Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 201mąki pół szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BEZA: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 6 białek DODATKOWO: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g) cukier puder do posypania MASA KREMOWA: 200 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki
Gotuję Testuję
Koszyczki tostowe z serkiem 250PORCJE: 9 Koszyczki tostowe z serkiem 1 serek Apetina (dowolny smak), ja użyłam POMIDORY I BAZYLIA 1/2 pory pęczek pietruszki 1/2 pomidora 1/3 słoika marynowanej papryki 15 dag sera żółtego kilka kromek sera tostowego Kromki chleba tostowego wyjmujemy z opakowania i wałkujemy wałkiem kuchennym. Powstałą kromkę należy obkroić nożem, aby powstało koło. Wkładamy każde koło do wysmarowanej margaryną formy
Gotuję Testuję
Fasolowy przysmak z patelni 165puszka białej fasoli pieprz, sól, przyprawa do potraw pół litry bulionu drobiowego Pokrojoną w kostkę kiełbasę podsmażyć przez chwilę na patelni. Następnie dodać do niej poszatkowaną drobno cebulę. Słoik papryki marynowanej odcedzić i paprykę przełożyć na patelkę. Fasolę odcedzić z zalewy, przelać wodą i dodać na patelnię. Całość chwilę podsmażyć i zalać bulionem. Przyprawić do smaku. Przykryć patelkę
Gotuję Testuję
Dżem na morelach 213TRUDNOŚĆ: łatwe CZAS: powyżej 30-60 minut ILOŚĆ: kilka słoików Dżem na morelach 1 kg moreli 2 galaretki morelowe 40 dag cukru 1 opakowanie Dżemix (2:1) Pamiętać należy, aby do dżemu wybierać świeże i jędrne morele. Morele wymyć, pozbawić skórek, a następnie przeciąć na pół i wydrążyć pestki. Następnie włożyć do dużej miski
Gotuję Testuję
Mirabelki - pyszne na dżemy, nalewki i kompoty 262Mirabelki należy myjemy i drylujemy. Dodajemy do miski dżemix i doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy do nich cukier i gotujemy przez ok. 3 minuty. Gorący jeszcze dżem, przekładamy do słoików i zakręcamy. Dżemik przekładamy do spiżarki. Nie trzeba go pasteryzować - idealnie nadaje się na zimę. Przykładowy dżem jest bardzo prosty, można go dodatkowo wzbogacać innymi składnikami i smakami albo
Gotuję Testuję
Makaron chiński z kiełbasą krakowską i warzywami 179TRUDNOŚĆ: łatwe CZAS: 1-30 min ILOŚĆ: 2 Makaron chiński z kiełbasą krakowską i warzywami 1/2 cebulki 1/2 pomidora 1/2 słoiczka kiełbasy krakowskiej w słoiku Spichlerz Rusiecki kilka sztuk fasolki szparagowej 1 opakowanie makaronu chińskiego (np. rosół) 2-3 łyżeczki papryki marynowanej pieprz do smaku pęczek szczypiorku Na patelni rozgrzać olej, następnie dodać do niej poszatkowaną
Gotuję Testuję
Sałatka wiosenna 185Sałatka wiosenna kilka liści zielonej sałaty 2 pomidory 3 jajka 1 mała cebula pół pora 30 dag szynki pół kubka jogurtu naturalnego 2 łyżki chrzanu ze słoika sól pieprz Umytą i osuszoną sałatę ułożyć na całym talerzu. Jajka ugotować na twardo. Pomidory oraz jajka pokroić w ósemki i układać według uznania na liściach sałaty. Cebulę i pora w cieniutkie paseczki
Gotuję Testuję
Curry z kurczakiem 184chlebki naan * W zależności od pożądanej skali ostrości - u nas przy 1 nie czuć nic, polecam dodać czerwoną papryczkę, ze względów estetycznych - obecność pomidorów * U nas był to słoik domowej passaty z pomidorów żółtych, stąd ten pomarańczowy kolor. Pomidory były kwaśne, jeżeli jednak Wasza passata nie jest, dodajcie soku z limonki lub cytryny. Najpierw na suchą patelnię wrzucamy kumin, kolendrę
