opcjonalnie) Wykonanie: Fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy na parze aż będzie chrupka, ale nie rozgotowana. Czosnek i imbir obieramy, myjemy i albo ucieramy na tarce albo otwieramy słoik z pastą własnej produkcji z lodówki . Na oleju rozgrzanym na patelni smażymy czosnek i imbir przez około minutę. Wsypujemy ugotowaną na parze fasolkę, polewamy sosem tamari lub sojowym, mieszamy
Lamarida.plnadzieniem do tarty lub tartaletek. Bez zagęszczania można wykorzystać go do wszelkiego rodzaju deserów, naleśników, a nawet... do kanapek :) Mus po zagotowaniu można przechowywać przez około tydzień w zamkniętym słoiku w lodówce. Z poniższego przepisu można przygotować około 500g musu . Mus z truskawek i rabarbaru Składniki: 300g truskawek 300g rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru (lub do smaku) 1-2 łyżki
Smakołyki Berenikizawsze był najlepszy miód. Od sąsiada z sąsiedniej pasieki. Bywało że mogliśmy wyjadać taki jeszcze nieodwirowany z kawałkami wosku pszczelego. Pyszny z chlebem, albo wyjadany palcem ze słoika. Podstawa naszej wakacyjnej diety. Do dziś kocham polskie miody. Był czas kiedy dostawałam miód z pasieki kuzynki, i to Ona wtajemniczyła mnie w rodzaje miodu i zastosowanie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksmaku Roszponkę umyć i dobrze osuszyć. Wrzucić do miski. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki pomarańczę oraz pokruszoną fetę. Wierzch posypać prażonym słonecznikiem. Przygotujcie sos – najlepiej w słoiku wymieszajcie – oliwę, sok z pomarańczy, miód oraz przyprawy. Polejcie sałatkę dressingiem bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieZapraszam do wykonania! SKŁADNIKI: - 1/2 kg twarogu sernikowego - 1/2 szklanki cukru - 2 galaretki cytrynowe - garść drobno posiekanych orzechów włoskich - 2 galaretki wiśniowe - wiśnie bez pestek (świeże lub ze słoika) - herbatniki do wyłożenia blachy Galaretki cytrynowe rozpuścić w 800 ml gorącej wody. Przestudzić. Zmiksować ser z cukrem, dodać orzechy i schłodzoną galaretkę. Powstałą masę wylać na blaszkę obłożoną herbatnikami. Zostawić
Wielopokoleniowojest już z nami Bonduelle, na pewno znacie, pełne mrożonych pysznych warzyw kolorowych puszek, i dań w słoikach na ciepło. Ten jubileusz trzeba uczcić pyszną warzywną tartą, którą wymyśliłam na poczekaniu, więc nie ma jakiejś szczególnej historii, zrobiłam ją od serca na kruchym słonym cieście które uwielbiam, z dodatkiem włoskiego sera ricotta i botwinki z przydomowego
Wanilia i Kardamonczosnku posiekane 600-700 ml bulionu warzywnego, wlanego do garnuszka postawionego na wolnym ogniu 200 g ryżu arborio lub carnaroli 100 g pesto, najlepiej domowego , ale taki ze słoika też się nada 200 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki ok. 30 g parmezanu sól, pieprz Przygotowanie risotto z bobem: Bób ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i obierz ze skórki
Chilli Czosnek i Oliwawspanialszego zimą jak wspomnienia lata zamknięte w słoiku. Myślę, że tym sosem kradniecie serca domowników. Idealny do naleśników i innych deserów. A robi się go zalewie 30 minut. Gotowi do startu ... no to start :) Składniki: 1kg truskawki 35 dag cukru 1/2 soku z cytryny Truskawki umyć, osuszyć, pozbyć się szypułek. Do szerokiego rondla wsypać truskawki i cukier wszytko zagotować
Delicious Titbitsspirytusie Składniki : 1,5 l jagód 1 kg cukru 0,5 l spirytusu 1 l wody przegotowanej Przygotowanie : Jagody przebrać, umyć, osączyć na sicie. Przełożyć jagody do dużego słoika, zasypać cukrem, odstawić na 3 tygodnie. Po tym czasie, odcedzić sok, wstawić do lodówki, a jagody zalać spirytusem i wodą przegotowaną, ostudzoną, odstawić na 3 dni. Odlać, przecedzić i wymieszać
Kuchnia DanusiMoja rodzina uwielbia sałatkę z ziemniaków . Niewiele potrzeba aby sałatka ziemniaczana była smaczna i pożywna. Do tej dodałam zielony groszek i jajka. Nigdy nie używam groszku z puszki czy słoika. Zawsze mam w lodówce mrożony. Biorę ile uważam za stosowne, do ziemniaczanej sałatki jak znalazł. W Szwecji są bardzo popularne kanapki z sałatką ziemniaczaną. Sama często je przyrządzam. Moje dzieci
codojedzeniacynamonem grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na 190 stopniach przez ok 15 min 4. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 min 6. Dressing - w słoiku łączymy olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku 7. Ugotowaną, jeszcze ciepłą soczewicę łączymy z dressingiem, podajemy z warzywami i pokruszoną
Słodki Kompromisprzygotowania potrzebujemy: wywar warzywny (ok 1 litra) wywar z gotowania kiełbasy / mięsa (ok 1 litra) 1 – 2 białe kiełbasy (dodaję do zupy) kilka suszonych grzybów 2 słoiki zakwasu na żurek (u mnie Rolnik) 1 kubek kefiru (ok 500 ml) mąka (do deliatnego zagęszczenia zupy) sporą ilość majeranku sól, pieprz do smaku jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie), biała kiełbasa wkrojona
Szybko Tanio Smaczniezamknięciu w słoiczku choć trochę tego ukochanego aromatu lata. Czy wyobrażacie sobie obiad bez ogórków w zalewie lub kompotu truskawkowego? Chyba nie! Artykuł Marynowanie, czyli aromaty zamknięte w słoikach pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEZakup nowego słoika z tahini i dobranie się do tej pasty wiąże się z pokonaniem grubej warstwy pysznego oleju o wyrazistym smaku. Postanowiłam wykorzystać ten olej do wypieku chleba na najbliższy tydzień. Chleb ma chrupiącą skórkę i mocno pachnie tahiną. Składniki (na keksówkę): 230 g mąki pszennej 160 g mąki pszennej typu 1850 160 g mąki żytniej razowej typu
Weekendy w domu i ogrodziezagęści. Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków. Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia
Pyry na Gaz