słoik - 12348 przepisów (strona:290/824)

Domowe przetwory. Dżem truskawkowo-ananasowy z bazylią 197

wiosna. Przygotowuję w ciągu całego roku różne rzeczy żeby ją zapełnić - kilka różnych dżemów , konfitury , galaretki i powidła . Kiszę ogórki i kalafiora . Robię domowy ketchup , chutneje i zamykam w słoiki pomidory na sos czy zupę. Znajdziecie też jakieś sałatki warzywne , pikle no i oczywiście grzyby - różne gatunki w różnych odsłonach. Po przynajmniej kilka słoiczków z rodzaju tych letnich i jesiennych(...)skarbów żeby zimą było po co sięgnąć. Ponieważ w tym roku jest dużo truskawek to już zaczęłam chować je do słoików. Zimą będziemy się cieszyć ich słodyczą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Cukinia w zalewie 109

zeszłym roku spróbowałam tego przepisu na kilku słoikach i tak wszystkim posmakowało, że w tym roku produkcja będzie zdecydowanie większa :) Składniki: - cukinie (ja w zeszłym roku próbowałam też z patisonami i efekt ten sam) - cebula - marchewki - liście laurowe - ziele angielskie - gorczyca Na zalewę: - 1 szklanka octu - 2,5 szklanki wody - 1 szklanka cukru - 1 łyżka soli Przygotowanie: Cukinię kroimy(...)platry (razem z łupą). Na dnie słoika układamy plasterek cebuli, dwa plasterki marchwi, liść laurowy, ziele angielskie i gorczyce. Następnie przygotowujemy zalewę i gorącą zalewamy. Pasteryzujemy 5 minut

Zainspirowana w kuchni
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 256

Zakręcone ślimaki w wersji jabłkowo-waniliowej   Przy okazji okresowej inwentaryzacji spiżarni, odkryłam kilka słoików prażonych jabłek z wanilią , jakie ostały mi się z minionych lat. Nowy sezon pędzi ku nam suwem ślimaczym - będzie wtedy okazja do uzupełnienia zapasów. A tymczasem starsze jabłka trzeba jakoś spożytkować. Postanowiłam wykorzystać je jako smarowidło do drożdżówek - generalnie jabłka te królują u mnie jako(...)stopionej i schłodzonej   1 jajo - całe   1 żółtko - 1 białko zostawić tu do smarowania przed pieczeniem szczypta soli   120ml mleka - ciepłego   50g świeżych drożdży   słoik 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny   Drożdże rozmieszać w dobrze ciepłym mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru.  Odstawić do wyrośnięcia

Grunt to przepis!
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 485

śmietany 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym PIANA: 4 białka - do ubicia na pianę szczypta soli bułka tarta - do posypania wyłożonej piany NADZIENIE: 2 słoiki po 500ml jabłek prażonych z wanilią - przetwór własny 1-2 jabłka świeże 1/2 szkl. rodzynek 1 płaska łyżka cynamonu    Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę(...)ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze.   Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.  Wymieszać razem z rodzynkami, cynamonem i jabłkami prażonymi ze słoika - użycie świeżego jabłka spowoduje iż nadzienie szarlotki będzie bogatsze i optycznie grubsze, a jabłko jeszcze trochę rozpuści się podczas pieczenia.   U mnie szarlotka tylko z 1 dodatkowym jabłkiem, więc

Grunt to przepis!
C - Przetwory - Sałatka Szlachecka 178

Wkręciły mnie te zimowe słoiki, a moja spiżarnia z dnia na dzień się zapełnia:) Po mleczu, jeżynach, cukiniowym dżemie, ogóreczkach, papryce, pomidorkach  i zielonych i suszonych,  przyszła pora na obiadowe sałatki. Póki posadzone buraczki nie osiągnęły swoich docelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich(...)mogą być ze skórką) pokroić w plastry, paprykę w paski, cebulę w piórka.  Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na min. 2 godziny, po tym czasie przełożyć do słoików, zalać zagotowaną, gorącą zalewą, pasteryzować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Szczaw - jeszcze nie jest za późno! 154

