słoik - 12348 przepisów (strona:354/824)

,,Wiosenna sałatka w szklankach’’ 215

imprezy. Prosta i efektowna sałatka udekorowana smakowitymi szaszłykami z kurczaka. Dzięki uprzejmości firmy Ole w mojej kuchni powstała pyszna wiosenna sałatka.   Składniki: Opakowanie mix sałat z rukolą 1mozzarella Słoik oliwek w zalewie zielonych 10 pomidorków koktajlowych 4 łyżki kukurydzy Pół czerwonej cebuli pokrojonej w małe plasterki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu

Podróż w kulinaria
Proste kokosowe ciasteczka bez glutenu i jajek 186

mleka ryżowego/innego/wody, łyżka oleju kokosowego lub innego tłuszczu. Moje zmiany: dałam po 1 łyżce nasion chia i siemienia lnianego, cukier waniliowy był mojej produkcji (jakiś czas temu do słoika wsypałam cukier i dodałam laskę wanilii która pozostała mi z przygotowywania jakiejś potrawy), dodałam normalny proszek do pieczenia. Przygotowanie: Nagrzej piekarnik 170 stopni. Zalej siemię i/lub nasiona chia ciepłą wodą

Państwo Wojtczuk gotują
Koktajl witaminowy z jarmużem i gruszką (FIT) 121

zależy jak dużą masz garść;). Koktajl z apetytem piły ze mną moje dziewczynki i mąż - naprawdę musi być dobry, skoro wszystkim jednakowo posmakował! :D Polecam zabrać w butelce lub słoiku do pracy, bo dzięki sytości zastąpi drugie śniadanie. Składniki: 2 spore garście pociętego jarmużu 2 spore garście rukoli 2 gruszki 1 dojrzały banan 1 jogurt naturalny 0% 1 szkl. wody

Kolorowy Przepisownik
Ciasto kruche z rabarbarem, malinami i bezą 160

wielkość blaszki do pieczenia ( moja miała 23x33cm), wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut w 170 st. C Rabarbar: 600 g rabarbaru 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej słoik dżemu malinowego Rabarbar obieramy i kroimy w drobne kawałki, mieszamy z mąką, cynamonem i połową konfitury. Resztę konfitury rozsmarowujemy na podpieczonym spodzie, a na nią wykładamy rabarbar. Beza: 8 białek

Cynamonowe szczęście
Ćwikła czarny bez z chrzanem 143

może być też dżem lub konfitura) – kupnego lub domowego łyżka chrzanu – kupnego   Przepis na ćwikłę z czarnego bzu Wymieszać czarny bez z chrzanem i przełożyć do słoika. Artykuł Ćwikła czarny bez z chrzanem pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Domowe mleko kokosowe 162

wody Wykonanie; Wiórki wkładam do blendera i zalewam gorącą wodą. Miksuje. Sitko wykładam gazą i przelewam masę. Odciskam wiórki. Mleko przelewam do butelki i trzymam w słoiku w lodówce. Rozwarstwianie jest normalne. Przed użyciem trzeba potrząsnąć kilka razy butelką

Anioły w kuchni
Ciasto wyśmienite 406

szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki   Sposób przygotowania Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie łyżki odłożyć ) wymieszać z proszkiem

Różne smaki w kuchni
Masło orzechowe 193

wlewamy olej (jeżeli chcemy słodkie masło dodajemy nektar z agawy lub miód). Ponieważ trochę czasu to zajmie miksujemy sukcesywnie, aby nie przegrzać urządzenia. Gotowe masło przekładamy do czystego, suchego słoika i zamykamy. Przechowujemy w lodówce. Masło orzechowe świetnie nadaje się do smarowania pieczywa czy tostów, dzięki czemu może być oryginalną propozycją na śniadanie. Doskonale komponuje się z ciastami, kremami, zarówno

mojewypiekiinietylko
kaszotto z pesto i bobem 152

lunch box do pracy.  Polecam! PRZEPIS NA KASZOTTO Z PESTO ( 2 porcje) -   1 szklanka  kaszy gryczanej bardzo dobrej jakości - 2 łyżeczki pesto - 2 łyżeczki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami - 4-5 pomidorów suszonych - 4 garście ugotowanego bobu (dostępny jest mrożony w sklepach) Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Bób mrożony gotujemy

SMYKWKUCHNI
Strucla bezglutenowa z dżemem 116

cukier 3 łyżki, żółtka 5 szt, mleko 1,5 szklanki, masło 10 dag, drożdże suche 2 łyżeczki, skórka z cytryny (starta) 1 łyżeczka, nadzienie: dżem lub marmolada 1 mały słoik, kruszonka, mąka bezglutenowa 5 dag, cukier 5 dag, masło 5 dag, Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy żółtka jaj, cukier, drożdże oraz mleko i wyrabiamy

kulinarne odsłony pati
Letnia czerwona sałatka 137

odsączoną kukurydzą mieszamy. Sałatkę można podać jedno porcjowo jak na zdj, lub w dużej ozdobnej misce wymieszane wszystko razem. Sos : Łodyżki pietruszki odcinamy, resztę  wkładamy do litrowego słoika, następnie dodajemy czosnek, łyżkę miodu, ocet winny, sól i olej. Wszystko blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku- sos w smaku musi być wyrazisty. Jesli zostanie nam winegretu możemy spokojnie zostawić

Garnkowe fanaberie
Szybka sałatka z kuskusem 128

sałatkę. Dodałam do niej, tak naprawdę to co miałam w domu. Miłośnikom suszonych pomidorków i oliwek, myślę że posmakuje 😉 Dobrej nocki 😗 Składniki: kuskus pół szklanki, suszone pomidory 1/4 małego słoika, oliwki 10 szt, awokado pół szt, sezam 1 łyżeczka, sok z cytryny lub limonki do skropienia sałatki, oliwa z oliwek 2 łyżki, czosnek pół ząbka, sól i pieprz do smaku

kulinarne odsłony pati
Wiosenna sałatka ze szparagami i sosem winegret 160

prostych składników wyczarować lekką  super smaczną i aromatyczną sałatkę. Sezon na szparagi jest krótki, korzystajmy póki czas.  Na podwieczorek spisze sie doskonale, można też zabrać w słoiku do pracy. Składniki: ½ główki lodowej sałaty 1 kulka mozzarelli 10 sztuk zielonych szparagów 1 malinowy pomidor ½ ogórka Pęczek rzodkiewki 3 łyżki płatków migdałowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek

Wanilia i Kardamon
Żurek z boczkiem i białą kiełbasą 205

sauer” oznaczające „kwaśny”. Jak wspomniałem wyżej podstawą żurku jest zakwas żytni. Najlepiej przygotować na co najmniej 4-5 dni wcześniej, aby zdążył odpowiednio skwaśnieć. Do czystego słoika wsypujemy 100g mąki żytniej i zalewamy ją 100ml letniej przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia dokarmiamy zakwas dosypując 50g mąki żytniej

Jacob Tastes
Sałatka z jarmużem i indykiem 165

zarazem bardzo smaczna. Ja przygotowałam sobie ją na obiad do pracy, jest bardzo sycąca. Składniki: 100 gram jarmużu 200 gram piersi z indyka 100 gram pomidorków koktajlowych Pół słoika suszonych pomidorów Pół papryki żółtej 1/3 puszki soczewicy Bonduelle Przyprawa do grosa Słodka papryka Olej do smażenia Sos: 4 łyżki oleju rydzowego 1 łyżka soku z cytryny Cukier trzcinowy  Sól

Bajeczna Kuchnia