słoik - 12348 przepisów (strona:284/824)

Czekośliwka (dla leniwych) 98

dnia smażenia zwykłych powideł ( o takich ), odkładamy około 700 g.  Przekładamy do drugiego garnka (lub po prostu używamy tego samego po tym, jak te oryginalne przełożyliśmy już do słoików).  Dodajemy kakao i połamaną czekoladę.  Mieszamy dokładnie, aby nie przypalić kakao.  Kiedy powidła są już jednorodne i gorące, przekładamy je do wyparzonych / wypieczonych, gorących słoików i zakręcamy

Sto kolorów kuchni
SUSZENIE I PRZECHOWYWANIE GRZYBÓW 155

wysuszymy je od razu na sucharki (gdy mamy ich mniej można tak zrobić), to wówczas trzeba je tylko zostawić do wystygnięcia i można przystąpić do etapu pakowania w słoiki. Po kilku dniach gdy są bardzo suche (aż stukają gdy upadają na blaszkę) następuję następny etap, a mianowicie zapakowanie wysuszonych grzybków do słoików. Ciasne ich upakowanie i dokładne zamknięcie do słoi

Smaczne Zdrowe
Pasta z makreli 127

Składniki: 2 wędzone makrele (razem ok. 600 g) 5 jajek ugotowanych na twardo 4 średnie kiszone ogórki 1 średnia cebula majonez light (słoik 260 g) (użyłam majonezu firmy mosso) Przygotowanie: 1. Oporządzamy makrele, wybieramy mięso, starając się wyjąć wszystkie ości.   2. Do ryby dodajemy poszatkowane jajka, drobno pokrojone ogórki i posiekaną cebulę. 3. Dodajemy majonezu - tyle, żeby składniki dobrze(...)się połączyły (na tą ilość makreli użyłam prawie cały słoik). Kalorie: Całość - ok. 2630 kcal Łyżka (25g) - ok 65 kcal Smacznego

Malowane smakiem
OGÓRKI KONSERWOWE 179

ogórków 6 szklanek wody 2 łyżki soli 6 łyżek cukru szklanka octu kilka ziaren gorczycy koper ziele angielskie pieprz liście laurowe  Wykonanie: Ogórki umyć, do każdego słoika wsypać: pół łyżeczki gorczycy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu , 1 liść laurowy. Ogórki  ułożyć  w słoikach, na wierzch każdego dać 1-2 gałązki kopru. Zalewa: 6 szklanek

RAROSSA
Konfitura bananowo-truskawkowa 158

czasu na długie gotowanie, dlatego użyłam cukru żelującego, ale zdecydowanie bardziej polecam długie gotowanie bez takich dodatków;) Jednak mimo wszystko dżem wyszedł naprawdę bardzo smaczny:) Chłopacy wyjadają prosto ze słoika;) Składniki: 1 i 1/2 kg truskawek, 2 banany, 0,7 kg cukru żelującego, laska wanilii. Przygotowanie Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w ćwiartki. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki(...)delikatnie zmiksować blenderem. Dodać cukier żelujący oraz nasiona z wanilii. Dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 25minut. Konfiturę przełożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Ja dodatkowo pasteryzowałam słoiki około 3 minut

Z miłości do słodkości
Śliwki nadziewane orzechami 144

śliwki nadziewane orzechami, a że śliwek miałam pod dostatkiem wypróbowałam go. Przygotowywałam je przez kilka dni. Praca żmudna, ale efekt doskonały. No cóż, gdy śliwki znalazły się w słoikach, okazało się, że pozostało bardzo dużo soku. Wpadłam na pomysł, aby dodać do tego soku spirytus. Uwierzcie, otrzymałam super nalewkę. Przepis na śliwki nadziewane orzechami: 1 kg dojrzałych, ale twardych śliwek(...)wolnym, ogniu, aż zgęstnieje.  Ciepłym syropem zalewamy śliwki i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut, odstawiając za każdym razem na 15 minut, kiedy zawrze. Śliwki układamy w słoikach, zalewamy syropem, dokładnie zamykamy. Gdy zostanie dużo soku możemy dodać spirytus i nalewka gotowa. Smacznego

Salonik smaków
Ogórki konserwowe 273

twarde, wcześniej trzeba je moczyć w wodzie przez godzinę. Składniki: 2 kg ogórków 1 l wody 1-1,5 szklanki cukru 1 łyżka soli 0,5 szklanki octu Do słoika wkładamy czosnek, gorczycę, ziarenka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper. Wodę z octem, cukrem i solą gotujemy. Gorącym płynem zalewamy ogórki w słoikach. Pasteryzujemy 30-35 minut. Smacznego

Salonik smaków
Korniszonki 170

długości), zrywam je i konserwuję.  Składniki: 2 kg ogórków 1 szklanka octu 4 szklanki wody 1 łyżka soli 4 łyżki cukru Wszystkie składniki gotujemy i studzimy. Do słoika wkładamy: czosnek, gorczycę, ziarnka pieprzu, angielskie ziele, liść laurowy, koper. Przestudzona zalewą zalewamy ogórki w słoikach i pasteryzujemy. Smacznego

