ciemnym i chłodnym miejscu. R ada : Jeśli chcesz, aby Twój dżem miał jednolitą konsystencję ( nie było w nim kawałeczków łupin z mirabelek ) możesz go przed włożeniem do słoików przetrzeć przez gęste sitko lub po prostu zmiksować przez chwilę blenderem. N a dżem najlepsze są dobrze dojrzałe mirabelki o prawie pomarańczowym kolorze. Jeśli Twoje śliwki nie są całkiem dojrzałe
Przepisy i porady kulinarneczoraj zrobiłem 15 słoików powidła z dyni, jabłek i pomarańcza. Ja bardzo lubię to powidło, doskonale nadaje się jako nadzienie do ciepłych naleśników. Jeśli chcesz wypróbować ten przepis to znajdziesz go tutaj : Powidło z dyni Polecam, bo jest naprawdę pyszne i zdrowe
Przepisy i porady kulinarneNiedawno zaliczyliśmy wypad na jeżyny. Zaopatrzyliśmy się - jak co roku - w wiaderko i słoiki, a okazało się, że udało nam się nazbierać niecały litr. Więcej czasu spędziliśmy na szukaniu niż na zbieraniu 😕 Odwiedziliśmy kilka miejsc, które do tej pory były naszymi pewniakami. Cóż - każda jeżyna była na wagę złota, bo albo było ich niewiele, albo jeszcze niedojrzałe 😕 Cóż za dziwny
Weekendy w domu i ogrodziemalinami. Składniki: - 1 kg malin - 1 szklanka cukru Przygotowanie: Maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 24 godziny by puściły sok. Następnie maliny wraz z sokiem przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut
Zainspirowana w kuchniJeśli lubicie jeść zdrowe potrawy i smakujące tak jak podane w najlepszej włoskich restauracji to musicie spróbować tego dania. W tym daniu połączyliśmy składniki, które są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tygodnie, najlepiej na tacy (ogórki podczas kiszenia mogą lekko fermentować). Po dwóch tygodniach słoiczki obmyć, wytrzeć do sucha i odstawić do piwnicy. * Do przecieru ogórkowego użyłam niezbyt dużych słoików, podobnych do TYCH-KLIK . * Do ogórków możemy dodać też startej marchewki i natki pietruszki i selera, przecier będzie bardziej aromatyczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepokrojoną na mniejsze kawałki laskę wanilii. Całość wymieszać. Gotować około 1 godzinę (pod przykryciem, na małym ogniu), co jakiś czas mieszając. Przygotowaną konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić pokrywki. Słoiki postawić do góry dnem, aż do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu
Ugotowaćcebulę, szczypiorek, suszone pomidory, oliwki i paprykę i wsypujecie na ułożone ziemniaki. Przykrywacie to wszystko drugą warstwą ziemniaków i zalewacie sosem. A sos robicie, rozbijając widelcem w słoiku jajko, dodając do niego śmietanę oraz – do smaku – sól, pieprz, oregano i czosnek niedźwiedzi. Na wierzchu możecie udekorować oliwkami i szczypiorkiem. Wstawiacie to wszystko do pieca na jakieś
GRUBY WAŁEKniskiej temperaturze. Rano, gdy owoce są już rozgotowane, dodać przyprawy korzenne i gotować kolejne 2-3 godziny. W razie konieczności zmiksować, aby uzyskać jedwabistą konsystencję. Przełożyć do słoika, przechowywać w chłodnym miejscu
Moje domowe kucharzenieświeci. Rymuje się z bawią się dzieci, ale akurat żadnych dzieci nie widać. Za to w lesie sporo kurek. Grzybów znaczy. A jak wiadomo kurka jest pyszna. I ze słoika, i w zupie, i smażona na patelni. … Czytaj dalej
slodkokwasnaplczystej miski i znowu odkładamy w ciepłe miejsce... i tak przez ok dwa tygodnie. Po każdym odświeżaniu zakwas podwaja swoją objętość więc trzymajcie go w większej misce lub słoiku. *Każdy zakwas jest inny i w zależności od użytego rodzaju mąki potrzebuje różnego czasu by stać się aktywny. Jeśli chcecie użyć mąki pełnoziarnistej czy żytniej musicie uzbroić się w więcej cierpliwości
Gawron w rosoleNajlepszy sposób na wykorzystanie letnich smaków to dla mnie zamykanie tych smaków w słoikach i gotowanie dań których bazę stanowią aktualnie dostępne warzywa. Tym razem bardzo proste danie jednogarnkowe, którego głównym składnikiem są patisony, gdy pierwszy raz zostałam obdarowana w tym roku nimi nie sądziłam, że tak często będą gościc w mojej kuchni i znajdę dla nich tyle ciekawych zastosowań
Cynamonowe szczęściemnie najlepszym sposobem na zachowanie letnich smaków jest korzystanie z nich ile się da w sezonie, lub zamykanie w słoikach warzyw i owoców by móc z nich korzystać zimą. Dziś kolejna moja propozycja na letni deser - chrupiący czekoladowy spód, delikatna masa serowo śmietanowa i orzeźwiająca frużelina morelowa - jak to mój Mąż powiedział najlepszy deser na świecie. Spód: 150g płatków kukurydzianych
Cynamonowe szczęściebędzie się rozpadał. Wyciągamy je z wody i studzimy. W drugim garnku gotujemy zalewę z pozostałych składników. Buraczki kroimy w plasterki takie jak lubimy ( ja wolę grubsze ) układamy w słoiku i zalewamy przestudzoną zalewą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Po dwóch dniach buraczki nadają się do jedzenia. Tylko uwaga uzależniają ;) Marynowane buraczki, cudowne w smaku
Kuchnia na wzgórzuDodajemy cukier i dusimy, aż z cukinii zrobi się miazga (ok 2h) Dodajemy galaretki, skórkę otartą z cytryn i wyciśnięty sok. Dusimy jeszcze ok 30 min. Przekładamy do wyparzonych słoików i odwracamy wieczkiem do dołu. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-cukinii-dzem-cukiniowy/ MieszamWGarnku Artykuł Dżem z cukinii, dżem cukiniowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku