skórkę, posiekać ją i dodać wraz z wyciśniętym sokiem cytrynowym. Dodać cukier, wymieszać wszystkie składniki i gotować na średnim ogniu, często mieszając około 12-15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu. *źródło: Ayn Artykuł Marmolada z czerwonego grejpfruta pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniacieniutkie plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, pietruszkę i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki oprócz gorczycy wymieszać ze sobą i odstawić na ok 4 godziny, żeby puściło sok. Do słoików wsypać odrobinkę gorczycy i powkładać sałatkę wraz z sokiem. Pasteryzować około 10-15 minut. Artykuł Sałatka ogórkowa II pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaznalazł. Powoli brakuje mi miejsca na słoiczki z własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, ale nic nie daje mi takiej satysfakcji jak wypełniona po brzegi spiżarnia:). Najmniejsze okazy zapakowałam w całości do słoików i zawekowałam w lekkim syropie, część została potarkowana z przeznaczeniem na szarlotki, a reszta delikatnie podprażona będzie świetnym dodatkiem do nadzienia naleśników czy też do ryżu:) JABŁKA NA ZIMĘ JABŁKA
Pieguskowa Kuchniakaczką tworzyły duet idealny Kaczka z jabłkami kaczka 4 jabłka (najlepiej Szara Reneta) 2 łyżeczki majeranku Marynata 6 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli 1 op. ziół prowansalskich pół słoika musztardy francuskiej oliwa Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i połączyć ze sobą tak, aby marynata miała dość gęstą konsystencję. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, nie obierać, pokroić
Pieguskowa Kuchnialekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki zalewy zagotować po czym wrzucić do niej wcześniej obgotowane grzyby (dzięki temu zabiegowi grzyby się ze sobą nie sklejają). Przełożyć dość luźno do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut. Artykuł Marynowane kołpaki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniadodać sypkie galaretki i dokładnie wymieszać. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do dołu wieczkiem. Odstawić do ostygnięcia. Jeżeli nie ufamy tej metodzie, można pasteryzować słoiki z dżemem w kąpieli wodnej lub piekarniku przez 10 minut. Artykuł Dżem dyniowo-jabłkowy z nutą pomarańczy pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniagorczycy 5,5 szkl cukru Rozpuścić sól w wodzie i zalać solanką umyte ogórki na 3 godziny. Następnie po upływie wymaganego czasu odcedzić solankę a ogórki poukładać ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy zagotować, dodać pokrojoną paprykę i cebulę oraz starkowany seler. Pogotować przez 3-4 minuty i gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 5 minut. Artykuł Ogórki z papryką pochodzi
Pieguskowa Kuchniakażdego słoiczka poukładać baldach kopru, po ząbku czosnku, ziarenka pieprzu, liść z porzeczki lub wiśni i po jednym zielu angielskim. Nałożyć starte ogórki wraz z sokiem do przygotowanych słoików, zakręcić i odstawić do zakiszenia. Artykuł Ogórki na zupę pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniadużej misce. Wszystkie składniki zalewy lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia się cukru i zalać pokrojone warzywa. Odstawić na co najmniej 12 godz. Po upływie danego czasu przełożyć sałatkę do słoików ( razem z zalewą ) i pasteryzować przez 5-6 minut. źródło” Kucharka w baletkach Artykuł SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchnialaski wanilii 1 l spirytusu 0,5 kg cukru Umyte i wysuszone winogrona, goździki i laskę wanilii zalać spirytusem i odstawić na 4-5 tygodni. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Po upływie danego czasu zlać alkohol a owoce zasypać cukrem. Potrząsać i odczekać, aż się cukier rozpuści. Odcedzić owoce przez sitko wyłożone gazą a powstały sok połączyć z alkoholem. Odstawić
Pieguskowa Kuchniałyżeczek mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i używać do przepisów, które wymagają użycia przyprawy do dyni. Artykuł DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaimprezkę czy też na wigilijny stół :). Polecam z czystym sumieniem bo nie znam osoby której nie posmakowała. SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 4 jajka 1 czerwona cebula 1 mały słoik pieczarek marynowanych 200 g wędzonego łososia majonez pieprz, sól Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną
Pieguskowa Kuchniarazu odpowiem- nie rozpadnie się jeżeli dobrze podociskacie każdą warstwę tej sałatki. Będę wracać do niej często, bo bardzo nam posmakowała. SAŁATKA GRZYBOWA POLANA /wg Kuchni Broni 1 duży słoik pieczarek marynowanych 2 duże marchewki 3 ziemniaki 300 g piersi z kurczaka 3 jajka 3 duże ogórki konserwowe 100 g żółtego sera majonez natka pietruszki i szczypiorek sól, pieprz, papryka
Pieguskowa Kuchniaząbek czosnku szczypiorek, kilka listków bazylii sól, pieprz W słoiczku umieścić oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i liście bazylii oraz sól i pieprz. Zakręcić szczelnie słoik i potrząsnąć, aż wszystkie składniki się połączą. Posmakować i doprawić do smaku wedle uznania. Na wykałaczkę nabić kolejno kulkę mozzarelli, plasterek salami włożony na cztery, liść bazylii i pomidorka. Polać sosem
Pieguskowa Kuchniatrzcinowego) 1 szklanka maślanki 2 jaja sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g) niecały słoik konfitury jagodowej dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem
Zasmakuj Kuchni