drzwiczkach. Wyjątek stanowi suszenie liści pora, wymaga wyższej temperatury - 70 stopni. Czas suszenia zależy od grubości liści, a trwa minimum godzinę. Wysuszone liście przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika. Suszone liście warzyw zachowują doskonały smak i aromat nawet przez rok. Pod warunkiem, że są przechowywane w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Mrożenie: Liście umyć i całkowicie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego
Codziennik Kuchennywyłączeniu gazu, będzie smażyć się nadal. Pięć minut przed zakończeniem smażenia smalcu dodać zioła, pieprz i sól. Po wyłączeniu gazu dodać żubrówkę, dokładnie wymieszać i przelać smalec do słoików. Smalec należy przechowywać w lodówce. Smacznego Jeśli szukacie zdrowej wersji smalcu zobacz przepis na Smalec z cebulą i śliwką bez cholesterolu
Codziennik Kuchennystopni przez 10 minut. Granolę należy przemieszać podczas pieczenia, aby składniki równo się przypiekały. Po wyjęciu z piekarnika przesypać do miski i wystudzić. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Przygotowanie musu malinowego: Maliny i cukier wymieszać, przełożyć do garnka z grubym dnem. Podgrzewać na wolnym ogniu aż maliny puszczą sok, a następnie gotować jeszcze 15 minut. Przetrzeć maliny przez sito
Codziennik Kuchennyułożyć na desce i mrozić w zamrażalniku ok. 1/2 godziny. Przetartą masę doprawić do smaku solą i mieszanką przypraw. Dodać zmrożone kosteczki masła, dokładnie wymieszać, przełożyć do słoika. Schładzać w lodówce kilka godzin, aby stężał. Pasztet podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego
Codziennik Kuchennyminut do zmacerowania. Ziemniaki pokroić na kawałki, suszone pomidory pokroić w paseczki. Ziemniaki, pomidory, kapary i koperek delikatnie wymieszać. Do zamarynowanej cebuli dodać olej (może być olej ze słoika z suszonymi pomidorami). Po dokładnym wymieszaniu dodać cebulę z powstałym sosem do pozostałych składników sałatki. Sałatkę odstawić na kilka minut, aby smaki połączyły się. Smacznego
Codziennik KuchennyCzęsto robię kiszone warzywa, bo to zdrowe i smaczne przetwory i sporo z tym zabawy. Warzywa w marynacie to produkt gotowy do jedzenia zaraz po zamknięciu w słoiku. Kiszone warzywa to ,,żywe przetwory", które podczas fermentacji zmieniają smak i kolor. Na moim blogu znajdziecie przepis na ogórki małosolne , kiszoną brukselkę i kiszone ogórki i cukinie , prasowankę z białej
Codziennik Kuchennylepiej! Roczna nalewka ma wg mnie zdecydowanie lepszy i dojrzalszy smak niż 3-4 miesięczna. Choć rozumiem, że niełatwo się tak długo powstrzymać...:) Na zdrowie! Pozostałe wiśnie przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy (można zalać je wódką, choć nie jest to konieczne), można będzie je wykorzystać podczas przyrządzania pysznych deserów
Aromatyczne Podróżedodatek do obiadu Składniki jarmuż 4-5 liści kapusta pekińska 1/3 główki cebula 1 szt czosnek 4 ząbki przecier pomidorowy domowy 1 słoik sól i pieprz kminek mielony 1/2 łyżeczki koperek … Czytaj dalej Kapusta pekińska duszona z jarmużem
czarrna od kuchnikryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić w sklepie sieciowym ( w słoiku ) i używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 spory udziec z indyka Papryka słodka Papryka ostra Sól Niewielka ilość oleju ( ok. 2 łyżki ) Ajvar
Smaki Ewydostępne nasze rodzinne owoce, to przeważnie robię z nich soki lub nalewki. Prawie w ogóle nie robię dżemów, konfitur, marmolad, galaretek czy powideł. W tym roku postanowiłam zrobić trochę słoików powideł i dżemów, które zazwyczaj wykorzystuję do ciast i deserów. Ja i mój R nie jemy słodkich śniadań ani obiadów, także nie potrzebuję dużej ilości słodkich przetworów. Pisałam ostatnio
Zakątek rozkoszy kulinarnychjest naprawdę bardzo proste i naprawdę bardzo szybkie do wykonania. Jest tylko jeden warunek: trzeba wcześniej przygotować sobie wiśnie (wydrylować), w przypadku tych świeżych. Jeżeli zastąpimy je gotowymi ze słoika, to czas przygotowania skraca się do minimum. Chociaż przy świeżych ciasto smakuje o niebo lepiej. Ciasto kruche, kruszonka i migdały są już same w sobie dość słodkie, więc świeże owoce
Relaxtimechęci na robienie obiadu. W lodowce miałam klopsy z czarnej fasoli, które robiłam dzień wcześniej, dlatego ugotowałam tylko kasze bulgur, dodałam buraki ze słoika i natkę pietruszki. Taki obiad był bardzo smaczny i pożywny :) Po obiedzie jak zawsze naszła mnie ochota na coś słodkiego, a że miałam w domu winogrona
wegujemywody i gotujecie do miękkości. Marchew i pietruszkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę albo w talarki i dorzucacie do grzybów pod koniec gotowania, bo gotują się krócej. Do niewielkiego słoika wlewacie pół szklanki wody, wsypujecie mąkę, zakręcacie i robicie shake’a, którego potem przelewacie powoli do wywaru z grzybów i warzyw, cały czas go mieszając. Dzięki temu wywar zgęstnieje
GRUBY WAŁEKlniane uprażyć na suchej patelni, a następnie przestudzić. Siemię zblendować z olejem (dolewanym stopniowo, tak aby tahini nie wyszła zbyt rzadka), solą, cukrem i kminem. Gotową tahini przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Przed użyciem dokładnie wymieszać
Kuchnia Bon Appetitzawartej w nich wody. Zajęło mi to kilka godzin, ale było warto! Następnie przecierałam wszystko przez gęste sito, odrzucając pozostałe skórki i nasiona. Czysty przecier rozlałam do wyparzonych słoików i pasteryzowałam 20 minut. Smak domowego przecieru jest zdecydowanie łagodniejszy a przede wszystkim pachnie i smakuje pomidorami. Polecam
Kulinarne przemyslenia