słoik - 12348 przepisów (strona:276/824)

Kwaśny kapuśniaczek 168

Jedna z moich ulubionych zup. Idealna na zimę. Rozgrzewająca i tak syta, że nie przygotowuję już drugiego dania. Składniki: pół lub 3/4 słoika kapusty kiszonej 3-4 ziemniaki 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 200 g kiełbasy np. zwyczajnej ziele angielskie liść laurowy pieprz, sól, vegeta, majeranek *ewentualnie udko z kurczaka lub żeberka Nastawiamy bulion marchewkę kroimy(...)kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy kiełbasę

NA MOIM TALERZU
Jabłka na szarlotkę 160

jabłek ( kwaśnych i twardych) -1 kg cukru    Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na około godzinę. Zlewamy nadmiar soku. Jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. godziny. Pozostały sok możemy zagotować, przelać do słoiczków i wykorzystać do napojów.    Tak przygotowane jabłka gwarantują smak i wygląd szarlotki, podanej na naszym blogu(...)Podobne słoiki kupione w sklepie, niestety

Maminek kulinarny
Sałatka z ogórków w zalewie octowej 956

pieprzu i ziela angielskiego -gałązki kopru    Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka. Wszystko dokładnie mieszamy.    Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy, po kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego, ząbek czosnku i gałązkę kopru.  Następnie napełniamy je pokrojonymi warzywami i przygotowujemy zalewę,  czyli

Maminek kulinarny
Dżem śliwkowy 120

odstawiamy na ok. godzinę.    Przekładamy do garnka, dosypujemy pozostały cukier i gotujemy.    Gdy pojawi  się dużo soku możemy go odebrać, zagotować i przelać do słoików  (  nie wymaga dodatkowej pasteryzacji )  a resztę śliwek  gotujemy na niewielkim ogniu  do zgęstnienia.    Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe

Maminek kulinarny
Sałatka Oddziałowej z czerwonych buraczków 170

dużym garnku zagotowujemy wodę z octem, cukrem, solą i warzywkiem. Dodajemy warzywa i mieszamy. Gotujemy 15 minut od momentu wrzenia. Do smaku przyprawiamy pieprzem.    Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. Z podanej porcji otrzymamy ok. 10 słoików 0,5 l. Smacznego

Maminek kulinarny
Leczo 153

Dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem i przyprawą do mięs, zmniejszamy ogień i gotujemy przez godzinę.    Możemy zwiększyć proporcje składników i leczo będziemy mieć na zapas w słoikach. Wystarczy wrzące przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 20 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Dynia w zalewie octowej 118

Obieramy ze skóry.    Kroimy w dość dużą kostkę.    Zagotowujemy wodę z cukrem, solą i octem. Wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy ok. 5 minut. Przekładamy do słoików, do których wcześniej włożyliśmy po ząbku czosnku, ziele angielskie, pieprz i gorczycę oraz listek laurowy. Słoiki uzupełniamy zalewą, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Gruszki w syropie 159

gruszek -1 l wody -1/2 kg cukru -2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego -goździki    Gruszki obieramy ze skóry.    Wycinamy gniazda nasienne.    Układamy w słoikach. Do każdego słoika dodajemy po kilka goździków.    Wodę zagotowujemy z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Wrzącym syropem zalewamy gruszki i zakręcamy. Pasteryzujemy 7 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Ciasto drożdżowe XXL z owocami i kruszonką 212

czasami ochota na pewne rzeczy przychodzi niespodziewanie i nie ma co patrzeć na porę roku. W owocach może nie możemy obecnie przebierać ale zawsze pozostają te mrożone czy w słoiku. Trzeba sobie jakoś radzić  J   Ciasto smakuje również rewelacyjnie z samą kruszonką, jest bardzo puszyste, wysokie  i rozpływa się w ustach. Oczywiście jak każde ciasto drożdżowe wymaga(...)łyżka cukru 2 łyżki mąki 1/3 szklanki mleka Kruszonka 100 g masła  120 g mąki ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Owoce śliwki, wiśnie ze słoika lub inne ulubione Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotowujemy rozczyn.   Mleko podgrzewamy, tak aby było ciepłe. Dodajemy do niego drożdże,cukier, mąkę i mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozczyn

