słoik - 12348 przepisów (strona:317/824)

Imbir Marynowany 175

Poczekaj aż powstała zalewa trochę ostygnie i wlej do niej sok z buraków. Jeszcze ciepłą zalewę wlej do słoiczków wypełnionych plasterkami imbiru (imbir musi być całkowicie przykryty zalewą). Zakręć słoiki i poczekaj aż zupełnie wystygną. Wstaw do lodówki na minimum 2 dni. Po tym czasie imbir jest już gotowy do spożycia

Motylkowa Kuchnia
Orzechowiec 150

cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła (kostka) 150 g margaryny 200 ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g) Wymiary formy 33 x 24 cm. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę, miód i jajka. Sodę dobrze rozpuszczamy

PatiGotuje
MURZYNEK Z DŻEMEM 116

wypiek zaskakujący !  Gorąco polecam  Składniki:   3 jaja  1 szklanka cukru  3 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka oleju  3 łyżki ciemnego kakao 1/2 słoika dżemu (ja użyłam domowego dżemu z dyni)  2 łyżeczki przyprawy do piernika  1 szklanka mleka  2 płaskie łyżeczki sody  Wykonanie: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza

Marcepanowa kuchnia
Domowy paprykarz szczeciński 169

przygotowanie domowego jest bardzo proste. Można go zrobić na bazie smażonej ryby lub np. wędzonej makreli. Obie wersje to znakomita pasta na kanapki. Z podanych proporcji otrzymasz duży litrowy słoik paprykarzu. Długo jednak nie postoi, zobaczysz jak szybko zniknie! Składniki: 1 makrela wędzona około 300 g (zamiennie biała smażona lub pieczona ryba) 100 g ryżu (250 g ugotowanego) 1 marchew

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU 174

mleka, dodaj masło. W kubku rozmieszaj proszki budyniowe zresztą mleka, wlej do rondelka i mieszaj ciągle aż powstanie gęsty krem budyniowy. Na wystudzony blat ciasta, wyłóż i rozprowadź 1/2 słoika powideł, wylej gorącą masę budyniową, przykryj od razu drugim blatem i lekko dociśnij. Wyłóż resztę powideł, kajmak i przykryj trzecim blatem z orzechami. Całość lekko dociśnij i odstaw na minimum

SMYKWKUCHNI
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ I SOSEM SPAGHETTI 116

makaronu, większa cukinia, nieduży por (biała i jasnozielona część), 10 plastrów szynki, łyżka oleju, opakowanie mozzarelli, sól, oregano, odrobina pieprzu cayenne, bazylia, 350 g sosu spaghetti w słoiku. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Cukinię kroję w kostkę, pora w cienkie plasterki, szynkę w mniejsze kawałki. Warzywa podsmażam na oleju z dodatkiem soli, cayenne, oregano i bazylii. Kiedy lekko

JejKuchnia
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH I KURCZAKA + FILMIK 897

piersi z kurczaka  3 łyżki oleju 1 pomidor 4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 100 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki  1 słoik selera sałatkowego 160 g garść ciemnych oliwek   sól i pierz do smaku 2-3 łyżki majonezu

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżowe z konfiturą malinową 142

drożdży - 5 szklanek mąki pszenej - 8 jaj + 1 żółtko do posmarowania wierzchu ciasta - wanilia - 1/2 kostki roztopionej margaryny - 1/2 szklanki mleka - 3/4 szklanki cukru - szczypta soli Dodatkowo: - 1 słoik dżem lub konfitury 1. W mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz wanilię. Jaja ubijamy z cukrem na kogel

Apetyczna babeczka
Tatar ze śledzia 174

ziołami gdyż byłam bardzo ciekawa ich smaku. Doskonale sprawdziły się w tej sałatce. Dzięki przyprawom, jakie zostały użyte do ich przygotowania mój tatar zyskał wyjątkowy i wyrazisty smak. Polecam :) słoik Beczka śledzi z suszonymi ziołami SEKO  1/2 czerwonej cebuli ogórek kiszony łyżka kaparów kawałeczek żółtej papryczki chili łyżka posiekanej natki pietruszki łyżeczka musztardy francuskiej Śledzie odsączyć z zalewy

Smakołyki Asi
Śledzie po kaszubsku z rodzynkami i żurawiną - wersja 2 ze śledziami w oleju 152

powinien mieć gęstą konsystencję.) Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć w sosie, pozwijać w rulon (można zwinąć z odrobiną cebuli, żurawiną i rodzynkami) i ułożyć warstwami w słoiku lub misce. Całość zalać resztą sosu i odstawić (na kilka godzin) do lodówki

Di gotuje
Sałatka z tuńczyka z ryżem i warzywami 128

tylko na śniadanie, ale również na kolację, czy też przekąskę na imprezy okolicznościowe. Koniecznie musicie spróbować. SKŁADNIKI 100 g ryżu (1 torebka) 1 cebula 1 czerwona papryka 1 średni słoik ogórków konserwowych 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz WYKONANIE Ryż ugotować

Passions hobbies life
Zupka pomidorowa dla niemowlaka (od 9 miesiąca) 331

miesiącu życia. W sezonie do przygotowania zupki pomidorowej dla niemowlaka możemy wykorzystać świeże pomidory. Jeśli jednak nie mamy do nich dostępu, świetnie sprawdzą się także pomidorki zapasteryzowane latem w słoikach. 3 nieduże pomidory kilka listków bazylii 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka mały kawałek selera kawałek pora (około 6 cm) 1 łyżka oleju rzepakowego/oleju kokosowego Warzywa obieramy i kroimy

Dieta bez mleka
Sałatka z fioletowymi ziemniakami 147

majonezu do sosu wykorzystałam kwaśną śmietanę 12% i dzięki temu zaoszczędziłam trochę kalorii. Sałatka wyszła pyszna i sycąca. Polecam #krakus Składniki: 500 g fioletowych ziemniaków pół czerwonej papryki pół słoika (0,9 l) ogórków konserwowych Krakus 8 jaj przepiórczych ugotowanych plaster czerwonej cebuli sos: 200 g kwaśnej śmietany 12% łyżeczka miodu łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu ziołowego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kiełbasa słoikowa 155

WYKONANIE Kupione mięso rozdrabniamy i dodajemy wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie dodajemy 200 ml wody, mieszamy i upychamy ściśle w słoiki. Następnie wykonujemy sterylizacje w szybkowarze. Czas 70 min. SMACZNEGO

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Syrop z pigwy - gęstry. 118

czynność powtórz, zagotuj całość i smaż na małym ogniu, aż sok trochę zgęstnieje. Od czasu do czasu zamieszaj drewnianą łyżką. Gorący syrop przełóż do małych słoiczków razem z owocami. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 5-10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.    T akie owoce z syropu doskonale nadają się do przygotowania galaretek, różnych deserów, można

Przepisy i porady kulinarne