słoik - 12348 przepisów (strona:387/824)

Kandyzowany ananas 191

czystą bawełnianą ściereczkę. Pozostawić na 2-3 dni, aby owoce dosuszyły się. (W trakcie można co kilka godzin przemieszać.) Po wysuszeniu owoce przesypać cukrem pudrem i przełożyć do słoika. Syropu powstałego po gotowaniu ananasa nie wylewajcie. Można go wykorzystać do herbaty lub zimnych napojów, także tych z alkoholem. Jest też idealny do nasączania ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 365

zalewy. Na sałacie układamy warstwę z grillowanej cukinii, a na niej warstwę z soczewicy. Kolejną z cukinii i następną z soczewicy. Na koniec posypujemy prażonymi pestkami dyni. W słoiku lub naczyniu z przykrywką mieszamy oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę i białe wytrawne wino. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Energicznie wstrząsamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Gotowym sosem

My Chcemy Jeść
Warstwowa sałatka królewska 507

ananasem, która sprawdzi się na niejednej imprezie - choćby tej najbliższej - sylwestrowej :) Sałatkę możemy "odchudzić" - i dać połowę majonezu - a resztę jogurtu greckiego! SKŁADNIKI 200 g selera konserwowego - 1 słoik 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa w syropie 5 jajek 1 puszka czerwonej fasoli 1 większa marchew - ok. 150 g 1 mały por 7 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo

Moje Kuchenne Rewelacje
babka cytrynowo-piernikowa z dżemem winogronowym... 163

przyprawę do piernika i startą skórk ze sparzonej cytryny i wyciśnięty z niej sok, mikserem na dużych obrotach wszystko miksować z 2 minuty następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać ze słoika dżem domowy z ciemnych winogron lub jaki dżem się lubi, wszystko krótko zmiksować forma do babki 22 cm wysmarowana tłuszczem i posypana tartą bułką, do formy dać ciasto, piekarnik elektryczny

W Mojej Kuchni Lubię
Grissini z szynką parmeńską i rukolą 261

pesto lub majonezem. Układamy na niej rukolę i owijamy spiralnie wokół palucha grissini. Przekąska wygląda atrakcyjniej gdy listki rukoli będą wystawać na górze. Paluchy wkładamy do wysokiej szklanki lub słoika. Dodatkowo: Można przygotować sos jogurtowy do maczania paluchów (mały jogurt naturalny + wyciśnięty ząbek czosnku + szczypta soli), ale nie jest to konieczne. Post Grissini z szynką parmeńską i rukolą pochodzi

Poezja smaku
TORT MAKOWY Z CYNAMONEM I ORZECHAMI 181

płaskiej łyżeczki cynamonu W misie miksera umieścić mascarpone razem z kremówką, dodać także ksylitol i ubić na sztywną masę, na końcu dodać cynamon, całość zamieszać i odstawić. Dodatkowo: - słoik ok.500g musu z jabłek (u mnie domowy) - tarte orzechy laskowe - likier do nasączenia blatów, u mnie: Amaretto i Cointreau Wystudzony biszkopt delikatnie okroiłam i wyjęłam z formy. Przekroiłam na 3 blaty

Smaczne Zdrowe
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 300

Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z kurczakiem i kolorowym makaronem 206

pozostawia nieprzyjemnego zapachu jak w przypadku zwykłego czosnku w ząbkach. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2,5 szkl. kolorowego makaronu (u mnie kokardki) 2 czerwone papryki 0,5 litrowy słoik ogórków konserwowych 1 por 2 łyżki przyprawy do kurczaka 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej Do smaku: sól pieprz czarny (najlepiej grubo mielony) ostra

Kolorowy Przepisownik
Barszcz na zakwasie 226

pół 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego   Jak zrobić zakwas z buraków? Rozpuszczamy sól w wodzie. Buraki ciasno układamy w czystym, wyparzonym garnku glinianym lub dużym słoiku. Dodajemy przyprawy i zalewamy solanką. Odstawiamy na tydzień. Jeśli się spieszymy możemy dodać coś co przyśpieszy proces fermentacji, bo jest samo fermentowane np. łyżkę wody z ogórków kiszonych albo skórkę prawdziwego

Ugotowane pozamiatane
Śledzie korzenne z pomidorami 236

Śledzie korzenne z pomidorami W świątecznych przygotowaniach zaplątał się śledź. A dokładniej przepis na śledzie z przyprawami korzennymi. Polecam! Składniki na 2 słoiki po ok. 350 ml: 400 g śledzi solonych 3 cebule 6-7 suszonych śliwek garść drobnych rodzynek 3 łyżki oleju 4 łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek

Pełny talerz
Pomidorki koktajlowe nadziewane 1166

mówiło prywatka a nie domówka i to drugie jakoś ciągle dziwnie mi brzmi, ale niech będzie. U nas będzie bigos , którego specjalnie nagotowałam więcej przed Świętami i zawekowany w słoikach czeka na ostatni wieczór tego roku. Oprócz tego upiekłam już chrupiące ciasteczka serowe i cebulowe, zrobię jakąś sałatkę i kilka przekąsek. Coś na pewno przy niosą zaproszeni goście więc będzie

Smaczna Pyza
moskaliki w śmietanie 186

cytryny i doprawiłam cukrem. Dodałam posiekany szczypiorek, jabłko pokrojone w drobną kostkę i żurawinę. Wymieszałam, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na koniec delikatnie wymieszałam ze śmietaną. przełożyłam do słoika i odstawiłam do lodówki na 12 godzin. Przed podaniem udekorowałam szczypiorkiem i żurawiną

babka w formie
Śledź w śmietanie 178

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wsypać ją do śledzi, przemieszać. śmietanę wymieszać z majonezem, przelać do sałatki i wymieszać razem, doprawić pieprzem do smaku, przełożyć do słoika i wstawić na od 12 godz do lodówki

Camilla w kuchni
Udka kurczaka bez skóry z suszonymi pomidorami 312

porządków po świętach – czyli bigosu. A na dzisiaj polecam udka z kurczaka z suszonymi pomidorami. Składniki: Ok. 8 udek z kurczaka bez kości i skóry Suszone pomidory w oleju - słoik Sól Pieprz Oregano suszone - 1 łyżeczka Czosnek granulowany – ½ łyżeczki Bulion/ woda Wykonanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Pomidory kroimy w paseczki. Kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem i oregano. Dodajemy

Smaki Ewy
Śledzie z cebulką 172

olej Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę),osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić i przelać wrzącą wodą. Do słoika nakładać naprzemiennie śledzie i cebulkę posypaną odrobiną soli oraz świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie śledzie, cebula i przyprawy. Na sam koniec całość zalać olejem. Przygotowane śledzie wstawić do lodówki. Najlepiej smakują

Ugotować