Przepyszny dżem truskawkowo-rabarbarowy z nutą whisky. Dzięki dodatkowi soku i skórki z cytryny jest lekko kwaskowy i absolutnie przepyszny. Składniki: 850g truskawek 850g rabarbaru 850 cukru 750ml whisky 2 cytryny (skórka i sok) Sposób przygotowania: Owoce myjemy, rabarbar obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier i dolewamy whisky. Gotujemy aż dżem się odparuje i zagęści. Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotuje... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...