słoik - 12348 przepisów (strona:345/824)

Syrop lawendowy 117

kwiaty, bez zielonych łodyg). Gotuj ok. 15-30 minut na małym ogniu, aż syrop zacznie lekko gęstnieć. Syrop odcedzić na gęstym sicie lub gazie i zlać gorący do wyparzonych słoików. Zamknąć i najlepiej odwrócić na chwilę do góry dnem

Mania Wypiekania
Domowy keczup 150

keczup nabierze odpowiedniej konsystencji (około 45-60 minut). Pod koniec gotowania spróbować, czy nie trzeba jeszcze dodać więcej soli, cukru czy octu. Wyjąć przyprawy. Gotowy keczup nałożyć do słoików. Pasteryzować 10 minut

My simple kitchen
Najlepszy razowy placek drożdżowy z dżemem 144

szklanki mąki pszennej ok 2 szklanki mąki pszennej razowej 3 łyżki cukru 2 jajka 4 łyżki miękkiego masła 3 łyżki mleka 2 łyżki śmietany 18% szczypta soli słoik dżemu jagodowego Stovit Obie mąki mieszamy ze sobą, wsypujemy cukier, sól, miękkie masło, jajka i śmietanę, wlewamy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto dolewając mleko. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie odchodziło

Cynamonowe szczęście
Domowe ogórki kiszone małosolne 163

ogórków gruntowych - 2 litry przestudzonej ugotowanej wody - koper, 3 główki czosnku, 5cm świeży chrzan (może być gotowa wiązka dostępna w sklepach) - 2 łyżki soli Do kamiennego naczynia, słoika lub garnka przelewamy wodę, dosypujemy soli i mocno mieszamy. Dodajemy dobrze umyte ogórki pomiędzy które umieszczamy ząbki czosnku (bez obierania ich ze skórki) Dodajemy koper, chrzan. Zostawiamy pod przykryciem

upichcona
Ogórki małosolne 170

roku kisimy ogórki tylko z własnego ogródka, więc zastosowaliśmy przepis ze zmniejszoną zawartością soli. Zastosowanie: Ogórki małosolne świetnie sprawdzają się w formie przekąski - wkłada się rękę do słoika, wyjmuje i zjada... Robi się je tak samo jak ogórki kiszone na zimę. A PRZEPIS JEST TU: https://dieta-rozdzielna.blogspot.com/2017/07/ogorki-kiszone.html

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
mus z czarnej porzeczki z wyciskarki 104

który możemy wykorzystać do wszystkiego. Dodać żelatynę i mamy galaretkę porzeczkową . Można dodawać do koktajlu ,do naleśników ,do płatków na śniadanie . Możliwości jest wiele. Gotowy mus włożyć do słoików i pasteryzować 15 -20 minut.ps.jeśli wolicie słodki,to można dodać miód. Z 8 kilo porzeczki czarnej tylko tyle odpadu co widać w szklanym rondelku,musu wyszło więcej niż widać

w mojej kuchni
Sałatka śledziowa z czerwona fasolą, świeżym majerankiem i koperkiem 122

leżą tym lepiej smakują. Składniki wiaderko (800g) filetów śledziowych a'la matjas w zalewie puszka kukurydzy puszka groszku konserwowego garść rodzynek sułtańskich puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula słoik ogórków konserwowych, u mnie około 8 sztuk 5 jaj sól i pieprz do smaku świeży majeranek oraz koperek około szklanki majonezu 3 łyżki jogurtu do sałatek Ugotuj jaja na twardo

Z Kuchni Do Kuchni
Szalona wyprawa C. i brownie. Z wiśniami i chałwą 143

masła 20 g kakao 70 g cukru 3 jajka 95 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli dodatkowo: 115 g wydrylowanych wiśni (mogą być ze słoika ) 100 g chałwy Czekolady posiekać, umieścić w garnuszku razem z masłem, rozpuścić. Zdjąć garnek z palnika, dodać kakao i cukier, wymieszać. Po jednym wbijać jajka, dokładnie mieszając po każdym dodaniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka jarzynowa z ryżem - na szybko 172

Składniki: 470 g mieszanki warzywnej ze słoika (groch, marchewka, kukurydza) 100 g ryżu jaśminowego 3 ogórki kiszone 1/2 pęczka grubego szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Warzywa odcedzamy z zalewy. Szczypiorek szatkujemy a ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem

Qchnia po prostu
Tarta rustykalna z wiśniami – prosty przepis 149

miałam ochotę na mały kawałek czegoś pysznego. Pyszne są tarty, ja zrobiłam tą z wiśniami. Wiśnie miałam wcześniej wydrylowane i już ugotowane z cukrem, przygotowane do przełożenie do słoika na zimę. Hmm, będę musiała zrobić je jeszcze raz. Przepis na tą tartę jest bardzo prosty, przygotowanie to tylko chwila. Tarta rustykalna z wiśniami. 30 dkg mąki pszennej 10 dkg masła

Kuchnia na wzgórzu
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 147

najwyższej jakości, może być pręga) 1 papryczka chili 1 mała czerwona papryka 4-5 grzybów shitake (użyłam suszonych) 1 duża czerwona cebula 2 cm kawałek świeżego imbiru  pół słoika (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej  1 szklanka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia pół łyżeczki japońskiej przyprawy shichimi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dżem z papryczki chilli 175

garnuszku. Dodać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować na wolnym ogniu przez 35 min, mieszając. Pod koniec gotowania wszystko zmiksować blenderem. Gotowy dżem/konfiturę przełożyć do czystego słoika. Zawekować. Smacznego

CookYourself
Schab w sosie kurkowym 180

ulubioną surówką. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od apetytów, porcja dla 4 - 5 osób. Świeże kurki można zastąpić puszką kurek w zalewie lub słoikiem duszonych kurek. Przygotowany w ten sposób schab jest soczysty i miękki, a kotlety nie wymagają dokładnego rozbijania. Sos kurkowy należy solidnie przyprawić pieprzem, gdyż grzyby dobrze smakują w połączeniu

Gospodyni Miejska
Drożdżowe jagodzianki 99

żółtka 2 białka do smarowania jagodzianek 1/2 kostki margaryny ( rozpuszczonej) 3/4 kostki masła 82%( rozpuszczonego) cukier wanilinowy 1,5 szklanki cukru aromat arakowy jagody około 500 – 700 ml słoik ( świeże lub mrożone)   Do dużej misy przesiewamy mąkę. W garnuszku rozrabiamy drożdże z 1,5 łyżki cukru. W rondelku podgrzewamy 150 ml mleka. Mleko powinno być ciepłe, nie gorące

Rusty Fork
Cukinia marynowana z miodem i kurkumą 434

Marynujemy młode cukinie, wąskie takie w sam raz na plastry do słoików, kurkuma dodaje im pięknego koloru i niebanalnego smaku. Zimą idealne do kanapek jak również do obiadów. Składniki: - 2 kg cukinii Zalewa: - 2 i 1/2 szklanki wody - 1/2 szklanki octu 10% - 1/2 szklanka cukru - 1/2 szklanka miodu - 2 płaskie łyżki soli - 1 łyżka kurkumy Dodatkowo: - kilka ząbków czosnku

Apetyczna babeczka