słoik - 12348 przepisów (strona:315/824)

Gulasz z mielonego mięsa i warzyw w sosie 195

tacy z nas makaroniarze ) z makaronem. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść mrożonej marchewki w kostce spora garść mrożonego zielonego groszku 1 pomidor pokrojony w kostkę słoik sosu słodko-kwaśnego 2 cebulki 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory z zalewy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka suszona papryka, lubczyk oliwa z oliwek Przygotowanie: Na rozgrzanej oliwie

Zasmakuj Kuchni
Śledzie Dziadka Mariana 178

pieprz. Mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, cukrem i octem. Tak przygotowane śledzie z powodzeniem możemy przełożyć do słoika i przechowywać do tygodnia czasu w lodówce. Smacznego

Kuchnia od dwojga
Śledzie z żurawiną 137

Super prosty przepis na szybką i pyszną sałatkę śledziową "do słoika". Śledzie z żurawiną i porem, to idealna propozycja na każdą okazję. Tak przygotowywanego śledzia można jeść od razu po zrobieniu. Najlepiej smakuje jednak po kilku godzinach leżakowania w lodówce. Żurawina mięknie i wręcz rozpływa się w ustach, zaś por i śledź nadają całości charakteru. Taka sałatka śledziowa jest również

AniaGotuje.pl
Piernik przekładany galaretką z dżemem/powidłami śliwkowymi 481

jajka 5 czubate łyżek kwaśnej śmietany 18% (w miarę płaskich) 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao (opcjonalnie) Przełożenie: 2 słoiki dżemu/powideł śliwkowych (2 x 290g; może być dżem zmieszany z powidłami) 1 opakowanie galaretki (u mnie brzoskwiniowa) Polewa (miękka): 120g czekolady (u mnie mleczna) 100 ml śmietanki

Di gotuje
Mini babki majonezowe udekorowane kremem serowo-czekoladowym 292

serka twarogowego naturalnego (135 g) 1 tabliczka białej czekolady (100 g) do dekoracji płatki w kształcie śniegu cukrowe perełki Na samym początku przygotować domowy majonez.   Do kubka lub słoika (ważne, aby spód naczynia miał taką samą szerokość jak końcówka miksująca od blendera) wbić całe jajko, wlać Olej Wielkopolski Miks z Kokosem, sok z cytryny oraz wsypać cukier i szczyptę

Ugotować
Sum po azjatycku 155

Składniki: 1/2 kg filetów z suma (lub dowolnej ryby) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik krojonych pomidorów 2 mini papryczki kajeńskie suszone po łyżeczce kminku, kolendry, gorczycy i curry … Czytaj dalej Sum po azjatycku

czarrna od kuchni
Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami 192

ręką ,żeby była bardziej miękka),musztardę,pomidory pokrojone w paseczki razem z oliwą ,chilli pokrojone w cieniutkie plasterki(bez nasion),ocet,świeżo mielony pieprz.Wszystko dobrze mieszamy i przekładamy do słoika.Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc,żeby się przegryzły wszystkie smaki. Gotowe,tylko wcinać

Swojskie jedzonko
Pasta z dyni 139

suszone pomidory. Wszystko dokładnie zblendować na gładką pastę. Do masy dodajemy wszystkie składniki podsmażane na patelni. Pastę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryczką ostrą i słodką. Przełożyć do słoika zamknąć i schłodzić w lodówce. Podawać z ulubionym pieczywem, krakersami lub chipsami Można przechowywać do tygodnia czasu. Smacznego Artykuł Pasta z dyni pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Klopsiki mięsne w occie 132

łyżki, tyle by dało się ładnie formować kotleciki). Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe klopsiki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.  Klopsiki wkładamy do słoika, zalewamy letnia zalewą, zakręcić. Ostudzone wkładamy do lodówki na 3 dni, by się przegryzły

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie w keczupie. 194

zgrozo, wszystko na słodko! ;) Fajne jest to, że pomimo tylu różnic, nawet w kwestiach fundamentalnych ;), ludzie potrafią patrzeć w jednym kierunku :) Amen! Składniki: 400 g śledzi solonych 2 cebule słoik (200 g) łagodnego keczupu 1 łyżka powideł śliwkowych 1/2 szkl. wody świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Śledzie moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Po tym czasie wylać wodę, a rybę

zadanie-gotowanie
Piernik staropolski z marcepanem 131

Składniki: 500g mąki 20 dag cukru 10 dag masła 15dag miodu 1,5 łyżeczki sody 2 jajka szczypta soli 30g przyprawy do piernika 80g orzechów 25 dag masy marcepanowej słoik gęstych powideł śliwkowych cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy niemal do wrzenia i wyłączamy. Studzimy. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku

Pyry na Gaz
sok z kiszonych buraków – podstawowy 102

czerwonych 3-4 ząbki czosnku woda osolona solą, do smaku (u mnie na 1 litr wody 1 łyżka soli) wykonanie: Buraki myjemy, obieramy, kroimy w talarki, układamy w dużym słoiku lub naczyniu kamionkowym. Następnie dodajmy obrany czosnek. Całość zalewamy osoloną wodą i najlepiej obciążmy warzywa aby nie były na powierzchni. Wierzch naczynia możemy przykryć gazą. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Domowy Smak Jedzenia
Dip jalapeno 174

fragmenty. Następnie siekamy paprykę i wrzucamy do blendera. Do całości dodajemy wtedy majonez i keczup. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sos możemy na 3-4 dni zamknąć do słoika. Świetnie się on nadaje jako dip do frytek, burgerów i codziennych wieczornych kanapek. Koszt: 9 zł (dla 3 osób) Przygotowanie: 20 minut Dip jalapeno Dip jalapeno Dip jalapeno Artykuł

Kuchennyviral.pl
Sałatka z pieczonym burakiem, roszponką i serem pleśniowym 240

buraki, ser pleśniowy i jabłko kroimy w kostkę i mieszamy razem. Dodajemy słonecznik i roszponkę. Olej, ocet i miód mieszamy razem do połączenia składników, najlepiej wymieszać je w małym słoiku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.  Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki. Mieszamy. Sos najlepiej dodawać przed podaniem sałatki.    Życzę smacznego

Czerwona Porzeczka
Warzywna zupa z kurczakiem i kluseczkami 191

kościach. Kilka godzin sobie pyrka na wolnym ogniu rozsiewając aromaty. Potem część zostawiam do zupy, którą robię jeszcze tego samego lub następnego dnia, a resztę na gorąco wekuję w słoiku żeby wykorzystać potem w tygodniu do innej zupy, curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet

Cooking for Emily