wody), zwłaszcza wtedy, kiedy używamy ziół lub owoców o małej zawartości cukrów. Dla przyśpieszenia fermentacji można też nastaw zaszczepić drożdżami winiarskimi, przygotowując „matkę drożdżową”. W tym celu do słoika lub butelki wlewamy ok. 500 ml ciepłej wody, dodajemy cukier (3 łyżeczki) i drożdże winiarski (wystarczy małe opakowanie, dokładne proporcje są na opakowaniu drożdży). Butelkę lub słoik nakrywamy ściereczką
SzczyptaSmaQksylitolu). Możecie przygotować wersję łagodną lub wściekle pikantną. Koniecznie zaznaczcie to na słoiczku. To ułatwi wam dobieranie konfitury do przygotowywanych potraw lub osób, dla których gotujecie, bez konieczności otwierania słoika. Możecie ją zagęścić przy użyciu dowolnego środka żelującego (polecam polską pektynę jabłkową), lub zawekować w wersji pysznego sosu bez zagęstników. "Wściekła papryka", znakomita, rozgrzewająca konfitura, intensywnie czerwona... jak każdy(...)małym ogniu ok. 7 minut od momentu wrzenia tj. zredukować płyn o połowę. Pektyny wymieszać z cukrem, dodać do konfitur, dobrze wymieszać, gotować 3-5 minut. Napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia. Rada: zachowajcie błony i nasiona chilli, jeśli chcecie uzyskać bardziej pikantną konfiturę
SzczyptaSmaQognia. Jeśli konfitury są zbyt rzadkie można je odsączyć na sicie (sok wykorzystać, np. jako sos do deserów lub dań na słodko). Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia do góry dnem, lub pasteryzować na mokro.* * Garnek wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, tak żeby się nie stykały, zalać wodą (3-4 cm poniżej nakrętki). Temperatura wody
SzczyptaSmaQmojej ulubionej sałatki. SKŁADNIKI: - twaróg (kupuję półtłusty) 200g - oregano - tymianek - papryka ostra(nasiona) - oliwa do zalania SPOSÓB WYKONANIA: - twaróg kroję w kostki mniej więcej równe - układam je warstwowo w słoiku, każdą warstwę posypuje ziołami oraz papryka i tak do końca słoika. Zioła jakie wykorzystałam oraz papryka pochodzą z mojego ogródka więc mam je w 100% bez chemii :) - po ułożeniu
Basia w kuchnichwil możemy zrobić sobie w domu paprykarz a co najważniejsze wiemy co mamy w środku a że to domowe lepsze to już nie wspomnę. Z jednej porcji otrzymamy jeden słoik litrowy może nie upchany po brzegi ale bardzo szybko zniknie :) SKŁADNIKI : 1 makrele wędzoną 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 dużą cebulę 1 średnią marchew 2 ząbki(...)obieram makrele z ości - wsypuję na patelnie torebkę ugotowanego ryżu oraz obraną makrele jeszcze chwilkę duszę - wyciągam liście laurowe i w razie potrzeby jeszcze doprawiam - gdy ostygnie wkładam do słoików i wstawiam do lodówki - paprykarz najlepiej smakuję z kromką chleba, możemy bez obaw zajadać :) Szybki, prosty sposób na nasz domowy paprykarz szczeciński polecam Smacznego
Basia w kuchnioknem zimno szaro a na stole schnie różany cukier o pięknej barwie i cudnym zapachu. Lato się rozpoczęło (niestety tego nie widać ) a ja powoli zamykam je w słoiki na zimę. Cukier ten stanie zaraz obok fiołkowego pisałam o nim tu klik a w niedługim czasie również znajdzie się obok ich cukier lawendowy już zakwitła w ogrodzie. Robi się(...)moździerzu partiami z płatkami, intensywność zależy od nas ile płatków na daną partię sobie wrzucimy - tak utarty cukier rozsypujemy do wyschnięcia na pergaminie, gdy będzie suchy wsypujemy go do słoika - cukier wykorzystuję do ciast i ciasteczek do posypania śmietany. Gdy będę potrzebowała go w postaci cukru pudru zmielę do w młynku. Uzyskam nową strukturę :) - jeżeli nie posiadamy moździerza wykorzystajmy
Basia w kuchnijałowca. W letniej wodzie rozpuścic cukier i sól. Następnie zalać warzywa. Na koniec dodać piętkę chleba na zakwasie. Jeśli takiego nie mamy można dodać wodę z kiszonych ogórków. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-6 dni, u mnie stał na kuchennej szafce. Podczas kiszenia na wierzchu pojawi się piana, którą trzeba zebrać. Gdy warzywa ukisną(...)wszystko przecedzić przez gęste sito. Barszczyk jest gotowy do picia. Resztę należy przelać do słoika lub butelki i przechowywać w lodówce ok 2 tygodni (ale u mnie tyle nawet nie dotrwał). Możemy go również dodać do barszczyku czerwonego gotowanego na buraczkach aby wzmocnić jego smak, po jego dodaniu nie należy barszczu już gotować. Czyli gotujemy np. czysty barszczyk
