słoik - 12348 przepisów (strona:336/824)

Sos pomidorowy słodko-kwaśny 163

paprykę oraz pozostałe składniki oprócz mąki ziemniaczanej. Gotować ok. 30 min. Na koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Zagotować, gorący nakładać do słoików i odwracać do góry dnem. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post. Zapraszam też na mój profil

Cukiernia Pychotki
Kiszonoł cukinia (Kiszona cukinia) 213

spojrzałem 2 dlaczego 3 jej 4 są, ō- samogłoska w wymowie między o i u 5 ô= ło 6 inne 7 później 8 okazało 9 kilku 10 było 11 słoiki 12 pierwszą 13 Wam 14 powiedzieć 15 opłaciło 16 duża 17 kilka 18 kawałek 19 łodyg 20 nakrętkami 21 pokroić 22 mniejsze 23 włóżcie 24 wrzućcie 25 górę 26 nawciskajcie

Chop w kuchni
Tort śmietankowo - śliwkowy 154

otrzymania gęstego kremu. Pod sam koniec ubijania dodać przesiany cukier puder i sok z cytryny. Nasączenie tortu: sok wyciśnięty z 2 cytryn pół szklanki wody Wymieszać. Ponadto: 1 słoik powideł śliwkowych - użyłam firmy Jamar świeże borówki lub jeżyny do dekoracji małe beziki - można przygotować z 2 dużych białek, szczypty soli i 120 g drobnego cukru bądź wykorzystać kupne bezy

Zasmakuj Kuchni
Sałatka z marynowanymi pieczarkami 333

wracam do przepisów, które są już na blogu. Jednak lubię eksperymentować, czarować i robić coś z niczego lub zrobić tzw "sprzątanie lodówki". Tak też powstała ta sałatka. Składniki: 1 słoik pieczarek marynowanych (270g) 0,5 puszki kukurydzy 1 mniejszy por (biała część) 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka posiekanego koperku 1-2 łyżki majonezu Do smaku sól pieprz kolorowy

Ala piecze i gotuje
Sok z owoców bzu czarnego. 115

godziny. następnie dosyp cukier, wymieszaj i gotuj jeszcze na małym ogniu kolejną godzinę. Od czasu do czasu zamieszaj. Następnie przefiltruj sok przez gazę , rozlej do małych słoiczków lub butelek. Słoiki szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 10-15 minut. Gotowy sok przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.    T utaj dowiesz się więcej na temat właściwości zdrowotnych soku

Przepisy i porady kulinarne
Szybka konfitura z borówki amerykańskiej lub jagód 127

owoce przesypać do garnka i dokładnie wymieszać z cukrem oraz środkiem żelującym.  Całość mieszając - doprowadź do wrzenia i gotować przez 2-3 minuty.  Gorącą konfiturę przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i odstawić do góry dnem - do ostygnięcia

Di gotuje
Słodka pyza z powidłami w sosie waniliowym 158

gotowania na parze (duży garnek i sitko, które nie zatonie w gotującej się wodzie). Potrzebujemy 4-5 pampuchów, czyli gotowych pyz lub klusek na parze (różnie się je nazywa) słoik dobrych powideł śliwkowych kilka łyżek mielonego maku cukier puder 3 szklanki mleka 5 łyżek cukru 1 budyń waniliowy woda Przygotowanie W pampuchach drążymy dziury, na przykład za pomocą szpikulca

Królestwo Deserów
Leczo 152

Leczo "na wypasie" - czyli z mięsem i kiełbasą! Podana ilość na kilka dużych porcji. Można włożyć do słoików, zawekować i namiastka lata w środku zimy gotowa! Składniki: 2 kiełbasy głogowskie , 0,5 kg mięsa z szynki, 4 cebule, 4 papryki białe, 3 papryki żółte, 4 papryki czerwone, 3 papryki zielone, 2 cukinie, 8 dużych pieczarek, 3 pomidory, 3 łyżki przecieru

Lena Gotuje
Dżem z czarnej porzeczki 130

dnem i dusić na małym ogniu przez 30-35 minut, dość często mieszając. Na koniec dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę poddusić.  Gorące owoce przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić pokrywki i ustawić do góry dnem. W dżemie tym nie użyłam żelfixu, gdyż pektyna zawarta w owocach, pod wpływem stygnięcia samoistnie go zagęszcza. Prawda, że prostszego przepisu być

Gosia gotuje
Buraczki zasmażane 476

Buraczki zasmażane . Ostatnio zasypałam Was przepisami na buraczki: Jak upiec buraki , surówka z buraka i jabłka, buraczki tarte na zimno, czy buraczki tarte do słoików. Dzisiaj znów nie mogłam się oprzeć i mam dla was przepis na zasmażane buraczki , które często podaję do obiadu, tym razem zrobiłam buraczki do ozorów w sosie musztardowym. Lubimy je tak samo jak kapustę zasmażaną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z fasolki szparagowej do słoików 270

smakiem,ja daje nie cały ketchup i niecały sos,bo lubię pikantną fasolkę ale nie za mocno,więc dodawajcie po trochę i próbujcie)doprawiamy solą i pieprzem.Wkładamy do słoików i pasteryzujemy 30 min od zagotowania, zostawiamy do wystygnięcia  i na drugi dzień znowu pasteryzujemy 20 min od zagotowania Smacznego

Swojskie jedzonko
Sałatka pomidorowa 192

usunąć skórkę oraz nasady szypułek. Pokroić w małe cząstki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do pomidorów razem z resztą składników. Wszystko dobrze wymieszać i włożyć do słoika. Gotować ok 10min. Wyjąć z wody, postawić do góry dnem i zostawić pod przykryciem aż ostygnie. Co roku latem robię taką sałatkę i jem na świeżo. Najlepiej smakuje z dużą ilością

Ukojenie Podniebienia
Ryż z jabłkami i serem śmietankowym 161

Całość zapiec w piekarniku przez 30 minut w temp. 180 st C. – Podawać z kwaśną śmietaną. – Można użyć gotowych smażonych jabłek ze słoika

To co kocham
SAŁATKA Z SELEREM KONSERWOWYM 538

się na tą pyszną sałatkę, może jeszcze dziś będzie i u Was na kolację? :) Do sałatki wykorzystałam  seler wiórki   Jamar . Idealny do takiej właśnie sałatki. Składniki: * 1 słoik (280 g) selera konserwowego wiórki * 3/4 puszki kukurydzy konserwowej * 200 g szynki konserwowej * 7-8 plastrów ananasa z puszki * 1 por (biała część) * płaska łyżka majonezu * sól do smaku Wykonanie

Zrób to smacznie
Powidło śliwkowe. 114

eśli chcesz możesz pod koniec smażenia dodać kilka goździków, lub kawałek kory cynamonu ewentualnie laskę wanilii przekrojoną na połowę. Nie zapomnij przed przystąpieniem do wykładania powidła do słoików wyjąć goździki, korę cynamonu czy wanilię.                          Smacznego

Przepisy i porady kulinarne