astmy, obstrukcji (zatwardzenia). W homeopatii szczaw służy do leczenia grypy, astmy, chronicznego kataru nosa, zapalenia gardła, gruźlicy i zapalenia krtani oraz oskrzeli. Antrachinony wzbudzają perystaltykę jelit.   Szczaw w słoikach     Składniki: 1 kg szczawiu 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki wody   Szczaw wypłukać, odciąć ogonki, pokroić w paski, wrzucić go do gotującej się wody, mieszać(...)objętość szczawiu zmniejszy się dodać sól, wymieszać, pogotować jeszcze chwilę i gorące nakładać do przygotowanych słoików. Zakręcone odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Pomidorki koktajlowe z papryczką chili 187

przepisową dawkę - jako, że nie jestem jeszcze pewna, czy ostateczny stopień ostrości wart będzie polecenia, w przedstawionym poniżej przepisie modyfikacji nie wprowadzam:) Pomidorki koktajlowe z papryczką chili Składniki (na słoik ¾ l): 500 g  pomidorków koktajlowych 1 mały strączek papryczki chili 1 duży ząb czosnku 1 szklanka białego octu winnego 5,4%  lub  6% 1 łyżka ziaren gorczycy(...)łyżeczka suszonych ziół prowansalskich Wykonanie : Pomidorki i papryczkę umyć, czosnek obrać i pokroić w plastry. Ocet zagotować z czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi, pokrojonym strączkiem papryczki, cukrem i solą. Słoik wyparzyć i układać w nim pomidorki - oprószyć ziołami prowansalskimi a następnie zalać gorącą marynatą. Słoki zakręcić nakrętką i postawić do góry dnem na ok. 10 minut. Po tym czasie odstawić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przetwory - Sałatka z buraczków i papryki 167

cienkie paski, cebulę w piórka. Składniki zalewy zagotować, dodać do nich paprykę i cebulę, gotować razem 10 minut. Zdjąć z ognia, wymieszać z burakami, nakładać do przygotowanych słoików i  pasteryzować  - długość pasteryzacji zależy od wielkości słoika 1 litrowe -  30 minut a mniejsze około 20 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Maślaki w marynacie 150

piórka, dodać wodę, ocet, sól, liście laurowe i ziele angielskie, gotować razem około 5 minut. Gotową marynatą zalać grzyby, pilnując, by w każdym ze słoików znalazła się porcja przypraw. Tym razem dla spokoju sumienia słoiki zapasteryzowałam przez kwadrans

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Przetwory - buraczki z cebulą i papryką 292

Wszystko dokładnie wymieszać. Olej zagotować z octem, cukrem i solą. Zalewę przestudzić i letnią zalać wymieszane warzywa. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinkę. Potem masę przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Sałatka makaronowa z kabanosem 307

Składniki: 9-10 sztuk kabanosów 500 g makaronu kokardki słoik suszonych pomidorów słoik papryki konserwowej 4-5 sztuk ogórków kiszonych puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Kabanosy kroimy w talarki średniej grubości, suszone pomidory w paski, a paprykę i ogórki

Czerwona Porzeczka
Domowa granola 170

blogu pojawi się ten przepis, ale z "niebawem" zrobiło się kilka tygodni :)  No, ale jest...  moja domowa pyszna granola :) Tak zasmakowała domownikom, że szybko znika ze słoika i muszę ją robić przynajmniej raz w tygodniu :) Jedno wiem na pewno - sklepowej mówię stanowcze NIE! ...z wielu powodów: po pierwsze ta jest mniej nafaszerowana cukrami i innymi świństwami(...)bardzo często mieszając, aby jej nie przypalić. Gdy będzie rumiana, wyłączamy piekarnik i studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie dodajemy rodzynki lub ulubione bakalie i zajadamy. Granole przechowujemy w słoiku

Delicious Titbits
Konfitura pomidorowa z rozmarynem i miodem 48

mniejsze kawałki pomidory, podlej wodą i octem, dodaj miód i gotuj do momentu, aż osiągniesz konsystencję dżemu. 3. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 4. Przekładaj gorącą konfiturę do słoików, mocno zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. 5. Można pasteryzować. Smacznego! Tomato jam with rosemary and honey for 2 small jars Inredients: 2 tablespoons of oil 2 cloves

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Z ŁĄKI NA TALERZ: Złota galaretka z forsycji 78

wanilię i sok z cytryny - doprowadź do wrzenia na małym ogniu. 3. Dodaj agar wymieszany z cukrem i mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się agaru. 4. Przelej do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystudzenia. Smacznego! Forsythia flower jelly Ingredients: 2 full cups of forsythia flowers approx. 300 ml of cool water 1 op. vanilla sugar

Kuchnia w Słońcu Skąpana