Quinoa raz zrobiłam zrobiłam kremową ogórkową. Mój mąż uwielbia kiszone ogórki, po prostu dobrze się po nich czuje, dlatego spróbowałam czegoś innego, niż zwykła ogórkowa. ogórki kiszone ze słoika 300 gr seler duży 1/2 sztuki pietruszka 1 sztuka ziemniak 1 sztuka liść laurowy 1 sztuka ziele angielskie 3 ziarenka bulion warzywny 1l cebula 1 sztuka oliwa 2 łyżki koperek
AZgotuj!kuchni, aż nagle na stole zauważyłam miseczkę z żurawiną. Cóż, zdarza się;) Dlatego w tytule tego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia z indyka 200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku 200g wątróbki drobiowej lub indyczej 2 cebule 8 plastrów suszonego jabłka 1 czerstwa kajzerka
Obiad gotowyplacuszki na słono z kiełbasą słoikową SPICHLERZ RUSIECKI , polędwicą, serkiem topionym i suszonymi pomidorami.Placki podałam z wyśmienitym ketchupem FOLWARK . Zapraszam do wypróbowania :) 1,5 szklanki mąki typ 550 1/2 słoika kiełbasy słoikowej Spichlerz Rusiecki 4 suszone pomidory z oleju 1 podłużny serek Hohland z papryką 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 9 plasterków polędwicy sopockiej
Sama słodycz i szczypta chilioknem zrobiło się iście wiosennie na moim balkonie bratki, niezapominajki i prymulki. Zachciało mi się równie kolorowej sałatki jak te kwiatki :) Idealna sałatka do słoika, do pracy. Robi się fik-mik, bez zbędnego sosu....uzależniająca :) Składniki: (na dwie osoby) 1/2 szklanki kuskusu 100 g papryki (użyłam mini papryk) 100 g mango 100 g świeżego ogórka duża garść świeżej bazylii
Delicious TitbitsBuraczki można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Buraczki te są bezglutenowe. Polecam produkty firmy ORZECH. SKŁADNIKI: 8 plastrów karkówki 1 słoik dużemu wiśniowego z całymi owocami sól i pieprz do smaku 50 ml wody ZASMAŻANE BURACZKI firmy ORZECH PRZYGOTOWANIE: Plastry karkówki dokładnie rozbijam. Każdy plaster solę i pieprze
Gotowanie Patkimięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar. 7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny. 8. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę
Gotowanie...to proste !się je bardzo szybko . Przy tak wielu zaletach niestety maja jedną wielką wadę- są tak smaczne, że ciężko skończyć na jednej porcji. Składniki: 6 plastrów chudej szynki 1 słoik ciętego selera w zalewie 1 duże kwaśne jabłko 1/2 dużej cebuli 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanego szczypiorku (można zastąpić pietruszką) 3 łyżki majonezu (w wersji fit polecam jogurt
Pobite gary Barbaryniezwykle zdrowe, pożywne oraz po prostu przepyszne :) Ja przygotowuję je z myślą o synku - aby nie kupować np.słodyczy ze sklepu, robię te ciasteczka i przechowuję w zamkniętym słoiku - uwierzcie mi, baaardzo długo zachowują świeżość - o ile nie zostaną wcześniej 'pochłonięte' przez innych domowników ;) Kokosowe ciasteczka z muesli idealnie sprawdzą się na piknik, na zdrowe drugie śniadanie
Moja Książka Kucharskarobocie powoli dolewamy oliwę ( w razie potrzeby zdejmujemy składniki ze ścianek pojemnika łopatką) - gdy wszystko dokładnie się połączy, doprawiamy pesto solą oraz pieprzem. Krok 4. Gotowe pesto przekładamy zakręcanego słoika, zalewamy cienką warstwą oliwy i zamykamy. Podajemy z makaronem lub jako dodatek do kanapek. Przechowujemy w lodówce do tygodnia - po każdym wykorzystaniu, zalecam zalać resztę pesto świeżą warstwą oliwy
Moja Książka Kucharskakopiaste łyżki szarej soli kamiennej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki zalewy mieszamy, podgrzewamy, mieszamy, aby wszystko dokładnie się połączyło, sól rozpuściła, odstawiamy do wychłodzenia. Krok 2. Do każdego słoika wkładamy przyprawy, następnie układamy ogórki (zawsze jasnym końcem do góry), zalewamy zimną zalewą - słoje dokładnie zamykamy, ustawiamy w dużym garnku z wodą, zagotowujemy i natychmiast wyjmujemy, ustawiamy na grubej warstwie
Moja Książka KucharskaKrok 4. Całość gotujemy przez do 10 minut - pod koniec gotowania do warzyw można dodać pół łyżeczki mielonej, czerwonej, słodkiej papryki. Krok 5. Gorącą kapustę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, zamykamy je , studzimy - przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Moja Książka Kucharska poleca inne przepisy na zdrowe i udane przetwory domowe >>> Smacznego
Moja Książka Kucharskadrobiu lub cielęciny zielenina do dekoracji 2 łyżki gęstej śmietany sól i biały, mielony pieprz do smaku sos: szklanka kwaśnej kremówki łyżka tartego chrzanu (może być ze słoika) sok z cytryny cukier sól kopiasta łyżeczka mielonej żelatyny 2 łyżki mleka PRZYGOTOWANIE: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Pasztet ucieramy
Moja Książka Kucharskakwasek cytrynowy łączymy doprowadzamy do wrzenia - gotujemy około 10 minut, cały czas mieszając. Następnie wlewamy płyn żelujący i jeszcze raz zagotowujemy na największym ogniu, przekładamy całość do wyparzonym słoików i szczelnie zamykamy. Smacznego
Moja Książka Kucharskasolimy, dodajemy pieprz oraz posiekany drobniutko czosnek - mieszamy i odstawiamy na około 2 godziny. Krok 6. Po tym czasie, warzywa jeszcze raz mieszamy, następnie ciasno wkładamy do przygotowanych słoików (bezwzględnie czystych i bardzo dobrze jeśli wyparzonych), zalewamy pozostałym roztworem,zakręcamy, pasteryzujemy w garnku z wodą przez 15 minut, licząc od czasu kiedy woda w garnku zawrze. Smacznego
Moja Książka Kucharskabędziecie potrzebowali ok. 500g). Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie zasmażki z warzyw : marchwi, cebuli, koncentratu pomidorowego oraz buraków (aby oszczędzić trochę czasu możecie użyć gotowych, kwaszonych buraków ze słoika). Pamiętajcie, najlepszy barszcz to ten mięsny z fasolą, gotowany powoli, czyszczony z szumowin. Oczywiście z ziemniakami (bo ziemniaki na Ukrainie trafiają do każdej zupy), z kapustą słodką lub kiszoną
Moja Książka Kucharska