zetrę na małych oczkach, albo pół na pół. W smaku jeszcze coś muszę dodać, ale to już na drugi sort. Składniki: podam cały przepis - mi z połowy wyszły 6 słoików 3 kg pomidorów bez skóry 1 kg marchwi 1 kg cebuli 5 puszek tuńczyka w sosie własnym 4 woreczki ryżu 1 szklanka oleju 1 łyżka soli 1 łyżka cukru
Gotowanie z pasjąśrednim ogniu nie dłużej niż 5 minut. Gorącą konfiturę przełóż do słoiczków, zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 90-95 C. Ciepłe słoiki obróć do góry dnem. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu nie dłużej niż 12 miesięcy. Borówka leśna
Przepisy i porady kulinarnecebulę w piórka. Do miski wlewamy wodę i wsypujemy sól, rozpuszczamu i wrzucamy wszystkie warzywa. Trzymamy w tel zalewie min. 3 godziny, po czym nakładamy same warzywa do słoików i przygotowujemy zalewę. ZALEWA: 3 szklanki wody 3 szklanki octu 1 kg cukru 2 czubate łyżeczki gorczycy 2 czubate łyżeczki kolendry 2 łyżeczki ziela angelskiego Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy
Moje Słodkie Piekiełkonastępnie wbiłam jajko, krótko miksując. Na ciasto kakaowe wyłożyłam masę serową i piekłam w temp. 170 st. C przez 40 minut. Owoce: - kostki arbuza - borówki - wiśnie (świeże, lub ze słoika
Receptura smakuPodgrzewamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i za pomocą noża wyciągamy ziarenka. Dodajemy je do gotujących się owoców. Dolewamy rum i podgrzewamy około 10 minut. Gorący dżem nakładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem
Qchnia po prostumylę, ale chyba tylko niewielka garstka osób wykorzystuje je w kuchni. Pieczony patison z nadzieniem serowym Moja mama, kiedy jeszcze byłam dzieckiem, marynowała patisona w occie. Wkładała go do słoika i w zimie był jak znalazł jako dodatek do obiadu. Teraz nawet ona już nie robi żadnych przetworów z niego. Znalazłam dzisiaj dorodnego patisona w ogródku i zdecydowałam, iż zapiekę
mecookskawałki. Do kielicha blendera przełożyć jabłko, brzoskwinie i szpinak. Wlać wodę i dodać odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować. Gotowy koktajl przelać do dwóch szklanek/ozdobnych słoików. Składniki przed i po zmiksowaniu
Ugotowaćdzięki kokosowym dodatkom takim jak olej czy cukier całość nabiera delikatnego aromatu kokosowego, który nie przeważa nad całością. Polecam Wam, to chyba moja ulubiona granola! Składniki (na 1 duży słoik): 2 szklanki płatków owsianych górskich 1 szklanka mieszanki orzechów np. włoskich, laskowych i nerkowca 1/2 szklanki pestek słonecznika lub dyni albo mieszanki jednych i drugich
Mango Papajadużo mówić, fasola szparagowa mojej Mamusi to delicja. Robi ją od wielu lat, zawsze "wychodzi", nigdy się nie psuje i tylko ma jedną wadę. Mianowicie trzeba słoiki pasteryzować przez dwa dni. Ale niech tam, poświęcam dla rodziny i robię też i ja. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieczosnkiem. To kolacja inspirowana moim ukochanym krajem, Italią. We Włoszech takie grzanki nazywają się bruschetta lub mniejsze crostini. To najlepszy czas na korzystanie z pomidorów, zamiast pakować je do słoików na przetwory, spożywajcie pomidory na surowo, takie są najzdrowsze i najsmaczniejsze moim zdaniem! Przepis jest dobrym pomysłem na wykorzystaniem czerstwego pieczywa, które zostało. Wystarczy chwila na suchej patelni
Moja smaczna kuchniateraz porcja buraczków, oczywiście na zimę. Wcale nie musicie specjalnie przygotowywać się do robienia przetworów, bo wystarczy tak jak u mnie - nie chcieli jeść na obiad, to wrzuciłam do słoika. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieSkładniki: Ciasto: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru sól Nadzienie: 400 g świeżego szpinaku słoik pomidorów suszonych 200 g sera żółtego oliwa z oliwek pieprz sól Drożdże zasypujemy cukrem i rozcieramy je do rozpuszczenia. Dodajemy do nich 4 łyżki mleka, mieszamy i pozostawiamy na około
PatiGotujedeserów. Dziś mam dla Ciebie pyszną granolę migdałowo – kokosową. Musisz ją zrobić! Zrobienie własnej granoli zajmuje dosłownie chwilę. Składniki, które dodasz – możesz dowolnie modyfikować. Składniki (słoik 1 litrowy): 350 g płatków owsianych 50 g blanszowanych migdałów 50 g płatków migdałowych 50 g płatków kokosowych 50 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 100 g masła 100 g cukru brązowego
Moja pasja smakuocet, wymieszać i gotować 20 minut. Następnie dodać przyprawy i koncentrat, wymieszać i gotować kolejne 20 minut. Ugotowany keczup zblendować na gładką masę i jeszcze gorący przełożyć do słoiczków. Słoiki ustawić do góry dnem. Kiedy wystygną pasteryzować w garnku z wodą 30 minut od zagotowania wody. Z tej porcji wyszło mi 11 małych słoiczków po musztardzie. Cukinie zważyłam po obraniu
Agusiowe smakołykimałej misce .Wymieszać wszystko do połączenia składników . Dodać warzywa do dużej salaterki, skropić sosem z góry i delikatnie wymieszać wszystko razem. Smacznego:)) Zamiast do salaterki można sałatkę włożyć do słoika i zabrać do pracy ,szkoły jako drugie śniadanie. Pyszna sałatka w 30 minut
w mojej kuchni