słoik - 12348 przepisów (strona:323/824)

Rustykalna szarlotka z figami 126

roku. Ten jesienny weekend zaczynam z pysznym jabłecznikiem przygotowanym oczywiście na bazie najlepszych do tego rodzaju ciasta jabłek, czyli jesiennych antonówek. A przy okazji pamiętajcie, że warto zamknąć w słoikach trochę tych pysznych jabłek, które pojawiają się na straganach tylko wczesną jesienią. Potem upieczecie z nich pyszna szarlotkę. Przepis na antonówki na zimę znajdziecie tutaj -  klik . Każdy kto piecze

Kulinarne przygody Gatity
Przepisy na mniej znane domowe wody smakowe 158

zrobienia takiej owocowej, albo warzywnej lub ziołowej wody smakowej możesz użyć dosłownie wszystkiego co masz pod ręką. Liczba kombinacji nieograniczona. Czego potrzebujesz? Poza owocami, warzywami, lub ziołami- potrzebujesz słoików. Odkrywcze, nie? I to najlepiej ładnych! Super są takie ze słomką. Serio, nie żartuje- takie wody nie dość że smaczne i zdrowe to jeszcze wyglądają ładnie, a wiadomo, człowiek je najpierw

Arbuziaki
Batony mocy- energetyczna przekąska która doda Ci poweru na cały dzień 176

chwil- idealne dla zabieganej mamy… i dla takiego leniwca jak ja Wariacji dotyczących ich składu jest całe mnóstwo, ale o tym za chwilę. Czego potrzebujesz do ich ogarnięcia? słoika masła orzechowego 2 łyżek miodu/ lub syropu klonowego szklanki płatków owsianych bądź innych dowolnych, np. orkiszowych szklanki rodzynek, orzechów nerkowca lub innych dowolnych bakalii (suszonych moreli, żurawiny)- ja robię

Arbuziaki
Bitki wieprzowe w ciemnym sosie podawane z musem śliwkowym i figami 174

jest godna króla ;-) Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 300 g śliwek (waga już bez pestek) 100 g cukru trzcinowego 800 g szynki wieprzowej bez kości mąka pszenna olej rzepakowy 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kotlety. Przyprawić z obu stron świeżo mielonym pieprzem

Passions hobbies life
Szczupła grochówka z korzennymi warzywami i kurczakiem 253

proszku w kostce 2 łyżki oliwy 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanej) 200 g wędzonej piersi kurczaka lub mięso z udek jeśli sami robiliście bulion Wykonanie: Ugotować bulion lub ze słoika wlać do rondla Opłukać groch na sicie i dodać do bulionu. Doprowadzić wolno do zagotowania. Zamieszać kilkakrotnie. Dodać połowę z selera pokrojonego w kostkę i połowę pora. Przykryć pokrywką

Sztuka gotowania w/g Samiry
Makaron z łososiem, suszonymi pomidorami i mascarpone + film 178

komponuje się z suszonymi pomidorami oraz mascarpone a w połączeniu z makaronem, danie stanowi wyśmienity posiłek.     składniki na 3 porcje 300 g makaronu 100 g wędzonego łososia słoik suszonych pomidorów w oleju pęczek natki pietruszki 2 cebule szklanka bulionu 250 g serka mascarpone 3 łyżki oleju lub masła do smażenia czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę kroimy

Smakowite Dania
Nalewka malinowa (malinówka) 182

roku :) Składniki: 2 kg malin 1 kg cukru ¾ litra wódki ½ litry spirytusu Sposób przygotowania: Oczyszczone maliny przekładamy do dużego słoja i zalewamy alkoholem. Przykrywamy szczelnie lub zakręcamy słoik. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 2 tygodnie, codziennie mieszamy. Po dwóch tygodniach odlewamy alkohol do butelki, a maliny zasypujemy cukrem. Ponownie zostawiamy na 2 tygodnie. Po 4 tygodniach (w sumie) zlewamy

