kwiaty, bez zielonych łodyg). Gotuj ok. 15-30 minut na małym ogniu, aż syrop zacznie lekko gęstnieć. Syrop odcedzić na gęstym sicie lub gazie i zlać gorący do wyparzonych słoików. Zamknąć i najlepiej odwrócić na chwilę do góry dnem
Mania Wypiekaniakeczup nabierze odpowiedniej konsystencji (około 45-60 minut). Pod koniec gotowania spróbować, czy nie trzeba jeszcze dodać więcej soli, cukru czy octu. Wyjąć przyprawy. Gotowy keczup nałożyć do słoików. Pasteryzować 10 minut
My simple kitchenszklanki mąki pszennej ok 2 szklanki mąki pszennej razowej 3 łyżki cukru 2 jajka 4 łyżki miękkiego masła 3 łyżki mleka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli słoik dżemu jagodowego Stovit Obie mąki mieszamy ze sobą, wsypujemy cukier, sól, miękkie masło, jajka i śmietanę, wlewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto dolewając mleko. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło
Cynamonowe szczęścieogórków gruntowych - 2 litry przestudzonej ugotowanej wody - koper, 3 główki czosnku, 5cm świeży chrzan (może być gotowa wiązka dostępna w sklepach) - 2 łyżki soli Do kamiennego naczynia, słoika lub garnka przelewamy wodę, dosypujemy soli i mocno mieszamy. Dodajemy dobrze umyte ogórki pomiędzy które umieszczamy ząbki czosnku (bez obierania ich ze skórki) Dodajemy koper, chrzan. Zostawiamy pod przykryciem
upichconaroku kisimy ogórki tylko z własnego ogródka, więc zastosowaliśmy przepis ze zmniejszoną zawartością soli. Zastosowanie: Ogórki małosolne świetnie sprawdzają się w formie przekąski - wkłada się rękę do słoika, wyjmuje i zjada... Robi się je tak samo jak ogórki kiszone na zimę. A PRZEPIS JEST TU: https://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2017/07/ogorki-kiszone.html
Dieta Rozdzielna i Zdrowiektóry możemy wykorzystać do wszystkiego. Dodać żelatynę i mamy galaretkę porzeczkową . Można dodawać do koktajlu ,do naleśników ,do płatków na śniadanie . Możliwości jest wiele. Gotowy mus włożyć do słoików i pasteryzować 15 -20 minut.ps.jeśli wolicie słodki,to można dodać miód. Z 8 kilo porzeczki czarnej tylko tyle odpadu co widać w szklanym rondelku,musu wyszło więcej niż widać
w mojej kuchnileżą tym lepiej smakują. Składniki wiaderko (800g) filetów śledziowych a'la matjas w zalewie puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego garść rodzynek sułtańskich puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula słoik ogórków konserwowych, u mnie około 8 sztuk 5 jaj sól i pieprz do smaku świeży majeranek oraz koperek około szklanki majonezu 3 łyżki jogurtu do sałatek Ugotuj jaja na twardo
Z Kuchni Do Kuchnimasła 20 g kakao 70 g cukru 3 jajka 95 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli dodatkowo: 115 g wydrylowanych wiśni (mogą być ze słoika ) 100 g chałwy Czekolady posiekać, umieścić w garnuszku razem z masłem, rozpuścić. Zdjąć garnek z palnika, dodać kakao i cukier, wymieszać. Po jednym wbijać jajka, dokładnie mieszając po każdym dodaniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: 470 g mieszanki warzywnej ze słoika (groch, marchewka, kukurydza) 100 g ryżu jaśminowego 3 ogórki kiszone 1/2 pęczka grubego szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Warzywa odcedzamy z zalewy. Szczypiorek szatkujemy a ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem
Qchnia po prostumiałam ochotę na mały kawałek czegoś pysznego. Pyszne są tarty, ja zrobiłam tą z wiśniami. Wiśnie miałam wcześniej wydrylowane i już ugotowane z cukrem, przygotowane do przełożenie do słoika na zimę. Hmm, będę musiała zrobić je jeszcze raz. Przepis na tą tartę jest bardzo prosty, przygotowanie to tylko chwila. Tarta rustykalna z wiśniami. 30 dkg mąki pszennej 10 dkg masła
Kuchnia na wzgórzunajwyższej jakości, może być pręga) 1 papryczka chili 1 mała czerwona papryka 4-5 grzybów shitake (użyłam suszonych) 1 duża czerwona cebula 2 cm kawałek świeżego imbiru pół słoika (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej 1 szklanka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia pół łyżeczki japońskiej przyprawy shichimi
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagarnuszku. Dodać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować na wolnym ogniu przez 35 min, mieszając. Pod koniec gotowania wszystko zmiksować blenderem. Gotowy dżem/konfiturę przełożyć do czystego słoika. Zawekować. Smacznego
CookYourselfulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od apetytów, porcja dla 4 - 5 osób. Świeże kurki można zastąpić puszką kurek w zalewie lub słoikiem duszonych kurek. Przygotowany w ten sposób schab jest soczysty i miękki, a kotlety nie wymagają dokładnego rozbijania. Sos kurkowy należy solidnie przyprawić pieprzem, gdyż grzyby dobrze smakują w połączeniu
Gospodyni Miejskażółtka 2 białka do smarowania jagodzianek 1/2 kostki margaryny ( rozpuszczonej) 3/4 kostki masła 82%( rozpuszczonego) cukier wanilinowy 1,5 szklanki cukru aromat arakowy jagody około 500 – 700 ml słoik ( świeże lub mrożone) Do dużej misy przesiewamy mąkę. W garnuszku rozrabiamy drożdże z 1,5 łyżki cukru. W rondelku podgrzewamy 150 ml mleka. Mleko powinno być ciepłe, nie gorące
Rusty ForkMarynujemy młode cukinie, wąskie takie w sam raz na plastry do słoików, kurkuma dodaje im pięknego koloru i niebanalnego smaku. Zimą idealne do kanapek jak również do obiadów. Składniki: - 2 kg cukinii Zalewa: - 2 i 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki octu 10% - 1/2 szklanka cukru - 1/2 szklanka miodu - 2 płaskie łyżki soli - 1 łyżka kurkumy Dodatkowo: - kilka ząbków czosnku
Apetyczna babeczka