zalewamy je napojem owsianym z kokosem, dodajemy łyżkę nasion chia i całość mieszamy. Słoiczek zakręcam i wstawiamy do lodówki na 5 minut. Po tym czasie znów wszystko mieszamy, zakręcamy słoik i zostawiamy owsiankę na noc. Rano na wierzch owsianki wysypujemy płatki kokosa, dodajemy opcjonalnie 2 listki świeżej mięty dla orzeźwienia i podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiświątecznymi piosenkami. Co roku trzymam się tej tradycji. To sprawia, że za każdym razem niepowtarzalny klimat uderza mnie ze zdwojoną siłą. Podobne schematy narzucam sobie odnośnie otwierania babcinych słoików, dozując sobie dawki dziecięcych wspomnień. Śnieg zasypał Warszawę, a ja opatulona jak niedźwiedź polarny uciekłam pociągiem do Łodzi. Teraz siedząc na kanapie w domu rodzinnym mojego chłopaka próbuję przywołać
Gawron w rosoleserka mascarpone 200 g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżki rumu Dodatkowo: 50 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady orzeszki pistacjowe mały słoik dżemu Wykonanie: jajka z cukrem ubić mikserem na puszysty, biały kogel-mogel. Ubijać około 8-10 minut. Masa powinna zwiększyć objętość 3-krotnie mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z przyprawą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Spód do ciasta 250 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru 3 żółtka ½ łyżeczki soli 150 g masła, zimnego Nadzienie 1 słoik dżemu z fig 10 daktyli 30 g masła, zimne 50 g zmielonych migdałów ze skórką 1 łyżka mąki 2 łyżki cukru 2 łyżki migdałowych płatków Zacznij od kruchego ciasta. Pokrój zimne masło w kostkę
codojedzeniaformę wałka Ciasto podzielić na 2 części, mniejszą i większą Większą rozwałkować i wyłożyć foremkę wyścieloną papierem do pieczenia ciasto, ma wystawać po brzegach foremki Na to wyłożyć słoik powideł porzeczkowych lub przesmażone jabłka, przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta, skleić brzegi ciasta Piec w temp. 170 *C przez 55- 60 min. Ciasto piekłam w foremce
Proste PotrawyBudyń dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy pokruszoną białą czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia. 3. Wykonanie: Z biszkoptu wycinamy szklanką 6 krążków. Dwa układamy na spodzie słoików, dajemy po łyżce dżemu truskawkowego, a następnie przygotowany budyń brzoskwiniowy. Przykrywamy kolejnym biszkoptem i ponownie nakładamy po 2-3 łyżki dżemu. Przykrywamy ostatnimi biszkoptami , a na nie dajemy budyń
Kuchnia w czekoladzieziemniaczanej mąki 50 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie 7 łyżek zalewy alkoholowej z wiśni 7 łyżek kompotu z wiśni 750 g wiśni ze słoika ½ l śmietany 2 łyżki cukru pudru 100 g utartej czekolady + 50 g na wiórki masło i mąka do formy Wszystkie składniki na spód do tortu powinny być w pokojowej temperaturze. Obie mąki
codojedzeniarazem przepis na pyszny fit makaron w sosie pomidorowym z kurczakiem. Podstawą tego dania jest oczywiście sos pomidorowy, który osobiście polecam przygotować w większej ilości i przechowywać w słoiku. Kiedy następnym razem będziemy mieli ochotę na makaron w sosie pomidorowym wystarczy ugotować ulubiony makaron, usmażyć kurczaka i dodać wcześniej przygotowany sos. Całość nie potrwa dłużej niż 15 minut. Gotowy
ale Pysznieszkl gorącej wody 3 żółtka jajka 2 łyżki ksylitolu Przygotowanie: Do szklanki wsypujemy kawę Inkę.Zalewamy gorącą wodą,mieszamy i odstawiamy na chwilę aby się przestudziła.Do wysokiego naczynia(słoika,szklanki)wlewamy żółtka,dosypujemy ksylitol i miksujemy mikserem aż masa zbieleje.Gotowy kogel-mogel przekładamy delikatnie łyżką na kawę.Podajemy od razu.Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu lub średnia gałązka suszonego majeranku kromka suchego razowego chleba ze skórką lub 2-3 suche skórki razowca Przygotowanie zakwasu Mąkę sypiemy do słoika lub kamiennego garnka i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Całość mieszamy trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodajemy przyprawy, zmiażdżony czosnek oraz kromkę lub skórki chleba. Przykrywamy czystą lnianą ściereczką i trzymamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazdrowa przekąska, o ile nie sięgniemy po orzechy solone. Polecam przepisy z pistacjami: pomidory i papryki faszerowane ryżem i warzywami pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami piknikowe crumble w słoiku pistacjowe finansjer z gruszkami Jak można wykorzystać niesolone pistacje w kuchni? Możecie, jak ja, dodać je do Waszego śniadaniowego musli czy owsianki, zrobić z ich udziałem zdrowe batoniki i muffinki
Chilli Czosnek i Oliwajuż jest dobrze ukiszona, jeśli tak to worek w beczce dokładnie zakręcamy, obciążamy, tak, aby kapusta była całkowicie pokryta płynem i beczkę zakręcamy. Natomiast kapustę z kamionki przekładamy do słoików, uzupełniamy sok i również zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu w temperaturze kilki stopni
Kulinarne przygody GatityPieczemy w 180 st. C na złoty kolor. Krem: 2 szklanki mleka 5 łyżek kaszy manny 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny, do smaku pół słoika nutelli lub innego kremu czekoladowego tabliczka czekolady kilka łyżek mleka Kaszę przeznaczoną na krem gotujemy na mleku i studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem i nadal ucierając dodajemy
Cynamonowe szczęścieorzechów). Dosypujemy płatki owsiane, kakao i cynamon. Zalewamy mlekiem i miksujemy na gładki, kremowy koktajl. Taki napój jest idealny na śniadanie – można go zabrać w butelce czy słoiku do szkoły lub pracy. W kuchni na wagę złota jest dobry pomocnik. W przygotowaniu odżywczych smoothie na zimę pomagał mi elegancki blender kielichowy AMICA IN: http://www.amica.pl/produkty/produkt/5808-Blender_kielichowy_IN-Amica_IN-BTK5011 . Bez problemu miksował
Poezja smakuwarstwowa, która mnie urzekła nie tylko smakiem ale i wyglądem. Bo wygląda nie jak sałatka, a bardziej jak tort. Spróbujcie, a gwarantuję, że się w niej zakochacie! 1 duży słoik marynowanych pieczarek pęczek szczypiorku 1 podwójna pierś z kurczaka 2 duże marchewki 2 duże ziemniaki 3 jajka puszka kukurydzy 3 ogórki kiszone 3 płaty papryki konserwowej majonez sól pieprz przyprawa
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie