słoik - 12348 przepisów (strona:333/824)

Zapiekanka ziemniaczana z kozim serem i warzywami 233

cebulę, szczypiorek, suszone pomidory, oliwki i paprykę i wsypujecie na ułożone ziemniaki. Przykrywacie to wszystko drugą warstwą ziemniaków i zalewacie sosem. A sos robicie, rozbijając widelcem w słoiku jajko, dodając do niego śmietanę oraz – do smaku – sól, pieprz, oregano i czosnek niedźwiedzi. Na wierzchu możecie udekorować oliwkami i szczypiorkiem. Wstawiacie to wszystko do pieca na jakieś

GRUBY WAŁEK
Masełko jabłkowe 158

niskiej temperaturze. Rano, gdy owoce są już rozgotowane, dodać przyprawy korzenne i gotować kolejne 2-3 godziny. W razie konieczności zmiksować, aby uzyskać jedwabistą konsystencję. Przełożyć do słoika, przechowywać w chłodnym miejscu

Moje domowe kucharzenie
Smażone kurki z pastą tom yum 179

świeci. Rymuje się z bawią się dzieci, ale akurat żadnych dzieci nie widać. Za to w lesie sporo kurek. Grzybów znaczy. A jak wiadomo kurka jest pyszna. I ze słoika, i w zupie, i smażona na patelni. … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Domowy chleb na zakwasie 197

czystej miski i znowu odkładamy w ciepłe miejsce... i tak przez ok dwa tygodnie. Po każdym odświeżaniu zakwas podwaja swoją objętość więc trzymajcie go w większej misce lub słoiku. *Każdy zakwas jest inny i w zależności od użytego rodzaju mąki potrzebuje różnego czasu by stać się aktywny. Jeśli chcecie użyć mąki pełnoziarnistej czy żytniej musicie uzbroić się w więcej cierpliwości

Gawron w rosole
Bigos z patisona 182

Najlepszy sposób na wykorzystanie letnich smaków to dla mnie zamykanie tych smaków w słoikach i gotowanie dań których bazę stanowią aktualnie dostępne warzywa. Tym razem bardzo proste danie jednogarnkowe, którego głównym składnikiem są patisony, gdy pierwszy raz zostałam obdarowana w tym roku nimi nie sądziłam, że tak często będą gościc w mojej kuchni i znajdę dla nich tyle ciekawych zastosowań

Cynamonowe szczęście
Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie z morelową frużeliną 225

mnie najlepszym sposobem na zachowanie letnich smaków jest korzystanie z nich ile się da w sezonie, lub zamykanie w słoikach warzyw i owoców by móc z nich korzystać zimą. Dziś kolejna moja propozycja na letni deser - chrupiący czekoladowy spód, delikatna masa serowo śmietanowa i orzeźwiająca frużelina morelowa - jak to mój Mąż powiedział najlepszy deser na świecie. Spód: 150g płatków kukurydzianych

Cynamonowe szczęście
Marynowane buraczki, cudowne w smaku ! 209

będzie się rozpadał. Wyciągamy je z wody i studzimy. W drugim garnku gotujemy zalewę z pozostałych składników. Buraczki kroimy w plasterki takie jak lubimy ( ja wolę grubsze ) układamy w słoiku i zalewamy przestudzoną zalewą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy. Po dwóch dniach buraczki nadają się do jedzenia. Tylko uwaga uzależniają ;)   Marynowane buraczki, cudowne w smaku

Kuchnia na wzgórzu
Dżem z cukinii, dżem cukiniowy 286

Dodajemy cukier i dusimy, aż z cukinii zrobi się miazga (ok 2h) Dodajemy galaretki, skórkę otartą z cytryn i wyciśnięty sok. Dusimy jeszcze ok 30 min. Przekładamy do wyparzonych słoików i odwracamy wieczkiem do dołu. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/dzem-cukinii-dzem-cukiniowy/ MieszamWGarnku   Artykuł Dżem z cukinii, dżem cukiniowy pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Sos chilli słodko-ostry do słoików 213

składniki sosu zmiękną. Następnie dodać ocet i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z niewielką ilością wody(mąkę dodawajcie po trochę ,tak żeby uzyskać nie za gęsty sos).Następnie wlewamy wrzątek do słoików i odstawiamy do góry dnem,przykrywamy ściereczką i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Smacznego

Swojskie jedzonko
przetwory - przecier pomidorowy 162

będą uciekać z naczynia miksującego, zmniejszyć temp do 100 - 90 st po tym czasie przecier raz jeszcze zmiksować - czas 1 min/ obr 8-9 gorący przecież przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć i obrócić do góry dnem pozostawić do wystygnięcia Smacznego

Gotowanie z pasją
Dżem z cukinii 440

przygotowaną mieszankę wrzucamy do garnka i gotujemy mieszając. Jak całość już się zagotuje, to po 5 min. blendujemy. Dodajemy cukry, mieszamy do czasu zniknięcia pianki. Potem nakładamy do sparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Jak dżem ostygnie wynosimy do spiżarni w ciemne i chłodne miejsce. -- Smacznego

chleba naszego
Pomarańczowy dressing do sałaty 162

wszystkie składniki do całkowitego rozpuszczenia miso i dressing gotowy Praktyczna rada: Jeśli zabieracie sałatkę z tym dressingiem na lunch do pracy, to polecam oddzielnie zapakować sos np. w małym słoiku i polać nim warzywa tuż przed zjedzeniem. Smacznego! Artykuł Pomarańczowy dressing do sałaty pochodzi z serwisu Lamarida.pl

Lamarida.pl
Waniliowe serniczki w słoiczkach 141

dokładnego połączenia składników.  2. Masę przekładamy do słoiczków, na około 1/2 ich wysokości. Do masy wtykamy wyszypułkowane, przekrojone na pół truskawki - po około 2-3 sztuki na słoik.  3. Galaretkę rozrabiamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy, tężejącą wylewamy do słoiczków na masę serową tak by zostało jeszcze trochę wolnego miejsca. Zostawiamy do całkowitego stężenia na minimum

Szefowa kuchni
Dżem morelowy. 161

owoce na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będą szkliste, a dżem zgęstnieje. Gorący dżem przełóż do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10-15 minut. Słoiki z gotowym dżemem przechowuj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.    R ada : Jeśli chcesz, aby Twój dżem miał gęściejszą konsystencję możesz dodać pod koniec smażenia 1 opakowanie

Przepisy i porady kulinarne
Chłodniki malinowy 158

osoby:   ogórek szklarniowy – obrany i mocno posolony pojemniczek malin papryka żółta lub zielona drobno pokrojone pół pęczka rzodkiewek łyżeczka octu jabłkowego lub balsamicznego łyżka chrzanu ze słoika pół małej czerwonej cebuli drobno pokrojonej pół pęczka koperku drobno posiekanego pół opakowania fety pokrojonej na kawałki kiełki do dekoracji 50 g makaronu – u mnie świderki Lubella – ugotowane

Ugotowane pozamiatane