słoik - 12348 przepisów (strona:333/824)

Warzywne leczo 118

chwilę razem. Dodajemy wodę, koncentrat oraz przyprawy. Mieszamy razem i przykrywamy przykrywą.  Dusimy razem przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia i podajemy. Możemy również przełożyć leczo  do słoików i pasteryzować przez 15 minut. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się smakiem tej potrawy także zimą

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Drożdżowe ślimaki z konfiturą morelową 144

Drożdżowe ślimaki na słodko 250 g mąki pszennej 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 5 żółtek 70 g masła, roztopionego i przestudzonego 100 g cukru pudru Dodatkowo jeden słoik dżemu morelowego Cukier puder do dekoracji Szczypta soli Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz drożdże. Wszystko wymieszać i poczekać aż zaczyn urośnie. Mąkę przesiać

Korniszonki
Sos pomidorowy 132

wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Po uduszeniu miksujemy, dodajemy bazylię i oliwę i jeszcze chwilkę dusimy. Tak przygotowany sos można wlać do słoika, który gotujemy ok. 10 min. lub przygotować z niego jakąś potrawę na świerzo, np. Salmonejo :). Udanej zabawy i smacznego

Ukojenie Podniebienia
Idealny arabski hummus (hummus bi tahini) 176

dodatki Przygotowanie  Uwagi:    Po ugotowaniu ziarenko ciecierzycy powinno być idealnie miękkie, nie może być w środku białe i suche. Także ciecierzyca, którą kupujemy w puszkach lub słoikach nie jest dostatecznie miękka, dlatego warto ją jeszcze podgotować. Ze względu na twarde skórki ciecierzycę miksujemy zawsze gorącą, ponieważ po wystudzeniu skórki twardnieją i trudniej jest uzyskać gładki hummus. Dodatek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
"Sucha" sałatka vifonkowa 287

lejmy wody :D Składniki: 4 zupki od Vifon (u mnie były to dwie kurczak curry i dwie ostro kwaśne) podwójna pierś z kurczaka 1 puszka fasoli czerwonej 1 mały słoik ogórków konserwowych 4 duże łyżki majonezu 1 kubek jogurtu naturalnego (koło 180 gram) łyżka ziół prowansalskich przyprawa curry  papryka słodka pieprz  sól "sypka" rozkosz Pierś z kurczaka kroimy

CynamonemPoOczach
Z gruntu dobre. Weganska linia produktow od Sokolow 157

linii możecie przeczytać na stronie Akademii Samku Sokołów . Ja powiem tylko tyle, że na styczniowych warsztatach i degustacjach miałam okazje spróbować bardzo rożnych potraw. Rozmaitych smarowideł i dań w słoikach. Szczerze wypowiadałam się na ich temat i liczę na to, że moje uwagi jak i uwagi innych uczestników spotkania zostały wzięte pod uwagę a to co trafi na rynek będzie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Hasło tygodnia - pomidorowe przetwory. 371

Pora zamknąć odrobinę lata w słoikach. A posłużą nam w tym celu pomidory. Na blogu znajduje się kilka przepisów na pomidorowe przetwory, jak choćby  domowy ketchup  czy  dżem pomidorowy . Postaramy się wzbogacić tę listę o kilka nowych, ciekawych pozycji. A, że do wszelkich słoiczkowych haseł mam ogromny sentyment (takim hasłem zaczynaliśmy naszą przygodę z blogiem), tym bardziej

zadanie-gotowanie
Placki serowe z makrelą w oleju 128

mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu (solidna) 75g żółtego sera Dodatkowo: 1/2 cebuli 1 słoiczek makreli w oleju (użyłam makreli Seko ; pojemność słoika - 190g) Ponadto: olej do smażenia Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach (tym razem starłam na dużych), cebulę drobno posiekać, a makrelę odsączyć z oleju i delikatnie rozdrobnić. Jajka zmiksować

Di gotuje
Tarta bazyliowa z dżemem figowym i kremem mascarpone 120

100g cukru kostka masła (200g) 370g mąki pszennej jajko  2 łyżki pesto bazyliowego Składniki na masę: 200ml śmietany kremówki 250g sera mascarpone 1-2 łyżeczki octu winnego pół słoika dżemu figowego utrwalacz do śmietany np.śmietan fix łyżeczka cukru waniliowego listki bazylii do dekoracji Wykonanie ciasta tradycyjnie:  Z podanych składników (poza jajkiem) ugnieść szybko ciasto. Dodać jajko

Mania Wypiekania
Dżem borówkowy. 119

owoce puściły sok. Następnie postaw rondel na małym ogniu i doprowadź do zagotowania. Gotuj, co pewien czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący dżem rozlej do słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut.    R ada : Jeśli nie chcesz długo gotować owoców możesz dodać do dżemu jedno opakowanie pektyny ( 30 g ). pektynę przed wsypaniem do masy wymieszaj z niewielką

Przepisy i porady kulinarne
Domowe suszone pomidory 115

marszczy, czy się rzeczywiście suszą a nie pieką. Po wysuszeniu przekładam pomidory do miski, dodaję bazylię i oregano. Podrzucam pomidory w misce, żeby składniki oblepiły pomidory. Przekładam pomidory do słoików. W rondelku podgrzewam olej z oliwą. Gorącym olejem zalewam pomidory. Będą skwierczeć i robić się brązowe, pomidory zwiększą też swoją objętość więc należy zostawić miejsce w słoiczku – olej

MojaQchnia.pl
koncentrat pomidorowy 113

będą miękkie zmiksować dodać sól i cukier do smaku i dalej gotować około 2-3 godziny, tak aby koncentrat nabrał odpowiedniej gęstości gorące przekładać do czystych słoików i odwrócić do góry dnem pozostawiając do wystygnięcia  na Thermomix pomidorów nie obierać, pokroić w mniejsze kawałki i włożyć do naczynia miksującego  gotować 15 min/Varoma (ew 100 st)/obr

Gotowanie z pasją
Dynia słodko - kwaśna na zimę 143

Każdego roku przygotowuję na zimę kilka słoików dyni. Jeśli dynia jest w wersji słodko - kwaśnej, to potem mam doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Dzisiejsza porcja jest z zapachem brzoskwiniowym. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Tarta z brzoskwiniami 132

zależnie od pory dnia już przydaje się sweterek. Na targowiskach zaczynają królować śliwki i papryka. Trochę ceny mnie w tym roku odstraszają ale może co nieco zamknę jeszcze w słoikach. Lubię delektować się tą "piątą porą roku" - tym czasem zawieszenia pomiędzy latem a jesienią. Gdy bawiąc się z dzieckiem w piaskownicy można jeszcze boso chodzić po piasku. I czasami poopalać

My simple kitchen
Jedzenie na imprezę, które będzie smakować każdemu? Spróbuj włoskich antipasti 426

zielonych i czarnych oliwek sok z cytryny oliwa z oliwek pół pęczka świeżych ziół: bazylii, oregano, tymianku 2 ząbki czosnku. Zioła oraz czosnek posiekaj na drobno. Oliwki umieść w słoiku, dodaj zioła, oliwę oraz sok z cytryny. Zamknij i umieść w lodówce na co najmniej 24 godziny. Organizujesz imprezę w stylu włoskim? Jedzenie możesz zamówić online Szykując jedzenie na imprezę

codojedzenia