Mania Gotowania
Sałatka makaronowa z tuńczykiem 484

szybki, więc nawet bardzo zapracowani mogą znaleźć chwilkę na przyrządzenie tego smakołyku.  Potrzebne nam: - makaron z zupki chińskiej - pół puszki kukurydzy - 10 dag tartego, ostrego sera - pół słoika ogórków ze słodko-kwaśnej zalewy - pół cebuli - 2 puszki tuńczyka - majonez -sól i pieprz  Przygotowanie: Makaron kruszymy do miski. Kukurydzę i pokrojone w drobną kostkę ogórki dodajemy razem z odrobiną(...)pokrojoną w kostkę cebulą i tuńczykiem osączonym z oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem (kilka łyżek). Ja lubię, gdy jest dużo majonezu, więc dodaję pół słoika. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby składniki się "przegryzły". Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka białostocka 315

Przepis do domu przyniosła mama. Taka sałatka ze słoika jest świetna na niespodziewanych gości. Wystarczy ją odsączyć z zalewy w durszlaku i wymieszać z majonezem. Szybciej chyba się nie da. Koniecznie przygotujcie ją w przyszłym roku, gdy warzywa będą świeże i pachnące. Składniki: 1 kg ogórków 1 duża cukinia 3 cebule 4 czerwone papryki 1 kg marchwii 1 puszka kukurydzy(...)cukru Wykonanie: Wszystkie składniki pokroić w kostkę, posolić i odstawić na około 2 godziny, by puściły sok. Następnie warzywa odcedzić.  Składniki zalewy zagotować.  Warzywa nałożyć do wyparzonych słoików. Zalać zalewą octową i pasteryzować ok. 15 minut

Pasja Smaku
Zakwas na barszcz czerwony 2068

się pienić. Zakwas jest gotowy po 4 - 5 dniach. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z gotowego zakwasu należy ściągnąć pianę i przez gazę/lub sito zlać go do butelek czy słoików. Gotowy zakwas można od razu zużyć do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie lub przechowywać w lodówce przez max. 14 dni. Zakwas można również poddać pasteryzacji. Do przygotowania zakwasu nalepiej(...)kilka centymetrów ponad buraki. Zapobiegnie to powstaniu pleśni.  Tak jak pisze Phi - buraki najlepiej docisnąć do dna talerzykiem lub plastikowym wieczkiem ( plastik się wygina, więc wejdzie do każdego słoika w odróżnieniu od talerzyka)  i obciążyć czymś  (tak jak to się robi np. przy kiszeniu ogórków), wówczas buraki na pewno nie wypłyną i nie spleśnieją. Zdjęcie obrazujące dociskanie

Gospodyni Miejska
Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 134

wody), zwłaszcza wtedy, kiedy używamy ziół lub owoców o małej zawartości cukrów. Dla przyśpieszenia fermentacji można też nastaw zaszczepić drożdżami winiarskimi, przygotowując „matkę drożdżową”.  W tym celu do słoika lub butelki wlewamy ok. 500 ml ciepłej wody, dodajemy cukier (3 łyżeczki) i drożdże winiarski (wystarczy małe opakowanie, dokładne proporcje są na opakowaniu drożdży). Butelkę lub słoik nakrywamy ściereczką

SzczyptaSmaQ
Wściekła papryka – pikantna konfitura 163

ksylitolu). Możecie przygotować wersję łagodną lub wściekle pikantną. Koniecznie zaznaczcie to na słoiczku. To ułatwi wam dobieranie konfitury do przygotowywanych potraw lub osób, dla których gotujecie, bez konieczności otwierania słoika. Możecie ją zagęścić przy użyciu dowolnego środka żelującego (polecam polską pektynę jabłkową), lub zawekować w wersji pysznego sosu bez zagęstników. "Wściekła papryka",  znakomita, rozgrzewająca konfitura, intensywnie czerwona... jak każdy(...)małym ogniu ok. 7 minut od momentu wrzenia tj. zredukować płyn o połowę. Pektyny wymieszać z cukrem, dodać do konfitur, dobrze wymieszać, gotować 3-5 minut. Napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia. Rada:  zachowajcie błony i nasiona chilli, jeśli chcecie uzyskać bardziej pikantną konfiturę

SzczyptaSmaQ
Konfitura z zielonych pomidorów 165

ognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko).   Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia do góry dnem, lub pasteryzować na mokro.* * Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, tak żeby się nie stykały, zalać wodą (3-4 cm poniżej nakrętki). Temperatura wody

SzczyptaSmaQ