słoik - 12348 przepisów (strona:293/824)

Szpinak – właściwości lecznicze 259

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy smalec z cebulą i jabłkiem 276

smażymy – stale mieszając –wszystko razem do czasu, aż cebula i jabłko się zeszklą. Dajemy smalczykowi ostygnąć w garnku w którym się gotował, ostudzony przelewamy do kamionkowego naczynia lub zamykanego słoika. Schładzamy w lodówce. Co jakiś czas warto go podczas tężenia zamieszać, żeby skwarki, cebula i jabłko nie opadły na dno. Jeśli chcecie przechowywać nienapoczęty smalec dłużej, warstwa czystego tłuszczu

Karo in the Kitchen
Mielonka z galaretką. 228

godz mieszam dodając odrobinę wody.Po 5 godz.łącze ze sobą mięso mielone z krojonym i dokładnie mieszam.Dodaje jeszcze odrobinę wody i odstawiam do lodówki na godz.Potem nakładam ściśle w słoiki zostawiając 2-3 cm od góry wolnego miejsca.Zakręcam i teraz tyndalizacja.Pasteryzujemy 3 razy w 24 godz. odstępach jak komuś bardzo się spieszy to może dwa razy pasteryzować.Ja robię

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 171

portugalskiej, mają maksymalnie po 30-50g, a ja mam wtedy pewność, że sól nie będzie długo stała nieużywana, będzie świeża, mocna i wyrazista. Sól smakową przechowujemy w szczelnych słoikach lub pojemnikach, bez dostępu wilgoci, żeby zapobiec jej zbrylaniu.   Jako baza do wykonania każdej z nich przyda się dobra jakościowo grubo- lub średnioziarnista sól morska. Z narzędzi – moździerze ceramiczne

Karo in the Kitchen
Jabłka do słoików 126

oczkach. Starte jabłka skrapiamy sokiem z cytryny aby nie straciły koloru. Następnie podgrzewamy jabłka do całkowitego ich rozpadu dodając cukier i cynamon. Gdy jabłka będą już papką przełożyć do słoików dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 25 minut

Pychotkaaa
Powidła śliwkowe 138

doprowadzić do przypalenia. W międzyczasie dodać cukier. Gdy śliwki ulegną rozpadowi dodać żel do dżemów ciągle mieszając doprowadzić do gotowania nie doprowadzając do zrobienia się piany. Dżem przełożyć do słoików dokładnie zakręcić i pasteryzować ok 25 minut

Pychotkaaa
Papryka marynowana z olejem 146

pokroić na ćwiartki. Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować ją, włożyć do niej paprykę i gotować 5 minut od chwili wrzenia. Gorącą papryką napełniać słoje i zalewać wrzącą zalewą. Słoiki odwrócić do góry dnem. Nie pasteryzować

Pychotkaaa
Ogórki na zimę z chili 111

dałam całą torebkę) ziele angielskie pieprz liść laurowy Wykonanie: Ogórki pociąć w słupki, posolić i poczekać aż zmiękną. Z podanych składników ugotować zalewę, którą należy zalać ogórki. Do każdego słoika można dodać ząbek czosnku. Pasteryzować 15 minut. Zapraszam do oglądania gazetki promocyjnej Biedronka

Pychotkaaa
Ogórki z curry 172

Składniki: zalewa 3 szklanki wody 1 szklanka octu 0,5 kg cukru 1,5 łyżki soli opakowanie przyprawy curry dodatkowo gorczyca liść laurowy 3 kg ogórków Wykonanie: Do słoików włożyć po parę ziaren gorczycy i po jednym liściu laurowym, później powkładać ciasno ogórki pokrojone w słupki. Zalać ugotowaną zalewą. Pasteryzować około 10 minut

Pychotkaaa
Ogórki z keczupem do słoików na zimę 131

Dziś przepis na pyszne ogórki do słoików w zalewie keczupowej. Bardzo proste i szybkie do wykonania więc zachęcam do spróbowania. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Fasolka szparagowa w słoikach na zimę 160

fasolkę czekamy cały rok, więc aby cieszyć się nią nawet w zimie polecam, póki trwa na nią sezon zamknąć ją do słoików. Przepis bardzo prosty więc polecam. Nadaje się świetnie do obiadu razem z bułka tartą. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Mizeria do słoików na zimę 120

wiem jak wy ale ja uwielbiam mizerię, mogę ją jeść codziennie z ziemniakami. Od teraz będę mogła jeść ją nawet w zimie. Oto przepis na mizerię do słoików, wystarczy dodać śmietanę i przyprawy, smakołyk gotowy! Czytaj więcej

Pychotkaaa
Fasolka szparagowa do słoików wg Siostry Anastazji 683

Dorwałam książkę z przetworami, więc mam dużo pomysłów na nowe weki, jednak nie mam już pustych słoików! A dziś fasolka szparagowa na zimę wg Siostry Anastazji, prosta rzecz a w zimie na pewno ucieszy nie jednego łasucha. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Mizeria ogórkowa do słoików wg Siostry Anastazji 188

będzie chyba hit moich tegorocznych słoik-owych odkryć. Kocham mizerię więc będę się nią delektować nawet w zimie! Wystarczy odlać z niej wodę doprawić jak tradycyjną mizerię i do obiadu jak znalazł. Przepis pochodzi z książki 153 przetwory i dania mięsne Siostry Anastazji. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Gruszki w zlewie łagodnej wg Siostry Anastazji 183

gruszki czekamy cały rok, są one zazwyczaj bardzo krótko więc warto zamknąć je w słoikach. Zapraszam na gruszki w zalewie łagodnej z przepisu Siostry Anastazji z książki 153 przetwory i dania mięsne. Czytaj więcej

Pychotkaaa