słoik - 12348 przepisów (strona:329/824)

Granola dyniowa 212

blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i włożyć blaszkę z zawartością. Piec (a właściwie suszyć) ok 40-45 minut kilkakrotnie mieszając granolę. Wystudzić,przesypać do słoika i zamknąć. Używać wedle uznania mieszając granolę z jogurtem lub mlekiem

Kolorowa kuchnia Elki
matiasy w curry z papryczką chilli... 200

wody, pokroić na 1-1,5 cm kawałki do miski dodać majonez, drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek wsypać curry, wlać sok z cytryny, wymieszać przełożyć np do słoika i do lodówki na 24 godziny aby smaki się przegryzły - pyszne śledziki nie tylko na zakąskę...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ketchup z cukinii i pomidorów 171

posmakować i doprawić w/g własnego smaku ( ja zawsze tak robię). na sam koniec dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę. Mieszamy i usuwamy gałązki oregano i natki. Gorący ketchup nakładamy do słoików, obracamy do góry dnem lub pasteryzujemy ok. 10 min. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Krewetki w oleju z czosnkiem na ostro 239

krewetki, czasami zamieszać około 10 minut , w między czasie dodać pół łyżeczki peperoncino. Po 10 minutach dodać posiekany czosnek i pietruszkę,krótko wszystko poddusić, posolić ( 3 szczypty). Przełożyć do słoików i zalać olejem lub oliwą z oliwek jak kto lubi. Zamknąć i gdy ostygnie schować do lodówki. Można zajadać jako przekąskę, używać jako dodatek do makaronów, pizzy i kanapek. Smacznego

Pasje Jolki
Papryki faszerowane mięsem mielonym z warzywami 166

wraz z dzisiejszym, koniecznie musicie wypróbować! Świetnie sprawdzają się podczas rodzinnych obiadów Składniki na 4-5 porcji: – 700g marchewki z groszkiem i kukurydzą (wraz z zalewą – duży słoik) – 500g mięsa mielonego z piersi indyka – 250g przecieru pomidorowego – 4-5 papryk – 2 cebule – 100g szynki parmeńskiej – 100g mozzarelli w kulce – 1 kieliszek

Be Fit Be Strong
Pikantna konfitura pomidorowa. 147

gotować na średnim ogniu około 1 godziny mieszając co jakiś czas. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu co najmniej 2 godziny. Mieszać co jakiś czas. Słoiki wyparzyć i przenieść do nich gorącą konfiturę. Pasteryzować 10 minut. Można przechowywać do 2 miesięcy w chłodnym miejscu. Podawać do pieczonych mięs lub serów

zadanie-gotowanie
PIERNIKOWO-BANANOWO-KOKOSOWY SHAKE Z PALONĄ BEZĄ I DONUTAMI – istny foodporn! 250

której żaden łasuch się nie oprze! Do tego świeżutki drożdżowy donut z czekoladą i palona beza włoska z piernikową kruszonką. Ślinka cieknie, prawda?! Musicie to zrobić!   SKŁADNIKI: ( 1 słoik ) * pierniczki uszatki Kopernik – 5 szt * pierniki nadziewane w białej czekoladzie – 3 szt * duży, miękki banan – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * miód wielokwiatowy – 1 łyżeczka

Ostra na Słodko
Pudding z tapioki z karmelizowanymi śliwkami i marakują 189

niego śliwki. Podsmażaj 2 minuty, a następnie dodaj miód i cynamon. W dalszym ciągu podsmażaj śliwki do czasu, aż staną się miękkie. Przestudzoną tapiokę przełóż do pucharka lub np. słoika (tak, aby zostało ok. 1/4 masy). Wyłóż na nią miąższ z marakui, pozostałą część tapioki oraz karmelizowane śliwki. Podawaj od razu po przyrządzeniu Smacznego

365 dni dookoła kuchni
Koktajl brzoskwiniowy z kokosem i chia 152

tanimi owocami i warzywami, bo zima będzie nam ich brakować. Nie ma jak świeże owoce czy warzywa. Nie robię przetworów, bo tak naprawdę po pierwsze nie mam gdzie przechowywać słoików, a pod drugie uważam, że świeże smakują znacznie lepiej! Koktajl brzoskwiniowy z kokosem i chia / 1 porcja Składniki: 1 brzoskwinia 200 ml jogurtu naturalnego 1 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych

Moja smaczna kuchnia
salatka z ogorkow 141

plastry 2-3 milimetry,lub grubsze. Całość posypać solą ,dodać pozostałe składniki .Dokładnie wymieszać ,dodać pokrojony koper, i pozostawić na 30 minut do przegryzienia smaków. Nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5-6 minut od zagotowania wody. Sałatka przywieziona z tegorocznych wyjazdów i nam bardzo smakuje .   moja córka bierze bułkę z masłem i słoiczek ogórków jako drugie śniadanie

w mojej kuchni
Kiszona marchewka z czosnkiem i imbirem 203

sól świeży imbir czosnek Przygotowanie: Marchewkę obieram i również obieraczką kroję na paseczki. w misce mieszam z solą, startym imbirem i wyciśniętym czosnkiem.Odstawiam na ok 1 godz.Wkładamy do słoików i zakręcamy. Proporcje soli ciężko podać,trzeba próbować,ja na 5-6 marchewek dałam małą łyżeczkę soli,lepiej dać mniej i ewentualnie dodać,tak samo z czosnkiem i imbirem,-dajemy

Swojskie jedzonko
Powidła śliwkowe smażone w tradycyjny sposób 382

już być dosyć gęste. Zostawić powidła ponownie na noc w chłodnym miejscu. Trzeci dzień – smażyć śliwki do uzyskania gęstej masy. Cały czas mieszać. Gorące powidła włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić przykrywkę. Pasteryzować 15 minut. Pracochłonne, ale smak niepowtarzalny

Kuchnia Pokoleń
Amore pomidore, czyli dżem pomidorowy 218

dowolnych pomidorów, użyłam żółtych odmiana „Figiel” i „gruszkowych”, ale czerwone „Malinowe” czy „Bawole serca” będą równie dobre. Składniki na dwa słoiki 330 ml: 2 kg pomidorów 150-200 g cukru 5 lasek cynamonu sok z jednej cytryny Przygotowanie: W zależności od tego jakich pomidorów użyjesz to pokrój na na pół

greenscarf
Irlandzki relish pomidorowy. 178

ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu aż nadmiar cieczy odparuje. Mieszać od czasu do czasu, aby relish się nie przypalił. Gorący relish przełożyć do słoików, zakręcić. W razie konieczności zapasteryzować

zadanie-gotowanie
Syrop z bzu czarnego z przyprawami. 130

minut ). Gorący sok wlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5-10 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.       R ada : Po otwarciu słoika przechowuj w lodówce szczelnie zamknięty

Przepisy i porady kulinarne