słoik - 12348 przepisów (strona:400/824)

Piernik drożdżowy z cytrynowym kremem budyniowym 799

drożdży świeżych ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 przyprawa do piernika Delecta Krem 1 budyń śmietankowy 1 galaretka cytrynowa 1½ szklanki mleka ½ kostki masła 1 łyżka cukru Dodatkowo 1 mały słoik domowej nutelli (mogą być powidła śliwkowe) 1 czekolada mleczna 4 łyżki słodkiej śmietanki Posypka karmelowa Delecta Sposób przygotowania: 1. Piernik: Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru do płynności. Białka ubijamy, dodajemy

Kuchnia w czekoladzie
Śledzie w sosie miodowo-musztardowym / Honey mustard herring 251

musztardę, miód i ocet winny. Miksuj składniki dolewając powoli olej, i gdy sos będzie gęsty i puszysty wmieszaj koperek i dopraw sola i pieprzem do smaku. Układaj śledzie w słoiku warstwowo, przekładając je sosem. Włóż do lodówki i pozwól im się przegryźć przez minimum 12 godzin. Smacznego! English version Honey mustard herring (4 servings) Ingredients: 7 large herring fillets

karmelowy
Surówka z cykorii z prażonymi orzechami. 114

przekrój wzdłuż na połówki i wykrój gorzkie środki. Pokrój w paseczki i dodaj do miski. Pokrój drobno fenkuła. Do słoiczka wlej jogurt, dopraw go solą, pieprzem i miodem - zakręć słoik po czym energicznie wstrząsaj.  Gdy składniki się połączą polej surówkę sosem. Wymieszaj. Na końcu dodaj uprażone orzechy

Gotuj Sam!
Chia z mlekiem sojowym i mandarynką 128

mleka sojowego waniliowego 2 łyżki nasion chia 1 łyżka płynnego miodu akacjowego filety z 4 mandarynek lub  gotowe z puszki listki mięty do dekoracji Do litrowego słoika wlej mleko sojowe waniliowe. Dodaj  nasiona Chia i miód akacjowy . Zakręć słój i wstrząśnij wielokrotnie . Wstaw na kilka godzin do lodówki  (najlepiej na noc). Przełóż masę  do kieliszków. Ułóż

Gotuj Sam!
Pudding kokosowy z chia i marakują 134

chia i marakują 200 ml mleka kokosowego 2 łyżki nasion chia 1 łyżeczka  ksylitolu 2 duże owoce marakuji listki mięty lub melisy do dekoracji Do litrowego słoika wlej mleko kokosowe, dodaj nasiona Chia i ksylitol. Zakręć słój i wstrząśnij mocno. Wstaw na kilka godzin do lodówki . Przełóż pudding  do salaterek. Przekrój owoce marakuji. Wyjmij łyżeczką zawartość

Gotuj Sam!
Budyń CHIA z jeżynami i kokosem 93

mleka kokosowego 200 ml jeżyn w lekkim syropie 2 łyżki nasion chia 2 łyżeczki  wiórków kokosowych 2 łyżki śmietanki kokosowej gałązki mięty do dekoracji Do litrowego słoika wlej mleko, dodaj   jeżyny razem z syropem i nasiona Chia.  Zakręć słój i wstrząsaj mocno. Wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Przed podaniem przełóż deser do salaterek

Gotuj Sam!
NIEmoje ogrody i moja dereniówka. 83

niepełna szklanka brązowego cukru 0,75 ml wódki pszenicznej lub żytniej dobrej jakości Umyte  owoce derenia zasyp cukrem i odstaw  na dobę. Zalej je alkoholem, zamknij szczelnie słoik  i odstaw  na miesiąc. Wstrząsaj co kilka dni słojem. Zlej nalewkę przez filtr do butelek. Zakorkuj je i odstaw do leżakowania na kilka miesięcy. Generalnie z wycieczką trafiliśmy

