrzanu. Ogórki układamy ściśle obok siebie aż do wypełnienia słoika przekładając warstwy pozostałymi liśćmi, koprem, chrzanem i czosnkiem. Na wierzch słoja układamy liście chrzanu, wiśni i porzeczki oraz koper. Sól rozpuszczamy w 1l ciepłej wody. Zalewamy ogórki tak aby były całkowicie(...)przykryte płynem. Słoiki zakręcamy. Ogórki są gotowe do jedzenia już po 2 dniach ale jeśli ktoś lubi mocniej ukiszone musi poczekać około tygodnia
Pyry na Gazcudowny aromat. Polecam gorąco, każdemu kto lubi lawendę. Dzem wisniowy z lawenda SKŁADNIKI: 1kg wydrylowanych wiśni 4 gałązki lawendy 500g cukru 20g cukru waniliowego WYKONANIE: Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Wiśnie gotujemy na wolnym ogniu z cukrem, cukrem waniliowym oraz całymi gałązkami lawendy aż dżem zgęstnieje. Wyjmujemy gałązki lawendy. Przekładamy(...)wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut
Pyry na Gazdzieciństwem bo koło naszego domu rosły mirabelki z których babcia przygotowywała przetwory. Polecam :) Dżem z mirabelek z wanilią SKŁADNIKI: 600g mirabelek (pozbawionych pestek) 300g cukru ½ laski wanilii WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Mirabelki myjemy i wyjmujemy pestki. Dodajemy cukier oraz miąższ z ½ laski wanilii. Gotujemy na małym ogniu aż owoce się(...)zeszklą i zagęszczą. Gorący przekładamy do wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut w piekarniku w 100 stopniach C. Mozna sobie ułatwić prace i zrezygnowac z wyciągania pestek z owoców. Należy umyte mirabelki smażyć na małym ogniu z dodatkiem 2-3 łyżek wody. Przetrzecćprzez sito i kontynuować gotowanie z cukrem. Będzie szybciej a równie smacznie
Pyry na Gazowych śliwek można zrobić. Trafiłam na przepis Lucyny Cwierczakiewiczowej na kandyzowane śliwki z liściem laurowym i orzechami. Pychota! Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami SKŁADNIKI: (na 4 małe słoiki po 200ml) 1kg śliwek węgierek 1/2kg cukru 4 liście laurowe nadzienie: około 10-15 orzechów włoskich WYKONANIE: Węgierki myjemy, bardzo delikatnie nacinamy żeby wyciągnąć pestkę i układamy ściśle w jednej warstwie(...)Proces zlewania syropu, podgrzewania go i zalewania nim śliwek powtarzamy 4-5 razy, aż węgierki będą szkliste. Śliwki odsączamy i nadziewamy ćwiartki orzechów włoskich. Śliwki układamy (nie upychając) w słoikach i zalewamy ponownie gorącym syropem. Nie ma potrzeby pasteryzowania tak przyrządzonych śliwek
Pyry na Gazżelujących i jest całkowicie naturalny. Ciekawy posmak, szczególnie dla herbaciarzy, daje earl grey. SKŁADNIKI: 900g czerwonych porzeczek 900g malin 300g jeżyn 1kg cukru 2 saszetki herbaty earl grey WYKONANIE: Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. Owoce myjemy, porzeczki obieramy z łodyżek, zasypujemy cukrem i odparowujemy. Herbaty zaparzamy w małej ilości wody (około 100ml), dolewamy(...)owoców i kontynuujemy gotowanie na bardzo małym ogniu aż kropla dżemy naniesiona na zimny talerz nie rozlewa się. Przekładamy do wysterylizowanych słoików
Pyry na Gazdanie. Jego podstawę stanową warzywa dzięki czemu jest lekkie i nie tuczące. Doskonale smakuje serwowane z ugotowanym na sypko ryżem. Zamiast suszonych papryczek chilli można użyć marynowanych papryczek ze słoika lub ostrej papryki. SKŁADNIKI: 3-4 duże kalarepy garść suszonych grzybów (opcjonalnie) 1l bulionu słoik koncentratu pomidorowego 4-5 pomidory bez skórki lub puszka pelatti 2 suszone papryczki
Pyry na Gazzawsze znajdujące się w naszych kuchniach produkty. Mój wybór padł na marynowanego w miodzie kurczaka oraz grillowane warzywa: cukinię i... białe szparagi. Skąd szparagi o tej porze? A ze słoika! ;) i wiecie co? Nie zawiodły! Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta soli i pieprzu 1 łyżka pietruszki suszonej (albo świeżej) 1 łyżeczka curry w proszku(...)łyżeczka bazylii kilka kropel sosu sojowego ciemnego 1 duża pierś kurczaka garść sałaty 1 duży pomidor 8 plasterków cukinii 1/2 ogórka 1/2 opakowania sera FETA 6 szparag ze słoika 3 łyżeczki kukurydzy z puszki sos vinaigre opcjonalnie: grzanki z chleba (u mnie chleb razowy) Przygotowanie: Kurczaka kroimy w paski i marynujemy i wstawiamy do lodówki na 20 minut
Kitchens AlphabetJeszcze załapiecie się na drugie śniadanie. Wasze dzieci będą wniebowzięte, zapewniam Koniecznie kupcie mleko. Ciepłe bułeczki z konfiturą z wiśni Drukuj przepis Składniki 2 słoiki konfitury wiśniowej zaczyn 2 szkl mleka 1 kostka drożdży 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej ciasto 1kg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki soli 4 łyżki masła kruszonka 1 łyżka masła(...)cukru 2 łyżki mąki pszennej 1kg mąki pszennej 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki soli 4 łyżki masła 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 2 słoiki konfitury wiśniowej " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Podgrzać mleko, do ciepłego wkruszyć kostkę drożdży. Dodać mąkę i cukier. Wymieszać, aby rozpuścić drożdże. Odstawić do wyrośnięcia. Krok 2 Do sporej miski
CoolinarniePLsłoiczek skórka z 2 pomarańczy lub cytryn woda 3/4 szklanki cukru A jak to zrobić: Owoce dokładnie wyszorować i sparzyć, następnie obrać ze skóry. Skórki włożyć do garnuszka lub słoika i zalać ciepłą wodą (może być z kranu) i moczyć je 2-3 dni zmieniając wodę kilka razy dziennie. Pozwoli to pozbyć się goryczki. Następnie skórkę zalać zimną wodą(...)szklanki wody, dodać cukier i gotować na małym ogniu, aż skórki wchłoną cały płyn i staną się szkliste. Gorące przełożyć do słoiczka, zakręcić i postawić do góry dnem (słoik wtedy "złapie"). Po odkręceniu przechowywać w lodówce
Kuchnia w opałach