Bez Mazurka nie ma Wielkanocy, to proste ciasto prawdopodobnie przywędrowało na nasze stoły z Turcji, a jego nazwa wywodzi się od słowa "Mazur" jak kiedyś nazywano mieszkańców Mazowsza, gdzie ciasto to było szczególnie popularne. To proste ciasto pozwala na wykazanie się kreatywnością i pomysłowością w wykonaniu i dekorowaniu, ja dziś chciałam zaproponować bardzo delikatne kruche ciasto z dżemem wiśniowym i białą czekoladą. Spróbujcie koniecznie, bo po moim nie pozostał nawet okruszek. :) Składniki 2 ... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...