słoik - 12348 przepisów (strona:299/824)

Śmietanowiec bez pieczenia 404

śmietanki kremówki (30 lub 36%), 350 g serka mascarpone, kilka łyżek cukru pudru, do smaku 100 g białej czekolady, kilka łyżek wiórków kokosowych, opcjonalnie, mielona wanilia, opcjonalnie mały słoik dżemu z czarnej porzeczki (lub jagodowego albo malinowego), 2 galaretki, garść porzeczek i malin lub innych drobnych owoców jagodowych (świeżych lub mrożonych, mrożonych nie trzeba rozmrażać przed dodaniem do galaretki) Śmietanowiec

Lekcje w kuchni
Sałatka z kuskusem i szynką 82

szynką przepis kuskus perłowy 0,5 szklanki szynka 150 g rzodkiewka 1 pęczek cebula dymka 1 pęczek czerwona cebula 2 sztuki korniszony 3 sztuki marchewka z groszkiem 1 słoik  jabłko 1 sztuka  majonez 2 - 3 łyżki sól i pieprz do smaku Sos: serek kremowy 100 g śmietana kwaśna 18 % 100 g czosnek 2 ząbki chrzan 1 łyżka

Dieta moja pasja
Co dodaje energii? 5 sprawdzonych przepisów na przesilenie 94

jest właśnie czas oczekiwania na wiosnę. Korzystam najczęściej z mojego ulubionego, najlepszego przepisu na chleb . 2. Zakwas buraczany Naprawdę wkręciłam się w picie zakwasu buraczanego. Kończy mi się jeden słoik i od razu nastawiam kolejny. Całą zimę przeszłam obronną ręką i żadne wirusy i bakterie nie miały u mnie szans. Mam wrażenie, że to codzienne picie zakwasu znacząco się

Wiszniówka
Sentymentalna sałatka z porów 92

PORÓW Składniki: 2 duże pory – biała i jasnozielona część (ok. 300 g) 300 g ugotowanych, całych ziemniaków (najlepiej z dnia poprzedniego) 1 puszka kukurydzy (ok. 300 g) 1 słoik selera marynowanego (ok. 200 g) na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki musztardy Wykonanie: Pory nacinamy wzdłuż, tak aby otworzyć środek

Wiszniówka
Tort kokosowy na konfiturze z ananasa 88

wiórków kokosowych 1/2 kostki miękkiego masła Masa śmietanowa: 250 gram mascarpone 200 gram śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru  1 śmietan -fix ekstrakt z wanilii dodatkowo: 1 słoik dżemu ananasowego  1 opakowanie galaretki ananasowej kilka kostek białej czekolady - do posypania wierzchu ciasta na poncz : 1/2 szklanki wody z sokiem z 1/2 cytryny Wykonanie: Do większego garnka wlewamy

Kronika Piekarnika
Bitki z indyka z marchewką i koperkiem 89

żurawina, którą zrobiłam w zeszłym roku po wakacjach. Udało nam się kupić parę litrów kaszubskiej żurawiny, postanowiłam ją po prostu porządnie przesmażyć z cukrem i zawekowałam ją w słoikach. Jest pyszna. Może o niej też kiedyś napiszę. Składniki: 500 g piersi z indyka 1 cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można spokojnie użyć świeżego) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Kardamonovy
SZYBKA SAŁATKA KEBAB Z MAKARONEM 107

Idealna do podania na każdą okazję.        SKŁADNIKI :  500 g makaronu penne  500 g piersi z kurczaka + dowolna przyprawa 5 ogórków konserwowych 1 mały słoik papryki konserwowej  1 puszka kukurydzy  1 puszka fasolki czerwonej  1 czerwona cebula sól, pieprz do smaku  4 łyżki majonezu

Kulinarne Fantazje Marioli
Buraczki z jabłkiem na zimno 117

słodkich buraczków z miodem.  Buraczki przepisy . Przepisy na buraczki to nie tylko sałatki i surówki. To także barszcz czerwony, zakwas z buraków, buraki kiszone i na zimę do słoików. To temat rzeka.  Buraczki z chrzanem, buraczki z czosnkiem, buraczki z jabłkiem z octem. To wariant buraczki na zimno. Mamy jeszcze buraczki na ciepło lub zasmażane

