słoik - 12348 przepisów (strona:309/824)

Kruche ciasto z dżemem truskawkowym Łowicz i delikatną pianką 271

szklanka drobnego cukru 1 cukier waniliowy (całe opakowanie) 5 białek 2 opakowania po 40 g budyniu śmietankowego bez cukru  1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) DODATKOWO:  2 słoiki dżemu truskawkowego Łowicz Przygotowanie: Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i zagniatamy na gładką kule

Gotuj z Mąką
Dżem wiśniowo-kakaowy 146

zagotowania. Do gotujących się wiśni dodajemy cukier i kakao. Mieszamy i ponownie zagotowujemy. Gotujemy przez 3 minuty. Zdejmujemy pianę lub mieszamy do momentu jak zniknie. Dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Odwracamy do góry dnem na 5 minut. Następnie studzimy. Gotowe! Smacznego

Ciasta z tradycjami
Kandyzowana skórka pomarańczowa – jak to zrobić? 355

którym woda wyparuje. Powinien zostać sam syrop i skórka. Tak przygotowaną skórkę pomarańczową przekładamy do naczynia. Mieszamy z cukrem. Gotową kandyzowaną skórkę pomarańczową przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku

Ciasta z tradycjami
SAŁATKA SZPINAKOWA 170

przygotować w 5 min. Delikatna, sycąca z dodatkiem kaszy bulgur lub lekka  z odrobiną bagietki.  Składniki: świeży szpinak ( pół opakowania z biedronki)  suszone pomidory w zalewie ( słoik ok. 270 g) ser blue ( 100 g)  2 łyżki pestek słonecznika  łyżka suszonej żurawiny  pieprz, odrobina soli  łyżka oleju z pomidorów  łyżeczka octu balsamicznego

pieprzny smaczek
10 prezentów kulinarnych pod choinkę 143

się jako ciekawy prezent. Miód to doskonały zamiennik cukru pełen zdrowych właściwości dla całego organizmu. Taki prezent z pewnością zrobi wrażenie na obdarowanej osobie. Zestaw składa się dwóch kamionkowych słoików z miodem gryczanym i wielokwiatowym zapakowanych w oryginalne i spersonalizowane drewniane pudełko. Cena: 119 zł Gdzie kupić?  www.crazyshop.pl Warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool Warsztaty kulinarne to nie tylko

My Chcemy Jeść
TRIO BOŻONARODZENIOWE 143

mały słoik prażonych jabłek

słodki bratek
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 140

olej rzepakowy Semco WYKONANIE Śledzie moczymy w wodzie ok. 6 godzin, co 2 godziny wymieniam wodę. Następnie osuszam ręcznikiem, kroję na mniejsze kawałki. Cebulę obieram, kroję w piórka. Do słoika wkładam na przemian śledzia i cebulę, dodaję przyprawy, zalewam olejem. Najlepsze na drugi dzień

słodki bratek
„Piernikowy Smak” Siostry Anastazji 15443

szkl. drobnego cukru do wypieków Masa: 500 ml mleka 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szkl. cukru 200 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 słoik litrowy wiśni z kompotu 2 galaretki wiśniowe   Pierniczki mielimy na pył. Łączymy je z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy

Smaki Na Talerzu
Sałatka warstwowa z makaronem 165

jakiegoś czasu nastała moda by robić sałatki w pojemnikach lub słoikach i zabierać ze sobą na wyjazdy lub do pracy. Uważam, że jest to świetny pomysł chociażby dlatego, że nie trzeba po drodze kupować niezdrowego, wysokokalorycznego a także niewiadomego pochodzenia jedzenie. W szczególności dotyczy to sałatek, które jak wiadomo mają krótki czas na spożycie. Jeśli praktykujecie taki sposób robienia sałatek

Ala piecze i gotuje
Niemiecka sałatka śledziowa 145

opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Wszystkie składniki winegret połączyć w małym słoiku. Intensywnie wstrząsnąć dla dobrego wymieszania. Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupince w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry i wyciąć foremką w kształcie gwiazdki kształty. Podobnie postąpić

Pyry na Gaz
KREM DYNIOWO-KASZTANOWY Z GRZANKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 128

polecam! Porcja dla 4 osób Czas przygotowania : 20 min. Czas gotowania : 30 min. Składniki na zupę krem : ● 1 kg dyni hokkaido lub zwyczajnej* ● 300 g ugotowanych kasztanów jadalnych (ze słoika lub puszki) ● 1 duża cebula ● ok. 1 l bulionu warzywnego bio (z kostki) ● 400 ml śmietany kremówki 30%** ● oliwa z oliwek ● kilka gałązek kolendry lub pietruszki do dekoracji ● sól

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Wiśniowa fantazja bez pieczenia 129

pewno mało pracochłonne. Soczyste wiśnie w syropie, zalane galaretką z dodatkiem bitej śmietany  i czekolady. To musi być WOW! Składniki na tortownice o średnicy 24 cm: 1 litowy słoik wiśni w syropie z domowej spiżarni ;) 2 galaretki wiśniowe 700  ml wody wrzącej 500 ml śmietanki 36 % gorzka czekolada na wierzch hebatniki na spód Przygotowanie: Obie galaretki rozpuszczamy

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka śledziowa na pumperniklu 205

średnie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól morska Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny

Poezja smaku
Boczek peklowany pieczony – rolada z boczku 888

zalewę razem z przyprawami. Boczek powinien być całkowicie zanurzony, mięso nie może wystawać ponad poziom solanki. Dlatego wybierzcie jak najciaśniejsze naczynie, a mięso w nim dodatkowo obciążcie np. czystym słoikiem wypełnionym wodą lub spodkiem. Ja pekluję wędliny w wysokim, smukłym plastikowym pojemniku z pokrywką ( z TEJ serii).   Tak naszykowany boczek wstawiamy na najniższą półkę w lodówce i zostawiamy

Karo in the Kitchen
Sernik krówkowy z polewą truskawkową 210

gorącej wodzie, a następnie odstawiamy ją aby przestygła. Ser miksujemy z kajmakiem do połączenia składników, a potem dodajemy przestudzoną żelatynę. Masą przekładamy ciasto w dwóch poziomach. Dodatkowo: - 1 słoik dżemu lub konfitury truskawkowej Łowicz - 1 galaretka truskawkowa - 1/3 szklanka wody 1. Dżem łączymy z wodą i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suchą galaretkę, mieszamy do jej rozpuszczenia i studzimy. Gdy zacznie

Apetyczna babeczka