szklanka drobnego cukru 1 cukier waniliowy (całe opakowanie) 5 białek 2 opakowania po 40 g budyniu śmietankowego bez cukru 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) DODATKOWO: 2 słoiki dżemu truskawkowego Łowicz Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy na gładką kule
Gotuj z Mąkązagotowania. Do gotujących się wiśni dodajemy cukier i kakao. Mieszamy i ponownie zagotowujemy. Gotujemy przez 3 minuty. Zdejmujemy pianę lub mieszamy do momentu jak zniknie. Dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem na 5 minut. Następnie studzimy. Gotowe! Smacznego
Ciasta z tradycjamiktórym woda wyparuje. Powinien zostać sam syrop i skórka. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową przekładamy do naczynia. Mieszamy z cukrem. Gotową kandyzowaną skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku
Ciasta z tradycjamiprzygotować w 5 min. Delikatna, sycąca z dodatkiem kaszy bulgur lub lekka z odrobiną bagietki. Składniki: świeży szpinak ( pół opakowania z biedronki) suszone pomidory w zalewie ( słoik ok. 270 g) ser blue ( 100 g) 2 łyżki pestek słonecznika łyżka suszonej żurawiny pieprz, odrobina soli łyżka oleju z pomidorów łyżeczka octu balsamicznego
pieprzny smaczeksię jako ciekawy prezent. Miód to doskonały zamiennik cukru pełen zdrowych właściwości dla całego organizmu. Taki prezent z pewnością zrobi wrażenie na obdarowanej osobie. Zestaw składa się dwóch kamionkowych słoików z miodem gryczanym i wielokwiatowym zapakowanych w oryginalne i spersonalizowane drewniane pudełko. Cena: 119 zł Gdzie kupić? www.crazyshop.pl Warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool Warsztaty kulinarne to nie tylko
My Chcemy Jeśćolej rzepakowy Semco WYKONANIE Śledzie moczymy w wodzie ok. 6 godzin, co 2 godziny wymieniam wodę. Następnie osuszam ręcznikiem, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram, kroję w piórka. Do słoika wkładam na przemian śledzia i cebulę, dodaję przyprawy, zalewam olejem. Najlepsze na drugi dzień
słodki bratekszkl. drobnego cukru do wypieków Masa: 500 ml mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 słoik litrowy wiśni z kompotu 2 galaretki wiśniowe Pierniczki mielimy na pył. Łączymy je z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy
Smaki Na Talerzujakiegoś czasu nastała moda by robić sałatki w pojemnikach lub słoikach i zabierać ze sobą na wyjazdy lub do pracy. Uważam, że jest to świetny pomysł chociażby dlatego, że nie trzeba po drodze kupować niezdrowego, wysokokalorycznego a także niewiadomego pochodzenia jedzenie. W szczególności dotyczy to sałatek, które jak wiadomo mają krótki czas na spożycie. Jeśli praktykujecie taki sposób robienia sałatek
Ala piecze i gotujeopłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Wszystkie składniki winegret połączyć w małym słoiku. Intensywnie wstrząsnąć dla dobrego wymieszania. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupince w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki kształty. Podobnie postąpić
Pyry na Gazpolecam! Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 20 min. Czas gotowania : 30 min. Składniki na zupę krem : ● 1 kg dyni hokkaido lub zwyczajnej* ● 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych (ze słoika lub puszki) ● 1 duża cebula ● ok. 1 l bulionu warzywnego bio (z kostki) ● 400 ml śmietany kremówki 30%** ● oliwa z oliwek ● kilka gałązek kolendry lub pietruszki do dekoracji ● sól
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapewno mało pracochłonne. Soczyste wiśnie w syropie, zalane galaretką z dodatkiem bitej śmietany i czekolady. To musi być WOW! Składniki na tortownice o średnicy 24 cm: 1 litowy słoik wiśni w syropie z domowej spiżarni ;) 2 galaretki wiśniowe 700 ml wody wrzącej 500 ml śmietanki 36 % gorzka czekolada na wierzch hebatniki na spód Przygotowanie: Obie galaretki rozpuszczamy
Życie zaczyna się w kuchniśrednie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól morska Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny
Poezja smakuzalewę razem z przyprawami. Boczek powinien być całkowicie zanurzony, mięso nie może wystawać ponad poziom solanki. Dlatego wybierzcie jak najciaśniejsze naczynie, a mięso w nim dodatkowo obciążcie np. czystym słoikiem wypełnionym wodą lub spodkiem. Ja pekluję wędliny w wysokim, smukłym plastikowym pojemniku z pokrywką ( z TEJ serii). Tak naszykowany boczek wstawiamy na najniższą półkę w lodówce i zostawiamy
Karo in the Kitchengorącej wodzie, a następnie odstawiamy ją aby przestygła. Ser miksujemy z kajmakiem do połączenia składników, a potem dodajemy przestudzoną żelatynę. Masą przekładamy ciasto w dwóch poziomach. Dodatkowo: - 1 słoik dżemu lub konfitury truskawkowej Łowicz - 1 galaretka truskawkowa - 1/3 szklanka wody 1. Dżem łączymy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie
Apetyczna babeczka