Dieta moja pasja
Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami 82

użyć mielonego lub świeżego startego na tarce albo przeciśniętego przez praskę. Świeży czosnek zwykle daje więcej smaku i aromatu ale jak najbardziej można użyć mielonego w proszku lub ze słoika. Tymianek, rozmaryn i pietruszka - to zioła, które doskonale pasują do musztardy Dijon. Mona użyć suszonych albo świeżych. Chrupiące kawałeczki smażonego boczku to kolejny pyszny element tego dania. Białe wino

Moja Książka Kucharska
Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą 107

łyżka oleju łyżeczka soli   Sałatka: pół średniej kapusty pekińskiej ćwiartka niewielkiej kapusty czerwonej + łyżeczka soli + pół łyżeczki cukru + 2 łyżki octu (albo około 200 g czerwonej kapusty ze słoika, odsączonej z zalewy) 2 piersi z kurczaka (około 400 g) 3 ogórki konserwowe puszka kukurydzy cebula czerwona łyżka przyprawy kebab-gyros   Sos: 2 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego

e-PrzepisyKulinarne
Szarlotka z bezą i kruszonką Ewy Wachowicz 287

wykonania. Swobodnie mogą zrobić je osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu ciast, na pewno się uda. Jeśli nie mamy jabłek świeżych, z pewnością możemy użyć tych ze słoika. Wystarczy wówczas dodać do nich cynamon i czas przygotowania ciasta jeszcze się skróci. Z pewnością najsmaczniejsza szarlotka z bezą i kruszonką z przepisu Ewy Wachowicz. Składniki ciasto: Szklanka to pojemność

Ania gotuje
Dieta na zdrowe jelita 100

bulion cebula 5 ząbków czosnku 4 ziemniaki 2 kawałki białej kiełbasy po kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego kilka listków laurowych pół litra zakwasu na żur domowego mały słoik chrzanu ok 150 g jajko na twardo do dekoracj koperek do dekoracji Pełny przepis: Żurek chrzanowy BIGOS Z CHRZANEM Składniki: 100 g suszonych grzybów po kilka liści laurowych, kulek ziela angielskiego

Ugotowane pozamiatane
Chleb tostowy na zakwasie. Pain de Mie Sandwich Bread. 99

soli żółtko jaja + 1 łyżka mleka do smarowania masło lub olej do natłuszczenia foremek Wykonanie 1.  LEVAIN – 22:00 – dzień przed pieczeniem W miseczce, słoiku lub kubku mieszamy zakwas z wodą i mąką , przykrywamy folią spożywczą.  Odstawiamy na około 12 godzin w temperaturze pokojowej (około 24°C). 2. AUTOLIZA – 9:30 – drugi dzień Wcześniej

Tajemnice Smaku
Pan de mie (chleb tostowy) w lutowej piekarni 100

dojrzałego zaczynu ewentualnie: łyżka mleka + żółtko Uwodniony levain (opcjonalnie) – przygotować noc przed dniem pieczenia, np. o godz. 22:00.   Wymieszać wszystkie składniki na levain.  Umieścić w słoiku i przechowywać w temperaturze około 24–25 °C przez noc. Docelowa końcowa temperatura ciasta wynosi 24 °C. Ten zaczyn zazwyczaj dojrzewa około 12 godzin. Można zrezygnować z przygotowania levain i użyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka jak od Chińczyka 1328

słodko – kwaśna surówka z białej kapusty idealnie się przechowuje. Z praktycznego punktu widzenia możesz przygotować nieco większą ilość i trzymać spokojnie przez kilka dni w lodówce najlepiej w słoiku. Surówka z białej kapusty do obiadu to ulubiony przez nas dodatek do mięs pieczonych oraz duszonych. Jest idealnym niskokalorycznym dodatkiem do domowych fast food oraz dań z grilla. Może być

Kuchnia Na Wypasie