Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 202moim domu bigos gotuje się niemal w ilości hurtowej. Jednak Święta spędzamy zwykle w naprawdę pokaźnym gronie i wszyscy są amatorami tradycyjnych potraw. Dodatkowo, gorący bigos zamykamy w słoikach, dzięki czemu w dowolnej chwili możemy otworzyć i pałaszować. Z czasem kapusta staje się bardziej miękka, ale miesiąc lub półtora spokojnie możecie przechowywać tak zamknięte danie. Być może i dłużej
Pichceniomania
Mazurek z wiśniami i białą czekoladą 195moim nie pozostał nawet okruszek. :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej kostka masła 4 łyżki cukru szczypta soli 2 żółtka 150 g białej czekolady 100 ml śmietany 30% słoik dżemu wiśniowego Stovit płatki migdałów Zimne masło zagniatamy z mąką, cukrem, solą i żółtkami. Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x35
Cynamonowe szczęście
Sałatka z tuńczykiem i kaszą gryczaną 190piątkową kolację, następnego dnia zabrałam ją jeszcze do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka zielonego groszku 1 duża czerwona papryka 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka czubrycy zielonej Sól himalajska Pieprz 3-4 łyżki oleju lnianego Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy
Bajeczna Kuchnia
Sałatka z białą kiełbasą i jajkiem+ film 249mixu sałat 3 jaja ugotowane na twardo 3 sztuki białej kiełbasy parzonej pęczek rzodkiewek garść rzeżuchy sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika czarny pieprz sól przepis Do miski przekładamy majonez, jogurt oraz tarty chrzan, całość doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Białą kiełbasę kroimy w plastry, ugotowane
Smakowite Dania
Owsiany zakwas na żur. 194ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 cebula 4 liście laurowe 5 ząbków czosnku Przygotowanie; Płatki owsiane mielimy na gruboziarnistą mąkę w młynku do kawy. Wsypujemy do dużego słoika, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i kroimy na pół- dodajemy do mąki. Ziele angielskie, liście i ziarenka pieprzu także wrzucamy do słoja. Zalewamy ciepłą ( nie gorącą) woda. Dokładnie
Radość kipiąca uśmiechem.
Domowe karmelki - smak dzieciństwa. 170miodu laska wanilii Wszystkie składniki włożyć do małego rondelka z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić i wyjąć nasionka. Nasionka przełożyć do rondelka ( laskę wanilii bez nasionek możecie włożyć do słoika z cukrem, aby cukier nabrał aromatu wanilii. Będziecie mieć domowy cukier waniliowy) Wszystkie składniki podgrzewać na małym ogniu. Podgrzewać około 45 minut. Masa ściemnieje i zrobi się gęsta
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Czekoladowa granola z orzechami 292minut a następnie mieszam, przyklepuję łyżką i piekę kolejne 15 minut. 10 Wyciągam z piekarnika i nie mieszając czekam aż granola wystygnie. 11 Następnie przekładam ją do szczelnego słoika. 12 Smacznego
Book of spells
Pikle z ogórka 216pikli ogórkowych. Są znakomitym dodatkiem do wszelkich dań, nie tylko azjatyckich. Dobrze się sprawdzą z wędliną na kanapkach. Zamiast cukru dałam ksylitol. Tak przygotowane pikle można przechowywać w słoiku w lodówce. Bardzo polecam! Przepis na podstawie magazynu "Jamie" składniki 1 długi ogórek lub 2 średnie 1 papryczka chili 1/2 pęczka kolendry, posiekana 2 łyżeczki octu ryżowego - do smaku
Stare Gary
Zakwas na żurek 215listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Mąkę wsypujemy do dużego słoja i zalewamy dwoma szklankami ciepłej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą wodę, czosnek i chleb. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni (w temperaturze pokojowej). Od czasu do czasu zakwas mieszamy
Qchnia po prostu
Bezglutenowy zakwas na żurek na mące z quinoy i mące gryczanej 193ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren kolendry łyżka wody z kiszonych ogórków 700 ml letniej przegotowanej wody Wykonanie: Do dobrze umytego, wyparzonego słoika o pojemności jednego litra wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy, pokrojony na ćwiartki czosnek i wszystko zalewam letnią wodą. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy sok z ogórków, aby przyspieszyć cały proces
Quinoa Raz!
Sałatka z tuńczykiem i fasolą mung 340Doskonale nadaje się na świąteczną kolację. Składniki 1 puszka tuńczyka z oleju 1 szkl fasoli mung firmy Targroch kilka różyczek brokuła 2-3 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 słoik selera konserwowego kawałek pora majonez sól pieprz czarnuszka kwasek cytrynowy firmy Gellwe 1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny. Następnie dokładnie płuczemy i zalewamy dwiema szklankami wody
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
ZAKWAS NA ŻUREK 189własnym zakwasie,serdecznie Wam polecam. Składniki: 5 kopiastych łyżek mąki żytniej 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3/4 l przegotowanej ciepłej wody Do słoika wsypać mąkę żytnią,zalać ciepłą przegotowaną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku lekko zmiażdżone. Wymieszać dokładnie,przykryć serwetką,lnianą serwetką i odstawić w ciepłe miejsce.Raz dziennie przemieszać
Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto z delicjami 209budyniowa: mleko 500 ml. budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier puder 4 łyżki, masło 200 g, dodatkowo: delicje dowolny smak 3 opakowania, galaretka wiśniowa 2 opakowania, ulubiony dżem 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Przygotowujemy biszkopt: Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
kulinarne odsłony pati
Zupa chrzanowa z białą kiełbasą 274nią zabrałam, a teraz .. mhmm.. zjadłabym miseczkę nawet teraz :) Pyszna zupa i robi się ją bardzo szybko. Zupa chrzanowa 1, 5 litra rosołu 1 słoik chrzanu ( u mnie Polonaise ) 4 kawałki białej kiełbasy 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3 łyżki śmietany 30% pieprz
Kuchnia na wzgórzu
Sos tatarski, domowy - odchudzony 177więc polecam na Wielkanoc idealny dodatek do jaj, śledzi i wędlin. Składniki: - 2 lub 3 ogórki konserwowe ja użyłam marynowanych w musztardzie, ale zwykłe też będą dobre - 1 słoik ok. 200 ml marynowanych grzybów, mogą być pieczarki, ale najlepsze będą leśne grzyby, prawdziwki lub kozaki - 3 pełne łyżki dobrego majonezu - 1 opakowanie jogurtu naturalnego 150-180 g - 1 łyżeczka ostrej
Apetyczna babeczka