miarowo uderzając bijakiem. Wydawało się, że trwa to całe wieki, zanim pojawiały się pierwsze grudki, a po chwili mogłam posmarować kromkę chleba takim świeżym masełkiem. Później ubijaliśmy masło w słoiku, a teraz poszłam na łatwiznę i wykorzystuję do tego mikser. Jest zdecydowanie szybciej, a swoja drogą nie wyobrażam ubijania niecałego litra śmietany w maselnicy. Zobaczcie, jak zrobiłam domowe masło
Obiad gotowywymieszane z sokiem z cytryny i otarta skórką cytrynową. Dusimy. Kiedy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać dodajemy cukier (można lekko zblendować) oraz cynamon do smaku. Mus przekładamy do słoików i pasteryzujemy
Bon appetit mon amieprzywarła do dna naczynia do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Im dłużej będziemy smażyć, tym masa będzie gęściejsza. Pod koniec smażenia dodaj cynamon, wymieszaj dokładnie. Gorący dżem przełóż do czystych słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez około 10-15 minut. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. R ada : Do dżemu pod koniec smażenia możemy dodać trochę soku z cytryny
Przepisy i porady kulinarneszkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu śmietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiać przez sitko. Dodać cukier i cukier waniliowy, żółtka
Różne smaki w kuchnioderwać listki od łodyg i pokroić na drobniejsze kawałki. Pokrojone listki lubczyku i sól umieścić w rozdrabniaczu i miksować dolewając stopniowo oliwę do momentu otrzymania pasty. Przełożyć do wyparzonych słoików i ja dla pewności pasteryzowałam, ale w oryginale przepisu nie było o tym mowy. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościlecie zamiast kiszonych można użyć ogórków małosolnych i też będzie smakowała wyśmienicie. Koniecznie wypróbujcie! Do krojenia warzyw na sałatkę świetnie się sprawił nóż od #MyVictorinox :) 1 duży słoik ogórków kiszonych mala czerwona cebulka duży pomidor łyżka oleju pieprz 1/2 łyżeczki cukru Ogórki pokroić w cienkie plasterki, cebulę w kosteczkę a pomidora w półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski
Smakołyki Asinależy tylko powrzucać podane składniki, warstwy poprzedzielać małą ilością majonezu i tyle? Sałatka Królewska taka właśnie jest :) Polecam ją na co dzień jak i na specjalne okazje :) Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 1 marchewka - por - czerwona fasola - 5 jajek Sposób przygotowania Seler konserwowy i kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy
Różne smaki w kuchnisłodki i zdrowy deser z owocami. Nasiona chia są bardzo smaczne i sycące. Od czasu do czasu dobrze jest zjeść taki zdrowy deser. Możemy również zrobić go w słoiku i zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Składniki: 1 szkl mleka 5 łyżek chia 1 łyżka siemienia lnianego 1 śliwka 1 morela świeża Duża garść borówek Przygotowanie: Ziarenka
słodkie i nie tylko historie kulinarneuznasz, że warzywa są już wystarczająco miękkie, wlej ocet, dodaj pieprz cały, wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Gotową sałatkę przełóż do słoików, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut. R ada : Zamiast octu spirytusowego możesz użyć octu winnego, wtedy Twoja sałatka będzie zdrowsza. Octu możesz dać mniej, jeśli chcesz uzyskać sałatkę
Przepisy i porady kulinarneSkładniki; 1 kg schabu, 1/2 kg pieczarek, pól słoika marynowanej papryki, 2 cebule, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, papryka w proszku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, oliwa, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Schab dokładnie myjemy i kroimy na kostkę. Cebulę siekamy i w rondlu podsmażamy na złoto. Na patelni w oliwie podsmażamy schab /lekko
Anioły w kuchniniedużych jabłek, kawałek cynamonu, kilka goździków, pieprz, 5 listków laurowych, gwiazdka anyżu, parę ziaren jałowca sól, Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU Wykonanie; Jabłka myjemy. Układamy w słoikach i dodajemy przyprawy. 2 litry wody gotujemy z 3 łyżkami soli.Gdy ostygnie zalewamy jabłka. Przykrywamy ściereczką. Jabłka można już jeść po 10-14 dniach
Anioły w kuchnisłonecznika, by utworzyć pyszną, letnią pastę do chleba. Wyrazista, aromatyczna, klasyczna - takimi epitetami bym ją określiła. A Ty jakich przymiotnikow użyjesz do jej opisu? Składniki na 500 ml słoik pasty: 1 czerwona papryka, 1 świeży pomidor, 5 kawałków suszonych pomidorów, szklanka łuskanych pestek słonecznika, 4 łyżki oliwy z oliwek, 3 -4 ząbki czosnku, sól i pieprz wedle uznania
Jeść, by żyć w zdrowiuwyżej. Do najniższej części sokownika wlewamy wodę,do najwyższej wsypujemy bez,który zasypujemy cukrem - lekko mieszamy,przykrywamy szczelnie pokrywką i gotujemy.Powstały sok zlewamy do garnka,zagotowujemy,wlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem. Gotowe
Niespełnione zdolności kulinarneblaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni i włożyć blaszkę z zawartością. Piec (a właściwie suszyć) ok 40-45 minut kilkakrotnie mieszając granolę. Wystudzić,przesypać do słoika i zamknąć. Używać wedle uznania mieszając granolę z jogurtem lub mlekiem
Kolorowa kuchnia Elkiwody, pokroić na 1-1,5 cm kawałki do miski dodać majonez, drobno posiekaną papryczkę chilli bez pestek wsypać curry, wlać sok z cytryny, wymieszać przełożyć np do słoika i do lodówki na 24 godziny aby smaki się przegryzły - pyszne śledziki nie tylko na zakąskę...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię