moim nie pozostał nawet okruszek. :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej kostka masła 4 łyżki cukru szczypta soli 2 żółtka 150 g białej czekolady 100 ml śmietany 30% słoik dżemu wiśniowego Stovit płatki migdałów Zimne masło zagniatamy z mąką, cukrem, solą i żółtkami. Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x35
Cynamonowe szczęściepiątkową kolację, następnego dnia zabrałam ją jeszcze do pracy. Składniki: 100 gram kaszy gryczanej 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka zielonego groszku 1 duża czerwona papryka 1 słoik suszonych pomidorów 1 łyżeczka czubrycy zielonej Sól himalajska Pieprz 3-4 łyżki oleju lnianego Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy
Bajeczna Kuchniamixu sałat 3 jaja ugotowane na twardo 3 sztuki białej kiełbasy parzonej pęczek rzodkiewek garść rzeżuchy sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika czarny pieprz sól przepis Do miski przekładamy majonez, jogurt oraz tarty chrzan, całość doprawiamy odrobiną soli, czarnym pieprzem i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Białą kiełbasę kroimy w plastry, ugotowane
Smakowite Daniaziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 1 cebula 4 liście laurowe 5 ząbków czosnku Przygotowanie; Płatki owsiane mielimy na gruboziarnistą mąkę w młynku do kawy. Wsypujemy do dużego słoika, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy i kroimy na pół- dodajemy do mąki. Ziele angielskie, liście i ziarenka pieprzu także wrzucamy do słoja. Zalewamy ciepłą ( nie gorącą) woda. Dokładnie
Radość kipiąca uśmiechem.miodu laska wanilii Wszystkie składniki włożyć do małego rondelka z grubym dnem. Laskę wanilii przekroić i wyjąć nasionka. Nasionka przełożyć do rondelka ( laskę wanilii bez nasionek możecie włożyć do słoika z cukrem, aby cukier nabrał aromatu wanilii. Będziecie mieć domowy cukier waniliowy) Wszystkie składniki podgrzewać na małym ogniu. Podgrzewać około 45 minut. Masa ściemnieje i zrobi się gęsta
Piekarz-Kucharz-Garkotłukminut a następnie mieszam, przyklepuję łyżką i piekę kolejne 15 minut. 10 Wyciągam z piekarnika i nie mieszając czekam aż granola wystygnie. 11 Następnie przekładam ją do szczelnego słoika. 12 Smacznego
Book of spellspikli ogórkowych. Są znakomitym dodatkiem do wszelkich dań, nie tylko azjatyckich. Dobrze się sprawdzą z wędliną na kanapkach. Zamiast cukru dałam ksylitol. Tak przygotowane pikle można przechowywać w słoiku w lodówce. Bardzo polecam! Przepis na podstawie magazynu "Jamie" składniki 1 długi ogórek lub 2 średnie 1 papryczka chili 1/2 pęczka kolendry, posiekana 2 łyżeczki octu ryżowego - do smaku
Stare Garylistki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Mąkę wsypujemy do dużego słoja i zalewamy dwoma szklankami ciepłej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą wodę, czosnek i chleb. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni (w temperaturze pokojowej). Od czasu do czasu zakwas mieszamy
Qchnia po prostuząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren kolendry łyżka wody z kiszonych ogórków 700 ml letniej przegotowanej wody Wykonanie: Do dobrze umytego, wyparzonego słoika o pojemności jednego litra wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy, pokrojony na ćwiartki czosnek i wszystko zalewam letnią wodą. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Dolewamy sok z ogórków, aby przyspieszyć cały proces
Quinoa Raz!Doskonale nadaje się na świąteczną kolację. Składniki 1 puszka tuńczyka z oleju 1 szkl fasoli mung firmy Targroch kilka różyczek brokuła 2-3 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 1 słoik selera konserwowego kawałek pora majonez sól pieprz czarnuszka kwasek cytrynowy firmy Gellwe 1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny. Następnie dokładnie płuczemy i zalewamy dwiema szklankami wody
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywłasnym zakwasie,serdecznie Wam polecam. Składniki: 5 kopiastych łyżek mąki żytniej 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3/4 l przegotowanej ciepłej wody Do słoika wsypać mąkę żytnią,zalać ciepłą przegotowaną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz ząbki czosnku lekko zmiażdżone. Wymieszać dokładnie,przykryć serwetką,lnianą serwetką i odstawić w ciepłe miejsce.Raz dziennie przemieszać
Niespełnione zdolności kulinarnebudyniowa: mleko 500 ml. budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier puder 4 łyżki, masło 200 g, dodatkowo: delicje dowolny smak 3 opakowania, galaretka wiśniowa 2 opakowania, ulubiony dżem 1 mały słoik, Sposób przygotowania: Przygotowujemy biszkopt: Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
kulinarne odsłony patinią zabrałam, a teraz .. mhmm.. zjadłabym miseczkę nawet teraz :) Pyszna zupa i robi się ją bardzo szybko. Zupa chrzanowa 1, 5 litra rosołu 1 słoik chrzanu ( u mnie Polonaise ) 4 kawałki białej kiełbasy 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 3 łyżki śmietany 30% pieprz
Kuchnia na wzgórzuwięc polecam na Wielkanoc idealny dodatek do jaj, śledzi i wędlin. Składniki: - 2 lub 3 ogórki konserwowe ja użyłam marynowanych w musztardzie, ale zwykłe też będą dobre - 1 słoik ok. 200 ml marynowanych grzybów, mogą być pieczarki, ale najlepsze będą leśne grzyby, prawdziwki lub kozaki - 3 pełne łyżki dobrego majonezu - 1 opakowanie jogurtu naturalnego 150-180 g - 1 łyżeczka ostrej
Apetyczna babeczkaementaler 100 gram sera gouda ½ opakowania sera fety 2 ugotowane marchewki ½ korzenia ugotowanej pietruszki Kawałek gotowanego selera 1 łyżka siekanego szczypiorku 1 ogórek kiszony 1 spora łyżeczka chrzanu ze słoika Majonez Wykonanie: Kukurydzę odsączymy. Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w małą kostkę (j a do krojenia używam kratki a warzywa wykorzystałam z gotowanego rosołu ). Podobnie kroimy ogórka kiszonego. Sery ścieramy
Smaki Ewy