różnych opakowaniach, ja używam właśnie tej i tą Wam polecam) Pół opakowania żelatyny wysp do kubka i zalej 4 łyżkami gorącej wody. Całość dobrze wymieszaj. MASA RÓŻANA: - 3/4 słoika konfitury płatki róż w cukrze ( w zastępstwie możesz użyć marmolady różanej) Tą masą smarujemy dolny blat. Na masę różaną wykładamy połowę masy kawowej (poniżej przepis). MASA KAWOWA: - 1 opakowanie serka
SMYKWKUCHNIjesienią jest dynia. Wykorzystuje ją do zup, gulaszy, kaszotto i oczywiście deserów :) Zanim piękna pomarańczowa dynia trafi do deseru robie z niej puree. Można oczywiście kupić gotowe puree w słoiku, ale przygotowanie domowe nie zawiera zbyt wiele czasu, a przynajmniej dokładnie znamy jego skład :) Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: około 800 gram Składniki: 2 dynie Hokkaido (można wykorzystać inną
Kolizje Smakówselerem i kukurydzą. Zapraszam do wypróbowania tej pysznej Fit Sałatki. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - -SAŁATKA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM - ✔ 300 g WĘDZONEJ PIERSI Z KURCZAKA ✔ SŁOIK SELERA ✔ 100 g PORA ✔ 75 g JOGURTU GRECKIEGO ✔ 4 JAJKA L ✔ PUSZKA KUKURYDZY ✔ SÓL ✔ PIEPRZ Wartości Odżywcze
Sylwetka Od Kuchniścieramy na tarce o mniejszych oczkach. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Składniki zalewy łączymy ze sobą. Wlewamy do kapusty, mieszamy i zalewamy wodą mineralną. Surówkę nakładamy do dużego słoika lub kilku mniejszych. Zakręcamy i odstawiamy w zimne miejsce. Surówkę po wyciśnięciu z wody podajemy do obiadu. Jeśli lubimy możemy dodać do niej jogurt lub majonez. SMACZNEGO Czekam
W kuchennym oknie Ewybrokułu (u mnie mrożony) 2-3 czubate łyżki dowolnego pesto ( domowego bazyliowego , z liści natki rzodkiewki , można też dać do niego szpinak , natkę pietruszki czy szczaw) lub pesto ze słoika 8 suszonych pomidorów 100 g sera feta 2 łyżki pestek słonecznika Przygotowanie sałatki makaronowej z pesto, suszonymi pomidorami i fetą: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu
Chilli Czosnek i Oliwasól, która daje jajecznego aromatu oraz płatki drożdżowe. Na pewno nie można powiedzieć, że jest on light, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek
BlendmanJedną z najczęstszych form przetwarzania jabłek w moim domu to zasmażanie. Jabłka się ściera lub kroi i zasmaża w rondlu z cukrem aż będą takie przezroczyste. Wtedy do słoików, zapasteryzować i mamy owoce na cały rok. Są świetne do szybkiej szarlotki lub drożdżówek, takich jak te. Oczywiście, te w przepisie nie muszą być pasteryzowane, tylko takie prosto z rondelka
Czerwony GupikWsypujemy cukier i wodę i zagotowujemy. Gdy się zagotują to zmniejszamy płomień na mniejszy , dodajemy kakao i gotujemy ok. pół godziny (zobaczymy, że zaczyna gęstnieć). Nakładamy gorący dżem do słoików i od razu zakręcamy. Odwracamy do góry dnem na ok. 15 minut. Jeśli pokrywki się zassają to nie ma potrzeby pasteryzacji. Przepis znalazłam na blogu: www.smakuje.blox.pl
Mania Wypiekaniaserii własne wyroby polecam mięso wieprzowe w kawałkach zaprawiane w słoikach..Jest przepyszne ..nadaje się zarówno na obkładanie chleba jak i na obiad..Wystarczy podgrzać zabielić sos i podawać 🙂 Składniki: 1.5 kg boczku 1.5 kg karkówki 1.5 kg schabu 1/5 kg żeberek sól peklowa 18 g na 1 kg mięsa zalewa: ziele angielskie 10 liść
Ugotujmy Cośpodsmażyć na złocisto pokrojoną cebulę ząbki czosnku do cebuli włożyć żeberka, dodać kostkę grzybową z kucharkiem, wsypać suszone zmielone grzyby (mam swoje suszone prawdziwki i zmielone w młynku, w słoiku przechowuję z liściem laurowym), dodać paprykę ostrą wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości żeberek, żeberka wyjąć na talerz i wywar zmiksować blenderem, śmietanę wymieszać z mąką i wodą
W Mojej Kuchni Lubięocet i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści. Na sam koniec dodajemy koncentrat, pieprz cayenne i czarny pieprz, mieszamy. Gotowy ketchup przekładamy do słoiczków i porządnie zamykamy. Słoiki pasteryzujemy
Krakowskie smaki Anisporo więc możecie je zatrzymać i przerobić na buteleczkę pysznej nalewki zwanej pestkówką, o migdałowym smaku. Potem każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na 3 kawałki. Razem z rodzynkami wrzucamy do słoika i zalewamy spirytusem 70%. Można kupić specjalny spirytus, tzw. nalewkowy, właśnie o takiej mocy. Możne też zmieszać pół litra normalnego spirytusu (95%) i pół litra wódki. Otrzymamy wówczas właśnie litr
Marder&Marder Manufacturepasta jest kwaskowa i dość… hmm… mocna w smaku, a grissini delikatne i bez wyrazistego, przewodniego aromatu. Oj, jak ja uwielbiam oliwki! Mógłbym je jeść prosto ze słoika. Jak można ich nie lubić?! Takie małe i niepozorne, a potrafią się wtrynić niemalże wszędzie. Na słodko co prawda nie widziałem, ale w daniach wytrawnych, praktycznie w każdym, można
Blendmanwięc gotowałam tylko 30 minut. W tym czasie odpowiednio doprawiłam swój keczup. Następnie keczup przełożyć do słoiczków. Zakręcić i wstawić do garnka wyścielonego gazetami. Zalać woda na wysokość 3/4 słoika. Pasteryzować 20 minut od zagotowania. Pozostawić w garnku do wystudzenia. Z tej ilości składników uzyskałam 2 l keczupu
Monia miesza i gotujepowinien mieć gęstą konsystencję.) Śledzie przekroić wzdłuż - na dwie połówki, namoczyć w sosie, pozwijać w rulon (można zwinąć z odrobiną cebuli, żurawiną i rodzynkami) i ułożyć warstwami w słoiku lub misce. Całość zalać resztą sosu i odstawić (na kilka godzin) do lodówki
Di gotuje