słoik - 12348 przepisów (strona:348/824)

LETNIA SAŁATKA Z PIECZONYMI BURAKAMI 160

koktajlowe oraz podprażone orzechy i pestki dyni. Dodajemy schłodzoną ricottę, delikatnie oprószamy pieprzem. Podajemy z chrupiącą grzanką. Smacznego! Ps. Śmiało możemy taką sałatkę zabrać do pracy – np. w słoiku albo pszennej tortilli.   Wpis powstał we współpracy z marką Społem Kielce, producentem Octu Kieleckiego

Ostra na Słodko
OWSIANKA NOCNA Z CHIA I JOGURTEM NATURALNYM 175

płatkami owsianymi i chia. Zamknąć pojemnik i wstawić do lodówki na całą noc. Rano owsiankę przełożyć do miseczki lub jeśli zabieramy ze sobą do pracy do pojemnika lub słoika. Posypać dowolnymi dodatkami

Zrób to smacznie
Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa 174

konsystencję konfitur. Trzeba pamiętać, aby mieszać konfiturę, szczególnie pod koniec smażenia, aby się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przekładam do wyparzonych słoiczków. Pasteryzuję około 15-20 minut.  Po zapasteryzowaniu słoiki ustawiam do góry dnem i przykrywam ściereczką

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Młoda kapusta kiszona z marchewką i koperkiem 155

pytajcie mnie czy da się ją zrobić na zimę bo my zjadamy ją po prostu na bieżąco. Kiszenie kapusty jest łatwe i nie potrzeba do tego beczek. Wystarczają mi słoiki i, jak widać na zdjęciu, szklany, nieduży garnek. Lubię w nim kisić bo przez ścianki ładnie widać zawartość, a szeroki wlot ułatwia nakładanie i ubijanie kapusty. Przyznam się

Smaczna Pyza
Czekoladowy pudding owsiany z kokosem i bananem 138

Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia i napęcznienia płatków owsianych.   W międzyczasie obrać i pokroić banana na grubsze plasterki.   Owsiankę przełożyć z rondelka do miseczki lub słoika - tak jak u mnie, dzięki czemu mogę owsiankę potem szczelnie zamknąć i odstawić na później na pożywny podwieczorek . Powtykać w nią plastry banana. Zalać syropem z agawy. Na wierzch dołożyć

Grunt to przepis!
Jogurtowe ciasto z jagodami 161

straganach się pojawiły, czas zająć się tymi naszymi czarnymi kulkami. Jagody mają dużo witamin i są bardzo zdrowe, warto je zajadać latem i zachować ich smak w mrożonkach, słoikach czy suszu. Dziś podaję przepis na pyszne ciasto, lekkie, puszyste i aromatyczne. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika. Można używać do wypieku jagód mrożonych albo świeżych. Jogurtowe ciasto z jagodami

Moje Małe Czarowanie
KIEŁKI - RECEPTA NA ZDROWIE 138

rodzaje kiełków. Z łuskanych otrzymujemy krótkie, białe kiełki o lekko różowych pędach i orzechowym smaku. Potrzebują one do wzrostu zaledwie 2 do 3 dni. Możemy je wyhodować w kiełkownicy, słoiku, bądź woreczku. Nasiona z czarnymi łupinami natomiast umieszczamy w pojemniku z ziemią. W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy. Nasiona słonecznika są dosyć podatne na gnicie. Przyczyną

wege i kropka
Cukinia smażona po koreańsku 292

zbyt cienkie, bo smażenie spowoduje, że będą się rozpadać. Pokrojoną cukinię solimy, mieszamy i odstawaimy na około 30 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i ścieramy na tarce (albo otwieramy słoik z domową pastą czosnkową ). Szczypiorek myjemy i siekamy niezbyt drobno. Na suchą patelnię wrzucamy ziarna sezamu i prażymy na wolnym ogniu aż się zarumienią, co jakiś czas mieszając je suchą

Lamarida.pl
Dżem truskawkowy z cytrynowo-miętową nutą 139

Sezon na truskawki powoli się kończy (bynajmniej na mojej działce coraz mniej tych wspaniałych owoców). Jak co roku przygotowuje jak największą ilość słoików. Zazwyczaj stawiam na tradycyjne – po prostu truskawkowe dżemy i konfitury. Jednak z resztek owoców zawsze wyczarowuje coś oryginalnego . Lubie mieć kilka mniej typowych słoiczków. Dziś postawiłam na pyszny dżem z cytrynowo-miętową nutą . Dżem nie jest

Słodkie okruszki
Ciasto letnie z bezą 139

Składniki 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 5 jaj 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szkl cukru 1 słoik konfitury rabarbarowo -truskawkowej Eterno wykonanie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać margarynę i nożem posiekać. Dodać żółtka zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części tj 2/3 i 1/3. Do 1/3 dodać łyżkę kakao i zagnieść

Kulinarne pyszności Molki
Sałatka ziemniaczana z wędzonym kurczakiem i mieszanką warzywną 156

Polecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana -2 płaty Majonez Sól Pieprz Musztarda rosyjska Wykonanie: Mieszankę warzywną i fasolę wykładamy na sito. Przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odsączenia

Smaki Ewy
Młoda kapusta kiszona w solance z miodem 212

niektórych rejonach kisi się też całe liście a nawet całe główki kapusty, ale do tego potrzebna jest już mniejsza lub większa beczka. W blokowych warunkach mam miejsce tylko na słoiki więc kapustę kiszę krojąc ją na cząstki. Próbowałeś już kiszonej kalerosse? Taka kapusta kiszona w kawałkach jest dobrym dodatkiem dań obiadowych, tak jak ogórki kiszone. Z pieczonymi żeberkami smakuje świetnie

Smaczna Pyza
Murzynek - najprostsze ciasto na świecie. 126

Składniki: -2 szklanki mąki -1 szklanka cukru -2 jajka -0,5 szklanki mleka -0,5 szklanki oleju -1 słoik dżemu -2 łyżki kakao -1 łyżeczka cynamonu -1 łyżeczka sody -2 łyżeczki proszku do pieczenia -olejek (dałam pomarańczowy) -cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucić do miski i razem zmiksować. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać

Magia jedzenia.
Konfitura truskawkowa 231

placach i targowiskach można spotkać sprzedawców z owocami na przetwory. Zazwyczaj są one o 30-50% tańsze od regularnych owoców. Nie wyglądają one w koszyczku tak oszałamiająco, ale w słoiku różnicy nie zauważycie. Porady: Syrop klonowy możesz z powodzeniem zastąpić cukrem. Ilość użytego słodziwa zależy od tego jakie truskawki dorwiesz – może się okazać, że będzie trzeba konfiturę troszkę bardziej

Blendman
Gulasz drobiowo-warzywny 184

dusić jeszcze 15 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wsypać osączony groszek i kukrydzę z zalewy. Mąkę wsypać do słoiczka, dodać niewielką ilość wody, zakręcić słoik i potrząsać kilkakrotnie,  zrobić zawiesinę,wlać do gulaszu, szybko zamieszać,  zagęścić sos, zagotować, zabielić śmietaną, posypać posiekaną natka pietruszki. Podawać z ryżem lub dowolną kaszą ugotowaną na sypko

Wanilia i Kardamon