słoik - 12348 przepisów (strona:340/824)

Sałatka z opieniek 112

pokroić w piórka, marchew obrać, starkować na grubych oczkach i poddusić na oleju 5 minut. Dodać resztę składników. Wszystko razem dusić na wolnym ogniu 10-15 minut. Rozłożyć do słoików i pasteryzować przez 10 minut.   Artykuł Sałatka z opieniek pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Nalewka z czarnej porzeczki 216

owoce zasypujemy cukrem. Gdy puszczą nieco soku i cukier się nieco rozpuści dolewamy wódkę i spirytus. Szczelnie zakręcamy. Co jakiś czas mieszamy w celu całkowitego rozpuszczenia cukru nie otwierając słoika. Po około 2-3 miesiącach odcedzamy i przelewamy do butelek. Ostawiamy do leżakowania. Im dłużej tym smaczniejsza. Artykuł Nalewka z czarnej porzeczki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa

Pieguskowa Kuchnia
Marmolada z czerwonego grejpfruta 71

skórkę, posiekać ją i dodać wraz z wyciśniętym sokiem cytrynowym. Dodać cukier, wymieszać wszystkie składniki i gotować na średnim ogniu, często mieszając około 12-15 minut. Przełożyć do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu. *źródło: Ayn Artykuł Marmolada z czerwonego grejpfruta pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Sałatka ogórkowa II 95

cieniutkie plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę, pietruszkę i koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki oprócz gorczycy wymieszać ze sobą i odstawić na ok 4 godziny, żeby puściło sok. Do słoików wsypać odrobinkę gorczycy i powkładać sałatkę wraz z sokiem. Pasteryzować około 10-15 minut. Artykuł Sałatka ogórkowa II pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Jabłka na zimę 116

znalazł. Powoli brakuje mi miejsca na słoiczki z własnoręcznie przygotowanymi pysznościami, ale nic nie daje mi takiej satysfakcji jak wypełniona po brzegi spiżarnia:). Najmniejsze okazy zapakowałam w całości do słoików i zawekowałam w lekkim syropie, część została potarkowana z przeznaczeniem na szarlotki, a reszta delikatnie podprażona będzie świetnym dodatkiem do nadzienia naleśników czy też do ryżu:) JABŁKA NA ZIMĘ JABŁKA

Pieguskowa Kuchnia
Kaczka z jabłkami II 106

kaczką tworzyły duet idealny Kaczka z jabłkami kaczka 4 jabłka (najlepiej Szara Reneta) 2 łyżeczki majeranku Marynata 6 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli 1 op. ziół prowansalskich pół słoika musztardy francuskiej oliwa Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, dodać resztę składników i połączyć ze sobą tak, aby marynata miała dość gęstą konsystencję. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne, nie obierać, pokroić

Pieguskowa Kuchnia
Marynowane kołpaki 110

lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki zalewy zagotować po czym wrzucić do niej wcześniej obgotowane grzyby (dzięki temu zabiegowi grzyby się ze sobą nie sklejają). Przełożyć dość luźno do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut.   Artykuł Marynowane kołpaki pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Dżem dyniowo-jabłkowy z nutą pomarańczy 87

dodać sypkie galaretki i dokładnie wymieszać. Gorący dżem przełożyć do przygotowanych słoiczków, szczelnie zakręcić i odwrócić do dołu wieczkiem. Odstawić do ostygnięcia. Jeżeli nie ufamy tej metodzie, można pasteryzować słoiki z dżemem w kąpieli wodnej lub piekarniku przez 10 minut.   Artykuł Dżem dyniowo-jabłkowy z nutą pomarańczy pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki z papryką 106

gorczycy 5,5 szkl cukru Rozpuścić sól w wodzie i zalać solanką umyte ogórki na 3 godziny. Następnie po upływie wymaganego czasu odcedzić solankę a ogórki poukładać ciasno w słoikach. Wszystkie składniki zalewy zagotować, dodać pokrojoną paprykę i cebulę oraz starkowany seler. Pogotować przez 3-4 minuty i gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 5 minut. Artykuł Ogórki z papryką pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Ogórki na zupę 101

każdego słoiczka poukładać baldach kopru, po ząbku czosnku, ziarenka pieprzu, liść z porzeczki lub wiśni i po jednym zielu angielskim. Nałożyć starte ogórki wraz z sokiem do przygotowanych słoików, zakręcić i odstawić do zakiszenia. Artykuł Ogórki na zupę pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ 881

dużej misce. Wszystkie składniki zalewy lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia się cukru i zalać pokrojone warzywa. Odstawić na co najmniej 12 godz. Po upływie danego czasu przełożyć sałatkę do słoików ( razem z zalewą ) i pasteryzować przez 5-6 minut. źródło” Kucharka w baletkach Artykuł SAŁATKA Z CUKINII NA ZIMĘ pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
NALEWKA Z CIEMNYCH WINOGRON 149

laski wanilii 1 l spirytusu 0,5 kg cukru Umyte i wysuszone winogrona, goździki i laskę wanilii zalać spirytusem i odstawić na 4-5 tygodni. Co jakiś czas potrząsać słoikiem. Po upływie danego czasu zlać alkohol a owoce zasypać cukrem. Potrząsać i odczekać, aż się cukier rozpuści. Odcedzić owoce przez sitko wyłożone gazą a powstały sok połączyć z alkoholem. Odstawić

Pieguskowa Kuchnia
DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI 127

łyżeczek mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżeczki mielonego imbiru 1,5 łyżeczki mielonych goździków 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego Wszystkie składniki wymieszać w słoiku i używać do przepisów, które wymagają użycia przyprawy do dyni. Artykuł DOMOWA PRZYPRAWA DO DAŃ Z DYNI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 320

imprezkę czy też na wigilijny stół :). Polecam z czystym sumieniem bo nie znam osoby której nie posmakowała. SAŁATKA WARSTWOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM 4 jajka 1 czerwona cebula 1 mały słoik pieczarek marynowanych 200 g wędzonego łososia majonez pieprz, sól Jajka ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pieczarki pokroić w drobną

Pieguskowa Kuchnia
SAŁATKA GRZYBOWA POLANA 299

razu odpowiem- nie rozpadnie się jeżeli dobrze podociskacie każdą warstwę tej sałatki. Będę wracać do niej często, bo bardzo nam posmakowała. SAŁATKA GRZYBOWA POLANA /wg Kuchni Broni 1 duży słoik pieczarek marynowanych 2 duże marchewki 3 ziemniaki 300 g piersi z kurczaka 3 jajka 3 duże ogórki konserwowe 100 g żółtego sera majonez natka pietruszki i szczypiorek sól, pieprz, papryka

Pieguskowa Kuchnia