Kuchnia od dwojga
Sałatka Waldorf na bogato. 187sałatkę Waldorf. Jednak to nie ona podbiła serca jury, tylko właśnie pasta. Tak w jednym jak i w drugim przypadku nie mogło zabraknąć mojego kochanego prażonego sezamu. :) słoik marynowanego selera 2 jabłka pokrojone w kostkę 0,5 szklanki rodzynek 0,5 szklanki pokrojonego szczypiorku 10 rzodkiewek pokrojone w plasterki 3 łyżki sezamu Sos: 2 łyżki majonezu Kielecki łyżka
Dieta moja pasja
Sałatka z ananasem i tortellini. 171większość takich wynalazków, podpinam do grupy udanych. Prosta, szybka zbieranina tego co akurat znalazło się w półce. Mało krojenia, krótki czas przygotowywania, a mamy pełną michę smacznej, pożywnej sałatki. słoik marynowanego selera puszka ananasa paczka tortellini ( u mnie trójkolorowe) 0,5 szklanki szczypiorki 300 g chudej szynki 2 łyżki majonezu 1 łyżka serka ( u mnie Bieluch) czarny pieprz
Dieta moja pasja
Serniczek z jagodami zawijany w tortillę. 177Dziś pogoda dopisała, dzień minął pracowicie i owocnie. Trawa skoszona, kwiatki przeplewione, ogórki oberwane i włożone do słoików. Szybki obiad, ale już na pieczenie ciasta nie było czasu, ani ochoty, tzn zjeść by się zjadło, ale weny brak. I na taki opór trzeba znaleźć sposób, a więc otworzyłam lodówkę, popatrzyłam i już wiedziałam co mnie uratuje, co będzie naszym dzisiejszym
Dieta moja pasja
Sos pomidorowy na bazie z cukinii. 191cukier jest lubiany przez pomidory, są wtedy bardziej wyraziste. A więc po co dosładzać go zwykłym cukrem, jak można użyć zdrowszej wersji. Taki sos można zamrozić lub dać do słoików i po pasteryzacji może sobie czekać, na swoją kolej. Później tylko jakieś dodatki dnia i gotowe
Dieta moja pasja
Babka makaronowa na słodko. 184lubię zbyt intensywnego napowietrzania. Na koniec dodajemy mąkę i ponownie mieszamy. Jagody mieszamy z cukrem i mąką, tak aby każdy owoc był dokładnie obtoczony. Jeśli używamy jagód ze słoika, trzeba je odsączyć z płynu i dodajemy mąkę. Na spód formy wykładamy 1/4 masy serowej, na niej układamy makaron, przykrywamy znów masą z sera, Później idzie warstwa jagód, znów twaróg , makaron
Dieta moja pasja
Surówka z selerem konserwowym 206Surówka z selerem konserwowym była dla nas miłą odmianą od znanych nam surówek:). Przebija w niej smak selera, który świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym jabłkiem. Pycha! 1 słoik selera konserwowego 2 marchewki 1 małe jabłko 3 łyżki jogurtu lub śmietany 4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłko na grubszych. Seler odsączamy
Szefowa kuchni
Szybka sałatka z selerem 239pół godzinki można ją zrobić i podać niezapowiedzianym gościom. Sałatka z selerem konserwowym jest pyszna i można ją zrobić jako niskokaloryczną zastępując majonez jogurtem naturalnym. Składniki: - 1 słoik selera konserwowego - 1 puszka kukurydzy - 30 dag szynki w kawałku - 1 pęczek cebuli dymki, zielona część - 3 jaja - 6 ogórków konserwowych - 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego - 2 łyżeczki musztardy - sól
Apetyczna babeczka