słoik - 12348 przepisów (strona:348/824)

Sałatka ziemniaczana z resztek obiadowych 165

Moja rodzina uwielbia sałatkę z ziemniaków . Niewiele potrzeba aby sałatka ziemniaczana była smaczna i pożywna. Do tej dodałam zielony groszek i jajka. Nigdy nie używam groszku z puszki czy słoika. Zawsze mam w lodówce mrożony. Biorę ile uważam za stosowne, do ziemniaczanej sałatki jak znalazł. W Szwecji są bardzo popularne kanapki z sałatką ziemniaczaną. Sama często je przyrządzam. Moje dzieci

codojedzenia
Sałatka z czarną soczewicą, cukinią, bobem i groszkiem 210

cynamonem grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku na 190 stopniach przez ok 15 min  4. Groszek gotujemy w osolonym wrzątku ok 5 min 6. Dressing -  w słoiku łączymy olej, ocet, miód, sól, pieprz i płatki chilli, zakręcamy słoiczek i mocno potrząsamy, doprawiamy do smaku 7. Ugotowaną, jeszcze ciepłą soczewicę łączymy z dressingiem, podajemy z warzywami i pokruszoną

Słodki Kompromis
Żurek z Baborówka 186

przygotowania potrzebujemy: wywar warzywny (ok 1 litra) wywar z gotowania kiełbasy / mięsa (ok 1 litra) 1 – 2 białe kiełbasy (dodaję do zupy) kilka suszonych grzybów 2 słoiki zakwasu na żurek (u mnie Rolnik) 1 kubek kefiru (ok 500 ml) mąka (do deliatnego zagęszczenia zupy) sporą ilość majeranku sól, pieprz do smaku jajko ugotowane na twardo (opcjonalnie), biała kiełbasa wkrojona

Szybko Tanio Smacznie
Marynowanie, czyli aromaty zamknięte w słoikach 192

zamknięciu w słoiczku choć trochę tego ukochanego aromatu lata. Czy wyobrażacie sobie obiad bez ogórków w zalewie lub kompotu truskawkowego? Chyba nie! Artykuł Marynowanie, czyli aromaty zamknięte w słoikach pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Chleb na zakwasie pachnący tahiną i "Wybacz mi" 111

Zakup nowego słoika z tahini i dobranie się do tej pasty wiąże się z pokonaniem grubej warstwy pysznego oleju o wyrazistym smaku. Postanowiłam wykorzystać ten olej do wypieku chleba na najbliższy tydzień. Chleb ma chrupiącą skórkę i mocno pachnie tahiną. Składniki (na keksówkę): 230 g mąki pszennej 160 g mąki pszennej typu 1850 160 g mąki żytniej razowej typu

Weekendy w domu i ogrodzie
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z whisky 120

zagęści. Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków. Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia

Pyry na Gaz
Sok z truskawek 135

cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 dobę.  Następnego dnia garnek ustawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Łyżką cedzakową wyjmujemy owoce, a gorący sok przelewamy do słoików (nie do pełna), zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Owsianka budyniowa z ananasem 200

intensywnie mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia i napęcznienia płatków owsianych. W międzyczasie obrać i pokroić ananasa na mniejsze kawałki. Owsiankę przełożyć z rondelka do miseczki lub słoika - tak jak u mnie, dzięki czemu mogę owsiankę potem szczelnie zamknąć i zabrać ze sobą w torebce do pracy . Powtykać w nią kawałki ananasa. Zalać syropem klonowym. Posypać z wierzchu

Grunt to przepis!
Zupa gołąbkowa na kaszance 114

papryką. Na jej bazie powstała zupa, smaczna , syta i mega aromatyczna. Składniki 250-300 g młodej kapusty 3 pętka białej kaszanki z bazylią i papryką 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki kaszy pęczak koperek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false

R'n'G Kitchen
Dżem truskawkowy z nutą imbirową 120

gotujemy na małym ogniu, aż zaczną gęstnieć ( ja zawsze nakładam odrobinę na talerzy i sprawdzam czy gęstnieje). Pod koniec gotowania dodajemy starty imbir i mieszamy. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików a następnie je pasteryzujemy przez 10 minut

Zainspirowana w kuchni
Ogórki małosolne 148

litr wody 1 kopiasta łyżka soli kamiennej 2-3 ząbki czosnku 2 solidne gałązki kopru Sposób przygotowania: Ogórki umyć, odkroić końcówki( dzięki temu szybciej się zakiszą). Na dno słoika włożyć gałązkę kopru i ciasno poukładać ogórki, poprzetykać je plastrami czosnku i koprem. W garnku zagotować wodę z solą, rozmieszać i tak przygotowanym roztworem zalać ogórki. Po upływie 24 godzin

Gosia gotuje
zdrowy sok ,czyli ukiszone buraki 113

plastry typu julienne,lub paseczki talarki. Wodę zagotować ,dodać przyprawy wedle uznania i sól . Mieszać do rozpuszczenia soli. Wlać solankę na buraki. Buraki powinny być zanurzony w solance. Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego

w mojej kuchni
Okroshka Oкрошка - Chłodnik ruski 174

omijać żeby nie odstraszać otoczenia czosnkowym zapachem skóry, która będzie go intensywnie wypacać. SKŁADNIKI: 1 litr kefiru 250 ml Fond z wołowiny (naturalny bulion wołowy do kupienia w słoiku) pęczek koperku 3 średnie ogórki gruntowe lub 1 wężowy 1 awokado (opcjonalnie) pęczek rzodkiewek pęczek cebulek dymek ze szczypiorkiem 5 jajek ugotowanych na twardo sól i pieprz do smaku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 141

smażenia, sos beszamelowy: mleko 2 szklanki, masło  40 g, mąka pszenna 2 łyżki, gałka muszkatołowa do smaku, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: sos pomidorowy 1 duży słoik, ser mozzarella 200 g, parmezan starty do posypania, makaron Lasagne 21 płatów, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż lekko się zrumieni. Szpinak myjemy, siekamy nożem

kulinarne odsłony pati
Schab z szynką parmeńską, pomidorami, oliwkami i mozzarellą 194

Składniki: 1,5 kg schabu słoik suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę szklanka zielonych oliwek bez nadzienia 150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek) opakowanie szynki parmeńskiej oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, można lekko rozbić tłuczkiem. Z obu stron posypać solą

Czerwień i błękit