pytajcie mnie czy da się ją zrobić na zimę bo my zjadamy ją po prostu na bieżąco. Kiszenie kapusty jest łatwe i nie potrzeba do tego beczek. Wystarczają mi słoiki i, jak widać na zdjęciu, szklany, nieduży garnek. Lubię w nim kisić bo przez ścianki ładnie widać zawartość, a szeroki wlot ułatwia nakładanie i ubijanie kapusty. Przyznam się
Smaczna PyzaZdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia i napęcznienia płatków owsianych. W międzyczasie obrać i pokroić banana na grubsze plasterki. Owsiankę przełożyć z rondelka do miseczki lub słoika - tak jak u mnie, dzięki czemu mogę owsiankę potem szczelnie zamknąć i odstawić na później na pożywny podwieczorek . Powtykać w nią plastry banana. Zalać syropem z agawy. Na wierzch dołożyć
Grunt to przepis!straganach się pojawiły, czas zająć się tymi naszymi czarnymi kulkami. Jagody mają dużo witamin i są bardzo zdrowe, warto je zajadać latem i zachować ich smak w mrożonkach, słoikach czy suszu. Dziś podaję przepis na pyszne ciasto, lekkie, puszyste i aromatyczne. Szybko się robi i jeszcze szybciej znika. Można używać do wypieku jagód mrożonych albo świeżych. Jogurtowe ciasto z jagodami
Moje Małe Czarowanierodzaje kiełków. Z łuskanych otrzymujemy krótkie, białe kiełki o lekko różowych pędach i orzechowym smaku. Potrzebują one do wzrostu zaledwie 2 do 3 dni. Możemy je wyhodować w kiełkownicy, słoiku, bądź woreczku. Nasiona z czarnymi łupinami natomiast umieszczamy w pojemniku z ziemią. W ciągu kilku dni wyrosną z nich długie, zielone pędy. Nasiona słonecznika są dosyć podatne na gnicie. Przyczyną
wege i kropkazbyt cienkie, bo smażenie spowoduje, że będą się rozpadać. Pokrojoną cukinię solimy, mieszamy i odstawaimy na około 30 minut. W międzyczasie obieramy czosnek i ścieramy na tarce (albo otwieramy słoik z domową pastą czosnkową ). Szczypiorek myjemy i siekamy niezbyt drobno. Na suchą patelnię wrzucamy ziarna sezamu i prażymy na wolnym ogniu aż się zarumienią, co jakiś czas mieszając je suchą
Lamarida.plSezon na truskawki powoli się kończy (bynajmniej na mojej działce coraz mniej tych wspaniałych owoców). Jak co roku przygotowuje jak największą ilość słoików. Zazwyczaj stawiam na tradycyjne – po prostu truskawkowe dżemy i konfitury. Jednak z resztek owoców zawsze wyczarowuje coś oryginalnego . Lubie mieć kilka mniej typowych słoiczków. Dziś postawiłam na pyszny dżem z cytrynowo-miętową nutą . Dżem nie jest
Słodkie okruszkiSkładniki 3 szklanki mąki 25 dag margaryny 5 jaj 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szkl cukru 1 słoik konfitury rabarbarowo -truskawkowej Eterno wykonanie Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać margarynę i nożem posiekać. Dodać żółtka zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części tj 2/3 i 1/3. Do 1/3 dodać łyżkę kakao i zagnieść
Kulinarne pyszności MolkiPolecam. Składniki: 4-5 ziemniaków gotowanych w mundurkach Mieszanka warzywna – marchewka z groszkiem Ćwiartka z kurczaka wędzona Fasola biała z puszki Pęczek szczypiorku 1 mała cebula Pieczarki marynowane ( mały słoik ) 4 jajka gotowane na twardo ¼ ugotowanego brokułu Papryka marynowana -2 płaty Majonez Sól Pieprz Musztarda rosyjska Wykonanie: Mieszankę warzywną i fasolę wykładamy na sito. Przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odsączenia
Smaki Ewyniektórych rejonach kisi się też całe liście a nawet całe główki kapusty, ale do tego potrzebna jest już mniejsza lub większa beczka. W blokowych warunkach mam miejsce tylko na słoiki więc kapustę kiszę krojąc ją na cząstki. Próbowałeś już kiszonej kalerosse? Taka kapusta kiszona w kawałkach jest dobrym dodatkiem dań obiadowych, tak jak ogórki kiszone. Z pieczonymi żeberkami smakuje świetnie
Smaczna PyzaSkładniki: -2 szklanki mąki -1 szklanka cukru -2 jajka -0,5 szklanki mleka -0,5 szklanki oleju -1 słoik dżemu -2 łyżki kakao -1 łyżeczka cynamonu -1 łyżeczka sody -2 łyżeczki proszku do pieczenia -olejek (dałam pomarańczowy) -cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wrzucić do miski i razem zmiksować. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać
Magia jedzenia.placach i targowiskach można spotkać sprzedawców z owocami na przetwory. Zazwyczaj są one o 30-50% tańsze od regularnych owoców. Nie wyglądają one w koszyczku tak oszałamiająco, ale w słoiku różnicy nie zauważycie. Porady: Syrop klonowy możesz z powodzeniem zastąpić cukrem. Ilość użytego słodziwa zależy od tego jakie truskawki dorwiesz – może się okazać, że będzie trzeba konfiturę troszkę bardziej
Blendmandusić jeszcze 15 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wsypać osączony groszek i kukrydzę z zalewy. Mąkę wsypać do słoiczka, dodać niewielką ilość wody, zakręcić słoik i potrząsać kilkakrotnie, zrobić zawiesinę,wlać do gulaszu, szybko zamieszać, zagęścić sos, zagotować, zabielić śmietaną, posypać posiekaną natka pietruszki. Podawać z ryżem lub dowolną kaszą ugotowaną na sypko
Wanilia i Kardamonokoło 25-30 minut. Po wyjęciu czekamy aż ostygnie (zwykle nie udaje powstrzymać, by nie skosztować, bo trudno jest się oprzeć :)). Polecam włożenie przestygniętej granoli do szczelnych pojemników np. słoików, dzięki czemu nie traci ona nic ze swej chrupkości ( “chrupowatości”, jakby powiedział mój przedszkolak ). Smacznego! *Szklanka ma pojemność 250 ml Domowa granola gotowa do pieczenia Artykuł Granola pochodzi z serwisu
Lamarida.plMożna też oczywiście wykorzystać sezonowe owoce albo całoroczne banany – co kto lubi Dla tych, którzy w porannym biegu nie zdążą go zjeść w domu, polecam przełożenie puddingu do słoika i zabranie ze sobą. Proszę nie zapomnieć o łyżeczce, bo się przyda Smacznego! Artykuł Pudding z matchą i nasionami chia pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plPolecam Składniki: 1/2 szklanki mąki jaglanej 1/2 litra letniej przegotowanej wody 1 obrany ząbek czosnku przekrojony na duże plasterki skórka chleba na zakwasie (opcjonalnie) Wykonanie: Dużą szklaną butelkę lub słoik dokładnie myjemy, ostrożnie parzymy gorącą wodą i osuszamy. Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i dokładnie mieszamy czystą drewnianą łyżką. Przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym, obwiązujemy sznurkiem lub gumką i odstawiamy
Lamarida.pl