słoik - 12348 przepisów (strona:308/824)

Śledzie z rodzynkami. 112

Cebulę pokroić w krążki i przesmażyć na oleju. Dołożyć rodzynki i ogórek pokrojony w drobną kostkę.  Dodać ketchup, olej i przecier. Całość wymieszać i przestudzić. Układać warstwowo w słoiku zalewa, śledź, zalewa. Odstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepiej smakuje na następny dzień

Pani domowa
Śledź w śmietanie 426

pół księżyce , dodaj ziarenko ziela angielskiego i zalej wrzątkiem. Parz przez 10min. Odcedź cebulę i ostudź. 3. Pokrój śledzia na mniejsze kawałki . 4. W szklanym naczyniu (może być słoik) ułóż połowę śledzi i dodaj kilka gożdzików , przykryj połową cebuli następnie powtórz czynność . Na koniec zalewamy wymieszaną śmietaną, przykrywamy i wstawiamy do lodówki (najlepiej na 48 godzin). Podajemy delikatnie posypane cynamonem

Keto Przepisy
Ciasto piernikowe z masą budyniową 186

opakowanie przyprawy do piernika (15g) Na krem: 500 ml mleka 2 budynie waniliowe 3 łyżki cukru 200 g masła Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła Dodatkowo: Słoik powideł śliwkowych lub dżemu porzeczkowego Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrem na gęstą, jasną masę . Następnie  wciąż  miksując ciasto dodać kolejne składniki w kolejności jaka jest wymieniona

Fabryka pomysłów
Bigos z kiełbaską i grzybkami 120

Coraz bliżej święta ,coraz bliżej święta........... Bigosik z kapusty kiszonej zrobiony :) Zawekowałam w słoiki i spokojnie do świat może stać. Składniki: kapusta kiszona 3kg  marchewka 400 g kiełbasa zwyczajna czy śląska jaką lubicie 800 g  boczek wędzony 300 g szynka 400 g przecier pomidorowy  100 g garść suszonych grzybków ziele angielskie 3 szt  liść laurowy

Różowa kuchnia
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z PAPRYKĄ I KORNISZONAMI 221

smażymy do zezłocenia ,po czym dodajemy po kolei wszystkie składniki zalewy, mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki korniszony i konserwową paprykę. W wysokim słoiku układamy śledzie, zalewamy wystudzoną wcześniej zalewą - kolejna warstwa śledzi i znowu zalewa, aż do wyczerpania składników. Wstawiamy do lodówki. Mogą tam spokojnie stać nawet kilkanaście

Walijskie Pichcenie
Domowa wędlina-peklowany schab i szynka 1177

soli peklującej 4 kulki ziela ang. 2 listki laurowe Do pieczenia: olej majeranek czosnek granulki papryka słodka W 2 l przegotowanej, zimnej wody mieszam sól peklową, wlewam do dużego słoika lub naczynia kamionkowego.  Dodaję ziele ang. I listki laurowe, wkładam umyte mięso, zostawiam do peklowania na 7-10 dni. Po tym czasie mięsko wyciągam, można przepłukać wodą.  Szynkę

Takie tam pichcenie
Kapusta Wigilijna z grzybkami 158

gotujemy  z półtorej godzinki dopiero wtedy dodajemy grzybki i dalej gotujemy. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy startą marchew i jeszcze dusimy przez jakieś 20 minut.Po zagotowaniu wkładamy w słoiki takie gorące i mamy zapas na Wigilie

Różowa kuchnia
Kolorowy talerz 145

rzodkiewki Kiszone papryki Kiszona kapusta Pomidorek Brokuł - wodę zagotowujemy, wkładamy różyczki brokuła, od zagotowania gotujemy 5 minut - przecedzamy Fasola Jaś Karłowy - ugotowana Sos koperkowo-czosnkowy  - do naczynia, np słoika wkładamy pęczek koperku, 5 łyżek słonecznika, 2 ząbki czosnku, zalewamy dowolnym olejem tłoczonym na zimno - blendujemy

Szkrab Je Sam
Orzechowe ciasteczka 3 składnikowe 114

które smakują obłędnie. Patrząc na listę składników możesz być zdziwiona, że tylko z tych 3 składników wyjdą jakiekolwiek ciastka, które będą zwarte i kruche zarazem. Jeżeli masz pod ręką słoik masła orzechowego - nie zawahaj się go użyć! :) Potrzebujemy: 280 g masła orzechowego, ja użyłam masła orzechowego z wiórkami kokosowymi od Primavika 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru brązowego Wszystkie składniki

MamaOskarka
Krajanka piernikowa 125

jajko - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cynamonu - 1 opakowanie przyprawy do piernika Dodatkowo: - skórka z 2 pomarańczy - 3 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody Oraz: - słoik domowej konfitury lub powideł śliwkowych Lukier: - 1 szklanka cukru pudru - 3 do 5 łyżek nalewki domowej roboty Jak wykonać: 1. Zaczynamy od wyparzenia pomarańczy, a następnie ostrym nożem ścinamy skórkę

Apetyczna babeczka
pomarańcze w syropie 99

cukier - dokładnie mieszamy i zagotowujemy  gdy cukier się rozpuści dodać pomarańcze i zmniejszyć odrobinę grzanie - tak żeby delikatnie się grzało :)  po tym czasie przekładamy wszystko do słoika i szczelnie zamykamy :) Na zdrówko

Gotowanie z pasją
Sernik kajmakowy (bez spodu) 159

ciasteczek, ale ja polecam Wam tą najprostszą wersję Spróbujcie. Sernik kajmakowy (bez spodu) Składniki: 1/2 kg sera z wiaderka* 125 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika kremu mlecznego śmietankowego KAJMAK 530 g do nabycia w Smak Market 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta krem mleczny śmietankowy (kajmak) do zdobienia *u mnie

Słodkie okruszki
Wigilijne śledzie w korzennej zalewie 129

zaletą jest to, że spokojnie można przygotować je dzień wcześniej. Dzięki temu odpowiednio naciągnął aromatem przypraw i będą jeszcze lepsze. Nie może ich zabraknąć na świątecznym stole! Składniki: słoik śledzi w oliwie laska cynamonu 5 ziaren kardamonu 15 goździków 3 listki laurowe łyżeczka mielonego cynamonu olej szczypta cukru Przygotowanie: Śledzie kroimy w mniejsze części i przekładamy do miski. Dodajemy kardamon

Życie ze smakiem
DOMOWE MUSLI Z JOGURTEM I OWOCAMI 159

coś , co niekoniecznie mi odpowiada. Muszę przyznać nieskromnie, że wyszło mi całkiem niezłe! mam więc dla Was pomysł na baaaaardzo dobre domowe musli. Więc do dzieła! - (proporcje na litrowy słoik) -pół słowika bezglutenowych płatków owsianych -1/4 bezglutenowych płatków kukurydzianych - pozostałą część uzupełniłam następująco  : rodzynki płatki dyni ziarna słonecznika suszone jabłko w kostce Musli idealnie łączy się z jogurtem

BezglutenowaIzabela
Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! 142

piwa bezglutenowego 400 g bezglutenowego piernika miodowego 400 g suszonych śliwek 250 g fig 250 g orzechów włoskich 250 g daktyli 200 g rodzynek 150 g płatków migdałowych 1 słoik kompotu ze śliwek Tabliczka gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki masła Cukier Piernik suszymy, ścieramy na tarce, zalewamy piwem i odstawiamy na noc. Śliwki, daktyle i figi drobno

Okiem Blondynki by McBlondi