słoik - 12348 przepisów (strona:293/824)

Domowa pasteryzacja żywności i słoików 105

przeprowadzili pierwszy udany test pasteryzacji. Metoda pasteryzacji oczywiście zyskała swoją nazwę od pomysłodawcy. Pasteur prowadził także badania nad fermentacją i rozpadem... Read More The post Domowa pasteryzacja żywności i słoików appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Pumpkin spice syrup 125

została po wcześniejszym wyskrobaniu z niej nasionek. 3. Gotuj na małym ogniu do momentu zgęstnienia syropu. 4. Z gotowego syropu usuń goździki i waniliową laskę. 5. Przelej do buteleczki/ słoika i przechowuj w lodówce. Smacznego! Pumpkin spice syrup for coffee and desserts Ingredients: 1 cup. Water 100 g of brown sugar 150 g pumpkin puree 1 teaspoon cinnamon 1 teaspoon

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zatrzymując smaki lata 114

Przysłowiowym „słoikiem” nie jestem, bo urodziłam się tu, gdzie mieszkam. Choć jest mi dane to miłe uczucie, gdy wracam z rodzinnych wizyt w Łomży czy Sochaczewie, obdarowana różnymi pysznościami. Czasem

Na moim stole
Uniwersalne puree (mus) z dyni 158

bazę do kremu z dyni. Świetnie sprawdzi się także we wszelkiego rodzaju sosach i innych dodatkach. Dodatkowym plusem jest również to, że takie puree z powodzeniem można pakować do słoików i pasteryzować (koniecznie!), zatrzymując dyniowe smaki na zimę. Swoimi pomysłami na wykorzystanie dyniowego musu podzielę się niebawem, ale najpierw podstawa ;) Najlepsze do puree są dynie lekko mączyste (np: Hokkaido

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Cytryna do herbaty w korzennym syropie 156

Cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórkę. 2. Odkrój końcówki i pokrój owoc w pół plastry. 3. Imbir pokrój w plasterki. 4. Zagotuj wodę z cukrem. 5. Do wyparzonego słoika włóż plasterki cytryny naprzemiennie z imbirem, dodaj anyż i cynamon. 6. Całość zalej bardzo gorącym syropem cukrowym. 7. Słoiczek szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. 8. Można

Kuchnia w Słońcu Skąpana
LECZO PARÓWKOWO- PIECZARKOWE 131

minut. Na końcu dodać przecier pomidorowy rozmieszany w pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać.  Podawać na ciepło z ulubionym pieczywem. Z powodzeniem można leczo zamknąć w słoiku

Zrób to smacznie
powidła śliwkowe bez mieszania 189

słoiczki, zakręcać, odwracać do góry dnem. Gotowe słoiczki z sokiem i powidłami z powrotem włożyć do rozgrzanego piekarnika. trzymać w cieple ok 20 minut, następnie wyłączyć piecyk i zostawić słoiki wewnątrz aż całkowicie wystygną. Tak przygotowane można przechowywać całą zimę

6niebo
Z ŁĄKI NA TALERZ: Dżem z jarzębiny 196

zmiksować, jeżeli pestki to nie problem. 4. Mus owocowy zmieszaj z cukrem i sokiem z cytryny - gotuj na małym ogniu przez 1-2min. 5. Gorącym dżemem wypełniaj wyparzone słoiki i natychmiast mocno zakręcaj- odstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Smacznego! W akcji

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Z ŁĄKI NA TALERZ: Majowy miodek z mniszka 130

przegryzienia się smaków. 5. Następnego dnia odcedź kwiaty i dodaj do wywaru cukier- gotuj na małym ogniu do uzyskania konsystencji syropu. 6. Gorący miód przelej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw do góry dnem - pozostaw do ostygnięcia. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
PIERŚ Z KURCZAKA Z PAPRYKĄ, PIECZARKAMI I CEBULĄ 198

Pyszne i proste danie z kurczaka w sam raz do ryżu jako danie obiadowe. Można też gorące włożyć do słoika i zajadać do chlebka, jeśli tylko mamy ochotę.  Składniki: * 900 g piersi z kurczaka * 1 papryka czerwona * 1 papryka zielona * 1 papryka żółta  * 1 mała cebula * 500 g pieczarek * 3/4 szklanki gorącej wody * 3 łyżki

Zrób to smacznie
Marmolada z gruszek 163

gotowanie. Dodać kwasek cytrynowy i jeszcze chwilkę gotować. Włożyć marmoladę do słoiczków, zakręcić. Wstawić do dużego garnka w którym dno wyłożone jest grubą szmatką. Wlać wody do 1/2 wysokości słoików i gotować słoiczki 20 minut od zagotowania się wody. Pycha

Kuchnia Pokoleń
Sałatka ” Gniotka” z cukinii na zimę 178

minuty ugniatamy ,aż puszczą dużo soku . Zostawiamy na noc -spokojnie mogą stać w kuchni na stole , przykryte czymś ,żeby się nie kurzyło . Następnego dnia upychamy ciasno do wyparzonych słoików i zalewamy sokiem , który puściły . Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania . Wyjmujemy , ustawiamy na ścierce do góry dnem i czekamy , aż wystygną . Układamy naszą sałatkę z cukinii w spiżarce

Ogrodnik w podróży
ogórki w zalewie paprykowej 121

olejem, dodajemy paprykę, cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną zalewą zalewamy ogórki w garnku i pozostawiamy na ok. 12 godz. Następnie przekładamy ogórki do słoików, zalewamy je zalewą, w której się „macerowały”. Zakręcamy i pasteryzujemy. ok. 15 min. (inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy ) Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Domowy ketchup. 150

około 4 - 6 godzin. Ostudzić, posmakować - dodać ewentualnie ocet balsamiczny i inne przyprawy (sól, cukier) wg uznania.  Przetrzeć przez sito i ponownie zagotować. Przenieść gorący ketchup do wyparzonych słoików lub butelek

zadanie-gotowanie
Dżem jagodowy z wanilią i chia. 142

jest dżem ekspresowy. Przygotowuje się go w kilka chwil i zjeść też należy dosyć szybko. Nie jest to coś do przechowywania w słoikach na zimę. Jednak nie trzeba się tym martwić - w każdej chwili można przygotować nową pyszną porcję np. z zamrożonych latem owoców. Dżem jest zdrowy, dietetyczny i z naturalnych składników. Pachnie wanilią, która harmonijnie łączy się z jagodami

zadanie-gotowanie