słoik - 12348 przepisów (strona:417/824)

Biała kapusta z burakami 440

kostkę i mieszamy z burakami i kapustą. Składniki zalewy zagotowujemy, wlewamy do warzyw i całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie wkładamy do czystych słoików, zalewamy pozostałą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy 15-20 minut. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Pasztet z cukinii, kaszy jaglanej i suszonych pomidorów 215

Składniki: kasza jaglana (1 1/2 szklanki) cukinia (2 duże) cebula (2 szt.) suszone pomidory (1 słoik + zalewa) sól pieprz ostra papryka olej woda Czas przygotowania: ok. 2 h Przygotowanie: Cebule kroimy i smażymy na oleju. Przyprawiamy pieprzem solą i papryką. Cukinie trzemy na grubych oczkach tarki. Solimy i odstawiamy żeby puściła wodę. Gotujemy kaszę jaglaną. Suzone pomidory kroimy. Zostawiamy zalewę

Weganka gotuje
Wafle ze śmietanką do kawy 170

umiem zjeść tylko 1 kawałeczka. ;) Składniki: 1 paczka wafli (5 sztuk) 200 g śmietanki do kawy 125 g. masła  1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki kwaśniej śmietany słoik dżemu (najlepiej kwaskowatego)  Zagotowujemy cukier z masłem, śmietaną i studzimy. Następnie dodajemy śmietankę do kawy i mieszamy (radzę zmiksować lub zblendować, wtedy nie pojawią się grudki). Gotową masą smarujemy wafle

Cynamonowe szczęście
Miód z imbirem i cytryną - przeciwko przeziębieniom i na odporność 2102

cienkie plasterki. Cytrynę wraz z imbirem luźno ułożyć naprzemiennie w słoiczku i zalać płynnym miodem. Wymieszać i odstawić do lodówki. Cytryna i imbir puszczą sok, który rozrzedzi miód. Słoikiem można potrząsać co jakiś czas. Po około 24 godzinach syrop jest gotowy. W lodówce może stać przez tydzień-dwa. Warto przygotować kolejny słoiczek zanim skończy się obecny. Pozostałości po syropie, czyli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczka marynowana w majeranku 147

Dzisiaj  propozycja dla tych, którzy lubią majeranek. Gra on tu pierwsze skrzypce. Mam duży słoik zasuszonego latem majeranku, który dodaję to tu, to tam. A do mięsa wieprzowego, obok kminku, majeranek bardzo pasuje. Przygotowałam danie z delikatnego mięsa obranego z tłuszczu. Polędwiczki, które marynuje się w majeranku z kminkiem, sokiem z cytryny i sosem sojowym są soczyste, miękkie

Posadzone i zjedzone
Pigwa, pigwowiec z imbirem do herbaty 179

Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce, dodać do pigwy. Zalać miodem i zostawić na 12 godzin. Słoiczki umyć, napełnić miksturą, zakręcić słoiczki. Pasteryzować 15 minut. Następnie wyjąć z garnka słoiki i położyć do góry dnem na ręczniku. Drugim ręcznikiem przykryć i zostawić do całkowitego ostudzenia.   Polecam bardzo, do herbatki lub wody na zimę będzie super

Kuchnia Pokoleń
Niemiecka zupa porowa 201

Przyjechał kiedyś do mnie słoik zupy (oczywiście nie sam), przywieziono go od naszych zagranicznych, zachodnich sąsiadów. Niepozorna zupa porowa szybko podbiła moje kubki smakowe, zakochałam się w niej od pierwszej, skosztowanej łyżki. Trochę musiałam się wysilić aby zdobyć przepis, ale w końcu się udało i dziś  prezentuję Wam mega pyszną niemiecką zupę porową. Koniecznie musicie ją wypróbować

Jadło i czytadło
Dwudziestolatki kontra ja. I domowa granola z miechunką 137

ranem sprawia, że nadchodzący dzień widzi się w odcieniach pudrowego różu. Domowe granole przygotowała też dzisiaj Chantel . Granola z migdałami, suszoną miechunką i wiśniami Składniki: (na 2 l słoik) 400 g drobnych płatków owsianych 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki soli 100 g migdałów w skórkach 100 g ziaren słonecznika 75 g ziaren sezamu 150 ml soku jabłkowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczona fasola z suszonymi pomidorami i rozmarynem 145

obiad bezcenna, ale po skosztowaniu mi wybaczyła Składniki na 4-6 porcji: 500 g suchej fasoli „Piękny Jaś” 2-3 cebule 100 g suszonych pomidorów (lub słoik suszonych pomidorów w zalewie, a olej użyć do smażenia tego dania) łyżka suszonego czosnku lub 3 ząbki świeżego łyżeczka papryki wędzonej płaska łyżeczka kuminu łyżeczka suszonego rozmarynu i/lub dodatkowo świeżego sól

greenscarf
Sałatka z buraczków i białej kapusty 156

dodajemy cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować 25-30 minut, aż warzywa zrobią się miękkie i pod koniec dodać ocet. Gotować jeszcze chwilkę. Gotową sałatkę nakładać do wyparzonych słoików i pasteryzować 5 minut. Smacznego

talerz przyjemności
Ketchup pomidorowy z cukinią i octem winnym 135

czasie dodać przyprawy, miód i pozostały ocet, gotować jeszcze 30 minut – mieszając co jakiś czas. Po tym czasie zmiksować całość na gęstą pulpę i przełożyć gorącą masę do zakręcanych słoików, postawić je do góry dnem i pozostawić do całkowitego wystudzenia

FitKot
GIN Z MĘTNYM SOKIEM JABŁKOWYM 274

mięta i ogórek. Dodatkowo jest super łatwy w przygotowaniu! Wystarczy wszystkie składniki wrzucić do shakera. Porządnie wstrząsnąć i przelać do szklanki. Jeśli nie masz pod ręką shakera możesz użyć słoika. Na zdrowie

kuchniabellissima.wordpress.com
Wiśniówka na rumie 141

pestek od wiśni Wiśnie wsypać do słoja,pestki zawinąć w kawałek gazy,zawiązać i włożyć do słoja w ten sposób będzie łatwiej je wyciągnąć. Wiśnie zalać rumem,słoik zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na 6 tygodni. Wiśnie najpierw zalane alkoholem a nie zasypane cukrem oddadzą mu wszystkie soki i aromaty,a nalewka będzie miała piękny kolor. Po 6 tygodniach

Kolorowa kuchnia Elki
Domowy ocet jabłkowy 138

wody Jabłka dokładnie umyłam,pokroiłam na ćwiartki (wraz z gniazdami, natomiast zdrewniałe ogonki usunęłam). Pokrojone jabłka umieściłam w dużym słoju i zalałam  letnią,osłodzoną wodą. Słoik przykryłam gazą i przymocowałam gumką .  Odstawiłam w ciemne, ciepłe miejsce. Bardzo ważne jest, aby jabłka podczas całego procesu znajdowały się pod powierzchnią wody, inaczej może pojawić się pleśń

Kolorowa kuchnia Elki
Przecier pomidorowy 106

ziarenek. Wlać z powrotem do garnka,dodać sól,cukier ,gotować 3-4 godziny ( do uzyskania odpowiedniej konsystencji przecieru),co jakiś czas przemieszać. Mój przecier wychodzi dosyć gęsty. Rozlać do słoików,zakręcić i pasteryzować 15 minut. Tak przygotowany przecier możemy przechowywać do następnego roku

Kolorowa kuchnia Elki