słoik - 12348 przepisów (strona:381/824)

ŚLEDZIE MARYNOWANE W OCCIE WINNYM 149

kawałki, cebulę obierzcie i również pokrójcie. Ocet wlejcie do rondla, dodajcie cukier, zagotujcie. Kiedy cukier rozpuści się w occie, dodajcie przyprawy i posiekaną cebulę.  Odstawcie do ostudzenia. W słoiku poukładajcie śledzie, zalejcie zimną marynatą, zakręćcie. Wstawcie na 2-3 dni do lodówki, aby smaki dobrze się wymieszały

OliveandThyme
MARYNOWANE ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWYM 138

Śledzie pokrójcie na małe kawałki. Musztardy połączcie ze śmietaną i majonezem, dodajcie miód, sól i pieprz, dokładnie wymieszajcie. Do sosu wrzućcie pokrojone śledzie oraz koperek, jeśli używacie. Przełóżcie do słoika, zakręćcie i odstawcie do lodówki

OliveandThyme
DOMOWA LEMONIADA -syrop 204

całą noc. Po kilku/kilkunastu godzinach syrop przecedźcie (nie używajcie gazy, bo syrop będzie dosyć gęsty, najlepiej sprawdzi się tu dosyć drobne sitko) i wlejcie do wyparzonej butelki lub słoika. Dorzućcie kilka listków mięty, zamknijcie i wstawcie do lodówki. Syrop gotowy! Rozcieńczajcie go wodą, wodą gazowaną, wódką, w lecie dodajcie kilka kostek lodu. A w zimie z herbatą- ideał. My robimy

OliveandThyme
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 169

plastikowych pojemnikach. Pozostałości z puszek, których nie wykorzystaliśmy od razu zawsze należy przełożyć do innego naczynia. Jeśli mamy wybór, kupujmy gotowe do spożycia warzywa i strączki w słoikach (dostępne w takiej formie są np. kukurydza, fasolka czy ciecierzyca), a jeśli już sięgamy po te puszkowane to róbmy to sporadycznie – jak w przypadku tuńczyka i czerwonej fasoli, które wykorzystane dzisiaj przeze

Even Better Food
Serek z jogurtu naturalnego (labneh) 116

spód miseczkę, by skapywała do niej płynna część jogurtu. Jogurt pozostawić w ten sposób na około 24 godziny, po czym rozwiązać gazę, a gotowy serek przełożyć do miseczki lub słoika i przechowywać w lodówce. Ewentualnie, serek można przygotować również na gęstym sicie wyłożonym gazą. Smacznego! Zapisz

Even Better Food
Sałatka z jajkiem i awokado 110

oliwek łyżka wody ½ łyżeczki cukru sól, świeżo mielonym czarny pieprz PRZYGOTOWANIE: Winegret: W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier, sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia składników. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Kroimy na ćwiartki. Sałatę myjemy i odsączamy na sitku lub w wirówce. Awokado rozcinamy na pół i lekko przekręcamy. Rozpołowione kroimy

Pyry na Gaz
Śledzik z jabłkiem w majonezie z curry 142

miski , następnie jabłko , cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i przekładam do śledzia , dodaję nasze przyprawy , curry ,pieprz ziołowy , pieprz czarny , majonez , wszystko razem mieszamy i przekładamy do słoika , pod przykryciem odstawiamy na całą noc do lodówki  , na następny dzień są super

Mój Smak
sałatka z szynką 448

chwili. Świetnie nadaje się na przyjęcia ale też na co dzień, np. na kolację.  Składniki: 200 g szynki w kawałku puszka kukurydzy 200 g sera żółtego w kawałku słoik papryki konserwowej pęczek zielonej cebulki 3 łyżki majonezu pieprz Szynkę pokroić w grubą kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę, kukurydze odcedzić, cebulkę posiekać. Wszystkie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Spaghetti z sosem pomidorowym i ziołową posypką chlebową 144

ilość przypraw i gotując go kilka minut, aby nadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji).  Składniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa  Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej

My simple kitchen
GOŁĄBKI PO GRECKU W LIŚCIACH Z WINOROŚLI 129

czułam słoność sera, słodko kwaśny smak sosu, pikantne nuty dość mocne papryczki chili i smak mięty z cytryną.Tak musi smakować "doskonałość".Polecam.    18 liści winorośli ze słoika( ja kisiłam swoje liście winogrona przepis na blogu w "przetworach") 10 dag.mięsa mielonego 1 torebeczka mała kaszy bulgur(ugotowanej według przepisu z opakowania) 1 pęczek mięty

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makaron z naleśników ze szpinakiem i filetem z morszczuka (fit) 154

Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki mąki gryczanej 2 szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Szczypta soli Na farsz szpinakowy: 450g szpinaku mrożonego (1 opakowanie)     ½ słoika suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko Ponadto: 4 filety z morszczuka ½ cytryny Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Składniki na naleśniki umieszczamy w misce miksera i mieszamy

Kolizje Smaków