Monia miesza i gotujeSkładniki: Składniki na 2 pizze: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju Sos do pizzy :używam takiego ze słoików 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego(...)cukinią, odstawić na 8 godzin.Po tym czasie razem z sokiem zlewamy do garnka, gotujemy 20 minut. dodajemy wszytskie składniki do garnka, gotujemy kolejne 20 minut. Mieszamy, gorący nakładamy do słoików, od razu zakręcamy. dodatki: 30 dag piersi z kurczaka przyprawa do drobiu 15 dag kabanosów drobiowych opakowanie 150 g sera tarta mozzarella Mlekovita opakowanie mozzarellli maxi Mlekovita zioła prowansalskie
Z Majeczką w kuchnipieczona orzechowa owsianka* w słoiku po maśle orzechowym z miodem i truskawkami *z tartymi orzechami I nawet zepsuta pogoda za oknem tak bardzo mi nie przeszkadza po takim śniadaniu. Przepis: 50g płatków owsianych + 120ml wrzątku do zalania 2 łyżki startych orzechów(ok.12g) jajko 30g jogurtu naturalnego 20ml mleka szczypta proszku do pieczenia/sody oczyszczonej coś(...)posłodzenia szczypta soli, cynamon, aromat + najważniejsze słoik po maśle orzechowym!! :D Płatki mieszam z solą, zalewam wrzątkiem, przykrywam i wstawiam na noc do lodówki. Rano. Mokre składniki ze sobą miksuję. Płatki mieszam z tartymi orzechami i resztą składników. Przelewam do szklanego słoiczka po maśle orzechowym i piekę ok.40-45min* w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. *przez ostatnie kilka(?) minut piekłam
More food, love and dreamssłone. Cebule ubieramy, kroimy w piórka. Rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i dusimy na małym ogniu. Nie przysmażmy. Cebula powinna być mięciutka. Olej z octem mieszamy. Wlewamy odrobinę do słoika. Śledzie kroimy i układamy w słoiku, przekładając cebulą. Zalewamy resztą oleju i octu. Wstawiamy do lodówki -danie gotowe. Pyszna mięciutka cebula w połączeniu z olejem i śledziem Pyszne. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewydanie na lekki obiad lub np. na podwieczorek. Dynię najlepiej upiec w piekarniku a następnie zmiksować na puree. Takie mus dyniowy można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku, można również sobie zamrozić. Dla nas było to kolejne, bardzo ciekawe smakowe doświadczenie. Jestem pełna podziwu, bo moja do niedawna antydyniowa Rodzinka zajada ostatnio dynię pod każdą postacią, choć(...)piekarnika, wydrążamy łyżką pestki i wyrzucamy, miąższ przekładamy do miski (bez skóry przy zwykłej dyni, Hokkaido można ze skórą) i miksujemy (ja używam do tego ręcznego blendera). W zamkniętym słoiku można taki mus przechowywać w lodówce do kilku dni. Można go również zamrozić. W jednej misce wymieszać mus z dyni z jajkami, jogurtem naturalnym, olejem kokosowym i miodem lub syropem
Smaczne Zdrowedużego słoja wrzucamy wszystkie przyprawy, dodajemy rozgnieciony czosnek, dodajemy mąkę.Zalewamy ciepła wodą.Dodajemy piętkę chleba, jesli takiego nie mamy można pominąć ale kiszenie potrwa ze 2 dni dłużej.Słoik nakrywamy bawełniana scierką ,obwiązujemy .Codziennie o tej samej porze dnia mieszamy drewniana łyżką.Gotowy po ok 4 dniach. Przecedzamy go i trzymamy w szklanej butelce lub słoiku w lodówce. *zurek
Z Majeczką w kuchnidziałanie układu odpornościowego. Syrop działa wykrzytuśnie i bakteriobójczo. Składniki: 2 kg młodych pędów sosny do 12 cm 2 kg cukru Wykonanie: Zbieramy młode pędy sosny, układamy je w litrowych słoikach. Po ułożeniu 1/3 słoika, przesypujemy cukrem, układamy kolejną warstwę, przysypujemy i tak kolejną. Zakręcamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. miesiąc. Zlewamy syrop do ciemnych butelek. Trzymamy w chłodnym ciemnym
Z Majeczką w kuchnisolą,szczaw układamy do słoiczków( ja wkładam do takich np po musztardzie, tyle mi wystarcza na przygotowanie zupy dla mojej 4 osobowej rodziny), dobrze ugniatamy, tak układamy do szykji słoika. Zakręcamy. Słoiki ustawiamy w garnku z wodą, po zagotowaniu wody pasteryzujemy ok. 15 minut, wyjmujemy,odwracamy do góry dnem.Przechowujemyw piwnicy. 2. MROŻENIE: Umyty i wysuszony szczaw kroimy na niezbyt
Z Majeczką w kuchniSezon truskawkowy trwa, warto więc zamknąć te pachnące chwile w słoiki na zimę Składniki: 2 kg truskawek 2 op.Konfitur Fixu Diamant 700 g cukru kryształu 4 duże łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny 2 laski wanilii Wykonanie: Truskawki zasypujemy na noc cukrem. Po tym czasie truskawki miażdżymy tłuczkiem do ziemniaków, dodajemy Konfitur Fix, sok z cytryny, wanilię oraz(...)miód, gotujemy ok 3 minut od momentu zawrzenia. Gorące przekładamy do słoików, szybko zakręcamy, odstawiamy do góry dnem
Z Majeczką w kuchni