słoik - 12348 przepisów (strona:370/824)

Najsmaczniejsze ciasto marchewkowe 155

przykryciem  4  minuty.Następnie odkryć i gotować na wolnym ogniu ,ciągle mieszając ,aż cukier bedzie rozpuszczony a płyn nabierze formy syropu. Schłodzić i przechowywać w zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej. Syrop będzie ważny  przez około 2 miesiące.     Cream of tartar lub  wodorowinian potasu czyli COOK-(CHOH)2COOH (inne nazwy: kwaśny 00winian potasu, winny kamień

w mojej kuchni
Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami 161

zmiksować. Do masy dodać gęstą część mleka kokosowego, resztę oleju kokosowego i zmiksować ( w razie potrzeby zdejmując masę ze ścianek blendera). Przelać masę do 6 miseczek albo małych słoików. Wstawić na minimum 4 godziny ( albo na noc) do lodówki 3.5.3226 Przepis pochodzi z bloga „The kitchen Mccabe” The post Kokosowy krem czekoladowy z nerkowcami appeared first on Cooking

Cooking for Emily
KOSTKA CHAŁWOWA 244

pełne łyżeczki żelatyny POLEWA CZEKOLADOWA 100 g gorzkiej czekolady 125 ml śmietany 30% 1 łyżka masła lub oleju kokosowego DODATKOWO : kubek czarnej herbaty z miodem i cytryną, 1 słoik (285 g) powideł śliwkowych lub dżemu z czarnej porzeczki, pokruszone pistacje lub chałwa WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją góra/dół bez termoobiegu. Spód formy o wymiarach 20x30

cool and minty
Orange curd - krem pomarańczowy 233

gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką. Gotujemy aż krem zgęstnieje i osiągnie upragnioną konsystencję. U mnie gotował się około 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia przed przelaniem do słoika. Przechowujemy w lodówce

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka śledziowa "Salsa" 130

postanowiłam ją w końcu odtworzyć w domu. Smak jest identyczny jak tej sklepowej, więc mi się udało :-) SKŁADNIKI 1 kg śledzi solonych 3 duże cebule olej rzepakowy 1 mały słoik ogórków konserwowych Na zalewę octową: 250 ml octu spirytusowego 10% 250 ml zimnej, przegotowanej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Na sos pomidorowy: 1 puszka (400 g) krojonych

Passions hobbies life
Leczo z dynią hokkaido 237

sycące, wyraziste (zasługa przypraw) i smaczne. Mało kto zorientuje się, że w daniu znajduje się dynia. Ponadto świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem.  Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i przechowywać w chłodnym miejscu.  Składniki na 4 porcje: dynia hokkaido (co najmniej 0,5 kg obranej i pozbawionej miąższu) 4 papryki w różnych kolorach 1 puszka

Ugotować
Sałatka na imprezę 313

Szybka, smaczna, pożywna, podzielna Składniki: 2 filety z kurczaka 1/2 opakowania makaronu kolorowego świderki 1/2 słoika suszonych pomidorów w zalewie z ziołami 1 garść słonecznika 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu sól, pieprz, papryka czerwona słodka olej Filat z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju dodając sól, pieprz i paprykę czerwoną. Makaron gotujemy w osolonej wodzie

MojaQchnia.pl
Limoncello-nalewka cytrynowa 122

wrzątkiem-co najmniej 2 razy. Następnie kilogram cytryn obieramy ze skórki,dokładnie pozbywając się albedo (białej skórki,która powoduje gorycz).Skórki plus dwie dodatkowe cytryny kroimy, wkładamy do dużego słoika, zalewamy spirytusem, zakręcamy i odstawiamy na 14 dni. Od czasu do czasu mieszamy zaczyn.Po 14 dniach przygotowujemy syrop cukrowy, czyli 400 g cukru plus 750 ml wody.Cukier musi się rozpuścić

Kopystką po garach
Hummus idealny 121

wyjdzie gorzkie).Ziarno przesypujemy do blendera, dodajemy olej i miksujemy- co jakiś czas zeskrobując ziarno ze ścianek. Miksujemy do momentu, aż pasta stanie się kremowa i jednolita. Przekładamy do słoika-trzymamy w lodówce. Wieczorem zalewamy ciecierzycę wodą. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać. Zalać dużą ilością świeżej wody, dodać łyżeczkę sody i zagotować. Gotować przez około 40 minut

Kopystką po garach
Węgierska zupa gulaszowa (potocznie zwana -bogracz) 104

mięsa wołowego (u mnie zrazowe) 1 większa cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 5-6 ziemniaków 3 mniejsze marchewki korzeń pietruszki seler papryczka chili 1/2 słoika koncentratu pomidorowego  1,5 litra bulionu wołowego sól pieprz papryka słodka w proszku papryka ostra w proszku (opcjonalnie) kminek majeranek 1/2 łyżeczki cukru olej 2-3 skibki chleba (kromki) PRZYGOTOWANIE: Mięso

Kopystką po garach
Ogórki kiszone 103

główka czosnku Kilka liści dębu Kilka liści winogrona Kilka liści wiśni Gałązki kopru ZALEWA: Na litr wody/2 łyżki soli. Należy przygotować ok. 3 litry takiej solanki. Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki, ząbki czosnku, liście, koper, pokrojonych korzeń chrzanu. Zalewamy to gorącą wodą z solą

Kopystką po garach
Sałatka z ogórków z czosnkiem i ostrą papryką 94

godzin. Po tym czasie, odlać wydzielony sok, doprawić drobno posiekanym czosnkiem i papryką. Cukier, ocet i oliwę zagotować i zalać ogórki. Odstawić na kolejne 6 godzin. Powkładać do słoików, nie gotować

Kopystką po garach
Niedrogi bigos 184

jałowcowa lub inna podsuszana Powidła śliwkowe(ok. 2-3 łyżki) Sól Pieprz Liście laurowe (3-4 szt.) Ziele angielskie (8-10 kulek) Koncentrat pomidorowy (u mnie Pudliszki-prawie cały słoik) Olej PRZYGOTOWANIE: Grzyby płuczemy na sitku, następnie zalewamy wodą i zostawiamy na noc.Rano grzyby odcedzamy ale wodę zachowujemy-dodamy ją do gotowanej kapusty Kapusta( jeżeli jest zbyt kwaśna lub słona

Kopystką po garach
Gumbo - potrawa z Luizjany i "Ja, kochanka" 150

Składniki (na 3-4 porcje): podwójna pierś kurczaka pół pętka kiełbasy jałowcowej cebula łyżka mąki 3 łodygi selera naciowego pół czerwonej papryki pół puszki pomidorów bez skórki lub pół słoika przecieru pomidorowego płaska łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) płaska łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki suszonego oregano szczypta tymianku czarny pieprz sól Do garnka wlać pół litra wody. Zagotować. Pierś kurczaka

Weekendy w domu i ogrodzie
Zdrowy sernik z malinami 189

odżywki białkowej - kilka kropel olejku waniliowego - 100g malin, może być więcej jak ktoś lubi Na spód: - 1500g płatków migdałów - 100g ciastek owsianych -   20g roztopionego masła Sos malinowy: - słoik malin z sokiem - mała łyżeczka mąki ziemniaczanej Całość gotujemy chwilę, dodajemy małą łyżeczkę mąki ziemniaczanej, gotujemy kilka minut, przecieramy przez sitko. Sposób wykonania: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciastka rozdrabniamy

Wypieki Rene