Salonik smaków
Puree z dyni 150

temu widziałam mnóstwo przepisów z dynią i byłam strasznie ciekawa jak smakują. W tym roku przywiozłam sobie piękną dynię od babci z ogródka i zapakowałam ją na początek do słoików.  Takie puree można użyć do różnych celów- ciasto, sernik, zupa i wiele innych, także zachęcam ;) Składniki: dynia Wykonanie: Dynię myjemy, usuwamy środek z pestkami. Resztę dyni wraz ze skórką(...)być na tyle miękka, aby z łatwością wchodził w nią widelec. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż dynia trochę wystygnie i oddzielamy skórkę od miąższu. Miąższ blendujemy. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut. GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Drożdżowy jabłecznik z migdałową posypką 190

się ochotę na jabłka a na drzewie dopiero przebijają się pąki? iść do sklepu i kupić jabłka pewnie mi powiecie. Otóż nie:) Ja sięgam do moich zapasów i wyciągam słoik pełen przetartych jabłek. Sprytne zagranie dla takich leniuchów jak ja. Zawsze zaopatrzam się na zimę i gorsze czasu w kilkanaście słoików przetartych jabłek i innych owoców kompotów itp. Dzięki temu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pijana szarlotka 152

obiecuje:) http://pearismysize.blogspot.no Składniki: 200 g masła 150 g cukru 500 g mąki 3 łyżki śmietany 18% łyżeczka sody oczyszczonej 3 jajka 1 kg jabłek lub duży 1 l słoik gotowych  przetartych i przesmażonych 4 łyżki rumu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy cukier, sodę i wbijamy jajka. Na koniec siekamy masło na drobne kawałki i dodajemy(...)czasie dzielimy go na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy w kształt prostokąta i wykładamy nią dno i brzeg blaszki.  ciasto skrapiamy rumem. Następnie wykładamy na wierzch jabłka z słoika lub obieramy i kropimy w plasterki świeże. Owoc skrapiamy resztą rumu i przykrywamy je rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Gotowe ciasto pieczemy 35 minut w 170 stopniach. Przypominam, że szarlotka najsmaczniejsza jest

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sos pomidorowo-paprykowy 192

gotowe przeciery, zrobię swój, bez konserwantów. Wyszedł pyszny, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podjadać prosto z garnka ;) Przepis pochodzi ze strony  www.chleby.info . Z podanej porcji wychodzi 11 słoików po 0,5 litra- ja zrobiłam połowę porcji ;) Składniki: 2 kg pomidorów 1 kg cebuli 1,5 kg czerwonej papryki 1 kg marchewki 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki(...)zredukuje się nadmiar wody. Czas duszenia zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Mi zajęło to około 2,5 godziny na niewielkim ogniu. Po tym czasie sos przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut, odstawiamy do góry dnem i czekamy aż sos wystygnie.  GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Powidła śliwkowe z rumem, bez cukru 135

godzinę. Po tym czasie odstawić powidła do ostygnięcia po czym ponownie smażyć aż zgęstnieją, na końcu dodać rum i wymieszać. Słoiczki i dekielki zalać wrzącą wodą. Do wyparzonych, osuszonych słoików wlewać gorące powidła. Dobrze dokręcić słoiki i odstawić na deskę do góry dnem na 30 minut.  Żeby mieć pewność, że słoiczki są dobrze zawekowane można dodatkowo pasteryzować je przez

Ze smakiem i z pasją
Powidła czekoladowe 111

naprawde super! My musimy zrobić jeszcze raz (póki są śliwki) bo nasze zapasy szybko się kurczą :) Czas przygotowania: około 4h najlepiej rozłożonych na dwa dni Ilość porcji: 4 małe słoiki Składniki: 2,5 kg śliwek węgierek 4 kostki czekolady mlecznej 4 kostki czekolady gorzekiej 2 łyzki kakao 1 łyżka cukru waniliowego Śliwki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie wyciągamy(...)wyjmujemy, mieszamy i smakujemy powidła. Jeśli są za mało słodkie to dosładzamy cukrem lub cukrem waniliowym. Wkładamy do piekarnika jeszcze na godzinkę. Po tym czasie wyjmujemy i przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Warto poczekać z dwa dni na wypróbowanie powideł (tak wiemy ze to długo.. :)), jednakże dopiero po tym czasie smaki w pełni się przenikną

Kolizje Smaków
Cukier waniliowy 172

ziarenka (wystarczy tępą stroną noża przejechać wzdłuż przeciętej połówki i ziarenka zostaną na ostrzu). Zebrane ziarenka dorzucamy do cukru. Dokładnie mieszamy. Pozostałą wanilię przecinamy na pół i dorzucamy do słoika. Zostało w niej jeszcze dużo aromatu, który warto wykorzystać. Szczelnie zamykamy słoik, potrząsamy kilka razy i odstawiamy na dwa tygodnie. Po tym czasie mamy pyszny, domowy cukier z prawdziwą wanilią

Kolizje Smaków