słoik - 12348 przepisów (strona:413/824)

Krwawy Drink 134

proszku). Następnie zanurzamy szklankę i szybkim ruchem odwracamy. Odstawiamy do zastygnięcia. Syropu powinno wystarczyć na dwie szklanki. Mleko  mieszamy z Malibu oraz lodem w shakerze (lub zwykłym słoiku). Wlewamy do wcześniej przygotowanych szklaneczek. Gotowe! :) Pomysł na szklanki znalazłam na stronie https://niezlymlynek.blogspot.com

Czerwona Porzeczka
“Sztuka fermentacji” – recenzja 145

dużo bardziej ubogiego fermentacyjne kraju jakim są Stany, będzie zachęcał innych Amerykanów, żeby przygotowali dania, o których nigdy nie słyszeli i przekonywał, że nie umrą od tego i że słoik im nie wybuchnie. Nic bardziej mylnego. Katz naprawdę jest guru fermentacji, który widzi w niej coś więcej niż ogórki, które każdy z nas ma w domu i nie przywiązuje

Ugotowane pozamiatane
Piekielna Inka. Z chili. Podnosząca przemianę materii. 130

składnikiem można łatwo przesadzić.  Mleko podgrzać tak aby było dość ciepłe, ale nie gorące. Spienić za pomocą spieniacza np. tłokowego, lub jeżeli nie macie spieniacza to w słoiku albo w dzbanku od herbaty też można próbować ;-) Wlać je do kawy. Do pełna. Pomieszać i poczekać chwilkę by mleko odwarstwiło się od gęstej piany.  Wierzch delikatnie posypać słodką papryką

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sałatka makaronowa z pieczoną dynią 125

zgodnie z przepisem producenta. Skrapiamy go delikatnie oliwą, mieszamy i odstawiany do przestygnięcia. W słoiczku robimy sos: wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, dodajemy musztardę, natkę i oliwę. Słoik zakręcamy i mocno nim potrząsamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do miski wkładamy makaron i dynię. Ser kroimy w kostkę lub kruszymy, oliwki kroimy na pół, dodajemy do makaronu

Kulinarne przygody Gatity
Syrop z pigwy 168

szklanki pokrojonej pigwy na 1 szklankę cukru) i odłożyć w chłodne miejsce. Mieszać co parę godzin. Gdy pigwa puści sok po ok. 2-3 dniach zlać syrop do słoików i szczelnie zakręcić (można wlać syrop razem z owocami). Nie trzeba pasteryzować. Przechowywać w chłodnym miejscu

Mania Wypiekania
Grzyby w zalewie miodowo-octowej 335

minut. Następnie odcedzamy. 2. Składniki zalewy zagotowujemy. 3. Do umytych słoiczków wkładamy krążek cebuli, liścia laurowego, gorczycę, ziele angielskie i pieprz. Dodajemy grzyby i zalewamy zalewą. Zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy ok 20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Cebulki marynowane z kurkumą 148

dodajemy cukier, sól, kurkumę oraz gorczycę, zagotowujemy. Na gotującą zalewę wrzucamy cebulki i gotujemy przez 2 minuty od momentu zagotowania. Sitkiem wyławiamy cebulki i przekładamy do umytych i wyparzonych słoików, zalewamy gorąca zalewą. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Pierniczki "całuski" i "Przypadek Adolfa H." 194

kończy się zapas, czas wypiekać nowe ciastka i szybko chować sporą część przed domownikami, by zostały "na czarną godzinę". Całuski lub pierniczki świetnie przechowują się w zamkniętych słoikach lub innych pojemnikach przez wiele miesięcy i lat. Składniki (na ok. 100 ciastek): 1 szklanka miodu 2 jajka 1 szklanka cukru ok. pół kilograma mąki  1 łyżeczka sody oczyszczonej torebka przyprawy

Weekendy w domu i ogrodzie
Jabłka pieczone, z serowym nadzieniem 201

Szampion, Jonagold, Red Delicious, moje miały po 270-290g każde 2 opakowania serka waniliowego Danio (inny się nie zsiada i zostaje wodnisty) 4 łyżki borówek do mięs, ze słoika 4 łyżeczki nutelli lub innego kremu czekoladowego lub 4 kostki czekolady 4 łyżki płatków migdałowych cynamon przyprawa do piernika SKŁADNIKI DO PODANIA granola bita śmietana solony karmel lody waniliowe

Karo in the Kitchen
drożdżówki dyniowe z cynamonem 120

pieczenia. Piekę w 200 st. C przez 45 minut. Następnie studzę i miksuję. Zmiksowaną dynię porcjuję po 200 g do woreczków i zamrażam. Można też ją zamykać w słoiki, ale wtedy wymaga podwójnej godzinnej pasteryzacji.   dyniowe bułeczki z cynamonem ciasto: 110 ml mleka, 3 łyżki masła, 20 g świeżych drożdży, 80 g cukru, 160 g mąki pszennej razowej + trochę

Eksperyment sobotni
Sałatka warstwowa z tuńczykiem, porami i fetą 161

bardzo smaczną sałatkę. Składniki : 3 puszki tuńczyka w wodzie (w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1 puszka kukurydzy 1,5-2 pory kostka sera feta 1 puszka czerwonej fasoli pół średniego słoika majonezu średni kubek gęstego jogurtu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do smaku Wykonanie : Majonez wymieszać z jogurtem, sokiem z cytryny i przyprawami. Fasolę

Czerwień i błękit
Sok- syrop żurawinowy bez cukru 167

każdym razie, każdy wie o co chodzi Najlepiej żurawinę wcześniej przemrozić ok 2-3 dni, aby pozbawić jej charakterystycznej cierpkości. Taki gotowy sok żurawinowy przelewamy do butelki czy słoika i możemy przechowywać go w lodówce. Niestety nie sprawdzałam jeszcze, czy można go zapasteryzować i odstawić do spiżarki na dłuższy czas, bo robię go po raz pierwszy w tym roku. Może

Mieszam w Garnku
Syrop z czosnku i cytryny ( na przeziębienie i grypę ). 252

cytryny 1 szklanka wody Sposób wykonania :   C zosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub zmiażdż. Przełóż do słoiczka. Dodaj sok wyciśnięty z cytryn, miód i zalej szklanką przegotowanej wody. Słoik zamknij, wstrząśnij nim kilka razy, aby składniki się zmieszały. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 2 dni. Następnie syrop przecedź przez gazę , wlej do słoiczka, szczelnie zamknij. Przechowuj w chłodnym

Przepisy i porady kulinarne
Kubanka 357

Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy stopniowo budyń i nutellę. Dodatkowo: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatny 3-4 łyżki mleka słoik dżemu (u mnie malinowy) herbatniki (użyłam kakaowych) 1/2 szklanki naparu kawy 2-3 łyżki amaretto 1/2 tabliczki czekolady Ostudzoną kawę mieszamy z alkoholem i nasączamy tą mieszanką biszkopt. Na biszkopt wykładamy

Cynamonowe szczęście
Burak pieczony z cukinią i serem feta 159

listki rozmarynu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 - 18 minut, wystudzić. Składniki sosu dokładnie wymieszać, ma być jednolita konsystencja. Zazwyczaj składniki sosu wkładam do słoika po musztardzie, zakręcam i potrząsam nim do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ser feta pokroić w cienkie plastry, wielkości 1/2 plastra cukinii. Kabanosy pokroić w skośne niezbyt grube plasterki, długością pasujące do średnicy

Kuchcik gotuje