słoik - 12348 przepisów (strona:338/824)

Dżem brzoskwiniowy. 118

się szkliste. Smażenie powinno się zakończyć, gdy kapnięta kropla dżemu na talerzyk będzie krzepnąć. Gorący dżem przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut. Słoiki z dżemem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.    R ada : Jeśli nie chcesz długo smażyć dżemu możesz pod koniec krótkiego smażenia, gdy owoce będą już miękkie dodać

Przepisy i porady kulinarne
Sernik na zimno z czerwoną porzeczką 132

Możemy z nich przygotować różne desery: lody, galaretki, czy kisiel. Pyszne będą ciasta drożdżowe czy też ucierane, przepyszny też jest porzeczkowy sernik na zimno. Porzeczki możemy również zamknąć w słoikach, przygotujemy z nich galaretkę dżem,  sosy do mięs czy też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! dżem z czerwonej porzeczki biszkoptowe ciasto z porzeczkami ucierane ciasto z czerwoną porzeczką porzeczkowa

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka jarzynowa z quinoą i hummusem Profi 156

razem z quinoą, doprawiamy solą i pieprzem. Hummus mieszamy z musztardą, oliwą i wodą, a gdy uzyskamy jednolitą konsystencje podobną do majonezu, łączymy z pozostałymi składnikami. Sałatkę przekładamy do słoika, lub pudełka, pakujemy do kosza razem z innymi ulubionymi smakołykami i jedziemy na piknik

Quinoa Raz!
ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE z SZYNKĄ pod CEBULOWYM BESZAMELEM 136

romantycznego wieczoru we dwoje (chyba wiecie, że szparagi są znanym i cenionym afrodyzjakiem?). Można ją przyrządzić zarówno z białych szparagów, jak i z zielonych. Zimą wykorzystujemy szparagi ze słoika. Jednak, gdy jest sezon na te cieniutkie, zielone i sprężyste warzywa, grzech ich nie wykorzystać. Zanim skończy się sezon, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Zapewniam, że nie będziecie żałować. ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE

Dietolog
Sałatka z fasoli i ogórków 263

Składniki 2 kg ogórków 2 kg fasolki szparagowej 1 kg cebuli 2 łyżki soli Zalewa 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 małe słoiki koncentratu pomidorowego ( u mnie 200g) Wykonanie Ogórki obrać ,pokroić w grubsze plastry,posypać dwiema łyżkami soli. Pozostawić na jedną godzinę,po tym czasie odcedzić z powstałej wody. Pokroić obraną cebule w plastry,lekko

w mojej kuchni
Konfitura borówkowa z anyżem. 92

czasu. Następnie wsyp cukier, mieszaj drewnianą łyżką , aż cukier całkiem się rozpuści. Smaż jeszcze kilka minut. Gdy konfitura zgęstnieje, wyjmij gwiazdki anyżu, a gorącą konfiturę przełóż do słoiczków. Słoiki zamknij szczelnie wieczkami, pasteryzuj przez 5-10 minut. Gotową konfiturę przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.   T o ciekawe połączenie borówek z anyżem sprawia, że nasza konfitura ma piękny

Przepisy i porady kulinarne
Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem 127

deserów. Dodatek cynamonu nadaje płatkom ciemniejszy odcień. Smak cynamonu jest delikatnie wyczuwalny, a to oznacza, że granola nie jest mocno cynamonowa. Z otrzymanych składników wychodzi więcej niż litrowy słoik gotowej granoli. The post Granola z sezamem, pestkami dyni i cynamonem appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Jak zrobić idealny wegański majonez? 153

minuty na najwyższych obrotach. Następnie powoli dodawaj olej cały czas blendując. W tym momencie „majonez zacznie gęstnieć”. Miksuj wszystko jeszcze przez minutę. Gdy będzie gotowy, przełóż do słoika i przechowuj w lodówce, ale zużyj w ciągu tygodnia. Majonez jest naprawdę gładki, puszysty i się nie rozwarstwia. Smacznego! Artykuł Jak zrobić idealny wegański majonez? pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl

greenscarf
Wegański tuńczyk 134

przepis wegańskiego tuńczyka trafiłam na YouTube, i oczywiście Amerykanie go „wynaleźli” , wiadomo Składniki: 5 400 g ugotowanej ciecierzycy (waga po ugotowaniu), może być z puszki, ze słoika 2 ogórki kiszone (Amerykanie mają swoje korniszony, a mi kiszeniaki, wg mnie lepiej ty się sprawdzą) 2 łyżki wegańskiego majonezu, przepis znajdziecie tu łyżka musztardy, najlepiej Dijon 30 ml soku

greenscarf
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 135

selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej mąka do panierowania ryby sól, pieprz, kumin, kolendra Rybę pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące i usmażyć na rumiano. W większym garnku usmażyć cebulkę, gdy zmięknie

Pieguskowa Kuchnia
Bigos 108

dzieciństwa i nie wiem dlaczego, ale za każdym razem jak go robię- niby tak samo, to jednak smakuje inaczej. Przygotowuję go zawsze w większych ilościach i wekuję w słoiki ( mrożonego nie znoszę bo robi się ciapa ). Pomimo tego, że to potrawa dość czasochłonna, to nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole, skoro jego walory smakowe docenił sam Adam Mickiewicz

Pieguskowa Kuchnia
Dżem porzeczkowy z kokosem i sherry 92

żelfixem i podgrzewać, mieszając. Gdy zacznie wrzeć dodać cukier i wiórki. Ponownie doprowadzić do wrzenia, nie przerywając mieszania. Gotować minutę, na końcu wlać sherry. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Artykuł Dżem porzeczkowy z kokosem i sherry pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Placek śliwkowo-kokosowy 99

minut. Miałam sporo śliwek w tym roku więc oprócz tradycyjnych powideł skusiłam się również na śliwkową Nutellę podejrzaną u edysi79-klik i nalewkę śliwkową która nabiera mocy w słoiku Artykuł Placek śliwkowo-kokosowy pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka z opieniek 123

pokroić w piórka, marchew obrać, starkować na grubych oczkach i poddusić na oleju 5 minut. Dodać resztę składników. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu 10-15 minut. Rozłożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut.   Artykuł Sałatka z opieniek pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Nalewka z czarnej porzeczki 223

owoce zasypujemy cukrem. Gdy puszczą nieco soku i cukier się nieco rozpuści dolewamy wódkę i spirytus. Szczelnie zakręcamy. Co jakiś czas mieszamy w celu całkowitego rozpuszczenia cukru nie otwierając słoika. Po około 2-3 miesiącach odcedzamy i przelewamy do butelek. Ostawiamy do leżakowania. Im dłużej tym smaczniejsza. Artykuł Nalewka z czarnej porzeczki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa

Pieguskowa Kuchnia