słoik - 12348 przepisów (strona:328/824)

Domowe masło orzechowe 142

pożądanej konsystencji. Pamiętaj o robieniu przerw, by nie spalić blendera. Posól masło do smaku. Wskazówki gotowe masło orzechowe przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Zużyj je w ciągu miesiąca; Jeśli nie posiadasz blendera kielichowego, masło orzechowe możesz przygotować za pomocą maszynki do mielenia oraz blendera ręcznego z kubkiem

Vegan Taste
Turkusowy dżem z ogórków 188

garnka nalewamy pół szklanki wody i wsypujemy ogórki.  Gotujemy w sumie 30 min. i potem miksujemy całość blenderem. -- -- Potem dodajemy galaretki, cukier, żelatynę... miksujemy i gotowe. -- Napełniamy słoiki i pasteryzujemy np. w piekarniku 130 st.C / 20 min. Po ostudzeniu dokręcamy i przenosimy do spiżarni. Smacznego

chleba naszego
Domowe masło ze śmietany (krok po kroku) 1679

miarowo uderzając bijakiem. Wydawało się, że trwa to całe wieki, zanim pojawiały się pierwsze grudki, a po chwili mogłam posmarować kromkę chleba takim świeżym masełkiem. Później ubijaliśmy masło w słoiku, a teraz poszłam na łatwiznę i wykorzystuję do tego mikser. Jest zdecydowanie szybciej, a swoja drogą nie wyobrażam ubijania niecałego litra śmietany w maselnicy.  Zobaczcie, jak zrobiłam domowe masło

Obiad gotowy
Konfitura z jabłek i cukinii 202

wymieszane z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową. Dusimy. Kiedy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać dodajemy cukier (można lekko zblendować) oraz cynamon do smaku. Mus przekładamy do słoików i pasteryzujemy

Bon appetit mon amie
Dżem jabłkowy. 251

przywarła do dna naczynia do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Im dłużej będziemy smażyć, tym masa będzie gęściejsza. Pod koniec smażenia dodaj cynamon, wymieszaj dokładnie. Gorący dżem przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.   R ada : Do dżemu pod koniec smażenia możemy dodać trochę soku z cytryny

Przepisy i porady kulinarne
Szarlotka z budyniem 169

szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli  1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka

Różne smaki w kuchni
Pasta lubczykowa 169

oderwać listki od łodyg i pokroić na drobniejsze kawałki. Pokrojone listki lubczyku i sól umieścić w rozdrabniaczu i miksować dolewając stopniowo oliwę do momentu otrzymania pasty. Przełożyć do wyparzonych słoików i ja dla pewności  pasteryzowałam, ale w oryginale przepisu nie było o tym mowy. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Sałatka z ogórków kiszonych 197

lecie zamiast kiszonych można użyć ogórków małosolnych i też będzie smakowała wyśmienicie.  Koniecznie wypróbujcie! Do krojenia warzyw na sałatkę świetnie się sprawił nóż od  #MyVictorinox :) 1 duży słoik ogórków kiszonych mala czerwona cebulka duży pomidor łyżka oleju pieprz 1/2 łyżeczki cukru Ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kosteczkę a pomidora w półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski

Smakołyki Asi
Sałatka Królewska - warstwowa 279

należy tylko powrzucać podane składniki, warstwy poprzedzielać małą ilością majonezu i tyle? Sałatka Królewska taka właśnie jest :) Polecam ją na co dzień jak i na specjalne okazje :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania   Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy

Różne smaki w kuchni
Pudding chia z owocami 154

słodki i zdrowy deser z owocami. Nasiona chia są bardzo smaczne i sycące. Od czasu do czasu dobrze jest zjeść taki zdrowy deser. Możemy również zrobić go w słoiku i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły.  Składniki: 1 szkl mleka 5 łyżek chia 1 łyżka siemienia lnianego 1 śliwka 1 morela świeża Duża garść  borówek Przygotowanie: Ziarenka

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z zielonych pomidorów i marchewki na zimę. 354

uznasz, że warzywa są już wystarczająco miękkie, wlej ocet, dodaj pieprz cały, wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Gotową sałatkę przełóż do słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut.   R ada : Zamiast octu spirytusowego możesz użyć octu winnego, wtedy Twoja sałatka będzie zdrowsza. Octu możesz dać mniej, jeśli chcesz uzyskać sałatkę

Przepisy i porady kulinarne
Schab po bałkańsku 175

Składniki; 1 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, pól słoika marynowanej papryki, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, oliwa, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy  SKWORCU Wykonanie; Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab /lekko

Anioły w kuchni
Kiszone jablka...przysmak Słowian 192

niedużych jabłek, kawałek cynamonu, kilka goździków, pieprz, 5 listków laurowych, gwiazdka anyżu, parę ziaren jałowca sól, Po przyprawy zapraszamy do  SKWORCU Wykonanie; Jabłka myjemy. Układamy w słoikach i dodajemy przyprawy. 2 litry wody gotujemy z 3 łyżkami soli.Gdy ostygnie zalewamy jabłka. Przykrywamy ściereczką. Jabłka można już jeść po 10-14 dniach

Anioły w kuchni
PASTA PAPRYKOWO-SŁONECZNIKOWA 309

słonecznika, by utworzyć pyszną, letnią pastę do chleba. Wyrazista, aromatyczna, klasyczna - takimi epitetami bym ją określiła.  A Ty jakich przymiotnikow użyjesz do jej opisu? Składniki na 500 ml słoik pasty: 1 czerwona papryka, 1 świeży pomidor, 5 kawałków suszonych pomidorów, szklanka łuskanych pestek słonecznika, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 -4 ząbki czosnku, sól i pieprz wedle uznania

Jeść, by żyć w zdrowiu
SOK Z OWOCÓW CZARNEGO BZU 155

wyżej. Do najniższej części sokownika wlewamy wodę,do najwyższej wsypujemy bez,który zasypujemy cukrem - lekko mieszamy,przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy.Powstały sok zlewamy do garnka,zagotowujemy,wlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Gotowe

Niespełnione zdolności kulinarne