słoik - 12348 przepisów (strona:375/824)

Mini Oponki Serowo - Drożdżowe 447

Kiedy ciasto wyrośnie, wykładamy je na blat/stolnicę, zagniatamy chwilę i dzielimy na trzy części. Każdą część wałkujemy na grubość około 1 cm. Wycinamy kółka ( ja to robiłam małym słoikiem po ketchupie ) a w każdym wycinamy dziurkę np. naparstkiem lub małym korkiem. Oponki nie muszą już wyrastać, same się napuszą podczas kiedy będziemy wycinać następne oponki i smażyć je. Gotowe

Gotowanie...to proste !
mielony 152

kaszą gryczaną, ziemniaki, buraczki słodko kwaśne i kompot :)  Proste i dobre jedzenie dla każdego, jeżeli ktoś lubi zwykłe domowe dania :)  Ziemniaki gotujemy w łupinach, buraczki serwujemy ze słoika w spiżarni lub ze sklepu :) ... Mięso mielone z szynki jest za "chude" na kotlety, dodałem więc ugotowaną kaszę,  oczywiście jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i cebulę... Kompot, można zrobić

chleba naszego
Dzień Matki 122

był czas kolejnych przygotowań, już pod moim okiem  Ania przygotowywała obiad... Versia kroiła pędy sosny na syrop... Nikola się kręciła, Aga spała...inni leniuszowali po pokojach :) Obiad przygotowany :) Słoiki na syrop nastawione :) Ja w tym czasie upiekłem ciasto budyniowe:) Mama akurat  wróciła w dobrym czasie i już można było świętować :)  Kto chciał, to po obiedzie zajadał się

chleba naszego
syrop sosnowy 178

sosna rośnie wszędzie ... Do końca maja zbieramy młode pędy sosny i robimy syrop :) Po zerwaniu przeglądamy i odrzucamy igły, które zawsze się zawieruszą. Przebrane pędy kroimy... ...wkładamy do słoików i przesypujemy cukrem... ...żeby pędy szybciej puściły sok ubijamy :) Tak przygotowane ustawiamy w słonecznym miejscu na 4 tygodnie. Potem przelewamy  przez sitko i butelkujemy. Do użycia przy kaszlu, przeziębieniu

chleba naszego
truskawki kaszubskie 124

Jeżeli ktoś chce może dodać cukier żelujący, cukier waniliowy, sok z cytryny... Gdy już wszystko ładnie zgęstniało i cały dom pachnie :)  wówczas jest już czas na przełożenie do słoików i zawekowanie :) Oczywiście zawsze musi być mała degustacja dla smakoszy :) z bułką :) Na pewno nigdzie w sklepie nie ma takiej konfitury :) Zachęcam do tej jakże pożytecznej zabawy, dobre truskawki

chleba naszego
mus wiśniowy 107

gotujemy je na średnim ogniu... Pianę, która powstaje przy gotowaniu zbieramy cedzakiem... Jak zebraliśmy pianę a owoce jeszcze się nie rozgotowały, to blendujemy całość...  Gorące/ gotujące przekładamy do słoików i ustawiamy na denkach do wystygnięcia... Teraz wystarczy tylko opisać i wynieść do spiżarni :) Zimą jak znalazł :) Smacznego

chleba naszego
fasolka na zimę 139

zjemy tyle od razu :) Nastąpiła szybka decyzja, zaprawiamy :) Fasolkę myjemy w zimnej wodzie... Obcinamy końce... Wkładamy do garnka i gotujemy 3 min... ...od momentu zagotowania. Potem odcedzamy... Przekładamy do słoików... Zasypujemy jedna łyżeczką soli i jedną łyżeczką cukru, potem zalewamy wodą. Pasteryzujemy 90 min i na drugi dzień jeszcze raz 30 min. Tak przygotowana może stać 12 miesięcy w spiżarni

chleba naszego
majonez domowy w 10 sekund 114

łyżeczkę musztardy, łyżeczkę cukru,  szczyptę soli, łyżkę octu. jeżeli chcemy majonez smakowy, to dodajemy pieprz...czosnek...paprykę... :)   Jajko parzymy 10 s w wrzątku. Następnie wszystko "wrzucamy" do słoika :) Wkładamy blender i na najwyższych obrotach blendujemy od dołu kilka sekund... przesuwając blender góra dół... i to wszystko :) Majonez gotowy! Możemy też zrobić wszystko w innym naczyniu, ważne żeby zmieścił

chleba naszego
zupa warzywna z klopsem 143

wrzucamy je do garnka jak zupa już zacznie się gotować. Po 8-10 minutach zabielamy zupkę i chwilę jeszcze gotujemy.Jak nie mamy śmietany, to wlewamy do słoika trochę mleka i wsypujemy łyżkę mąki mieszamy i dolewamy do garnka. Wyłączamy palnik i jak zupa się "uspokoi" możemy serwować :) Polecam to dobra, pożywna zupa dla małych

chleba naszego
Puree z dyni 158

różnego rodzaju ciast, dań wytrawnych np. pierogów, lasagne czy pasty do kanapek. Przygotowanie puree z dyni trochę trwa dlatego fajnie jest przygotować sobie większe ilości a następnie zawekować w słoiki. Składniki: 2 dynie piżmowe 3 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Sposób przygotowania: Dynię obierz, pozbaw ją pestek a następnie pokrój w kostkę. Wymieszaj razem z olejem oraz solą. Wyłóż

wysmienity
Ciasto "Nocka" 232

wystudzeniu zdjąć resztę papieru z ciasta. Przygotowanie galaretki: Wszystkie galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Rozlać do dwóch takich samych naczyń np. słoików, na równą ilość. Trzeba pilnować, aby za bardzo nie stężała. Powinna mieć taką konsystencję, aby była lekko gęsta, ale mogła się wylać i rozprowadzić. Przygotowanie kremu: Żelatynę zalewamy zimną wodą

talerz przyjemności
Kurczak z bambusem 145

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 słoik pędów bambusa w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego pieprz, przyprawa chińska, sos sojowy, mielony imbir, trawa cytrynowa olej … Czytaj dalej Kurczak z bambusem

czarrna od kuchni
Pieczone bataty z mięsem z indyka podane z buraczkami domowej roboty 137

całości pieczony. Poza buraczkami rzecz jasna. Buraczki zrobiła w sezonie moja mama i są genialne w smaku, pasują do wszystkiego, a moje dzieciaki jedzą je wprost ze słoika. Obiad nie jest smażony, wszystko przygotowane w piekarniku. Czasem warto zrobić coś dla zdrowia. Kompletnie nic skomplikowanego. Cieszy oczy i raduje żołądek. Jak zwykle nie podaję ilości, bo to nie ciasto. Składniki

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik czekośliwka. Bez jajek 137

masła 175 g brązowego cukru 125 ml gęstej śmietany 12% 4 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kaszy manny 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały słoik czekośliwki Masło miksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną, kaszę manną, proszek do pieczenia, zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, cały czas miksując. Wlać śmietanę. Całość dobrze połączyć ze sobą

Domowa cukiernia Ewy