Kuchnia w czekoladzie
GRUSZKI W KONFITURZE 149

odcedzonym wywarem z obierek. Gotujemy przez 20 min. Następnie dodajemy cukier i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Dodajemy pozostałą ilość skórki cytrynowej i zagotowujemy. Jeszcze gorącą nakładamy do słoików i mocno zakręcamy. Ustawiamy do góry dnem, do momentu wystygnięcia

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżowe ze śliwkami 184

których wracam od lat i które chyba nigdy mi się nie znudzą i do takich pozycji zdecydowanie zalicza się drożdżowe! W każdej konfiguracji, ze świeżymi owocami lub takimi ze słoika, z kruszonką owsianą, kokosową lub tradycyjną, jako bułeczki, drożdżówki czy placek. No uwielbiam po prostu :) Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego

Ciastkozercy
Sałatka śledziowo-buraczana 328

zdjęcie tej sałatki, zastanawiałam się nad jej smakiem. Obiecałam sobie, że kiedyś zrobię ją i ja. W końcu nadszedł długo oczekiwany czas na realizację. Jako, że miałam w domu słoik buraczków, które otrzymałam w ramach współpracy z firmą JAMAR, postanowiłam wykorzystać właśnie je. Wiem, wiem, zawsze do tej sałatki wszyscy zwykle używają buraczków gotowanych i tartych na dużych oczkach tarki

Smaki Na Talerzu
Kukurydza „Niebo w gębie” 130

Taki wieczór z serii leje, wieje, nic mi się nie chce, jestem głodna a jednocześnie na nic nie mam ochoty. Do kompletu na kuchni i w piecu kolejne przetwory, słoiki się wyparzają i ogólny przetworowy rozpiernicz, więc pole manewru ograniczone. Aż w oczy weszła mi kukurydza. Myślę sobie… – a może kukurydza z masełkiem…? Łeeee… brzyyyydal – a może pieczona

Kate's Kitchen
Czym najlepiej wyłożyć dno garnka podczas pasteryzacji przetworów. 150

garnka, w którym pasteryzuję przetwory, wykładam kuchennym ręcznikiem papierowym ( bez kolorowych nadruków ) pojedynczą lub podwójną warstwą. Układam słoiki i zalewam wodą. Dawniej wykładałem ściereczką, ale ściereczka nie raz farbowała mi garnek. Teraz nie mam z tym problemów, dno garnka jest czyste i nie muszę go szorować

Przepisy i porady kulinarne
Bananowe risotto 146

łyżka masła 2 duże banany sok z cytryny lub limonki do skropienia bananów 2 łyżki cukru waniliowego 1 laska wanilii ( może być bez ziarenek, ja dałam taką ze słoika z cukrem waniliowym) Mleko podgrzać (nie musi się gotować wystarczy aby było gorące) z dodatkiem cukru waniliowego i laski wanilii. W garnku lub na patelni rozpuścić masło i wsypać ryż. Smażyć

Monia miesza i gotuje
MAKARON Z ŁOPATKĄ WIEPRZOWĄ W SOSIE 194

papryk i majeranku. Kiedy mięso się zarumieni dodaję paprykę i marchewkę, po chwili wrzucam pieczarki. Smażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Następnie wlewam sos (dodaję odrobinę wody do słoika, mieszam i również wlewam na patelnię). Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem około 20 minut (aż mięso będzie miękkie). W razie potrzeby doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję natką pietruszki

JejKuchnia
Bananowy krem czekoladowy [ENG] 173

Sante PRZYGOTOWANIE  |   PREPARATION Banany i awokado umyj, obierz i zblenduj ➡ Dodaj kakao, zblenduj ➡  Spróbuj, dodaj ksylitol wg uznania ➡ Krem czekoladowy trzymaj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku nie dłużej niż 2 dni ➡ ciesz się smakiem 💕💜. Bananas and avocados wash, peel and blend ➡ Add cocoa, blend ➡ Try, add xylitol if needed ➡ Keep Chocolate cream in a refrigerator

Better Life By Auntie Ju