słoik - 12348 przepisów (strona:350/824)

Marynowanie, czyli aromaty zamknięte w słoikach 169

zamknięciu w słoiczku choć trochę tego ukochanego aromatu lata. Czy wyobrażacie sobie obiad bez ogórków w zalewie lub kompotu truskawkowego? Chyba nie! Artykuł Marynowanie, czyli aromaty zamknięte w słoikach pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Chleb na zakwasie pachnący tahiną i "Wybacz mi" 103

Zakup nowego słoika z tahini i dobranie się do tej pasty wiąże się z pokonaniem grubej warstwy pysznego oleju o wyrazistym smaku. Postanowiłam wykorzystać ten olej do wypieku chleba na najbliższy tydzień. Chleb ma chrupiącą skórkę i mocno pachnie tahiną. Składniki (na keksówkę): 230 g mąki pszennej 160 g mąki pszennej typu 1850 160 g mąki żytniej razowej typu

Weekendy w domu i ogrodzie
Dżem truskawkowo-rabarbarowy z whisky 111

zagęści. Cytryny myjemy, ocieramy skórki do gotującego się dżemu oraz wyciskamy z nich sok. Gotujemy jeszcze chwile dla połączenia się smaków. Gorący dżem przelewamy do wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia

Pyry na Gaz
Sok z truskawek 125

cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 dobę.  Następnego dnia garnek ustawiamy na gazie i doprowadzamy do wrzenia. Łyżką cedzakową wyjmujemy owoce, a gorący sok przelewamy do słoików (nie do pełna), zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Owsianka budyniowa z ananasem 192

intensywnie mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia i napęcznienia płatków owsianych. W międzyczasie obrać i pokroić ananasa na mniejsze kawałki. Owsiankę przełożyć z rondelka do miseczki lub słoika - tak jak u mnie, dzięki czemu mogę owsiankę potem szczelnie zamknąć i zabrać ze sobą w torebce do pracy . Powtykać w nią kawałki ananasa. Zalać syropem klonowym. Posypać z wierzchu

Grunt to przepis!
Zupa gołąbkowa na kaszance 107

papryką. Na jej bazie powstała zupa, smaczna , syta i mega aromatyczna. Składniki 250-300 g młodej kapusty 3 pętka białej kaszanki z bazylią i papryką 1 cebula 1 słoik sosu pomidorowego z bazylią 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka mielonej papryki 1,2 l bulionu warzywnego 3 łyżki kaszy pęczak koperek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false

R'n'G Kitchen
Dżem truskawkowy z nutą imbirową 110

gotujemy na małym ogniu, aż zaczną gęstnieć ( ja zawsze nakładam odrobinę na talerzy i sprawdzam czy gęstnieje). Pod koniec gotowania dodajemy starty imbir i mieszamy. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików a następnie je pasteryzujemy przez 10 minut

Zainspirowana w kuchni
Ogórki małosolne 133

litr wody 1 kopiasta łyżka soli kamiennej 2-3 ząbki czosnku 2 solidne gałązki kopru Sposób przygotowania: Ogórki umyć, odkroić końcówki( dzięki temu szybciej się zakiszą). Na dno słoika włożyć gałązkę kopru i ciasno poukładać ogórki, poprzetykać je plastrami czosnku i koprem. W garnku zagotować wodę z solą, rozmieszać i tak przygotowanym roztworem zalać ogórki. Po upływie 24 godzin

Gosia gotuje
zdrowy sok ,czyli ukiszone buraki 102

plastry typu julienne,lub paseczki talarki. Wodę zagotować ,dodać przyprawy wedle uznania i sól . Mieszać do rozpuszczenia soli. Wlać solankę na buraki. Buraki powinny być zanurzony w solance. Zakręcić słoiki ,przechowywać w temperaturze pokojowej przez około 3 dni ,a następnie wynieś do piwnicy. ps.sok pić ,buraki wykorzystać do surówki ,lub zupy. Smacznego

w mojej kuchni
Okroshka Oкрошка - Chłodnik ruski 150

omijać żeby nie odstraszać otoczenia czosnkowym zapachem skóry, która będzie go intensywnie wypacać. SKŁADNIKI: 1 litr kefiru 250 ml Fond z wołowiny (naturalny bulion wołowy do kupienia w słoiku) pęczek koperku 3 średnie ogórki gruntowe lub 1 wężowy 1 awokado (opcjonalnie) pęczek rzodkiewek pęczek cebulek dymek ze szczypiorkiem 5 jajek ugotowanych na twardo sól i pieprz do smaku

Sztuka gotowania w/g Samiry
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 130

smażenia, sos beszamelowy: mleko 2 szklanki, masło  40 g, mąka pszenna 2 łyżki, gałka muszkatołowa do smaku, sól i pieprz do smaku, dodatkowo: sos pomidorowy 1 duży słoik, ser mozzarella 200 g, parmezan starty do posypania, makaron Lasagne 21 płatów, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju aż lekko się zrumieni. Szpinak myjemy, siekamy nożem

kulinarne odsłony pati
Schab z szynką parmeńską, pomidorami, oliwkami i mozzarellą 162

Składniki: 1,5 kg schabu słoik suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę szklanka zielonych oliwek bez nadzienia 150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek) opakowanie szynki parmeńskiej oraz sól, pieprz, suszony czosnek, słodka papryka i zioła do pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, można lekko rozbić tłuczkiem. Z obu stron posypać solą

Czerwień i błękit
Pulpety z mozzarellą i zielonym pesto w sosie z suszonych pomidorów 166

indyka) kminek - ok. pół płaskiej łyżeczki zioła kuchni włoskiej - ok. 3 płaskie łyżeczki 2 zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz 2 jajka 1 sucha kajzerka mąka do panierowania 1/2 słoika lub opakowania suszonych pomidorów, raczej twardszych 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól, cukier i świeżo mielony pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku 2/3 opakowania kuleczek mozzarelli

Czerwień i błękit
Tort urodzinowy mocno czekoladowy 141

bardzo małym ogniu, nie mieszając, jedynie potrząsając rondlem. Podczas smażenia będzie wytwarzała się pianka, którą powinnaś zdejmować. Kiedy wiśnie będą szkliste, przełóż je wraz z gorącym syropem do słoików i zapasteryzuj. Żeby zapobiec wysuszeniu wiśni, w trakcie ich smażenia możesz dodać preparat żelujący do przetworów. Konfitura z wiśni gotowa! A teraz składamy: Blaty wysmaruj powidłami. Następnie kremem czekoladowym. Pamiętaj nakładaj

ClauditteMissCooking
Syrop z kwiatów czarnego bzu i pomarańczy 552

Korzystam z dobrodziejstw jakie dała mam natura i zamykam je w słoikach. Takim dobrodziejstwem jest czarny bez,który teraz kwitnie w pełnej okazałości i aż grzech  był by nie skorzystać z tych darów. Bardzo intensywny zapach kwiatów bzu roznosi się po okolicach,a krzaki uginają się od nadmiaru białych baldachów. Ja zrywam kwiaty i dodaję je do różnych przetworów

Kolorowa kuchnia Elki