Gotuj Sam!
Ciasteczka orzechowe ze skwarków 156

jadła była spora ilość złociutkich skwareczków. Co prawda MG bardzo lubi chrupać je na świeżutkim chlebku, jednak nie tym razem.... Schowałam je szybciutko w czeluściach lodówki za całą masą słoików (jak to u mnie - przepełnienie). Zajrzałam do starej książeczki  Jana Czernikowskiego z 1959 roku  popularnej kiedyś bardzo a mianowicie "CIASTA, CIASTKA, CIASTECZKA". Wybrałam drugi z kolei przepis

Gotuj Sam!
Gibkoł zōłza ze rybōm- niy yno na piōntek ;) (Ekspresowy sos z rybą- nie tylko piątkowy) 127

jakōm dobrōm bōłkōm 24 . Smacznego 1 macie 2 odwiedziny 3 piątek; ō- samogłoska w wymowie między o i u 4 przygotować 5 mógł 6 zawał serca 7 sos 8 słoik 9 pędów 10 puszki 11 jej 12 szczypta 13 pokrojoną 14 dajcie 15 podobno 16 później 17 będzie 18 kawałki 19 gotowa 20 posypcie 21 na górze 22 zjeść

Chop w kuchni
Ogony wieprzowe w sosie cebulowo – musztardowym 158

nich mięsa. Polecam. Składniki: Ogony wieprzowe około 1200 gram Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Vegeta 2 cebule Bulion około 500 ml Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego ½ słoika musztardy sarepskiej Olej do smażenia Wykonanie: Ogony kroimy na połowę lub na 3 części. Przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i papryką. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Cebule kroimy na kawałki

Smaki Ewy
Grochówka z kapustą kiszoną 146

niej przypomniałam, zadzwoniłam do mamy żeby dowiedzieć się jak ją robiła. Dokładną instrukcje dostałam i zaraz zabrałam się do pracy. Pyszna, polecam. Kapustę kiszoną można dodać świeżą ze słoika lub lekko przesmażoną na oleju. Groch zalać zimną wodą i zostawić na noc. Na drugi dzień zlać wodę i groch wrzucić do garnka. Wlać wodę, dodać sól do smaku. Gotować

Kuchnia Pokoleń
Top 8 przepisów w listopadzie 2016 172

kliknij po przepis Mini pieczarki w cieście naleśnikowym. Przepis:  kliknij po przepis  Pierś z kurczaka w zalewie octowej. Przepis:  kliknij po przepis. Czerwona kapusta w słoikach na zimę. Jestem troszkę zaskoczona, że ten przepis trafił do najczęściej odwiedzanych przepisów w listopadzie. Nie spodziewałam się, że o tej porze roku tak wiele osób robi przetwory. Ale bardzo się

W kuchni u Moniki
Sałatka z tuńczyka i fasoli czarne oczko 183

Dziś na stole portugalska sałatka pyszna i pożywna. Do zrobienia sałatki użyłam pieczonej papryki, którą sama upiekłam ale można użyć także papryki pieczonej ze słoika. Sałatka jest bardzo aromatyczna i pyszna, znakomicie sprawdzi się jako pożywny obiad. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Sałatka z tuńczyka i fasoli czarne oczko. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sałatka z kurczakiem, ananasem i selerem 164

Składniki: 2 małe filety z kurczaka 2/3 puszki ananasa 3 łodygi selera naciowego słoik selera w słodkiej zalewie 1 czerwona papryka puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu lub niskoprocentowej śmietany 1 łyżeczka łagodnej musztardy przyprawa do kurczaka z curry Kurczaka umyć, osuszyć podzielić na kotlety. Posypać z obu stron przyprawą do kurczaka i obsmażyć

Czerwień i błękit
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami 300

jest jeszcze ciepła. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w kawałeczki suszone pomidory, posiekane orzechy oraz ocet winny i wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce do tygodnia. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą

Pyry na Gaz