słoik - 12348 przepisów (strona:406/824)

Kurczak z papryką, ananasem i ryżem 202

Kurczak z papryką, ananasem i ryżem gościł w moim menu szczególnie w czasach studenckich… jednak do mięsa serwowałam sos ze słoika, bo na gotowanie zupełnie nie było czasu ( ani umiejętności ). Dziś przedstawiam nieco Wam bardziej pracochłonną i wypasioną wersję – nie zrobicie dania w 20 minut, ale w 40 się na pewno uda Zobaczcie też: Ryż z kurczakiem

Kuchnia Bazylii
Musli z owocami - bezglutenowe, chrupiące :) 95

powierzchni.  Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przemieszaj płatki trzykrotnie.  Całkowicie ostygnięte wymieszaj z liofilizowanymi owocami.  Przechowuj w szczelnym słoiku

Zdrowie na języku :P
Ciecierzyca z warzywami i mięsem. 133

Ciecierzyca to magiczny składnik w kuchni. Zdrowa ,zawiera mnóstwo białka ,obniża ciśnienie I poziom cholesterolu .Dobrze przygotowana nie może nie smakować .Zapraszam po przepis. Składniki: dla dwóch osób Słoik ,puszka ,już gotowej do spożycia ciecierzycy, 200 g Jedna cebula Jedna marchewka Schab ,lub inne mięso ,2 kawałki wielkości kotleta Boczek ,surowy ,100 g Sól ,pieprz Oliwa Mięso natrzeć ulubionymi przyprawami

Ladylaura.
KREM DYNIOWY 179

dałam ok.300ml) wody lub samą wodą, gdy nie mamy bulionu (ja zawsze odlewam bulion od warzyw, gdy gotuję sałatkę -mam jarzynowy lub odlewam część z rosołu. Wlewam gorące w słoiki i zamykam. Odstawiam potem do lodówki, może tam być kilka dni lub mrożę i wykorzystuję do zup, itp.). Doprowadzam do wrzenia, garnek przykrywam i gotuję na małym palniku ok.30 minut

Smaczne Zdrowe
Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie 118

czosnku, suszonej natki pietruszki i płatków chili. Użyłam przyprawy Aglio, olio e chili z  Lidla , którą kupiłam w czasie tygodnia włoskiego. Marynatę dokładnie mieszamy. Można to zrobić w słoiku i zakręconym kilka razy energicznie potrząsnąć. Następnie nacieramy marynatą każdy kawałek dyni i odstawiamy na ok. godzinę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kawałki dyni. Wstawiamy

My Chcemy Jeść
Jajka w sosie majonezowo – chrzanowym 174

prezentuję jajka na twardo w sosie. Super na śniadanie i nie tylko. Składniki: Jajka ugotowane na twardo ( ja miałam 9 małych ) 3 łyżki majonezu light 3 łyżeczki chrzanu ( ze słoika ) Szczypiorek ( z 3 cebulek dymek ) 3 rzodkiewki Sól Pieprz Wykonanie: Ugotowane jajka obieramy i kroimy na połowę. Układamy na talerzu. Do miseczki wykładamy majonez i  chrzan. Szczypiorek i rzodkiewki

Smaki Ewy
Dżem z dyni 119

gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę jabłka. Dodać cynamon i start na tarce świeży imbir. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do czasu ostygnięcia.  Smacznego

talerz przyjemności
MÓJ DOMOWY ORZECHOWIEC 152

masła lub margaryny 3/4 szkl.cukru pudru 6 żółtek 1op.proszku (16-17g)do pieczenia 1 op.cukru waniliowego   Do przełożenia: ********************************* 1 szkl.cukru 6 białek 1 op.krmu typu karpatka 1 słoik powideł sliwkowych(250g) 20 dag.łuskanych orzechów włoskich 100 g.wódki polewa czekoladowa na wierzch i orzechy ziemne **********************************************************  Zagniatamy ciasto na stolnicy,dzielimy je na pół i wykładamy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jabłecznik ze śmietaną 138

wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170stopniach około 20 minut. W zależności od piekarnika trzeba kontrolować ciasto. Wymiary blachy 25x37cm Po upieczeniu usunąć papier z ciasta. Masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka u mnie domowy mus z pigwy ok 750g 1 cytrynowa galaretka Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia

W garach u Gosi
Pierś kurczaka z pesto bazyliowym i groszkiem 178

pesto i śmietany. Danie jest wyraziste w smaku, dlatego najlepiej podawać je z delikatnymi dodatkami np. z kopytkami lub gnocchi. ok. 400 g mięsa z piersi kurczaka 1 mały słoik pesto bazyliowego (190 g) 150 ml śmietanki 30% 1 szklanka groszku konserwowego kilka plasterków cienko pokrojonej wędliny drobiowej (tyle ile kawałków kurczaka) szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Kurczaka

Bullio
Kartoflanka na wędzonej kiełbasie, z maślanką i chrzanem 191

ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki smalcu gęsiego 1,4 litra rosołu/bulionu 250ml maślanki naturalnej 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika ½ małego pęczka pietruszki – same oberwane listki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe sól pieprz Zapisz

Karo in the Kitchen
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni w październikowej piekarni 181

żal wyrzucać. Szczególnie obfita w pestki jest dynia hokkaido. Proponuję używać pestek dyni do jedzenia w całości czyli z całą otoczką. Wystarczy pestki ususzyć w temp. pokojowej, wsypać do słoika i w miarę potrzeby mielić. Po zmieleniu otrzymamy mąkę dyniową bogatą nie tylko w witaminy i minerały ale dodatkowo w błonnik. Można również mielić pestki zupełnie świeże. Mielone pestki dyni

Leśny Zakątek
CHLEB ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN ORKISZU 133

domowego wypieku. Sklepowy chleb tego typu jest bardzo drogi, mniej świeży i nie tak smaczny! A tak się prezentuje: Składniki na formę 14 x 24 cm: 3/4 litrowego słoika ziaren orkiszu, woda, 1 łyżeczka soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu dokładnie przepłukujemy filtrowaną wodą, a następnie zalewamy i pozostawiamy na 6h lub całą noc. Po tym czasie płuczemy ziarna i kiełkujemy przez

Jeść, by żyć w zdrowiu
NAJZDROWSZY SOK DOMOWEJ ROBOTY (Z KAPUSTĄ, MARCHEWKĄ, BOTWINKĄ, SELEREM, KIEŁKAMI SŁONECZNIKA...) 163

ogórka, pół jabłka, łyżeczka oleju lnianego. Wykonanie: Wszystkie składniki wyciskamy w wolnoobrotowej wyciskarce do soków. Gotowy sok wlewamy do ulubionej szklanki (nie mam tak wielkiej szklanki, więc piję ze słoika), dodajemy łyżeczkę oleju lnianego i wypijamy na zdrowie

Jeść, by żyć w zdrowiu
JOGURT ROŚLINNY ZE SŁONECZNIKA, SEZAMU, KOKOSA I ARONII 145

żelazo, bor, jod, miedź oraz bioflawonoidy to tylko niektóre z jej dobrodziejstw. Warto spożywać ją na surowo, bo w takiej formie jest najbogatsza odżywczo. Zanim umieścimy jej owoce w słoikach i zasypiemy cukrem, by zrobić słodziutkie dżemiki, powidła i soki, zastanówmy się jak je wykorzystać w surowej formie. Nie zrażajmy się cierpkim smakiem aronii - TO SMAK ZDROWIA! Jogurt pełen nasion

Jeść, by żyć w zdrowiu