słoik - 12348 przepisów (strona:336/824)

Ogórki na zupę 129

każdego słoiczka poukładać baldach kopru, po ząbku czosnku, ziarenka pieprzu, liść z porzeczki lub wiśni i po jednym zielu angielskim. Nałożyć starte ogórki wraz z sokiem do przygotowanych słoików, zakręcić i odstawić do zakiszenia. Artykuł Ogórki na zupę pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ 906

dużej misce. Wszystkie składniki zalewy lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia się cukru i zalać pokrojone warzywa. Odstawić na co najmniej 12 godz. Po upływie danego czasu przełożyć sałatkę do słoików ( razem z zalewą ) i pasteryzować przez 5-6 minut. źródło” Kucharka w baletkach Artykuł SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
NALEWKA Z CIEMNYCH WINOGRON 175

laski wanilii 1 l spirytusu 0,5 kg cukru Umyte i wysuszone winogrona, goździki i laskę wanilii zalać spirytusem i odstawić na 4-5 tygodni. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Po upływie danego czasu zlać alkohol a owoce zasypać cukrem. Potrząsać i odczekać, aż się cukier rozpuści. Odcedzić owoce przez sitko wyłożone gazą a powstały sok połączyć z alkoholem. Odstawić

Pieguskowa Kuchnia
DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI 152

łyżeczek mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i używać do przepisów, które wymagają użycia przyprawy do dyni. Artykuł DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 354

imprezkę czy też na wigilijny stół :). Polecam z czystym sumieniem bo nie znam osoby której nie posmakowała. SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 4 jajka 1 czerwona cebula 1 mały słoik pieczarek marynowanych 200 g wędzonego łososia majonez pieprz, sól Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną

Pieguskowa Kuchnia
SAŁATKA GRZYBOWA POLANA 317

razu odpowiem- nie rozpadnie się jeżeli dobrze podociskacie każdą warstwę tej sałatki. Będę wracać do niej często, bo bardzo nam posmakowała. SAŁATKA GRZYBOWA POLANA /wg Kuchni Broni 1 duży słoik pieczarek marynowanych 2 duże marchewki 3 ziemniaki 300 g piersi z kurczaka 3 jajka 3 duże ogórki konserwowe 100 g żółtego sera majonez natka pietruszki i szczypiorek sól, pieprz, papryka

Pieguskowa Kuchnia
KORECZKI Z MOZZARELLĄ I SALAMI 242

ząbek czosnku szczypiorek, kilka listków bazylii sól, pieprz W słoiczku umieścić oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i liście bazylii oraz sól i pieprz. Zakręcić szczelnie słoik i potrząsnąć, aż wszystkie składniki się połączą. Posmakować i doprawić do smaku wedle uznania. Na wykałaczkę nabić kolejno kulkę mozzarelli, plasterek salami włożony na cztery, liść bazylii i pomidorka. Polać sosem

Pieguskowa Kuchnia
Proste ciasto z konfiturą jagodową 294

trzcinowego) 1 szklanka maślanki 2 jaja sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g) niecały słoik konfitury jagodowej dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem

Zasmakuj Kuchni
Schabowe roladki nadziewane pikantną kaszą, podane z sosem 209

woreczka do pieczenia. Woreczek zamykamy i układamy na blaszce do pieczenia. Mięso pieczemy przez 40 minut. Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pokrojone w drobna kostkę ogórki kiszone oraz słoik Sosu Uniwersalnego Ciemnego Łowicz. Chwile dusimy, doprawiamy koperkiem. Upieczone roladki wkładamy do sosu i jeszcze chwilę dusimy, […] Artykuł Schabowe roladki nadziewane pikantną kaszą, podane z sosem pochodzi z serwisu Mienta

Mienta blog
Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) 181

balsamicznego 3/4 szklanki wody sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, pomidora ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Kapary ze słoika odcedzamy i kroimy w niewielkie kawałki. W dużym naczyniu kruszymy wafle ryżowe, wsypujemy paprykę słodką, wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy cebulę, pomidora, kapary, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i wodę. Tatar

Lamarida.pl
Naleśniki z serem ricotta, szpinakiem i wędzonym łososiem z sosem beszamelowym 189

zbyt płynne dosypujemy mąki, jeśli zbyt gęste dolewamy mleka. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. W między czasie rozgrzewamy drugą patelnię. Dodajemy na nią nieco oleju ze słoika z suszonymi pomidorami (lub oleju słonecznikowego jeśli suszone pomidory nie są z oleju). Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory.  Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnie, podsmażamy aż zwiędnie

Kolizje Smaków
Konfitura morelowa. 150

odstaw pod przykryciem na kolejne 12 godzin. Następnego dnia smaż konfiturę do momentu, aż będzie szklista. Gorącą przełóż do słoiczków, zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut w kąpieli wodnej. Słoiki z konfiturą przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu

Przepisy i porady kulinarne
Makaron z pomidorami 150

Jeśli tak to zapraszam do wypróbowania przepisu na makaron z pomidorami i bazylią. Smacznego Składniki: 50 dag makaronu spaghetti (cienkiego) 75 dag pomidorków koktailowych (można je zastąpić zwykłymi pomidorami) słoik czarnych oliwek szklanka startego na tarce żółtego sera 1 duża cebula garść listków bazylii 3 ząbki czosnku sól, pieprz cukier 5 łyżek oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Makaron gotujemy

Pobite gary Barbary
przetwory na zimę - galaretka z mirabelek 198

wymieszałam ze środkiem żelującym, zagotowałam. Do gotujących się owoców wsypałam cukier i gotowałam jeszcze dwie minuty. Zestawiłam z ognia i mieszałam do zniknięcia piany. Gorącą galaretkę przełożyłam do wyparzonych słoików, na pięć minut odwróciłam do góry dnem

babka w formie
Konfitura malinowa z czekoladą. 116

nalewkę malinową i dodaj startą na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę. Dokładnie wymieszaj. Gorącą konfiturę przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut. Jeszcze ciepłe słoiki obróć do góry dnem. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu

Przepisy i porady kulinarne